Benzin vs. Nafta

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...

Tak ako. Benzin ci naftu ?

BENZIIIIIN!!!! Nafta patri do traktora a na kurenie
245
35%
Jedine Nafta....
150
21%
Mam rad oboje
170
24%
Je mi to uplne jedno
79
11%
Nevyznam sa v tom
60
9%

Celkom hlasov: 704

Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Benzin vs. Nafta

Príspevok od používateľa Hegy »

Duratec V6 je imho celkom podarena masinka, mala svoje musky ktore vsak vychadzali skor z nezodpovedneho udrziavania.
Co sa tyka udrzby tak 6 sviecok vs. 4, objem olejovej sustavy vyzsi, pravdepodobne drahsie filtre (nie moc ale predsa) na druhu stranu krasny vyvazeny tichucky chod, v otackach citelny vykon a "rev" V6tky, inac nic take zvlastne az na to ze to trosku spapa benzinu a aj oleja.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Vckove motory sa pouzivaju tiez len na atmosferu?
AXO
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa AXO »

Hegy: co mna ale zaujalo najviac je to, ze medzi 2.5L V6 a 3.0L V6 Duratec je (aspon papierovo) minimalny rozdiel v spotrebe a pritom vykon je uplne inde.
Celkový max. výkon:125 Kw (170 Hp)
Celkový max. krútiaci moment:220 Nm
Maximálna rýchlosť:225 km/h
Zrýchlenie 0-100 km/h:8,7 s
Spotreba v meste:14,3 l/100km
Spotreba v meste (prepočet na km):1 l = 7,0 km
Spotreba mimo mesta:7,3 l/100km
Spotreba mimo mesta (prepočet na km):1 l = 13,7 km
Priemerná spotreba:9,9 l/100km
Priemerná spotreba (prepočet na km):1 l = 10,1 km
VS
Celkový max. výkon:162 Kw (226 Hp)
Celkový max. krútiaci moment:280 Nm
Maximálna rýchlosť:243 km/h
Zrýchlenie 0-100 km/h:7,5 s
Spotreba v meste:14,3 l/100km
Spotreba v meste (prepočet na km):1 l = 7,0 km
Spotreba mimo mesta:7,9 l/100km
Spotreba mimo mesta (prepočet na km):1 l = 12,7 km
Priemerná spotreba:10,2 l/100km
Priemerná spotreba (prepočet na km):1 l = 9,8 km
wladas: co ja viem, tak V je akurat ulozenie valcov do tvaru V a cislo za tym, kolko valcov celkovo V6, V8, V10, V12... a spon podla mojej mienky sa do nich atmosferovy motor nedava. Aspon som nenasiel nic uchopitelne na nete.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

no to je o tom ze 2.5 V6 je starsia koncepcia, duratec V6 3.0 je novsi motor, efektivnejsi, lepsie vstrekovanie a je silnejsi tym padom aj mensia spotreba v porovnani k "muzike"
A kamosova ST220 nikdy 14 litrov nezrala, v meste okolo 12 mimo okolo 8
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

AXO napísal:a spon podla mojej mienky sa do nich atmosferovy motor nedava.
do coho "do nich"? Vobec neviem, co si touto vetou chcel povedat
Phase
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Phase »

Do nich = do tvarov V
Ak to spravne chapem
AXO
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

beardie: Ja som to tam debilne napisal. Malo to byt postaven skor: bezne sa do nich atmosfericky motor nedava, ale su vidlicove motory aj s tym. Skor vyrobcovia siahaju/siahali po preplnovanom motore turbom kvoli vacsiemu vykonu. Ak si niekto kupi V6 ci V8, tak na spotredu asi moc nehladi, cize nevybera atmosferu, ale siaha po turbe.

Jedine auto, ktore som s autmosferou vlastnil bola honda civic type r, inak som sa o to moc nezaujimal. Akurat pozeram, ze asi pisem nakoniec bludy, nakolko vidlicove atmosfericke motory su a maju aj vykonu pozehnane. BMW M3, Mercedes SLK55 AMG, Camaro ma atmosfericky vidlicovy V8 7.0 objem.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

mam pocit, ze mas trochu mis-mas v pojmologii

je jedno, ci je motor R3, R4, V6 alebo W12, ak nema turbo ani kompresor, tak je atmosfericky = hladky
pocet valcov s tym, ci je alebo nie je atmosfericky, nic nema
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Ono obvykle preplnovane motory dnes najdes:

1. downsized motory, teda motory ktore su nizkeho objemu koli emisiam/spotreba a ich vykon je nahanany ci uz turbom alebo kompresorom popr. oboje v serii...
2. sportove verzie aut, hot-hatche - pre ich mensi motorovy priestor a nevyhodnost tazkeho velkeho motora na prednej naprave sa pozivaju mensie-lahsie prelnovane motory, oblubene od 1.8-2.5 Turbo kde sa nazenie dostatocny vykon pri zachovani relativne nizkej hmotnosti na predku auta (z dôvodu vyvazenia auta)
3. supersporty - supersilne auta ktore bojuju o rekordne vykony ako napr. Bugatti Veyron so 4 turbami.

A k atmosferam(nepreplnovanym motorm), ich pouzitie je vcelku bezne u radovych 3 az 6 valcov ci V(idlicovych) 6-12 valcov.
Ich caro spociva v jednoduchosti, plynulejsej charakteristike motora, vyzsej spolahlivosti (mensi litrovy vykon, menej komponent "naviac"...) k negativam vsak patri obvykla nizsia prevadzkova spotreba, dvojsecne - nizsi litrovy vykon, tazsia konstrukcia... Toto vsak napr. nevadi u aut vyzsich tried kde je miesta dost a spotreba nehra prioritnu rolu.

Tak povediac, natura motora je podla mna takisto zalezitost a) chuti cloveka, majitela a za b) ucel vyuzitia automobilu.
Ak ide o ciste sportove ucely, existuju 2 tabory ktore sa nikdy nezhodnu a vsetko ma svoje caro, na drifterskych podujatiach pekne vidno rozdiel maleho ostreho "nafuknuteho" dvojlitra ako drzi tempo s hlbokycm mocnym V8
a este jedna na zaver
God created turbo lag to give V8's a chance
AXO
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Taka otazka do eteru s ktorou nema vela ludi skusenosti, ale zaujala ma dana situacia.

Automobil povodne funguje na benzinovom motore, potom si tam majitel necha spravit LPG a nejaky cas funguje na plyn, preda auto inemu vlastnikovi, ten plyn necha odborne odmontovat a vozidlo je opat na benzin. Poskodilo to nejake suciastky na motore, alebo ich nadmerne opotrebovalo? Alebo na tom vobec nezalezi, pripadne minimalny/zabedbatelny dopad?

Vdaka
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Krátka odpoveď: Nie.

Dlhá odpoveď: Jediné v čom môže byť problém je, že LPG je ešte suchšie ako benzín, preto si niektorí dávajú tzv. domazávanie ventilov Flashlube. Rovnako niektorí pri LPG používajú iné sviečky. Ale toto sú veci, ktoré by som zaradil medzi minimálny/zanedbateľný dopad. Ak máš pochybnosti (ale podľa mňa to robiť čisto kvôli tomu, že tam bolo LPG, robiť nemusíš) - vymeň olej, sviečky a prepláchni motor 2-3 nádržami prémiového benzínu....
wladas
Redeemer
Redeemer

Celkom by ma zaujimalo ktory sialenec by si dal odmontovat LPG.
AXO
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

begbeee: moc vdaka za odpoved, poslal som ti cukrik.
wladas: no ten plyn nevyhovuje kazdemu, ano, je to lacnejsie jazdenie, ale spotrebu ma skoro rovnaku, nemoze parkovat vsade(myslim napr podzemne garaze ako OC Max/Aupark) a rovnako ani tankovat vsade sa neda, na jednu stranu dobre, na druhu obmedzujuce.
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

Nerozumiem vete "ano, je to lacnejsie jazdenie, ale spotrebu ma skoro rovnaku"
Čo je na tom nevýhodné?
Keď máš auto na benzin/LPG a odstrániš LPG tak sa ti rozšíria možnosti tankovania? WTF?

Ako dôvod demontáže viem, že býva vek LPG zariadenia. Životnosť toho zariadenia je 10 rokov, potom treba vymeniť nádrž, čo je značná položka. Ak sa k tomu pripoji nutnosť repasu reduktoru či iných súčastí, tak sa to nazbiera.
wladas
Redeemer
Redeemer

Presne tak, benzin sa da aj nadalej tankovat aj ked je LPG namontovane.
Nadrz sa vo velmi vynimocnych pripadoch odstranuje.

Co sa tyka parkovania, ignorovat. Ak to je spravene profi tak nikde nepoznat ze je to prerobene.
V skutocnosti je to aj tak bezpecnejsie nez benzin (nadrz sa ovela lahsie pretrhne).
Frikso
Darca
Darca

To s tym parkovanim je koli tomu, ze propan-butan je tazsiako vzduch a drzi sa pri zemi. Tym padom v garazach, kde maju stropnu ventilaciu by ho nevedelo efektivne odsat ak by doslo k uniku. Napr. taky aupark BA nema zakaz LPG, parkovacie domy a garaze s otvorenim vetranim na ulicu tiez nemavaju.
Je to ale aj tak nezmysel, lebo to by v tych garazach musel ten plyn uniknut z X aut naraz /neviem si predstavit dovod preco/, aby sa to prostredie stalo nedychatelne. /propan-butan nie je jedovaty, len nedychatelny/.
AXO
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Ked vyuzivate LPG, tak moze tankovat plyn len na miestach na to urcenych, co zuzi moznosti tankovania PHM, ked vyuzivate benzin, tak plynova nadstavba je zbytocna.
Ked mate LPG a benzin a nechcete vyuzivat LPG, tak tankujete na beznych staniciach normalne palivo, ale budete so sebou vlacit nevyuzivany kotol v kufri vsade?

Rovnako na bicykly, mate na predku primontovany kosik, ktory vam zanechal predchadzajuci majitel, vy to nechcete, nemate pre to vyuzitie, nechate ho tam?
Neviem teda ako vy, ale ja keby som nieco na aute mat nechcel, tak sa toho tiez zbavim, nech to nezavadza.
Frikso
Darca
Darca

To je jasne. A preco je nevyhoda, ze plyn je lacnejsi, ale ma rovnaku spotrebu?

Inak k tej tvojej povodnej otazke, či to mohlo nejako poškodit:
- Ak sa jedna o vozidlo, ktore nema tvrdene sedla ventilov a nebolo tam spolu s LPG systemom domontovany aj system na primazavanie ventilov, tak sa tym ventilom vyrazne skratila zivotnost. Jedna sa najma o niektore japonske motory a niektore fordy (treba pohladat na nete).
Problem tam je ten, ze plyn ma vyssiu teplotu spalin a je suchy, cize jeho zmes ani neochladzuje ani nemaze.
Pri flash lube moze byt problem, ak je tam namontovana podtlakova a nie elektronicka sada na domazavanie. V takom pripade ti to frka kvapky maziva do sania a jeho distribucia je viacmenej nahodna.

- Dalej pri TSI motoroch je banzin vstrekovany priamo do valcov a vstreky su vystavene podmienkam, ktore vo valci pri behu nastavaju. Ak jano v garazi namontuje LPG s distribuciou plynu do sania a vykasle sa na ochranu a chladenie vstrekov benzinu, tak po case odidu. Preto sa to robieva tak, ze 50/50 ide auto permanentne na LPG/benzin kde dodavany benzin sluzi na chladenie vstrekov.
Celkovo tieto motory neodporucam vobec prerabat na LPG a je to asi jediny pripad, kedy mi pride demontaz LPG systemu logicka.
AXO
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

To o cene za spotrebu nepatrilo do negativ, asi som to len blbo napisal. Ako pozivitum berem mensie platby za jazdu na plyn, ale ako negativum, ze musim capovat len tam kde sa da, ak mam pravdu povedat, poznam len jedno miest v okoli a to je 33km vzdialene.
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

AXO napísal:Ked vyuzivate LPG, tak moze tankovat plyn len na miestach na to urcenych, co zuzi moznosti tankovania PHM....
Toto je co za logika? Pokial mam LPG tak mozem tankovat vsade tam kde normalne plus tam kde je LPG (a kedze LPG stojan maju vacsinou normalne pumpy, tak to cca uplne rovnaky pocet stanic, rozhodne ich nie je menej)
Napísať odpoveď