Kolieskove korcule ako si vybrat?

O športe...
pinco
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Re: Kolieskove korcule ako si vybrat?

Príspevok od používateľa pinco »

A prečo vlastne chceš agresívne? Lebo sa ti páči, ako sú pomenované? Chceš byť akože aj ty agresívny tvrďas? Obyčajné fitnessy, veď to je také ženské, no nie? :D

Nie, vážne. Ešte si zrejme ani poriadne nestál na korčuliach a už vieš, že ťa to bude baviť a aký štýl jazdenia ťa bude baviť. Najprv si to vyskúšaj. Kúp priemerné korčule, na ktorých sa naučíš poriadne jazdiť a potom skúšaj niečo iné. Ja jazdím už pár rokov, ale veru neviem, či by som sa spustil na agresívnych korčuliach napr. po nejakom zábradlí alebo robil podobné srandy. To sa nedá povedať, že 2 hodiny denne a do roka skáčeš v skate parku. Niekto sa korčuluje už nejaký ten rok a stále jazdí opatrne. Niekto je talent od prírody a ide mu to ľahšie.

V prvom rade si kúp korčule a nauč sa jazdiť. A možno ťa to ani nebude baviť a korčule po pár pokusoch zahodíš do skrine.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

to nie je len o cviku. Ja keď som ako malý zasran začínal s korčulami (celá partia sme začínali rovnako), tak kamarát výrazne vytrčal. Pri naháňačkach sme ho nedokázali chytiť, lebo mal omnoho lepšiu techniku a obratnosť ako my. Takže tam treba aj istú dávku "talentu". Druhá vec je faktor strachu. Ty môžeš chcieť jazdiť na agresívnych, ale čo z toho keď sa budeš báť spustiť z nejakej rampy či skočiť na tyč? A kvôli tomu strachu to nezvládneš alebo inštinktívne spravíš pohyb ktorý ti zapríčini úraz. Takže to sa nedá takto povedať. Po tom roku (alebo aj skôr ak sa budeš cítiť) ich kľudne vymeň. To sa musíš ale sám vedieť odhadnúť na čo si trúfaš.
Permonik1998
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Permonik1998 »

okey, v našej dedine sice nemame chodniky ale popri kamionoch na hlavnej ceste s fitnesmi lietať možem ne :D

Ale nie, vážne...
Nie, na korčuliach som ešte nestál. Máš pravdu, vyskúšam a uvidím.
Ďakujem že si mi pomohol :)
2Pacaveli
Addict
Addict

Príspevok od používateľa 2Pacaveli »

ja len taka otazka, korcule sa nechystam kupovat, kedze som nedavno kupil nove rollerblade-y, no ako s nimi korculujem dva tyzdne (korculujem velmi casto a sem tam ako by som to nazval, agresivne) tak vidno na kolieskach, ako sa opotrebuvavaju (tvrdost 84a). nasiel som na nete taketo nieco: http://www.sportobchod.sk/in-line/off-r ... ne-korcule

nechystam sa kupovat najblizsi pol rok urcite dalsie (tieto ma vysli 110, tak chcem aby aspon co to vydrzali, resp. aspon ich uplne vyjazdit)

chcem sa spytat, ci mate niekto skusenost s tymi off-road korculami? pride mi to ako velmi vhodna volba do mesta, kde su chodniky (teda v Kosiciach aspon) dost na hovno povacsine a vyzeraju byt aj celkom na rychlost. proste nieco schopne do mesta. tak ci nahodou uz mal niekto tu cest :)
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

manévrovateľnosť tam musí byť hrozná, oni sú robené skôr ako lyže že sa pustíš dole kopcom a vyberáš (nie moc ostré) zákruty. Tomu je prispôsobená aj brzda, ak si všimneš že sa pribrzďuje tým, že dáš nohu dopredu. Teda typický prvok zatáčania. Ale na bežné korčulovanie po rovine by to bolo asi dosť nepraktické

možno ešte tie trojkolieskové, ale fakť ťažko povedať čo by to robilo :)
mio001
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa mio001 »

Ahoj,
kupoval som dcere kolieskove korcule //del a nevedel som, ci jej budu dobre - velkost, maju moznost bzplatnej vymeny. Inak boli dobre.

Dcera ich ma druhy rok a su fajne.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

posledné tvoje 4 príspevky majú odkaz na insportline alebo worker (čo je tiež ich značka). Tak sa s tou reklamou trošku kroť, lebo piaty bude tvoj posledný!

(argument že nejde o reklamu neakceptujem, lebo si nedal ani konkrétny model korčulí čo si jej údajne kúpil)
japaja
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa japaja »

Moma napísal:no ja mám z toho chaos troška, názov, alebo model rovnaký, trošku iný dizajn a kolečká... Tak ma to trošku zmiatlo. Ďakujem za rady, pomohol si my pri výbere :wink:
audiotrack napísal:na tvojom mieste by som bral jedny z týchto:
http://www.sportobchod.sk/roces-slim-201.htm
http://www.sportobchod.sk/rollerblade-spark-84-12.htm

ak to chceš iba na nejaké príležitostné jazdenie s frajerkou ako si písal, tak by sa dalo ísť aj do lacnejších, napríklad od fila, worker či powerslide. Neviem však, či má zmysel šetriť 20€ a o pol roka počúvať vrzganie ložiska. Ak si začiatočník, mal by si pozerať po čo najmäkších koliečkach (označujú sa párnym číslom a písmenom A, napríklad 80A, 82A... Čím vyššie číslo, tým tvrdšie).
moma aku mas nohu chudu? tlustu?

audio tu ide oto ze to co si dal ma bezne uzatvaranie ja mam chudu nohu takze dotiahnem na max no stane sa mi ze sa otvoria ide mi oto upinanie

videl som uz aj take

vid obrazok
Prílohy
Powerslide_R4.jpg
Powerslide_R4.jpg (43.45 KiB) 1902 zobrazení
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

to je topanka rychlostnych korculi, s piatimi kolieskami a uplne inym urcenim.
japaja
Guru wannabe
Guru wannabe

Audio to bol len príklad hovorím že su aj fitness take topánka klasicka len to upinanie
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Johnnny »

Zdravim,

tak som si povedal, ze by som sa tu v BA pridal k "aktivnym korculiarom", ale nekorculoval som tak 10-12 rokov. Potrebujem vybrat nejake korcule, pretoze v tomto som laik. Co som sa pytal kolegu, odporuca znacky Rollerblade a K2. Podla neho je zaklad pokial ide o lozicka, hrubku koliesok a tvrdost toto: http://www.sportisimo.sk/rollerblade/sirio-xr-84/39607/ .

Ja som este pripadne premyslal, ze priplatim za toto: http://www.sportisimo.sk/rollerblade/igniter-90/31148/ . Nejake postrehy ? Som zacinajuci korculiar ktory (da sa to tak povedat) na korculiach nikdy nestal.
pinco
Darca
Darca

Základ je veľkosť koliesok. Čím väčšie, tým sú rýchlejšie. Menšie sú lepšie ovládateľné. Čiže pre začiatočníka sa odporúčajú menšie kolieska. Tak 80 mm je podľa mňa akurát. Pri niektorých korčuliach sa dajú meniť kolieska za väčšie, teda z 80 vieš prejsť na 84.

Ďalej tvrdosť koliesok. Čím tvrdšie, tým sú korčule rýchlejšie a hlavne viac cítiš nerovnosti.

Označenie ložísk číslom 1,3,5 alebo 7 udáva presnosť výroby ložiska. Čím vyššie číslo, tým je menšia pravdepodobnosť opotrebenia, zničenia.

Čiže tie v prvom linku sú fajn. Podľa mňa, pre začiatočníka, sú ok. Len to ložisko mi tam trochu vadí.
Tie druhé majú kolieska 90 mm, čo by ti mohlo robiť problém. Takéto kolieska si kupujú už celkom skúsení korčuliari. Problém je aj v tom, že na takýchto kolieskach sa cítiš vysoko a to ti dáva taký pocit nestability.
japaja
Guru wannabe
Guru wannabe

johnny neviem aky mas rozpocet ale trebalo by ti uz nieco kvalitnejsie ja mam tez rollerblade no su na "srot" a to som na nich normalne jazdil skor by som u teba bral te druhe uz len to upinanie
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Johnnny »

Vdaka za rady. Surilo to, takze som ich uz nestihol precitat a kupil som tieto: http://www.arsenal.sk/index.php?id=57&t ... =3&scmenu=

V predajni mi povedali, ze 80mm budem lutovat, takze som siel do 84mm. Prva jazda dopadla bez zranenia, takze dufam, ze to neolutujem :)
pinco
Darca
Darca

Dobre si kúpil. Tieto isté mám aj ja. Jazdím na nich už druhú sezónu a bez akýchkoľvek problémov. Absolútna spokojnosť.
ktozesomja
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa ktozesomja »

ja mam teiz 84mm ... a mam pocit, ze naberam s nimi dost rychlo rychlost ked je co i len mierny svah, takmer neviditelny. Stale mam potom pri tom taky pocit neistoty, neviem jak sa toho zbavit. Som zaciatocnik.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

pocit istoty príde až tréningom. Aj keby si začiatočník na bicykli tak máš pocit neistoty, aj na lyžiach, na snowboarde.. je to iný pohyb ako chôdza, preto je to neprirodzené a treba si na to iba zvyknúť
UN2552
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa UN2552 »

Caute na korculiach jazdim uz dlhsie mam Fila plume a tie kolieska co som tam mal su uz dost znicene a mam v plane kupit nove no chcel by so sa opytat. Zalezi aj na znacke koliesok ? Alebo sa to bere len podla tvrdosti ?
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

UN2552: Co ta zaujima, ci budu pasovat??? Treba pozerat rovnaku velkost no a potom zalezi od tvrdosti, ci budu pre teba pohodlne, kolko ti vydrzia...
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

nemusí brať rovnakú veľkosť. Som si istý že do noža v pohode dá aj o číslo-dve väčšie. A o menších ani nehovorím, určite mu budú pasovať. Hrúbku majú všetky rovnakú (ak sa bavíme o rovnakej triede, jasné že nebude dávať kolieska z agresívnych do fitnesových).
A ešte si poriadne pozri, či dokážeš vybrať ložiská zo svojich súčasných. Niektoré značky ložiská lisujú do koliesok čo dávajú od výroby. Na rocesoch napríklad ložiská nevymeníš, musíš meniť aj s kolieskami. Takže ak kúpiš nové kolieska a tvoje terajšie ložiská ti nepôjdu vybrať, musíš si kúpiť aj nové ložiská. Aby ťa to (finančne) nezaskočilo
Napísať odpoveď