Ako ženy rozmýšľajú

Diskusia o tom, čo Vás trápi v súkromí...
kathleen
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

Re: Ako ženy rozmýšľajú

Príspevok od používateľa kathleen »

curta

dufam, ze si v Nemecku zil aspon niekolko rokov a poznal tie rodiny dokladne, aby si mohol tvrdit, ze slovenske rodiny su stastnejsie. inak, neviem, preco je na SVK tolko rozvodovosti - asi od sameho rodinneho stastia.
dalej neviem, preco ked sa vratim po dlhsej dobe na slovensko, od predavacky, studenta, az po lekara sa mi vsetci stazuju a otvorene mi zavidia. pricom v Nemecku sa usmieva od upratovacky, polnohospodara, remeselnika az po profesora drviva vacsina ludi a su ochotni ti pomoct.

vela veci si domyslas, ako napr. ze som materialistka, nemam priatelov, vztahy ani lasku, som z nestastnej rodiny (pre mna praca nie je nestastie, len by som rada mojim rodicom vynahradila tie roky namahy, ked sa pre mna obetovali), mam rada snobske veci (-> pisala som o beznych verejnych klinikach), atd.

k materializmu: ja netvrdim, ze ked dam detom o 100 eur vyssie vreckove (co im nedam), ze budu stastnejsie. ani netvrdim, ze ludia, ktori ziju skromne su nestastni. ja len hovorim, ze ak rodic zije s vedomim, ze ma podporu (financnu a pravnu) a je financne nezavisly, ma viac slobody, co sa tyka vychovy dietata. moze s nim byt doma tak dlho, ako to dieta potrebuje a venovat sa mu naplno.

zatial pracujem s detmi len ako dobrovolnicka, ale nikto z rodicov (hlavne viacclennych) rodin, nie je postaveny pred rozhodnutie, ci poslat do tabora jedno dieta alebo druhe, pretoze sa v systeme (organizacii) vzdy peniaze najdu, aby mohol ist kazdy, kto chce ist - a robi sa to medzi styrmi ocami. (ide pritom o rozvoj dietata v kolektive, nie o dovolenku na Bahamach v hoteli.) teda ak sa stane, ze rodicia prave nezarabaju dost, vykryje to system tak, aby ich rodina na to netrpela. -> to je podla teba materialisticke zmyslanie?

na slovensku sa ma v zivote ziaden ucitel neopytal, ci rodicia maju na lyziarsky kurz niekolko tisic, ani ked mali ist najlepsi ziaci na zajazd do Nemecka. dokonca, ked sa zberali peniaze do nejakeho triedneho fodnu, museli socialne slabsi urobit pisomne vyhlasenie na schvalenie ostatnym rodicom, aby nemuseli prispiet do fondu -> trochu ponizujuce, nemyslis?

ktora krajina je materialisticka? ta, ktora ta podpori kvoli rozvoju dietata bez debaty (lebo ma na to protriedky) alebo ta, ktora za cenu ponizenia pretriasa tvoju fin. situaciu pred ostatnymi, pricom vobec neriesi, ci deti na to nejak trpia, lebo su v triede onalepkovane ako "socialny pripad"? tak kto viac sedi na peniazoch? kde hraju vacsiu rolu?

nemyslim si, ze peniaze nahradia detom vztahy ci rodicov. nenahradia vztahy, kamaratov, lasku ani rodinu. ale myslim si, ze ak maju rodicia dost penazi, mozu slobodne rozhodovat o tom, co dietatu zaplatia a co nie, co mu prospeje a co nie. bez toho, aby zili s pocitom frustracie. ak maju rodicia dost penazi na ucte, alebo dost vysoke pridavky, nemusi matka od deti bezat do prace, ani otec nemusi chodit z domu na tyzdnovky, takze deti ho ani nevidia.

peniaze ti daju len viac flexibility, je na kazdom cloveku, co s nimi spravi. ak chces, mozes ich dat svojej rodine/rodicom. ak chces, mozes si zaplatit spickoveho lekara.. tieto namety pozname z Modreho z neba. Preco tam podla teba vzdy pisu nejaki Slovaci, ked su podla teba "stastni" aj bez poriadneho byvania, operacie alebo splnenych snov?

materializmus je to, ked som den/noc v praci a hromadim majetok, ktory nemam kedy, kde ani s kym uzit. a namyslam si, ze ked budem mat este o milion viac, budem stastny clovek. A TOTO JA NETVRDIM!

PS: Ano, hovorim o sebe, lebo ty tvrdis o mojej osobe , ze som panovacna materialistka.

matki

dik.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

Pred par mesiacmi ma navstivil kolega, Spaniel zijuci za pracou v Nemecku a tiez sa mi postazoval hned na uvod ze kolko plati dane a ako drahe zivotne naklady ma a ze si ani nemoze kupit auto v DE lebo su tam strasne taxy za prevadzku vozidla...
To je uhol pohladu, sluzobne mam moznost navstivit ktorukolvek krajinu prakticky bez nejakeho opodstatnenia a teda mozem scasti posudit kde sa ako maju, najlepsie mi vychadza zatial Svajciarkso.
kathleen
Light Professional
Light Professional

rastikbart napísal:
ja snou suhlasim, len by som to trochu specifikoval. vsetci medzi 18 a 40 rokom zivota co nezarobia v cistom aspon 1500e a ostanu tu zit v situacii akej sa slovensko nachdza su neschopny dementi a trosky
Ja toto nikde netvrdim.
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

Hegy napísal:....
Je smutne ze ludia su zalozeni tak materialne, nahanaju sa po svete za peniazmi a budu sa nahanat az nezomru, ja sa aspon poslem pod zem s pocitom ze som zivot zil nielen sa nahanal a nahanal a unahanal na smrt...
Citam tu same odovodnenia a opodstatenia, podmienky na ludi... Fuj nic moc pre mna
Ty sa tu cely cas vystatujes s tym, ze si "autickar" a napises, ze je smutne, ze ludia su zalozeni tak materialne? To pises sam o sebe?
kathleen
Light Professional
Light Professional

Hegy napísal:Pred par mesiacmi ma navstivil kolega, Spaniel zijuci za pracou v Nemecku a tiez sa mi postazoval hned na uvod ze kolko plati dane a ako drahe zivotne naklady ma a ze si ani nemoze kupit auto v DE lebo su tam strasne taxy za prevadzku vozidla...
To je uhol pohladu, sluzobne mam moznost navstivit ktorukolvek krajinu prakticky bez nejakeho opodstatnenia a teda mozem scasti posudit kde sa ako maju, najlepsie mi vychadza zatial Svajciarkso.
A keby sa nejaka tvoja kolegyna vydala do Svajciarska (alebo kolega ozenil). Boli by pre teba vypocitave mrchy?
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Co to ma spolocne???
Ja si nezakladam na ziadnych materialnych hodnotach, je to nakladny konicek - to uznavam, ja to vsak absolutne nepokaldam za ziadne navysovanie majetku ani nic podobne uz to ktosi vytykal... To ze mesacne ide aj 1000€ do aut neznamena prahnem po peniazoch, skor naopak, prisli odidu budu dalsie to ma nesere, s autami sa vsak vyblaznim do sytosti a to je jeden z dovodov preco sa rad budim a rad zaspavam ;)

//autoeditácia príspevku (01 Aug 2013, 11:14)
kathleen napísal:
A keby sa nejaka tvoja kolegyna vydala do Svajciarska (alebo kolega ozenil). Boli by pre teba vypocitave mrchy?
Tak povedat to bez znamych okolnosti je asi tazke, chcelo by to konkretnu situaciu.
kathleen
Light Professional
Light Professional

Takze ked sa tam rovno niekto vyda/ozeni, ziska obcianstvo a s tym vsetky vyhody, neda sa to lahko posudit.

Ale ked ja poviem, ze som nechcela zavazky na SVK, lebo som chcela ist zit niekam, kde je vyssi standard, pricom sa musim vypracovat sama -> To uz posudili vsetci velmi rychlo, ze som materialistka a vypocitava mrcha, ktora by sa mala hanbit.

-> Zaujimave meritka v tejto diskusii. Zjavne je pre Slovakov prijatelnejsia historka, ako som stretla niekde na Zapade celozivotnu lasku, ako fakt, ze som sa poctivo vymakala, aby sa moje deti mali lepsie.

PS: Hegy, neber to osobne, je to len priklad.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

1 000 000 ludi 1 000 000 chutí :)
Hlavne ze sme vseci spokojní ;)
Sandor
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa Sandor »

Hegy napísal:Pred par mesiacmi ma navstivil kolega, Spaniel zijuci za pracou v Nemecku a tiez sa mi postazoval hned na uvod ze kolko plati dane a ako drahe zivotne naklady ma a ze si ani nemoze kupit auto v DE lebo su tam strasne taxy za prevadzku vozidla...
Musim ti dat za pravdu. Nie je vsetko zlato co sa blysti - median bohatstva nemeckej rodiny je najnizsi v celej Eurozone, nizsi ako na Slovensku :!: Koho to zaujima - http://finweb.hnonline.sk/c1-59661600-s ... -nez-nemci .

V Nemecku vyrazna väcsina ludi zije v podnajme cely zivot, no to mi moc socialna istota teda nie je :nono: . To mi je blizsie uz americke zmyslanie kupovania si vsetkeho na pozicku, aspon je predpoklad, ze to casom bude moje a nie, ze ma vyhodia pri strate zamestnania z bytu/domu, v ktorom som cely zivot byval.

Budem mozno za blazna, ale clovek, co robi na Slovensku nejaku kvalifikovanu pracu sa ma mnohokrat lepsie ako Nemec v rovnakom obore (netreba vidiet len vyplatnu pasku, treba vziat do uvahy ich dane, ich ceny za sluzby atd.), pripadne je to porovnatelne, akurat ked pojdes pracovat tam, tak stale budes pre nich len niekto z Ostbloku :oops:.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

Sandor - to je čudné, lebo čo poznám kvantum ľudí žijúcich v Aut/De, tak sa majú ako prasatá v žite, mesačne 5-10k eur, bez hypo, bez leasingov, všetko kupujú cash. Majú domy, byty, autíčka, asi menšina, alebo ja neviem.
Sandor
Amateur
Amateur

Ak su to riaditelia nejakych podnikov, resp. podnikatelia tak ano, ale tato skupina sa ma dobre aj u nas. Ale inac to tak nie je, sam som zil v Nemecku a viem to myslim si, ze vcelku objektivne zhodnotit...

Ak vies po nemecky - http://www.spiegel.de/wirtschaft/sozial ... 13074.html - stvrtina nemcov pracuje za menej ako 9,54€ na hodinu v hrubom. Okrem toho v Nemecku nemaju minimalnu mzdu a a je tam vela ludi, ktori robia za 3-5€ na hodinu a do zivotneho minima im to potom musi preplacat stat.

Ale aby sme sa chapali - nebavime sa tu o nekvalifikovanej pracovnej sile.

Este EDIT - samozrejme ak tam pride pracovat slovak a zije uplne v najhorsich podmienkach, vsetko setri, nedovoli si nikdy ziadnu restauraciu a potom s tymi peniazmi pride na Slovensko, tak sa mu to oplati. Ale bavime sa o zivote v danej krajine, nie len zarobit a zmiznut.
theBliZZard
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa theBliZZard »

uplink napísal:Sandor - to je čudné, lebo čo poznám kvantum ľudí žijúcich v Aut/De, tak sa majú ako prasatá v žite, mesačne 5-10k eur, bez hypo, bez leasingov, všetko kupujú cash. Majú domy, byty, autíčka, asi menšina, alebo ja neviem.
Moze to byt aj tym, ze ludia sa radi chvalia a prehanaju. Mne sa tiez vela kamaratov chvalilo, ake tazke prachy zarabaju, ako dobre sa maju a pritom bolo vsetko uplne inak ...
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Kvantum taxikárov [majú ~2500-5000 eur mesačne, ak je fakt slabý mesiac, tak do 2000], čašníci a čašníčky [1700-2300 eur netto] a potom firemní otroci a tí majú 5500-10 000 eur, aj totálni tupci čo nič nevedia, len pijú kávu a hapkajú v tom čo pochytili na strednej, alebo výške. Nepoznám doktorov, ešte osobná starostlivosť, to je do 2000 eur mesačne.

Mne to príde ako dream country oproti slovensku, kde je väčšina ľudí hooknutá na 350-600 eurách mesačne...

theBliZZard - spravujem im počítače, kde majú ebanking, purchases na ebayi a pod, nie nevymýšľajú si...
Sandor
Amateur
Amateur

Uplink - vobec nechapem tie cisla, nemylis si to s Luxemburskom alebo Svajciarskom?
Tak napriklad casnik - http://www.gehaltsvergleich.com/gehalt/ ... nerin.html ma v HRUBOM 1500€ v Bavorsku, co je najbohatsia cast Nemecka. Skus si zistit, kolko mu z toho ostane v cistom a vezmi do uvahy, ze najom 3 izboveho bytu v Mnichove stoji aj cez 1000€...

Ja som pracoval u jedneho financnika pri Frankfurte (bohata cast Nemecka) a vzdy bolo potrebne zhodnotit bonitu klienta, realne to bolo v hrubom cca 2500€ a v cistom 1500€. Teraz si odrataj to drahe najomne, milion poplatkov atd. a nie je to ziadna slava.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Sandor - taxikári dochádzajú [zo svk], osobná starostlivosť tam je vždy pár týždňov a potom sa vráti domov na východ/stred obvykle a otroci tam bývajú, firma obvykle platí byty a pod. Avšak tam je aj tých 1000 eur smiešna suma, lebo majú 5500 - 10 000 eur. Divné. Ver mi, taxikár by nedochádzal do Viedne, alebo do DE z Rakúska, len aby si zvýšil úroveň o 200-500 eur mesačne, by sa mu to neoplatilo. V Bratislave dá taxikár v priemere 1500 eur v hrubom [bez benzínu/sociálky/zdravotky/vysielačky]. To je taký biedny mesiac. Lepší je tak 1700-2000 a hyper je 2500. Nechodili by keby nedali viac. A samozrejme ak taxikár robí "poctivých" 20 dní v mesiaci, tak nemusí dať ani viac ako 1000, ale tak to je také "samoubijstvo". [rátam s 50e/deň, teraz cez prázky to ide tak 35-45 ak je fatálne zlý deň, ak je priemerný, tak 60-75, cez rok keď nie sú prázky je tá norma tých 70 e/deň, keď je lepší deň 90-110 a keď je hyper mega deň, tak dajú aj nad 120 a samozrejme ak majú Schwechaty, tak to sú +45/60 a viac eur za jazdu, ak je taxikár šikovný, má aj tam aj späť, čo ku dňu vie prirátať slušných 120-180 eur, ak sa otočí 2-3x len za Schwechaty.]. Etc...
lumir
King
King

Príspevok od používateľa lumir »

v roku 2007 mal bezny pracovnik v predajni (hobbymarket typu baumax/hornach/obi) nastupny plat 1.200€ brutto. Filialleiter 2.500€. Predpokladam, ze sa tak hybe cely retail..
.
Sandor
Amateur
Amateur

Nuz, nech sa tu este ozve niekto, kto v tom Nemecku je a nech ozrejmi situaciu.

Kazdopadne, v Nemecku mam strasne vela priatelov, momentalne som jednemu povedal, ze udajne tam aj stredoskolaci zarabaju bezpracne 5500-10 000€ tak sa len zasmial, ze ma za sebou sice VS, ale taku pracu by teda ihned bral :smt033 . Napriklad informatik s univerzitnym vzdelanim zarobi v hrubom (na toto dbat velky doraz, u nich je hruba mzda porovnatelna s nasou superhrubou kvoli rozdielom v odvodoch, u nas vela plati zamestnavatel) 3750-4000€ mesacne Zdroje - http://www.spiegel.de/karriere/berufsle ... 32124.html http://www.gehaltsvergleich.com/gehalt/ ... n-Uni.html .

Nemam potrebu klamat a znizovat tie cisla, nemecky viem v podstate tak dobre ako slovensky, bol som tam, poznam odtial vela ludi, ale tie cisla su fakt mimo realitu. 5500-10 000€ mesacne je pre Nemca je neskutocne dobra mzda, ktoru dosiahne len mizive percento obyvatelstva, urcite to tam nema kazdy druhy ani zdaleka.

Edit - Len pre predstavu aky je u nich rozdiel medzi brutto a netto platom. Ak ma informatik brutto plat 4000€ tak ma v cistom cca. 2300€ (zalezi od viacerych faktorov, ale nekomplikujme to). Dost vyrazne zdanenie pri takomto plate... Takze mas ako infomatik 2300€ v cistom a to mas vysoku skolu a dobre zaplateny odbor.

Edit 2 - tie Lumirove cisla sedia. Bezny pracovnik ma 1200 brutto = cca. 900 netto. Ako riaditel pobocky mas 2500€ brutto = 1600€ netto. Zohladni ceny nehnutelnosti, sluzieb atd. a nie je to ziadna vyhra.
mikaelo24
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa mikaelo24 »

v nemecku mam rodinu, ziju tam od 70tych rokov. sesterka sa tam vydala, manzel je pravnik. a ziju si len priemerne dobre, 2x do roka dovolenka, 2 auta, dom. samozrejme ze su krali ked pridu sem, ale v nemeckom priemere su v strednej vrstve. nepripada mi to ako krajina pre blaho.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Taka je pravda nechcel som to sem vytahovat no tiez mam kopu kolegov z nemecka a mnohi nemaju ani len vlastne auto, ziju v podnajme, netvrdim ze si ziju zle ale od cloveka s prijmom aky sa vsade hovori ocakavam ze ma rezidentnu vilu, prileti na ferrari a na sebe ma znackove kvadro.
Cely IT team co sme mali na navsteve vyzerala jak partia robosov v neformalnom obleceni a dosli 10ti v 2ch autach natlaceni...
Mozno ze isteho casu to bola naozaj ryza ale dnes uz o tom mam pochyby.
Na druhu stranu vsak musim povedat jedno, krajina nejako vyzera, cesty su EXCELENTNE na to akej su kapacity, vsade je pekne-na urovni. To co investuju do statu sa im vrati, nam nie, taky vidim asi rozdiel.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Ja mam brata v Nemecku, robi v DELL a v zasade si nezije zle, ale tie spominane platy naozaj nie su nejak uzasne.
No a uplinkove cisla su vyslovene loz.
Napísať odpoveď