Kúpa gitary

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
Lama
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

Kúpa gitary

Príspevok od používateľa Lama »

Zdravím...
Ako už názov napovedá, chcel by som si obstarať gitaru, problém je ale v tom, že som v tomto smere úplné drevo. Absolútne neviem aký typ/model/značku by som si mal kúpiť a medzi známymi nemám nikoho kto by mi s tým mohol pomôcť.
Jediné čo viem, je že je španielka a akustická gitara, v ktorých taktiež neviem veľmi zhodnotiť aký je rozdiel(áno google som použil, ale až na rozdiel v tvare som nič viac nepostrehol)...
Časom by som asi chcel elektrickú gitaru, no teraz proste by som potreboval poradiť či tú španielku alebo akustickú a aký typ značku alebo nejaké info ktoré by mi mohlo pomôcť pri výbere.

Rozpätie ceny povedať neviem, nakoľko som len tak zbežne pozeral v Muzikery a rozdiely medzi jednotlivými gitarami sú fakt obrovské :D ...takže kľudne aj nejakú lacnejšiu ktorá by mi postačila na začiatky a nedobabrala by sa za mesiac :D :) , samozrejme časom by som bol schopný investovať do kvalitnejšej.

PS: našiel som 2 podobné témy, ale tam mi to prišlo tak, že sa autori aspoň ako tak vyznajú do toho, takže preto som radšej založil novú tému:)
PhYs0c
King
King
Kontaktovať používateľa:

Re: Kúpa gitary

Príspevok od používateľa PhYs0c »

akustická a španielka je to isté, akustická a elektrická je rozdiel, potom je ešte elektroakustická ktorú môžeš používať aj ako španielku na doma a odohrať s ňou aj koncert po pripojení na zosilňovač

na začiatok ti bude stačiť španielka (akustická) 50€cca v Lidli, kľudne si vyber podľa toho, ktorá sa ti páči, zo začiatku aj tak nespoznáš rozdiel a aspoň uvidíš či ťa to neomrzí, preto by som do toho hneď veľa neinvestoval, ak si samouk je to kopec nervov a chce to poriadnu trpezlivosť

možno by som poradil zobrať skôr s výrezom http://www.muziker.sk/gitary/akusticke- ... -1-Natural ako bez http://www.muziker.sk/gitary/akusticke- ... -1-Natural ak by si náhodou v budúcnosti plánoval používať celú tabulatúru :D GL :)

inak doma mám jednu slušnú nevyužitú španielku, ktorú som si kupoval ako druhú s krásnym zvukom, má väčšie telo ak by si chcel z druhej ruky, alebo ešte pozri bazoš ;)
Lama
Light Professional
Light Professional

ďakujem, presne takéto nejaké stručné a jednoduché info som potreboval :)

ale ešte by som sa chcel spýtať, akýže to je rozdiel medzi tou s výrezom a bez výrezu ?

a ešte tak na okraj... chcel by som asi aj niekam chodiť na nejakú umeleckú školu alebo doučko... tam nemajú nejaké pravidlá aká gitara môže/nemôže byť?
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Soviet »

Kazdy radi nejak inak. Medzi spanielkou a akustikou je dost velky rozdiel. Jednak povacsine aj v zvuku a taktiez aj v tom, ze na spanielke mas vyssie a dalej od seba struny. Teda pre zaciatocnika to ma vyhodu, ze nestlacas struny pri akordoch, ktore by si nemal, tak ako pri akustike.
Ja som sa vsak ucil na akustike od zaciatku a mozem iba odporucit. Je to sice kusok tazsie, ale ked clovek chce zmakne vsetko.

Premna pride na zaciatok investovat 50eur do dakej "smeliny" ako vyhodene prachy. Teraz som napriklad kamoske na zaciatok kupoval Pasadena D111 (130eur), ktora ma fakt na tu cenu super zvuk aj kvalitu spracovania. Keby ju to prestalo bavit, tak jednoduchsie ju preda ako ked clovek kupi daku lacnu gitaru a snazi sa ju predat. Medzi 70eur gitarov a 130eur je krasne pocutelny rozdiel. Preto odporucam ak mas moznost navstivit osobne muziker a poskusas si tie rozdiely hned za sebou a uvidis ako zmenis nazor. Ale tak kazdemu nieco ine sekne.

Vyrez je dobry hlavne nato, aby v buducnosti ak by si chcel hrat rozne vybrnkavacky a teda aj na mieste poslednych prazcov, aby ti nezavadzalo drevo a lahsie sa ti hralo.
Lama
Light Professional
Light Professional

jou, asi budem musieť tam skočiť osobne, len som chcel nejaké infošky pred tým než tam len tak prídem a ani nebudem vedieť čo to vlastne hľadám :D

každopádne ďakujem obom za rady ;)

:plus: :plus:
PhYs0c
King
King
Kontaktovať používateľa:

tých rozdielov je viac, rovnako ako aj druhov gitár ale načo ho tým motať hneď na začiatku? odradí ho to ešte skôr ako začne... je to individuálne, ak už niekto bude chceť kupovať pokročilejšiu akustiku tak si myslím, že pri cene 130€ si radšej tých 30€ už priplatí za novú, každopádne nám autor nepovedal cenový strop ani aký štýl chce hrávať, ak napríklad flamenco tak tam je už rozhodujúce či to bude španielka alebo akustika..

a presne výrez je len na to dobrý aby si využíval aj tých 6 pražcov či koľko ich je, čo sú najvyššie tóny

neviem, nestalo sa mi že by som stláčal struny, ktoré som nemal, síce akordy vôbec nehrám len "vybrnkávačky" ale vždy mi príde lepšie mať nižšie struny, je to pohodlnejšie..ale aj keby chcel hrávať rock na elektrike neskôr, aj tak by som zvolil ťažšiu alternatívu, ako sa hovorí ťažko na cvičisku ľahko na bojisku a ten prechod na elektriku je potom ako z fakírskej postele plnej klincov ísť spať na dormeo matrac... ak sa samozrejme nerozhodneš potom prejsť na basu ako ja :D
Lama
Light Professional
Light Professional

tak kedže s tým začínam tak ja neviem no... tak maximalne do 200 € . Snáď sa dá aj zato niečo dobré kúpiť v pomere kvalita:cena :oops:

A čo sa týka štýlu, tak nejaké country alebo flamenko veľmi nie :D ...ja som si skôr predstavoval niečo z altrernatívneho rocku (30stm, green day, linkin park...) ak sa vôbec dá na takejto gitare niečo z toho zabrnkať :)
PhYs0c
King
King
Kontaktovať používateľa:

určite dá :)

mimochodom jedno meno, Igor Presnyakov
ⓢⓐⓟⓛⓔⓡ
Star
Star

Príspevok od používateľa ⓢⓐⓟⓛⓔⓡ »

no neviem ako Vám ale mne sa lepšie učilo na užšom hmatníku ako na širšom

PS: Igor je dobrý ale Tommy Emmanuel je Pán Gitarista.
Merco_
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Merco_ »

Ja by som bral určite na začiatok nejakú akustickú čo má bližšie struny k hmatníku lebo španielky ich majú ďaľej čiže musí využiť väčšiu silu na to aby si zahral čistý tón. Na druhú stranu potom keď prejdeš na akustickú to budeš mať easy :)

Ak nechceš veľa investovať bral by som takéto dačo (možno ju nájdeš aj lacnejšie to len teraz od oka čo som našiel )
http://www.muziker.sk/gitary/akusticke- ... -1-Natural

A ak chceš hrať sólička tak výrez sa zíde :)

//som zbadal že do 200e rozpočet tak to nájdeš aj nejaké elektroakustické už a myslím že na tie sa dajú zapojiť aj efekty takže zahráš tam aj rockové veci
napr.

+ na inšpiráciu si pozri spomínaného Tommy-ho Emmanuela
NHISPVM
Star
Star

Príspevok od používateľa NHISPVM »

Z vlastných skúsenosti odporúčam elektro akustickú. (Je síce drahšia, ale zato má viac možností) Akustická má užší krk, a ak nemáš príliš veľké prsty, tak radím tú z užším. Ale najlepšie by bolo keby si si vyskúšal na viacerých gitarách zahrať. (len tak ako sa ti to chytá atď. Aj keď asi moc nebudeš ani vedieť čo ti je lepšie)
Elektro akustiku preto, lebo si môžeš na ňu napojiť kombo a zahrať aj nejaký koncert finančný rozpočet do 200 € je dosť slušný si myslím. A samozrejme s výrezom kvôli pesničkám, ktoré potrebujú vysoké tóny (a je ich dosť) ale to záleží aký štýl hudby chceš hrať. A či ako doprovod, alebo solo etc. (Je toho dosť na začiatok :D )

Ďalej čo sa týka školy, tak môžeš mať gitaru akú chceš, poprípade ak je dobrá škola, tam majú aj vlastné gitary na ktorých môžeš cvičiť...

Ešte hlavnú vec čo nikto nespomenul je vyberať gitary z viac obchodov a skúšať, pretože sú gitary a gitary a za napr. 120 € môžeš kúpiť výbornú gitaru a zlú gitaru, čo zistíš až neskôr keď sa naučíš hrať. (Napr. hlavne pozeraj či gitara nemá krivý krk, zlú kobilku a ladenie. najlepšie by bolo keby si počítal čo to na internete ako kúpiť dobrú gitaru)

Ďalej s kúpou gitary sú aj iné výdavky ako kapodaster, brnkátka, ladička a nové struny... Kapodaster a tie brnkátka nie sú vôbec potrebné, ale neskôr sa ti zídu (to som len predbehol :D ) No ta ladička sa hodí, na nenaladenej gitare ani NEHRAJ. Proste fakt nie... Struny tiež kúp nové a doma, alebo ešte nech ti v predajni ich vymenia za nové (tiež dosť podstatný fakt) Na gitaru čo je stavaná na Nylonové struny nikdy nedávaj oceľové, pretože ti pokrivia krk. A hrubku strun si zvoľ na začiatok tenšiu, kvôli prstom. (Ja mám 11ky a sú optimálne, no začínal som s 9kami)

Väčšinou sa struny vyberajú takto: Na elektrické gitary sú veľkosti napr. 7,8,9. Keď chceš hrať sola podľa tabov ako dávali chalani hore, tak väčinou kupujú 10, 11, 12ky. Pretože sa ešte pomerne ľahko stláčajú. Hrubšie struny sú na sola a akordy, tam sa už fakt ťažko stlačajú. Preto je to ťažké. Na začiatok preto odporúčam jemnejšie struny :) Na začiatok asi všetko. Aj keď píšem neskôr snáď ešte to prečítať. Ak máš ďalšie otázky kľudne sa pýtaj, rád poradím čo budem vedieť :)
Napísať odpoveď