klonovanie HDD pomocou linux live distribucie

Všetko ohľadom Linuxu...
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

klonovanie HDD pomocou linux live distribucie

Príspevok od používateľa harrison314 »

Zdravim,
zhanam distribuiu alebo utilitku, pomocou ktoreho prenesiem fyzicku masinu a virtualnu. Do fyzickeho stroja strcim USB kluc, ktory mi vytvori image diskov, ktore potom nahram (predpokladam ze s rovnakou utilitkou) do virtualneho stroja.

Ps: viem ,ze sa nato da pouzit aj dd ale on vytvori 80GB image, bez ohladu nato kolko je na disku realne dat.
pcsiete
Medium Star
Medium Star

Re: klonovanie HDD pomocou linux live distribucie

Príspevok od používateľa pcsiete »

S virtualboxom:

Kód: Vybrať všetko

dd if=/dev/... of=subor.img bs=1024 count=4194304
VBoxManage clonehd subor.img subor.vdi --format VDI
zadas velkost jedneho sektora (napr. 1KiB) a do count das kolko takych sektorov kopirovat (1024^2*4 => 4194304, 4194304*2^10 => 4GiB). Ale pozor, pretoze niekedy sa velkosti udavaju aj v mocninach 10^3.
Format moze byt kludne aj VMDK pre VMWare, prip. ak chces klasiku, tak pouzijes subor.img (raw format) a zapriahnes to do zariadenia (napr. ATA HDD).

Ak chces kopirovat len jednu particiu (ratam s MBR), pouzi

hexdump -s 446 -n 64 /dev/...
pozri si v ktorom sektore sa zacina (offset 5 kazdych 0x10 bajtov) tvoja particia a potom si vypocitaj offset (velkost_sektoru*lba_zaciatok) a dlzku (lba_dlzka).

Jednotlive virtualizacne nastroje maju potom vlastne utility, vmware ma vmware-vdiskmanager, do virtualpc sa vytvorit VHD priamo vo windowse (Computer->Manage->Storage->Disk Management) a do roznych emulatorov (quemu, bochs) sa davaju vacsinou tieto formaty alebo raw.
pato83
Addict
Addict

Príspevok od používateľa pato83 »

pcsiete napísal:S virtualboxom:

dd if=/dev/... of=subor.img bs=1024 count=4194304
VBoxManage clonehd subor.img subor.vdi --format VDI
zadas velkost jedneho sektora (napr. 1KiB) a do count das kolko takych sektorov kopirovat (1024^2*4 => 4194304, 4194304*2^10 => 4GiB). Ale pozor, pretoze niekedy sa velkosti udavaju aj v mocninach 10^3.
Format moze byt kludne aj VMDK pre VMWare, prip. ak chces klasiku, tak pouzijes subor.img (raw format) a zapriahnes to do zariadenia (napr. ATA HDD).

Ak chces kopirovat len jednu particiu (ratam s MBR), pouzi

hexdump -s 446 -n 64 /dev/...
pozri si v ktorom sektore sa zacina (offset 5 kazdych 0x10 bajtov) tvoja particia a potom si vypocitaj offset (velkost_sektoru*lba_zaciatok) a dlzku (lba_dlzka).

Jednotlive virtualizacne nastroje maju potom vlastne utility, vmware ma vmware-vdiskmanager, do virtualpc sa vytvorit VHD priamo vo windowse (Computer->Manage->Storage->Disk Management) a do roznych emulatorov (quemu, bochs) sa davaju vacsinou tieto formaty alebo raw.
Smiem sa spytat, ci si takto niekedy skusal kopirovat data ? Najviac ma zaujima to, ako chces docielit, ze na disku su data zoradene v rade, ako vojaci na prisahe. Ani keby bola particia cerstvo vytvorena a nikdy na nu nic zapisane, tak by som na to nestavil, ze zhrabnem vsetky data. Ale budem iba rad, ak ma vyvedies z omylu. (Co ale silne pochybujem v tomto pripade.)

//autoeditácia príspevku (14 Sep 2013, 18:58)
harrison314 napísal:Zdravim,
zhanam distribuiu alebo utilitku, pomocou ktoreho prenesiem fyzicku masinu a virtualnu. Do fyzickeho stroja strcim USB kluc, ktory mi vytvori image diskov, ktore potom nahram (predpokladam ze s rovnakou utilitkou) do virtualneho stroja.

Ps: viem ,ze sa nato da pouzit aj dd ale on vytvori 80GB image, bez ohladu nato kolko je na disku realne dat.
Pokial je problem v tom, ze nemas 80GB usb disk/kluc tak vedz, ze mozes pouzit kompresiu. Vid priklad:

patrik@domov:/home/patrik# dd if=/dev/zero of=./test.file bs=1M count=1024
1024+0 records in
1024+0 records out
1073741824 bytes (1.1 GB) copied, 1.12696 s, 953 MB/s
patrik@domov:/home/patrik# du -h test.file 
1.0G	test.file
patrik@domov:/home/patrik# du -h test.tar.gz 
1020K	test.tar.gz
pcsiete
Medium Star
Medium Star

pato83 napísal:Smiem sa spytat, ci si takto niekedy skusal kopirovat data ? Najviac ma zaujima to, ako chces docielit, ze na disku su data zoradene v rade, ako vojaci na prisahe. Ani keby bola particia cerstvo vytvorena a nikdy na nu nic zapisane, tak by som na to nestavil, ze zhrabnem vsetky data. Ale budem iba rad, ak ma vyvedies z omylu. (Co ale silne pochybujem v tomto pripade.)
Ja v tom nevidim problem (hoci si jednotlive fs ukladaju informacie o velkosti osobitne). Preco by nemali byt zoradene vhodne?
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

pcsiete napísal: Ja v tom nevidim problem (hoci si jednotlive fs ukladaju informacie o velkosti osobitne). Preco by nemali byt zoradene vhodne?
Ja ano, po dlhsom pouzivani su subor a ich fragmenty v podstate na nahodnych miestach disku (preto obcas pomaha defragmentacia).

pato83: aj v kompresii vidim problem, lebo subory sa nemazu fyzicky ale sa iba oznaci miesto na disku ako prazdne, takze tam nuly tiez nebudu.
pcsiete
Medium Star
Medium Star

Ja ano, po dlhsom pouzivani su subor a ich fragmenty v podstate na nahodnych miestach disku (preto obcas pomaha defragmentacia).
:nono: fragmenty súborov sú uložené v rámci jednej partície. Ak teda informácia v MBR zahŕňa celú partíciu (čo by mala, ale nie pri každom fs musí), tak by to malo byť v poriadku (MBR je ale celkom staré, čiže na diskoch < 256GiB). Čo som skôr myslel že pato83 spomenie je hardvérové usporiadanie sektorov (ZBR, wpcom) a vadné sektory, ale to zvládajú ovládače a hw časť diskov.
pato83
Addict
Addict

Príspevok od používateľa pato83 »

harrison314 napísal: Ja ano, po dlhsom pouzivani su subor a ich fragmenty v podstate na nahodnych miestach disku (preto obcas pomaha defragmentacia).

pato83: aj v kompresii vidim problem, lebo subory sa nemazu fyzicky ale sa iba oznaci miesto na disku ako prazdne, takze tam nuly tiez nebudu.
Som myslel, ze mas problem v prenose dat vzhladom na nedostatocnu kapacitu media, ktore pouzivas (usb kluc, disk, atd). Preto som navrhol, aby si pouzil kompresiu. Samozrejme, kompresiou urcite neodstranim prazdne miesto. :)
Napísať odpoveď