Aky Linux
-
MichalkoOo
Zablokovaný
Re: Aky Linux
Debian je fajn pre skúsenejšieho užívateľa
-
ktozesomja
Medium Star
kedze tu je takato tema, napisem sem.
Chcem si hodit na notebook nejaky linux a naucit sa nieco viac o praci s linuxom. Mal som niekedy davnejsie ubuntu, ale nepaci sa mi to unity prostredie, je to strasen neprakticke.
Co by ste mi odporucili ? Nechcem take distro co je pre uplnych zaciatocnikov, kde je vsetko take uplne jednoduche ako v ubuntu, ale zas nie som zatial ziadny odbornik na linux.
Chcem si hodit na notebook nejaky linux a naucit sa nieco viac o praci s linuxom. Mal som niekedy davnejsie ubuntu, ale nepaci sa mi to unity prostredie, je to strasen neprakticke.
Co by ste mi odporucili ? Nechcem take distro co je pre uplnych zaciatocnikov, kde je vsetko take uplne jednoduche ako v ubuntu, ale zas nie som zatial ziadny odbornik na linux.
Zacni s debianom, neolutujes to, alebo archlinux.
-
ktozesomja
Medium Star
tiez nad tymito dvoma rozmyslam ... akurat ze arch sa mi zda uz moc pokrocily, to ani nainstalovat by som asi nevedel na dualboot s windowsom, tak asi skusim ten debian
Mne osobne sa na Arch nepaci pacman. Preferujem apt.
-
ktozesomja
Medium Star
kedze ubuntu, ktore som mal predtym davnejsie je tiez zalozene na debiane, tak skusim ten ... uvidim ako sa mi bude "pacit"
LukasqoO Co sa ti na Pacmanovi nepaci? Snad jedina vec, ktora sa mu v minulosti vycitala bola nepodporovanie wildcards. Ale to je mozno uz fixnute, anyways zrejme kazdy Arch user pouziva Yaourt, ktory toto odstranuje + nepotrebujes pisat litanie na instalaciu/update/upgrade systemu ako pri apt-get (hoci toto zvyknem riesit aliasom). Navyse pacman-optimize v crone vyriesi snad kazdy nedostatok, ktory mohol vzniknut. Z mojho pohladu su ekvivalentne a viac mi vyhovuje Pacman/Yaourt.
Aiden kazdy si zvykne na ine
Nevravim ze nie je dobry, samozrejme ze je, ale zvyk je zvyk 
-
no_compromise
Light Expert
Nikto ta tam nenuti mat Unity. Kludne tam mozes narvat aj klasicke Gnome. Viac info TUktozesomja napísal:kedze tu je takato tema, napisem sem.
Začať treba s niečim jednoduchým, Ubuntu, Opensuse, možno Mageia, čo je fork z Mandrivy. Obľúbený je ešte Mint, je to aj jedno ktorý si nainštaluješ. Debian nepoužívam, lebo pri stable je tam všetko fakt staré verzie a testing radšej nie, potrebujem stabilitu nie riešiť problémy.
Môžeš si dať aj "linux from scratch", kompilovať a zbytočne si sťažiť život ale zbytočne, lebo výsledok je aj tak len niektorý desktop, tie isté aplikácie.
A namiesto toho, že budeš kompilovať a sa trápiť so zbytočnosťami si nahoď server a si sprav stránku a podobne, aspoň z toho budeš mať niečo ale že budeš kompilovať do nemoty z toho nebudeš mať nič.
Unity nemusím, keď linux desktop tak na slabý stroj LXDE na dostatočne výkonný KDE. Môžeš si to nahodiť do Virtualboxu, porovnáš, uvidíš.
Debian nie je pre začiatočníka taký dobrý ale keď už máš nejaké skúsenosti tak mne sa napr. Debian nezdá vôbec komplikovanejší ako Ubuntu, veď je to skoro to isté, len s Debianom viacej musíš googliť, hľadať ale nič hrozné.
Môžeš si dať aj "linux from scratch", kompilovať a zbytočne si sťažiť život ale zbytočne, lebo výsledok je aj tak len niektorý desktop, tie isté aplikácie.
A namiesto toho, že budeš kompilovať a sa trápiť so zbytočnosťami si nahoď server a si sprav stránku a podobne, aspoň z toho budeš mať niečo ale že budeš kompilovať do nemoty z toho nebudeš mať nič.
Unity nemusím, keď linux desktop tak na slabý stroj LXDE na dostatočne výkonný KDE. Môžeš si to nahodiť do Virtualboxu, porovnáš, uvidíš.
Debian nie je pre začiatočníka taký dobrý ale keď už máš nejaké skúsenosti tak mne sa napr. Debian nezdá vôbec komplikovanejší ako Ubuntu, veď je to skoro to isté, len s Debianom viacej musíš googliť, hľadať ale nič hrozné.
-
no_compromise
Light Expert
Nerad mu tu take veci, vsak on este nema zmaknute zaklady linuxu, takze linux from scratch by bola samovrazda. BTW: ty uz si si takto postavil svoje distro? Lebo vidim ze mas celkom prehladCesar napísal: Môžeš si dať aj "linux from scratch", kompilovať a zbytočne si sťažiť život ale zbytočne, lebo výsledok je aj tak len niektorý desktop, tie isté aplikácie...
Prehľad mám, veď to používam dobrých pár rokov. Ako desktop sa to dá použiť, hlavne keď niekto potrebuje len na základné veci - net, sťahovanie a pod. Ako sa pozerám naspäť na tých posledných niekoľko rokov tak veľa toho sa nezmenilo, prichádzajú stále nové grafické používateľské rozhrania, ďalší fork, všetci robia všetko len podľa seba a kašlú na ostatných, samé duplicity, ďalšie distribúcie, ďalší fork. Linux desktop nemá šancu uspieť. Je to zaujímavá alternatíva pre tých, čo chcú niečo iné ako windows zaujímavé hlavne pre tých, čo to majú ako server.
A darmo si dá niekto dá hoci aj LXDE alebo XFCE keď si nainštaluje prehliadač, "skvelý" adobe flashplayer a celé je to potom horšie ako na windows.
A darmo si dá niekto dá hoci aj LXDE alebo XFCE keď si nainštaluje prehliadač, "skvelý" adobe flashplayer a celé je to potom horšie ako na windows.
-
no_compromise
Light Expert
Ked som napisal ze mas celkom prehlad myslel som to ironicky, ale k veci. Clovek ktory bol odchovany na windows a teraz sa ocitne v UNIX like systeme, kde je fylozofia a fungovanie systemu uplne ina kava, tak na zaciatok potrebuje distro kde mu najlepsie vsetko funguje, nic nemusi nastavovat a ked treba nieco poriesit, tak jedine cez nejake GUI klikadlo. No a ked sa v tom trocha zorientuje (Sakra kde je ikona Tento počitač, kde mam moje C:\, ako si nainstalujem program,....), pochopi ako funguje system a ma chut sa ucit nieco NOVE, potom moze zacat experimentovat s vecami ako napr. konfiguracia a kompilacia jadra atd. Ak sa taky zelenac vrhne hned na take veci ako stavba svojho distra, aj ked pojde podla manualu skor ci neskor narazi na nejaky problem a nepohne sa. Takze pre novacikov su tu prave take user-friendly distra ako *buntu, OpenSUSE, Fedora to najrozumnejsie s cim zacat.Cesar napísal:Prehľad mám, veď to používam dobrých pár rokov. Ako desktop sa to dá použiť, hlavne keď niekto potrebuje len na základné veci - net, sťahovanie a pod. Ako sa pozerám naspäť na tých posledných niekoľko rokov tak veľa toho sa nezmenilo, prichádzajú stále nové grafické používateľské rozhrania, ďalší fork, všetci robia všetko len podľa seba a kašlú na ostatných, samé duplicity, ďalšie distribúcie, ďalší fork. Linux desktop nemá šancu uspieť. Je to zaujímavá alternatíva pre tých, čo chcú niečo iné ako windows zaujímavé hlavne pre tých, čo to majú ako server.
Aha ? A k comu bol tento tvoj prispevok, ked to Cesar napisal ?
Asi je nejaký začiatočník zároveň linux nazi, že až tak nadáva na všetko čo nie je linux alebo aj na linux kde sú klikačky.
Linux desktop je vhodný pre tých, čo na to majú chuť a náladu sa s tým zaoberať, pre ostatnú časť používateľov počítačov (asi 90%) je totálne nevhodný, lebo väčšina ani nevie čo to je, že operačný systém, majú problém sformátovať usb kľúč cez windows explorer nie že používať command line.
Ja mám známeho, čo dosť často si preinštaluje windows, som mu nainštaloval Linux, aby nemal zavírený počítač ale aj to mu vydržalo len pár dní, pokým to nezničil, jednoducho blbcovi môžeš nainštalovať hocičo, aj tak to pokazí raz-dva. Jedine keby nemal root práva, že nič s tým nemôže robiť, ináč mu napadne, že veru on kernel nepotrebuje, odinštaluje, restart a už je koniec. Takému antitalentovi nič nepomôže.
Linux desktop je vhodný pre tých, čo na to majú chuť a náladu sa s tým zaoberať, pre ostatnú časť používateľov počítačov (asi 90%) je totálne nevhodný, lebo väčšina ani nevie čo to je, že operačný systém, majú problém sformátovať usb kľúč cez windows explorer nie že používať command line.
Ja mám známeho, čo dosť často si preinštaluje windows, som mu nainštaloval Linux, aby nemal zavírený počítač ale aj to mu vydržalo len pár dní, pokým to nezničil, jednoducho blbcovi môžeš nainštalovať hocičo, aj tak to pokazí raz-dva. Jedine keby nemal root práva, že nič s tým nemôže robiť, ináč mu napadne, že veru on kernel nepotrebuje, odinštaluje, restart a už je koniec. Takému antitalentovi nič nepomôže.
A niekto si to chce iba "vylepsit" a dopadne presne takto istoCesar napísal:blbcovi môžeš nainštalovať hocičo, aj tak to pokazí raz-dva
-
no_compromise
Light Expert
No tak ukaz mne ako nejakemu zaciatocnikovi to tvoje vybudovane distro from scratch, ktore si tu tak odporucal pre zaciatocnikov, nech sa teda trocha inspirujem a "priucim". Alebo si to nikdy nezmakol, len si o tom niekde cital a teraz tu rozdavas rady a pritom sam nevies o com tocis....Cesar napísal:Asi je nejaký začiatočník zároveň linux nazi, že až tak nadáva na všetko čo nie je linux alebo aj na linux kde sú klikačky.![]()
ja som tiez vo faze "skusania" distribucii, skusal som Ubuntu (user friendly, ale pre mna moc precackane a lista nalavo sa mi vobec nepaci) teraz mam Mint, ale nicim ma velmi nezaujal a dnes sa chystam na fedoru, aky je vas nazor na Fedoru pre mierne pokrocileho linux usera?
Fedoru som mal raz. Neviem...bolo to cele take divne. Zacinal som na *buntu, potom som skusal vselijake tie "pentest" distra, potom dlho som bezal na debiane a teraz znova na xubuntu. Robim si dalsie distro na kazdy den ale aj na pentesty. Skoda, ze toho casu je tak hrozne malo...
Takisto som ako prvé skúšal Ubuntu, (Ešte keď som mal aj Windowsyankee napísal:ja som tiez vo faze "skusania" distribucii, skusal som Ubuntu (user friendly, ale pre mna moc precackane a lista nalavo sa mi vobec nepaci) teraz mam Mint, ale nicim ma velmi nezaujal a dnes sa chystam na fedoru, aky je vas nazor na Fedoru pre mierne pokrocileho linux usera?
Čo sa týka Fedory, počul som že je tam celkom veľká komunita ale ešte som sa k vyskúšaniu nedostal.