Odišli by ste len tak žiť niekam preč?

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
jackb
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Odišli by ste len tak žiť niekam preč?

Príspevok od používateľa jackb »

rastikbart napísal:
to si si vybral skvele krajiny na emigraciu :D
no poznam dost ludi, ktori robia v nemecky hovoriacej casti ITA alebo v Baskicku... ale vseobecne to je naozaj ako skok z blata do klauze
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

A prečo nie? Ak má niekto zamestnanie, ktoré môže vykonávať cez net, tak prečo sa nepresťahovať do teplejšej krajiny? Viem o niekoľkých ľuďoch z našej firmy (Angličania), ktorí si zbalili kufre a presťahovali sa do Thajska. Ak vieš ako na to, vieš tam nájsť doslova luxusné ubytovanie za 400 eur mesačne (Patong napríklad), čo je oveľa menej, ako by platili napríklad v centre Leeds alebo nebodaj v Londýne, či Manchestri...A majú pekné počasie, dostatok brothelov, všetko je tam lacné a zarábajú veľký keš, s ešte nižšími životnými nákladmi ako v UK...

Teda všetko sa dá, len si to treba zariadiť...
jackb
Redeemer
Redeemer

ti, ktori zijete a pracujete v zahranici co vsetko si na slovensku platite?
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TommyHot »

Platis tam, kde mas trvaly pobyt (to kde zijes a pracujes je bezpredmetne.. preto ak velmi chces sa da dosiahnut stav, ze dane a odvody sa ta netykaju :) ). Doma platis maximalne dan z nehnutelnosti ak nejaku mas.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

A nie je to tak ze platis tam, kde zarabas? Aspon ja som tak vedel. A dane mi pocitali ceske, ked som bol v Prahe, hoci pobyt som mal na Slovensku (aj ked som vo vysledku nic neplatil, nezarabal som tolko)
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

Ano je to tak, viz. danovy domicil (https://www.google.cz/search?q=danovy+domicil). Pruser moze byt ak nema krajina nejake danove dohody ako nedavno este Polsko, kde Poliaci pracujuci napr v CR platili dane v CR aj v PL.
jackb
Redeemer
Redeemer

dane su mi jasne, v Irsku som este zazil dvojite, ale skor som myslel poistenia... ak by som si zdravotne platil napr. v UK nemusim si ho platit doma? alebo slovenske je stale lacnejsie ako "zapadne"?
Kok
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Kok »

ja si platim iba NI a doma na svk uz neplatim nic, tam som odhlaseny
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

jackb: Na Slovensku neplatím nič, okrem dane z nehnuteľností.

TommyHot: Nie je to celkom tak. Platíš tam, kde si daňový rezident, pričom daňová rezidencia má toľko možností, že v tom je poriadny hokej. Napríklad ja som v UK trvalý pobyt síce mal, ale teraz som dočasne na Slovensku. Problémom je moje zdravotné poistenie - platím v UK, mám teda EÚ kartičku poistenca, ktorá mi ale zadarmo zaručuje iba núdzové úkony - za všetko ostatné si platím.

Existuje ale formulár (S1), ktorý môžem vyžiadať, pričom poisťovne a daňové úrady sa dokážu teoreticky dohodnúť na tom, že presunú moju daňovú rezidenciu podľa toho, odkiaľ pracujem najviac hodín (teraz SR), hoci dostávam plat od UK firmy, na UK účet a som SZČO v UK. Toto som sa dozvedel až pred niekoľkými týždňami - neje*e mi ale, platiť dane na Slovensku, radšej si priplatím u doktora a potom si to dám preplatiť od UK poisťovne, ako by som mal odvádzať peniaze Ficovi a spol.

jackb: Na záver - zdravotné poisťovne si NESMIEŠ platiť v dvoch krajinách - je to proti európskej legislatíve (1408/71, pričom treba ale dávať pozor na 883/2004, ktorý sa týka práve tej agregácie pracovných hodín na území istého štátu). Ak si platíš na dvoch miestach, môžeš dostať pokutu - viem, pretože som to riešil pred rokmi.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Takze ked chcem mat niektoreho doktora v CR a niektoreho doktora v SR (nie akutne pripady) tak mam ako postupovat ?
Dajme tomu ze k alergologovi by som chcel chodit v CR ale k zubarovi v SR. Da sa to nejak rozumne ? Alebo je s tym viac roboty ako uzitku ?

Taktiez by ma este zaujimalo ci ceske institucie uznaju potvrdenie o zdravotnom stave od slovenskeho obvodneho doktora. :hmm:
jackb
Redeemer
Redeemer

dobre tak tako: zil by som v UK, ale nemal by som pracu kde by mi zamestnavatel platit zdravotne poistenie. stale by cast hrubej mzdy isla aj na zdravotne poistenie? pocas prace v Irsku som si totiz platit zdravotne doma, lebo mi bolo povedane, ze zamestnavatel mi ho tam platit nebude a keby som ho chcel platit sam tam, tak by bolo pomerne drahe...
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Na SR platim len poistku za auto,.vsetko ostatne v CR, kedze tu zarabam
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Neviem, či má ČR a SR nejakú bilaterálnu zmluvu na toto, ale malo by platiť presne to isté, pretože legislatíva EÚ je nad našimi legislatívami. Teda - ak chceš zákroky mimo akútnych, budeš si musieť cvaknúť a potom žiadať ich preplatenie v poisťovni, kde platíš zdravotné...Aspoň na základe toho, čo som zažil za tie roky ja, si to tak myslím...O uznávaní neviem - mne anglická poisťovňa tvrdila, že vraj jej môžem normálne poslať bločky od nášho dedinského doktora v slovenčine a že oni si to už preložia...

//autoeditácia príspevku (31 Júl 2013, 11:35)
jackb: Nie je možné, aby si v UK pracoval a zároveň si neplatil NI. Na NI sa nevzťahuj ani osobný príjmový limit tak, ako na dane - NI ťi sosajú furt, aj keď zarobíš 40 týždenne. Nechápem teda, ako to v Írsku funguje, ale pokiaľ ja viem, tak si zdravotné poistenie vždy platíš tam, kde odrobíš najviac hodín (ja som výnimka, pretože teoreticky pracujem vždy v UK a na Slovensku som iba na dlhodobej dovolenke).
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TommyHot »

seth82 to tiez nie je celkom tak.. ak si nahlasis trvaly pobyt na nejakej random adrese povedzme v Cine (na urade to nekontroluju), tak na slovensku (alebo hocikde, kde sa zrovna nachadzas) neplatis ziadne dane ani odvody a v Cine uz toboz nie, pretoze o tebe nevedia. Toto sa vsak oplati len podnikatelom, kedze robit mozes z hocikade. Je to odskusane (nie na mne, kedze ja robim aj v banke a nechcu ma zamestnat na fakturu) a funguje to. Samozrejme zdravotnu starostlivost si hradis v plnej miere..
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Ale veď píšem, že závisí na daňovej rezidencii, nie na rezidencii ako takej...Čítaj poriadne...
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Co sa tyka zdravotneho poistenia, tak nie je pravda, ze by ti na Slovensku poskytli iba akutne ukony. Poskytli a preplatili by ti vsetky ukony, na ktore ma narok clovek normalne poisteny na Slovensku.

http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=559&langId=sk
Čo je európsky preukaz zdravotného poistenia?

Bezplatný preukaz, na základe ktorého máte prístup k nevyhnutnej zdravotnej starostlivosti poskytovanej v štátnych zdravotných zariadeniach, ak sa dočasne nachádzate v jednom z 28 členských štátov EÚ, na Islande, v Lichtenštajnsku, Nórsku alebo Švajčiarsku, a to za tých istých podmienok a za rovnakú cenu (v niektorých krajinách bezplatne) ako osoby poistené v danej krajine.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

No kebyže som nebol viac ako 8 rokov poistený v UK a v posledných mesiacoch nenavštívil na Slovensku X doktorov, tak by som o tom nevedel, že :) Áno, samozrejme, že mi poskytnú všetky úkony, avšak musím si za ne sám zacvakať - je úplne jedno, či ide o štátne alebo neštátne zariadenia. Citujem sám seba z môjho pôvodného príspevku: "Problémom je moje zdravotné poistenie - platím v UK, mám teda EÚ kartičku poistenca, ktorá mi ale zadarmo zaručuje iba núdzové úkony - za všetko ostatné si platím. "

O tom, či mi to anglická poisťovňa preplatí, rozhodne komisia v UK a nič nie je stopercentné. Plus, platím si plné sumy za lieky, pričom s tým bude ešte väčší problém - viem, pretože som im tam niekoľko krát volal. Mám preukaz, aký je v prílohe a všade ma sprdnú za to, že mám hore v tom európskom znaku UK, nie SK (natrafil som na doktorov, ktorí ani nevedeli, čo UK znamená a v živote sa s tým nestretli). Krvné testy, obličkové, pečeňové, milión ďalších testov, EKG - to všetko nie sú "úkony nevyhnutnej starostlivosti" a preto musím za ne platiť v hotovosti.

A zacitujem a podčiarknem ti aj to, čo si tu sám napísal: "na základe ktorého máte prístup k nevyhnutnej zdravotnej starostlivosti poskytovanej v štátnych zdravotných zariadeniach a to za tých istých podmienok a za rovnakú cenu" - áno, za rovnakú cenu, ktorú si musím zaplatiť ja, potom to žiadať v UK poisťovni (ako som to už spomenul aj v mojom druhom príspevku).

Napísal som ešte niečo nejasne?
Prílohy
ehic
ehic
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

seth82

http://europa.eu/youreurope/citizens/he ... dex_sk.htm
Ak počas dočasného pobytu v zahraničí náhle ochoriete, európsky preukaz vám garantuje právo na rovnakú zdravotnú starostlivosť ako majú poistenci danej krajiny, takže môžete navštíviť miestneho lekára.

Pochopil som to tak, ze na Slovensku by si mal dostat preplatene vsetky zdravotne ukony, ktore kryje zdravotne poistenie Slovaka. Nielen nutne a akutne.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

ÁNO, garantuje mi právo na rovnakú starostlivosť - prečo by nemal? Starostlivosť predsa dostanem rovnakú, ako všetci ostatní - podstúpil som rovnaké testy ako ostatní, podstúpil som rovnaké EKG ako ostatní, rovnaké vyšetrenia ako ostatní - celú starostlivosť a proces s ňou spojený som mal rovnaký.

Ja to nepopieram. Ale okrem akútnych úkonov, teda tých, ktoré nie sú za akútne považované (a ja nie som ten, kto tie podmienky a kategórie vytvoril), si za všetko platím sám - áno, môžem skúsiť požiadať potom moju poisťovňu v UK o ich preplatenie, ale bude o tom rozhodovať komisia, ktorá môže (a je už fuk, či oprávnene) rozhodnúť o tom, že mi to nepreplatí. A čo sa týka liekov - tak s tým je ešte väčší problém, pretože som o tom s nimi hovoril - ver mi, preskákal som si toho dosť s obomi poisťovňami, či už cez telefón, alebo aj osobne. Nemám dôvod si vymýšľať...

ferdinand19: Nie, kúpim si trápnu kávu od Organo Gold rádoby biznismenov, ktorá mi všetko vylieči. Nemôžeš si svoje debilné pripomienky nechať na adekvátnu tému? Chceš tu rozpútať flejm? GTFO.
meffisto
King
King

Príspevok od používateľa meffisto »

Na Slovensku neplatim nic. Zdravotne poistenie v Australii ma vyjde na zhruba $3000/rok :cry:
Napísať odpoveď