Brzdenie motorom vs. Neutrál
-
RATZINGER666
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Re: Brzdenie motorom vs. Neutrál
zerie rovnako na litre a na cas, ale nie po prepocte na prejdenu vzdialenost...
@wladas:
Samozrejme, N zožerie rovnako, či stojíš, či ideš, či letíš. Ale ak si vyrátaš spotrebu, tak už nie je jedno, akou rýchlosťou ideš, resp. koľko si prešiel.
Lebo ak stojíš, tak ti vyjde liter benzínu za hodinu do vzduchu.
Ale ak za hodinu na neutráli prejdeš 200km, tak tá spotreba je sen všetkých automobiliek.
A teraz nerozumiem, čo sa vlastne pýtaš, lebo pochopili to už všetci a jediné, čo mi z toho vychádza, že nevieš ako sa ráta spotreba. Lebo to, že N žerie vždy rovnako nikto nespochybňuje.
Samozrejme, N zožerie rovnako, či stojíš, či ideš, či letíš. Ale ak si vyrátaš spotrebu, tak už nie je jedno, akou rýchlosťou ideš, resp. koľko si prešiel.
Lebo ak stojíš, tak ti vyjde liter benzínu za hodinu do vzduchu.
Ale ak za hodinu na neutráli prejdeš 200km, tak tá spotreba je sen všetkých automobiliek.
A teraz nerozumiem, čo sa vlastne pýtaš, lebo pochopili to už všetci a jediné, čo mi z toho vychádza, že nevieš ako sa ráta spotreba. Lebo to, že N žerie vždy rovnako nikto nespochybňuje.
chapem, problem bol ze jeden o koze a druhy o voze 
Skúsil som prehľadnejší graf, ale limitu sa mi zobraziť nepodarilo v 0.
-
jorg22
Medium Professional
Mam trosku lamersku otazku. Vzdy som si myslel ze jazda na neutrali je presne to iste ako ked drzim spojku uplne dole, ale vraj je v tom rozdiel. Aky je v tom rozdiel co sa tyka funkcie a co sa tyka spotreby?
Dakujem.
Dakujem.
-
RATZINGER666
Darca
nie, nie je tam rozdiel, co sa tyka spotreby ani funkcie...
akurat si tym pekne kurv*s spojku
akurat si tym pekne kurv*s spojku
-
jorg22
Medium Professional
a dovod, preco s tym kurv**** spojku???
lebo ked mas stlacenu spojku tak je v zabere lozisko...zbytocne...naco...?
lepsie ti je drzat nohu na spojke ako dat neutral?
lepsie ti je drzat nohu na spojke ako dat neutral?
-
RATZINGER666
Darca
lebo ked ju mas stlacenu, je vytlaceny aj spojkovy hydraulicky valec, lozisko...
// chezter ma predbehol
// chezter ma predbehol
-
Makovnik
Medium Professional
V podstate je jazda na N dobra vtedy, ked viete, ze idete o dostatocne dlhu vzdialenost XYZ metrov zastavit alebo potrebujete v urcitej vzdialenosti spomalit (krizovatky, parkoviska, odbocky, kolony, spomalovacie znacky na ceste, prijazdy k pumpe a pod.). Vynimocne pri zjazde z kopca, kde by zaradena rychlost auto brzdila viac, nez je to vhodne a vyradeny prevod by ju akurat udrzal.
Nema zmysel vyradit do N napr. pred dedinou. Tam ma vyznam naopak drzat rychlost az do momentu, kedy pustite plyn. pedal a auto spomali tak, aby na hranici tabule obce malo priblizne v[real]=60-65km/h. Jednak usetrite cas a jednak paliva neminiete viac. N by malo zmysel, ak mate fakt vela casu (ste dochodcovia), lebo priemerna rychlost bude o dost nizsia, nez pri brzdeni motorom pred kazdou obcou.
Klasicky plati - cim menej sa dotykate brzd, tym viac usporite.
Este vacsi vyznam ma pustit plyn. pedal postupne, tzn auto zacne z v[real]=90kmh spomalovat na urcitom useku (aj 500-800m) velmi pomaly na cca v[real]=80kmh. Okamzita spotreba klesne z napr. 5L/100 na 3.5L/100, pritom ubytok rychlosti je zanedbatelny, ale uspora vyssia.
Takymto sposobom mam momentalne moj osobny rekord na aute z KE do BA (+R1 usek od ZV po Hronsky benadik, +D1 usek Zelenec-BA) s priem.v=79km/h a spotrebou 4.1L/100km (poobede medzi cca 12-18h).
Napr. je zaujimave sledovat, ako priemerna spotreba uzasne stupa pri stati v meste.
Do BA chodim vynimocne, ale ked uz, trafim tu ich typicku hnusnu zapchu. Po 50min slimacej cesty centrom (priemerka zavratnych 21km/h) spotreba vyskocila z 4.0 na 5.3 (akurat bolo cca 50km od nulovania).
Pritom vacsina casu je "jazda" na neutral.
To, ze so zaradenou rychlostou ide priem. spotreba dole rychlejsie, nez N+brzdy, je zjavne napr. pri jazde hore kopcom a nasledne dole kopcom (so sledovanim palubaku).
Kto neskusal, nech si vyskusa. Po 2-3km kopci sa budu aktualne priemery bez problemov lisit o 0.1L/100km.
Nema zmysel vyradit do N napr. pred dedinou. Tam ma vyznam naopak drzat rychlost az do momentu, kedy pustite plyn. pedal a auto spomali tak, aby na hranici tabule obce malo priblizne v[real]=60-65km/h. Jednak usetrite cas a jednak paliva neminiete viac. N by malo zmysel, ak mate fakt vela casu (ste dochodcovia), lebo priemerna rychlost bude o dost nizsia, nez pri brzdeni motorom pred kazdou obcou.
Klasicky plati - cim menej sa dotykate brzd, tym viac usporite.
Este vacsi vyznam ma pustit plyn. pedal postupne, tzn auto zacne z v[real]=90kmh spomalovat na urcitom useku (aj 500-800m) velmi pomaly na cca v[real]=80kmh. Okamzita spotreba klesne z napr. 5L/100 na 3.5L/100, pritom ubytok rychlosti je zanedbatelny, ale uspora vyssia.
Takymto sposobom mam momentalne moj osobny rekord na aute z KE do BA (+R1 usek od ZV po Hronsky benadik, +D1 usek Zelenec-BA) s priem.v=79km/h a spotrebou 4.1L/100km (poobede medzi cca 12-18h).
Napr. je zaujimave sledovat, ako priemerna spotreba uzasne stupa pri stati v meste.
Do BA chodim vynimocne, ale ked uz, trafim tu ich typicku hnusnu zapchu. Po 50min slimacej cesty centrom (priemerka zavratnych 21km/h) spotreba vyskocila z 4.0 na 5.3 (akurat bolo cca 50km od nulovania).
Pritom vacsina casu je "jazda" na neutral.
To, ze so zaradenou rychlostou ide priem. spotreba dole rychlejsie, nez N+brzdy, je zjavne napr. pri jazde hore kopcom a nasledne dole kopcom (so sledovanim palubaku).
Kto neskusal, nech si vyskusa. Po 2-3km kopci sa budu aktualne priemery bez problemov lisit o 0.1L/100km.
tak tu by som si dovolil povedat ze presne naopak, teda aspon ja...teda..v podstate to zalezi vsetko od situacie, neda sa povedat kedy čo, prečo, ak by čo boloMakovnik napísal:V podstate je jazda na N dobra vtedy, ked viete, ze idete o vzdialenost XYZ metrov zastavit alebo potrebujete v urcitej vzdialenosti spomalit (krizovatky, parkoviska, odbocky, kolony, spomalovacie znacky na ceste, prijazdy k pumpe a pod.).
Ja by som povedal presný opak: jazda na N je dobrá práve vtedy, keď nechcem zastaviť, ale chcem pokračovať v jazde.
-
Makovnik
Medium Professional
Ved od toho je tam " ...alebo potrebujete v urcitej vzdialenosti spomalit..." a tyka sa to prave krizovatiek a kolon, kde sa to lenivo hybe a nema vyznam mat zaradenu 2 alebo 3, kde to zere kvoli vysokym otackam a malej rychlosti Xkrat viac, nez na N.
Mesiac jazdím s N hlavne teda dolekopce (inak ten N význam fakt nemá), kde som predtým chodil so zaradenou rýchlosťou a ono to fakticky žerie menie. Predtým mi papalo 7-7.3, teraz to je už dokonca 6.4 a rozhodne sa nejak extra nevlečiem, chodím tak tacho 100-kou a mám rád agresívnejšiu akceleráciu...taká prkotinka a bude to rozdiel možno liter na priemernej spotrebe keď to zrátam po ďalšom dotankovaní...
-
AXO
Professional
Nie je ten graf trochu divny? Mne auto pri 200km/h zerie teda podstatne viac ako zobrazenu hodnotubegbeee napísal:Skúsil som prehľadnejší graf, ale limitu sa mi zobraziť nepodarilo v 0.
Nie, nie je to blbosť, prečítaj si ak nie celú diskusiu, tak minimálne tento príspevok:
http://www.hojko.com/post1911556.html#p1911556
http://www.hojko.com/post1911556.html#p1911556
-
AXO
Professional
Praveze som to cital, ale to potom musi platit len na teoretickej rovine, ved ked natankujes plnu nadrz a budes stat s nastartovanym motorom, tak budes mat paliva ma tyzden. Ked ale pojdes 50km/h tak ti plna nadrz vydrzi podstatne menej a cim je tvoja rychlost vacsia, tym vacsi je aj odpor vzduchu, odvalovanie pneu a inych faktorov, tym viac treba paliva pre motor. Na 250km/h by ta plna nadrz dlho nevydrzala.
Alebo som ten prispevok nepochopil, ale vzdy tankujem castejsie, ked sa nahlim po dialnici ako ked jazdim pomalsie.
Alebo som ten prispevok nepochopil, ale vzdy tankujem castejsie, ked sa nahlim po dialnici ako ked jazdim pomalsie.
Celá téma je o jazde na Neutrál!
Ak natankuješ plnú nádrž a stojíš na neutrále, tak ti vydrží nie týždeň ale približne 1-3 dni (spotreba motora je 1-2L paliva za hodinu).
A koľko si prešiel? 0 km. Spálil si na N celú nádrž, ale neprešiel si nič - tvoja priemerná spotreba na 100km je nekonečne vysoká. Mohol by si spáliť aj 10 nádrží aj tak by si sa nepohol.
Ale predstavme si situáciu (samozrejme ideálnu), že ideš miernym dolekopcom a vyradíš v rýchlosti 250 km/h do N, s tým, že ten kopec je taký, že práve ti udržuje rýchlosť (valivý odpor kolies a podobné shity, teda neberieme v úvahu) a je nekonečne dlhý. Takže za hodinu prejdeš 250 km (tvoja rýchlosť), ale auto na N spálilo iba svojich konštantných 1-2l ... to je hodne dobrá spotreba nie?
Záver: čím rýchlejšie ideš, tým viac sa oplatí N a ak pôjdeš nekonečne rýchlo aj tvoja spotreba na N sa bude v danom momente blížiť nekonečne k nulovej spotrebe.
Ak natankuješ plnú nádrž a stojíš na neutrále, tak ti vydrží nie týždeň ale približne 1-3 dni (spotreba motora je 1-2L paliva za hodinu).
A koľko si prešiel? 0 km. Spálil si na N celú nádrž, ale neprešiel si nič - tvoja priemerná spotreba na 100km je nekonečne vysoká. Mohol by si spáliť aj 10 nádrží aj tak by si sa nepohol.
Ale predstavme si situáciu (samozrejme ideálnu), že ideš miernym dolekopcom a vyradíš v rýchlosti 250 km/h do N, s tým, že ten kopec je taký, že práve ti udržuje rýchlosť (valivý odpor kolies a podobné shity, teda neberieme v úvahu) a je nekonečne dlhý. Takže za hodinu prejdeš 250 km (tvoja rýchlosť), ale auto na N spálilo iba svojich konštantných 1-2l ... to je hodne dobrá spotreba nie?
Záver: čím rýchlejšie ideš, tým viac sa oplatí N a ak pôjdeš nekonečne rýchlo aj tvoja spotreba na N sa bude v danom momente blížiť nekonečne k nulovej spotrebe.
-
AXO
Professional
Jaj tak, ja som cital zaciatok temy, tam to bolo N vs zaradena rychlost. Potom som skocil par stranok a tam som videl spominanu spotrebu. Mea culpa, chytaj K+. Vdaka
Ono je to pekné vyraďovať z tiahleho kopca, naberať rýchlosť a viesť sa, lenže reálne uplatniteľné tak o druhej v noci. Takmer vždy stretám na cestách typy, čo si to "valia" dole kopcom 80-90 tacho (na miestach, kde by aj Tico ustálo 120 - kamiónom to nezazlievam) a to potom zbytočne viac brzdíš z trebárs 110 na 80, keď pri zaradenej rýchlosti by ťa to pustilo len 100 a spotreba 0,0l.