Ekologicke byvanie - earthship

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
iWin
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

Ekologicke byvanie - earthship

Príspevok od používateľa iWin »

Fascinuje ma eko byvanie a narazil som na toto:

Vedeli by ste si predstavit zit v takom dome? Nezavisle od energetickych spolocnosti a sebestacne?
V principe ide o pouzitie odpadu ako plastov, sklennych flias a starych pneu.

Co vy na to? Postavili by ste si Earthship? :)
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Re: Ekologicke byvanie - earthship

Príspevok od používateľa audiotrack »

ten dom je pekný, a nápad podporujem. Ale jesť margarétky a zapíjať dažďovou vodou, to je už trochu prehnané
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Nie, nechcel by som v takom dome byvat, som zastanca tradicnych stavebnych metod ako tehla, beton, kamen. Mam rad hrube metrove mury. Etalonom praktickej architektury je pre mna prelom 18/19. storocia.

O.i. cielom sucasnej ekologie je zarobit, nie chranit prirodu.
Noobsz DJ
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Noobsz DJ »

Nevedel by som si predstaviť, žiť v takom dome. Nikto nemôže nijako zaručiť, akú životnosť taký dom bude mať (použité pneumatiky, hliníkové plechovky a kadejaké plasty). Taktiež by som nepil dažďovú vodu. Kto vie, čo všetko tá dažďová voda obsahuje za humus. Ako beriem, že filtráciou cez zem sa tá voda môže prečistiť ale aj tak. Ako úžitková voda by možno aj mohla byť (polievanie záhrady, voda na splachovanie WC atď.) ale ako pitná voda by určite neprichádzala do úvahy v mojom prípade. V dnešnej dobe sa dajú postaviť domy, ktoré môžu byť nezávislé od elektrickej energie, od vody a plynu. Elektrika sa dá vyriešiť cez solárne panely, taktiež ohrev vody sa dá cez ne vyriešiť. Samozrejme, že v našich podmienkach nie je možné celoročne využívať a spoliehať sa iba na solárnu energiu. Voda sa dá vyriešiť vďaka studni, no na pitie by som takú vodu nepoužíval. Plyn tiež nie je primárne treba. Šporák sa dá kúpiť aj elektrický a tak by sa mohla využiť energie získaná cez solárne panely, poprípade kúpiť aj plynový s tým, že by sa používali plynové bomby.

No ale zhrniem to do jednej vety. Som až priveľmi pohodlný na to, aby som sa nechal obmedzovať kvôli takémuto "ekologickému" bývaniu.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Noobsz DJ napísal:Voda sa dá vyriešiť vďaka studni, no na pitie by som takú vodu nepoužíval.
Na zitnom ostrove uplne v pohode aj pit.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

Tieto eko domčeky sú len pre pár vyvolených. Spoločnosť nechce nezávislých ľudí, ale otrokov. A otrokom dá čo chcú, len aby ostali závislí na systéme.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

...nedávno som o tomto videl dokumenty a napriek tomu, že je mi príroda doslova uprdele, by mi nevadilo v takomto dome bývať ani si ho postaviť...nákladné to byť nemôže, keďže sa používa odpad...
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

Môj šéf rozbehol takýto projekt, za pár eur postaví domček "z ničoho", avšak má to len v začiatkoch. To len bokom.
rastikbart
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa rastikbart »

odporucam pozriet dokument architekt odpadu
Polo-X
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Polo-X »

opravte ma ak sa mylim, ale je pneumatika ekologicka? resp ako ekologicke je zakopat 750 pneumatik do zeme a zit v tom?

pocul som o eko domoch ale z inych materialov ako toto, no myslim ze je tam pomylenie pojmov... nejedna sa o ekologicke domy ale o ekonomicke domy, ktore su ovela samostatnejsie ako klasicke...

v urcitom zmysle si to viem predstavit a uz som sa nad tym aj zamyslal ale hnat to do krajnosti v mojom pripade urcite nehrozi, aj ked som zastanca ekologie ako takej...
rastikbart
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa rastikbart »

ekologicke je to preto lebo namiesto toho aby sa tie pneumatiky valali niekde v lese alebo na poli, vyuzijes ich na stavbu steny. zrecyklujes = ekologicky vyuzijes
Polo-X
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

to mi pride ako zakopat toxicky odpat na hromadu a spravit z toho 4 steny a mam barak a je to recyklovane :nono:

to mi ako eko nepride, ale viem co si tym chcel povedat, resp co tym bolo myslene...
PhYs0c
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa PhYs0c »

wladas napísal:Na zitnom ostrove uplne v pohode aj pit.
So zitnym ostrovom sa zacni pomaly lucit..o par rokov nam uz patrit nebude
Lubenečko
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Lubenečko »

Tiež mi nepríde nejak ekologické použitie tých pneumatík. Skôr by som ich opätovne zužitkoval. Neviem čo sa z nich ďalej robí ... ale isto nejaká masa posekanej gumy, z ktorej spravia aspoň igelitky do potravín. Tým pádom sa môže minúť menej ropy aby zas nemuseli vyrábať od znova podobnú hmotu. Myslím si, že úplne by stačilo keby tie steny spravili z kameňov / slamy / hliny. Určite by to malo rovnaké "zateplovacie" vlastnosti.

Dažďovú vodu by som tiež len tak nepil ak by som dom nemal niekde v dažďovom pralese. Solárne panely ... neviem či je to mýtus alebo fakt, no ževraj návratnosť energie ktorú vyprodukujú je rovnaká, možno len o niečo vyššia než sa spotrebuje na výrobu kolektora. Ak si dobre pamätám, tak sa to volá EROI.

Domček z videa vyzerá veľmi pekne, moderne :) a keby ho vidím medzi inými stavbami tak mi ani na um nepríde z čoho vlastne je :)
yoggy

Príspevok od používateľa yoggy »

uplink napísal:Môj šéf rozbehol takýto projekt, za pár eur postaví domček "z ničoho", avšak má to len v začiatkoch. To len bokom.
a nejaká foto-dokumentácia by nebola? :)
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Lubenečko napísal:Solárne panely ... neviem či je to mýtus alebo fakt, no ževraj návratnosť energie ktorú vyprodukujú je rovnaká, možno len o niečo vyššia než sa spotrebuje na výrobu kolektora. Ak si dobre pamätám, tak sa to volá EROI.
Pametas si dobre, solarna energia je kradez storocia a bez dotaci by taketo nezmyselne projekty nemali sancu na prezitie. Solarna energia ma vyznam na miestach kde nie je pristupne nic ine, ako horske chaty a pod.
Zastavanie urodnej pody panelmi (podla mojho vkusu velmi neestetickymi) a ich udrzba (kolko benzinu prejazdia automaty na kosenie travy a cistenie panelov, popr. sa na kosenie travy vykaslu a osypu to herbicidmi) stoji omnoho viac nez su schopne vyprodukovat a cele je to bezohladna lupez danovych poplatnikov. O ochrane prirody a ekologii nemoze byt ani rec. Je to CHORE, mili ekologisti.
matki
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa matki »

Niekde som cital clanok (alebo mozno to bol dokument, uz presne neviem), ze sice slnecna energia je strasne cista, ale samotna vyroba solarneho clanku vobec nie je. Takze je to strasne dvojsecna zbran. Ale neviem posudit ci to je pravda, alebo nie :D
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Samozrejme, keby si "ekologisti" uvedomili aka je sialena spotreba vody pri vyrobe clankov do panelu a kolko toxickych latok sa pouzije pri vyrobe kremika ... :roll:
V súčasnosti sa na prípravu extrémne čistého kremíka používajú chemické metódy. V tzv. Siemensovom postupe je z kremíka najskôr pripravená nejaká plynná zlúčenina, zvyčajne trichlorsilan HSiCl3 alebo chlorid kremičitý SiCl4. Tieto zlúčeniny sa potom preženú cez vrstvu vysoko čistého kremíka s teplotou viac ako 1 100 °C. Pritom dochádza k ich rozkladu a vzniknutý vysoko čistý kremík sa ukladá v kryštalickej podobe na pôvodnú kremíkovú podložku. Reakciu trichlorsilanu opisuje rovnica:
2 HSiCl3 → Si + 2 HCl + SiCl4

Uvedeným postupom vzniká tzv. polykryštalický kremík, ktorý zvyčajne obsahuje nečistoty v pomere 1 : 1 000 000 a úplne vyhovuje požiadavkám pre výrobu elektronických polovodičových súčiastok.
Z wikiny, viacmenej je to vystizne, ale tych toxickych latok tam ide omnoho viac.

//
Polo-X keby si mal zaujem, napis mi SS a mozem ti poslat nejake studijne materialy zo skoly, moj studijny obor je mikroelektronika a technologia polovodicov a ich vyroby, silnym zazitkom bola aj exkurzia do fabriky kde sa vyrabaju cipy, tam mali plne sklady a skrine chemikalii najvyssej kategorie T+ co su veci na ktore treba pomaly zbrojny preukaz.
Kazdopadne, spotreba vody je velmi velmi vysoka.

http://www.globalwaterintel.com/archive ... ssion.html
Polo-X
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

toto ma dost zaujima, je to sice trochu OT ale ak mate nejake dokumenty o tej vyrobe a pomere vyuzitia energie vs znecistenie mozem vas poprosit o ich postnutie...

viem ze na to je google, ale ak nahodov vie niekdo odporucit nejaky dobry ktory videl alebo pozna...

vdaka
Napísať odpoveď