harrison - ja som len reagoval na tvoju zmienku o vyplakávaní sa nad nezmyselnosťou diferenciálnych rovníc (predpokladám, že druhého poriadku). Proste niekedy je pre bežného človeka aj moderná veda troška zbytočná - ono nie nadarmo je fakt, že "všetko potrebné pre život som sa naučil v materskej škôlke."
(no schválne, zaujímalo by ma, ako zlepšilo môj život napríklad ab início modelovanie uhlíkových reťazcov v podobe retiazky s n-početnými kruhmi, ktoré robia machri na katedre teoretickej chémie)
Proste mne zatiaľ vychádza, že aj veda nie vždy prinesie momentálne užitočné veci.
Axo: nemáš celkom pravdu, tvoje tvrdenia
"Objektivita je: nech vyhodi kamen do vzduchu akakolvek rasa, pohlavie, sexualna orientacia, vek, farba vlasov, ci iny zivocisny druh, kamen stale dopadne spat.
Keby hociktore nabozenstvo bolo objektivne, dokaze neveriacim hodit pred oci nevyvratitelny dokaz, ale potom by sa z viery stalo vedenie.
Najviac ma udivuje, ked ludia pouzivaju slovo objektivita a ani presne nevedia co znamena.
Veda upravuje svoj postoj podla najnovsich poznatkov. Nabozenstvo upravuje najnovsie poznatky, aby lepsie sedeli do viery.
Najlepsia vec na vede je, ze bude pravdiva aj ked v to nikto nebude verit. Aj ked triliarda ludi bude verit, ze dokazu lietat, stale pod utesom ostane hromada mrtvol, pretoze skutocnost sa na zaklade viery neohne."
nie sú celkom pravdivé.
1) nie je dôkazom objektivity, keďže si nevzal do úvahy zvyšné faktory (gravitačné pôsobenie na trajektóriu kameňa - IMHO asi najdôležitejší faktor ovplyvňujúci to, či dopadne naspäť)
2) dokáž. Prečo by ľubovoľné náboženstvo malo byť objektívne? Tým by poprelo svoju podstatu presne ako si napísal: nie je možné súčasne 100 % veriť i 100 % poznať (kde som už čítal o podobnom paradoxe...áno, Heisenberg...)
3) dokáž, že náboženstvo v súčasnosti ohýba fakty (ktorá viera, ako... + samotná objektívnosť daných faktov - viď to, že veda sama sa prispôsobuje v priebehu času = "fakty" sa v skutočnosti menia)
4) vďaka, že si nám všetkým vysvetlil, že viera je stálica = logické, keďže len sumarizuje známe fakty poznania. Ako to má súvisieť s náboženstvom? Existuje korelácia medzi vedou a náboženstvom? "Středověk neskončil, středověk trvá...

"