Brzdenie motorom vs. Neutrál
Re: Brzdenie motorom vs. Neutrál
Ak sa jedná o klesanie kdesi v horách, so zákrutami, tak nejdem viac ako 90 ani ja. Ak sa jedná o rovinu, budiš, no myslel som si, že 90 je u nás maximálka. Nekritizoval by som teda nikoho, kto si to "nevalí" 120.
Ak chceš brzdiť motorom s nulovou spotrebou, a daná rýchlosť nebrzdí dostatočne, prečo nepodradíš?
Ak chceš brzdiť motorom s nulovou spotrebou, a daná rýchlosť nebrzdí dostatočne, prečo nepodradíš?
Dám príklad...
Si na vrchole kopca, potom rovinka - dojazd do obce.
a) zaradená 5-ka: 90ka na vrchole, dolekopcom udrží konštantných 90, pod kopcom na rovinke už bez plynu spôsobuje citeľné spomalenie, do obci nedôjdem, v obci musím držať plyn a udržiavať 50-ku
b) neutrál: 90-ka na vrchole, dolekopcom zrýchlim na 105, v pohode 80-kou prichádzam do obce, ukorigujem to na 50 zaradením alebo brzdami, v obci po križovatku pokračujem 50 na neutráli
Si na vrchole kopca, potom rovinka - dojazd do obce.
a) zaradená 5-ka: 90ka na vrchole, dolekopcom udrží konštantných 90, pod kopcom na rovinke už bez plynu spôsobuje citeľné spomalenie, do obci nedôjdem, v obci musím držať plyn a udržiavať 50-ku
b) neutrál: 90-ka na vrchole, dolekopcom zrýchlim na 105, v pohode 80-kou prichádzam do obce, ukorigujem to na 50 zaradením alebo brzdami, v obci po križovatku pokračujem 50 na neutráli
Po tom ako sa dostaneš z kopca so zaradenou rýchlosťou daj neutrál (myslím na tej rovinke) a dôjdeš do obce bez výrazného spomalenia ( hoci si nenapísal aká je dlhá tá rovinka).
begbeee
a) nedojdem do dediny uplne preto musim troska ku koncu pridat -> palim benzin
b) do dediny sice dojdem bez plynu ale neutral papa benzin
neni to moc jednoznacne co je efektivnejsie
a) nedojdem do dediny uplne preto musim troska ku koncu pridat -> palim benzin
b) do dediny sice dojdem bez plynu ale neutral papa benzin
neni to moc jednoznacne co je efektivnejsie
ja presne viem ake pripady begbee mysli a ma pravdu, na ukor volnobehu a spadu kopca rychlost ziskava za smiesnu spotrebu povedzme 1 liter benzinu / hodina (tak mi pise bc 0,7-0,8 ma volnobeh za hodinu).
Cize povedzme cisto teoreticky~~
Na neutrali ideme 20 sekund a naberieme rychlost co nam spali 0,005 litra tj. 5 ml benzinu.
Teda stalo sa tak ze sme sa rozbehli z kopecka a dosli sme do dedinky v polke sme supli rychlost a pokracovali sme dalej.
Kdezto pripad "dva" nam sposobil ze brzdenim dole kopcekom 10 sekund nam usetrilo palivo x, pod kopcekom sme vsak zvysnych 10 sekund museli ist pod plynom so spotrebou povedzme 4 litre / 100km, cize, spalili sme na 10sekund pri 90kmh 0,01 litra paliva co cini 10 ml. benzinu.
tudiz a) 5ml a b) 0+10ml
Tento pripad vyhrava matematicky, prakticky a vselibarzjako rozumna vypocitava jazda na neutral ktora sa vsak neda uplatnit vsade, nepredvidane brzdenie nasledne neguje vysledny efekt a ak nepoznas cestu tiez to malo kde vyuzijes, na druhej strane, ak urobis trasu BA KE BA tak si urcite usetris nejake to decicko, popr. litrik, mne to je osobne jedno lebo keby mame pozerat na moje jazdenie tak by sa vseci spotrebari pohorsili
Cize povedzme cisto teoreticky~~
Na neutrali ideme 20 sekund a naberieme rychlost co nam spali 0,005 litra tj. 5 ml benzinu.
Teda stalo sa tak ze sme sa rozbehli z kopecka a dosli sme do dedinky v polke sme supli rychlost a pokracovali sme dalej.
Kdezto pripad "dva" nam sposobil ze brzdenim dole kopcekom 10 sekund nam usetrilo palivo x, pod kopcekom sme vsak zvysnych 10 sekund museli ist pod plynom so spotrebou povedzme 4 litre / 100km, cize, spalili sme na 10sekund pri 90kmh 0,01 litra paliva co cini 10 ml. benzinu.
tudiz a) 5ml a b) 0+10ml
Tento pripad vyhrava matematicky, prakticky a vselibarzjako rozumna vypocitava jazda na neutral ktora sa vsak neda uplatnit vsade, nepredvidane brzdenie nasledne neguje vysledny efekt a ak nepoznas cestu tiez to malo kde vyuzijes, na druhej strane, ak urobis trasu BA KE BA tak si urcite usetris nejake to decicko, popr. litrik, mne to je osobne jedno lebo keby mame pozerat na moje jazdenie tak by sa vseci spotrebari pohorsili
No ved o tom hovorím, klasická moja 20km trasa, ktorá je takmer bez zákrut iba horekopec strieda dolekopec.
Spotreba sa mi so zaradenou rýchlosťou pohybuje okolo 7-7,3, podla toho ci si doprajem nejaké preteky alebo nie..
Zacal som vyuzivat na niektorých kopcoch - ani nie všetkych - neutrál a bez vacsej snahy mi to padlo na 6,4-6,5 a nie je to nijaká chyba v meraní, pretože som túto nadrz este inde prakticky nebol a mam uz odjazdenych cez 500 km..
Ak toto dokazem urobit iba nejakym blbym vyradovanim, tak parada... to je 100 km rozdiel v dojazde na nadrz a to je uz zaujimave.
Samozrejme, v zime sa to uplatnovat neda.
Spotreba sa mi so zaradenou rýchlosťou pohybuje okolo 7-7,3, podla toho ci si doprajem nejaké preteky alebo nie..
Zacal som vyuzivat na niektorých kopcoch - ani nie všetkych - neutrál a bez vacsej snahy mi to padlo na 6,4-6,5 a nie je to nijaká chyba v meraní, pretože som túto nadrz este inde prakticky nebol a mam uz odjazdenych cez 500 km..
Ak toto dokazem urobit iba nejakym blbym vyradovanim, tak parada... to je 100 km rozdiel v dojazde na nadrz a to je uz zaujimave.
Samozrejme, v zime sa to uplatnovat neda.
je smutné že človek v dnešnej dobe musí riešiť spotrebu v takejto prehnanej miere
-
RATZINGER666
Darca
- Kontaktovať používateľa:
tak to tu necitaj... mimochodom "v dnesnej dobe"? platy nizke, benzin drahy, povedz mi, kedy bolo ludom horsie...
//wladas: hej, to je pravda...
//wladas: hej, to je pravda...
RATZINGER666 - ale pravdu ma... "je smutne"
Keď chodili na koňoch, umierali na mor a nemali čas riešiť blbosti typu "Ako ušetrím deci benzínu".RATZINGER666 napísal:povedz mi, kedy bolo ludom horsie...
Každopádne najlepšie je chodiť vždy so zaradenou rýchlosťou, dole kopcom si držíš konštantnú rýchlosť alebo mierne zrýchľuješ, neničíš toľko brzdy, motor ti nezdochne len tak a menej to žerie. Teraz som na mojom aute urobil za 80€ niečo málo cez 800km a ešte na takých 40 je v nádrži a to mám pomaly 20 ročnú benzínovú 1.8. Ako? Jazdím v klídku, max. 90hm/h nevytáčam rýchlosti a z kopcov sa spúšťam na rýchlosti s nohou dole z plynu. Dá sa pekne jazdiť na spotrebu na hocijakom aute v rámci možností, no buď si to chceš užívať jak píše Hegy alebo chceš urobiť čo najviac za čo najmenej.
-
RATZINGER666
Darca
tak na toto snad nemusim reagovat...bindo011 napísal:
Keď chodili na koňoch, umierali na mor a nemali čas riešiť blbosti typu "Ako ušetrím deci benzínu".
jedna vec je, ze takymto sposobom setrit kazde deci je uz trochu scestne... ale napisat to sem ako reakciu na mesiac stare prispevky vyznieva dost vysmesne... pozri si datumy... ide predsalen o diskusiu, nikto tu nepise, ze tak aj zamerne jazdi... a ak ano, mozno mu to naozaj pomoze... a je hlupost sa do ludi, ktori chcu usetrit, takto navazat...
sam jazdim na Mazde cisla, ktore su slusne pod mierou, ktoru udava vyrobca, a su dokonca jedny z najnizsich na spritmonitore... a tiez ide generacne o 20 rocny motor... a to sa netrapim, nerozmyslam nad tym, co mam robit, ako mam jazdit, robim to automaticky a neobmedzujem sa...
Ratzi len sa toľko nepaprč, nikto sa do nikoho nenaváža, pýtal si sa a máš odpoveď.
Vravím dá sa kedykoľvek urobiť krásna spotreba na hocijakom aute, ak máš cit a jazdíš plynule.
Vravím dá sa kedykoľvek urobiť krásna spotreba na hocijakom aute, ak máš cit a jazdíš plynule.
-
RATZINGER666
Darca
nepaprcim sa, iba ma vytocil ten prispevok, co sem hodil nejaky neznamy clovek len tak od pasa ako reakciu na mesiac straru debatu v zmysle "co ste to za chudakov, ked riesite deci benzinu"... nevedel som potom, ako myslis ten Tvoj...
vsetko je ok, neboj
a samozrejme suhlasim, ze na akomkolvek aute sa da spravit relativne nizka spotreba, ked to clovek vie a chce...
vsetko je ok, neboj
Nebolo to myslene vobec ako výsmech (co si si vycucal neviem odkial) ale ako jednoduche konstatovanie ze v dnesnej dobe
technologickeho a priemyselneho rozvoja je tu clovek otrokom a aj nadalej taky chudobny ze musi sporit kazdu korunu akymkolvek sposobom.
Nabuduce treba citanemu textu aj porozumiet a nie si hned podomyslat hluposti
technologickeho a priemyselneho rozvoja je tu clovek otrokom a aj nadalej taky chudobny ze musi sporit kazdu korunu akymkolvek sposobom.
Nabuduce treba citanemu textu aj porozumiet a nie si hned podomyslat hluposti
-
RATZINGER666
Darca
...este aj s odstupom casu mi to tak pride... ak to bolo myslene inak, tak sa ospravedlnujem...