Potenie noh v botaskach

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
nanana
Zablokovaný
Zablokovaný

Potenie noh v botaskach

Príspevok od používateľa nanana »

Dost sa mi zvykli potit nohy v teniskach ci botaskach. Nech si kupim akekolvek znackove, drahsie ci lacne cinske, je to rovnake. Furt sa mi v nich spotia nohy ked ich mam co i len hodinu na nohach a potom po case smrdia tie topanky. Ked chodim do skoly a mam topanky cele doobedie na nohach, tak mam niekedy az vlhke ci mokre ponozky na niektorych miestach a potom mi aj ponozky dost smrdia. Mam potom problem ist ku niekomu, k nejakemu kamosovi domov, lebo ked sa vyzujem tak citit zapach. Skusal som kupit njeaky deodorant na nohy a do topanok, ale tak to len odstrani zapach na nejaku dobu, nie potenie. Neviete mi nieco odporucit proti poteniu noh ? Nieco overene ?
audiotrack
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Potenie noh v botaskach

Príspevok od používateľa audiotrack »

termo ponožky, alebo zásyp na nohy
matki
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa matki »

Puder na nohy a tensie kvalitne ponozky. Alebo ponozky so striebrom.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

a) smrdia najmä umelehmotné látky, ponožky by mali byť zásadne bavlnené
b) najúčinnejšia ochrana proti poteniu nôh je púder, ja používam značku Alpa a spokojnosť. Keď som pracoval v Anglicku a po dobrej 12hodinovej šichte som sa vyzul zo safety shoes, jediné, čo pomáhalo bolo práve ráno si dať do ponožiek puder - áno ja to aplikujem do vnútra ponožky
c) jediný sprej, ktorý ako tak funguje je antibakteriálny na báze striebra - ja používam ten z Deichmannu, aplikuje sa raz za čas do topánky
d) zmiešané pocity mám z vložiek do topánok na báze živočíšneho uhlia, do istej miery pach potlačia, ale nahradia ho takým iným zvláštnym odórom
Hellboy248
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Hellboy248 »

bavlnene biele ponozky a puder
pinco
Darca
Darca

Príspevok od používateľa pinco »

No práveže bavlna má tú vlastnosť, že pot do nej vsiakne a ostáva tam. To je dôvod, prečo máš pocit vlhkosti, pri vyššej záťaži až mokro, a keď sa vyzuješ, tak aj smrad.

Bavlna rozhodne nie. Prečo potom máš napríklad trekingové/inline/lyžiarske/hokejové ponožky nie z bavlny, ale z akrylových vlákien alebo polyesteru? No práve preto, lebo tieto vlákna oveľa lepšie odvádzajú pot od nohy. Samozrejme to ide ruka v ruka (alebo skôr noha v nohe) s obuvou. Ani tá najkvalitnejšia ponožka nedokáže urobiť zázraky, pokiaľ je zlá obuv a naopak.

Takže ponožky zásadne nie bavlnené. Bavlnené ponožky si daj, keď ideš do mesta sa prejsť poobede, ale pri vyššej záťaži, alebo dlhom nosení topánok, určite nie. Zvlášť u niekoho, komu sa viac potia nohy.
ziegel
Star
Star

Príspevok od používateľa ziegel »

Alebo si kup ponozky z merino vlny. Merino vlna je perfektne funkcna a zapach neutralizuje ovela lepsie ako umele vlakna.
Len ich cena je dost vysoka.
Penguin
Star
Star

Príspevok od používateľa Penguin »

Mozno by pomohli aj topanky s Gore-Tex membranou.
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Soviet »

A cez leto sa ti to nebodaj deje aj v sandaloch?
ziegel
Star
Star

Penguin napísal:Mozno by pomohli aj topanky s Gore-Tex membranou.
Topanky s goretexovou membranou by na 100% nepomohli, iba by to zhorsili.
pinco
Darca
Darca

Najlepšie kúpiť funkčné ponožky a vzdušnejšie topánky, aby sa pot dostal cez ponožku na povrch a mal sa kam vypariť. Čiže žiadne celokožené topánky, najlepšie so sieťkou a čím viac vetracích otvorov, tým lepšie. Funkčné membrány síce odvádzajú pot, ale v tomto prípade by to len zhoršili. Membrána by tvorila len ďalší stupeň, zbytočnú prekážku k tomu, aby sa pot dostal z topánky preč.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

ziegel.. no neviem, tiež mám s tým problém, v zimných topánkach sa mi nenormálne potila noha. Potom som si kúpil gore-texky.. dve zimy som ich mal obuté každý deň od rána do veceča a nohu som z nich vyberal takmer suchú. Avšak teraz poslednú zimu sa to zhoršilo a bolo to presne rovnaké ako v normálnych topánkach.. podľa mňa príčinou bolo, že som sa o tie topánky takmer vôbec nestaral. Ale na túto zimu si plánujem kúpiť podobné topánky.
pinco
Darca
Darca

Jasné, lebo gore-tex odviedol pot preč a noha bola relatívne suchá. Kdežto v obyčajných topánkach, zimných, bez membrány, je noha uzavretá a pot nemá kadiaľ uniknúť.

O gore-tex sa treba starať. Alebo lepšie povedané o každú funkčnú membránu. Pravidelne impregnovať. Keď sa topánka zašpiní, treba umyť a hneď nastriekať. Membrána je pórovitá a keď sa tieto póry zanesú, upchajú, tak membrána stratí svoju funkčnosť.
ziegel
Star
Star

brm, ale on pisal o teniskach, cize letnej obuvi. Tam je membrana naozaj nadbytocna, presne ako pisal pinco v predchadzajucom prispevku. Kedze membrany su primarne na ochranu proti vode, priedusnost sa potom neda dosiahnut taka, aka by bola bez tej membrany.

V zimnych topankach sa ta membrana samozrejme zide. Potenie vsak tiez bude zalezit od momentalneho pocasia a od toho aku aktivitu vykonavas.
nanana
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa nanana »

Soviet napísal:A cez leto sa ti to nebodaj deje aj v sandaloch?
v sandaloch nie, kedze tam ponozky nemam a noha sa vetra. No nenosim cele leto vzdy len sandale.

O tom gore-tex som este nepocul, skusim sa na to pozriet. Potia sa mi nohy pravdaze aj v zimnych topankach.
energy00
King
King

Príspevok od používateľa energy00 »

Skúšal si aj hrubšie ponožky ? Keď sa ti potia nohy tak či tak, aspoň ti budú lepšie odsávať pot.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

V lete čo najviac priedušné.. prípadne sandále, šlapky.. a v zime a do dažďa ten gore-tex.. sú už toho plné športové obchody, určite si niečo vyberieš.
pinco
Darca
Darca

energy00, to je jedno, či bude mať hrubšie alebo tenšie ponožky. Pokiaľ sa ponožka správa ako špongia, ktorá do seba nasaje pot a nevyvedie ho smerom von, tak je to jedno. Práve takto, ako špongia, sa správa napríklad bavlna a je jedno, ako hrubá ponožka to je.

Na zimu pohľadaj niečo s funkčnou membránou. Či už je to Gore-tex, Sympatex, Spo-tex, GriTex alebo podobne, je to oveľa lepšie, ako nejaké lacné čínske somariny. Navyše topánky, s aspoň základnou funkčnou membránou, vôbec nemusia byť drahé.
qwerty-xyz

Príspevok od používateľa qwerty-xyz »

bratm .... best of the best.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Súhlasím s qwertym, hentá alpa je najlepšia.
Napísať odpoveď