Z vlastných skúsenosti odporúčam elektro akustickú. (Je síce drahšia, ale zato má viac možností) Akustická má užší krk, a ak nemáš príliš veľké prsty, tak radím tú z užším. Ale najlepšie by bolo keby si si vyskúšal na viacerých gitarách zahrať. (len tak ako sa ti to chytá atď. Aj keď asi moc nebudeš ani vedieť čo ti je lepšie)
Elektro akustiku preto, lebo si môžeš na ňu napojiť kombo a zahrať aj nejaký koncert finančný rozpočet do 200 € je dosť slušný si myslím. A samozrejme s výrezom kvôli pesničkám, ktoré potrebujú vysoké tóny (a je ich dosť) ale to záleží aký štýl hudby chceš hrať. A či ako doprovod, alebo solo etc. (Je toho dosť na začiatok

)
Ďalej čo sa týka školy, tak môžeš mať gitaru akú chceš, poprípade ak je dobrá škola, tam majú aj vlastné gitary na ktorých môžeš cvičiť...
Ešte hlavnú vec čo nikto nespomenul je vyberať gitary z viac obchodov a skúšať, pretože sú gitary a gitary a za napr. 120 € môžeš kúpiť výbornú gitaru a zlú gitaru, čo zistíš až neskôr keď sa naučíš hrať. (Napr. hlavne pozeraj či gitara nemá krivý krk, zlú kobilku a ladenie. najlepšie by bolo keby si počítal čo to na internete ako kúpiť dobrú gitaru)
Ďalej s kúpou gitary sú aj iné výdavky ako kapodaster, brnkátka, ladička a nové struny... Kapodaster a tie brnkátka nie sú vôbec potrebné, ale neskôr sa ti zídu (to som len predbehol

) No ta ladička sa hodí, na nenaladenej gitare ani NEHRAJ. Proste fakt nie... Struny tiež kúp nové a doma, alebo ešte nech ti v predajni ich vymenia za nové (tiež dosť podstatný fakt) Na gitaru čo je stavaná na Nylonové struny nikdy nedávaj oceľové, pretože ti pokrivia krk. A hrubku strun si zvoľ na začiatok tenšiu, kvôli prstom. (Ja mám 11ky a sú optimálne, no začínal som s 9kami)
Väčšinou sa struny vyberajú takto: Na elektrické gitary sú veľkosti napr. 7,8,9. Keď chceš hrať sola podľa tabov ako dávali chalani hore, tak väčinou kupujú 10, 11, 12ky. Pretože sa ešte pomerne ľahko stláčajú. Hrubšie struny sú na sola a akordy, tam sa už fakt ťažko stlačajú. Preto je to ťažké. Na začiatok preto odporúčam jemnejšie struny

Na začiatok asi všetko. Aj keď píšem neskôr snáď ešte to prečítať. Ak máš ďalšie otázky kľudne sa pýtaj, rád poradím čo budem vedieť