Vedeli by ste si predstavit zit v takom dome? Nezavisle od energetickych spolocnosti a sebestacne?
V principe ide o pouzitie odpadu ako plastov, sklennych flias a starych pneu.
Co vy na to? Postavili by ste si Earthship?
Na zitnom ostrove uplne v pohode aj pit.Noobsz DJ napísal:Voda sa dá vyriešiť vďaka studni, no na pitie by som takú vodu nepoužíval.
So zitnym ostrovom sa zacni pomaly lucit..o par rokov nam uz patrit nebudewladas napísal:Na zitnom ostrove uplne v pohode aj pit.
a nejaká foto-dokumentácia by nebola?uplink napísal:Môj šéf rozbehol takýto projekt, za pár eur postaví domček "z ničoho", avšak má to len v začiatkoch. To len bokom.
Pametas si dobre, solarna energia je kradez storocia a bez dotaci by taketo nezmyselne projekty nemali sancu na prezitie. Solarna energia ma vyznam na miestach kde nie je pristupne nic ine, ako horske chaty a pod.Lubenečko napísal:Solárne panely ... neviem či je to mýtus alebo fakt, no ževraj návratnosť energie ktorú vyprodukujú je rovnaká, možno len o niečo vyššia než sa spotrebuje na výrobu kolektora. Ak si dobre pamätám, tak sa to volá EROI.
Z wikiny, viacmenej je to vystizne, ale tych toxickych latok tam ide omnoho viac.V súčasnosti sa na prípravu extrémne čistého kremíka používajú chemické metódy. V tzv. Siemensovom postupe je z kremíka najskôr pripravená nejaká plynná zlúčenina, zvyčajne trichlorsilan HSiCl3 alebo chlorid kremičitý SiCl4. Tieto zlúčeniny sa potom preženú cez vrstvu vysoko čistého kremíka s teplotou viac ako 1 100 °C. Pritom dochádza k ich rozkladu a vzniknutý vysoko čistý kremík sa ukladá v kryštalickej podobe na pôvodnú kremíkovú podložku. Reakciu trichlorsilanu opisuje rovnica:
2 HSiCl3 → Si + 2 HCl + SiCl4
Uvedeným postupom vzniká tzv. polykryštalický kremík, ktorý zvyčajne obsahuje nečistoty v pomere 1 : 1 000 000 a úplne vyhovuje požiadavkám pre výrobu elektronických polovodičových súčiastok.