Zdravim,
zhanam distribuiu alebo utilitku, pomocou ktoreho prenesiem fyzicku masinu a virtualnu. Do fyzickeho stroja strcim USB kluc, ktory mi vytvori image diskov, ktore potom nahram (predpokladam ze s rovnakou utilitkou) do virtualneho stroja.
Ps: viem ,ze sa nato da pouzit aj dd ale on vytvori 80GB image, bez ohladu nato kolko je na disku realne dat.
klonovanie HDD pomocou linux live distribucie
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Re: klonovanie HDD pomocou linux live distribucie
S virtualboxom:
zadas velkost jedneho sektora (napr. 1KiB) a do count das kolko takych sektorov kopirovat (1024^2*4 => 4194304, 4194304*2^10 => 4GiB). Ale pozor, pretoze niekedy sa velkosti udavaju aj v mocninach 10^3.
Format moze byt kludne aj VMDK pre VMWare, prip. ak chces klasiku, tak pouzijes subor.img (raw format) a zapriahnes to do zariadenia (napr. ATA HDD).
Ak chces kopirovat len jednu particiu (ratam s MBR), pouzi
pozri si v ktorom sektore sa zacina (offset 5 kazdych 0x10 bajtov) tvoja particia a potom si vypocitaj offset (velkost_sektoru*lba_zaciatok) a dlzku (lba_dlzka).
Jednotlive virtualizacne nastroje maju potom vlastne utility, vmware ma vmware-vdiskmanager, do virtualpc sa vytvorit VHD priamo vo windowse (Computer->Manage->Storage->Disk Management) a do roznych emulatorov (quemu, bochs) sa davaju vacsinou tieto formaty alebo raw.
Kód: Vybrať všetko
dd if=/dev/... of=subor.img bs=1024 count=4194304
VBoxManage clonehd subor.img subor.vdi --format VDIFormat moze byt kludne aj VMDK pre VMWare, prip. ak chces klasiku, tak pouzijes subor.img (raw format) a zapriahnes to do zariadenia (napr. ATA HDD).
Ak chces kopirovat len jednu particiu (ratam s MBR), pouzi
hexdump -s 446 -n 64 /dev/...
Jednotlive virtualizacne nastroje maju potom vlastne utility, vmware ma vmware-vdiskmanager, do virtualpc sa vytvorit VHD priamo vo windowse (Computer->Manage->Storage->Disk Management) a do roznych emulatorov (quemu, bochs) sa davaju vacsinou tieto formaty alebo raw.
Smiem sa spytat, ci si takto niekedy skusal kopirovat data ? Najviac ma zaujima to, ako chces docielit, ze na disku su data zoradene v rade, ako vojaci na prisahe. Ani keby bola particia cerstvo vytvorena a nikdy na nu nic zapisane, tak by som na to nestavil, ze zhrabnem vsetky data. Ale budem iba rad, ak ma vyvedies z omylu. (Co ale silne pochybujem v tomto pripade.)pcsiete napísal:S virtualboxom:zadas velkost jedneho sektora (napr. 1KiB) a do count das kolko takych sektorov kopirovat (1024^2*4 => 4194304, 4194304*2^10 => 4GiB). Ale pozor, pretoze niekedy sa velkosti udavaju aj v mocninach 10^3.Kód: Vybrať všetko
dd if=/dev/... of=subor.img bs=1024 count=4194304 VBoxManage clonehd subor.img subor.vdi --format VDI
Format moze byt kludne aj VMDK pre VMWare, prip. ak chces klasiku, tak pouzijes subor.img (raw format) a zapriahnes to do zariadenia (napr. ATA HDD).
Ak chces kopirovat len jednu particiu (ratam s MBR), pouzipozri si v ktorom sektore sa zacina (offset 5 kazdych 0x10 bajtov) tvoja particia a potom si vypocitaj offset (velkost_sektoru*lba_zaciatok) a dlzku (lba_dlzka).Kód: Vybrať všetko
hexdump -s 446 -n 64 /dev/...
//autoeditácia príspevku (14 Sep 2013, 18:58)
Pokial je problem v tom, ze nemas 80GB usb disk/kluc tak vedz, ze mozes pouzit kompresiu. Vid priklad:harrison314 napísal:Zdravim,
zhanam distribuiu alebo utilitku, pomocou ktoreho prenesiem fyzicku masinu a virtualnu. Do fyzickeho stroja strcim USB kluc, ktory mi vytvori image diskov, ktore potom nahram (predpokladam ze s rovnakou utilitkou) do virtualneho stroja.
Ps: viem ,ze sa nato da pouzit aj dd ale on vytvori 80GB image, bez ohladu nato kolko je na disku realne dat.
patrik@domov:/home/patrik# dd if=/dev/zero of=./test.file bs=1M count=1024
1024+0 records in
1024+0 records out
1073741824 bytes (1.1 GB) copied, 1.12696 s, 953 MB/s
patrik@domov:/home/patrik# du -h test.file
1.0G test.file
patrik@domov:/home/patrik# du -h test.tar.gz
1020K test.tar.gzRe: klonovanie HDD pomocou linux live distribucie
Ja v tom nevidim problem (hoci si jednotlive fs ukladaju informacie o velkosti osobitne). Preco by nemali byt zoradene vhodne?pato83 napísal:Smiem sa spytat, ci si takto niekedy skusal kopirovat data ? Najviac ma zaujima to, ako chces docielit, ze na disku su data zoradene v rade, ako vojaci na prisahe. Ani keby bola particia cerstvo vytvorena a nikdy na nu nic zapisane, tak by som na to nestavil, ze zhrabnem vsetky data. Ale budem iba rad, ak ma vyvedies z omylu. (Co ale silne pochybujem v tomto pripade.)
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Ja ano, po dlhsom pouzivani su subor a ich fragmenty v podstate na nahodnych miestach disku (preto obcas pomaha defragmentacia).pcsiete napísal: Ja v tom nevidim problem (hoci si jednotlive fs ukladaju informacie o velkosti osobitne). Preco by nemali byt zoradene vhodne?
pato83: aj v kompresii vidim problem, lebo subory sa nemazu fyzicky ale sa iba oznaci miesto na disku ako prazdne, takze tam nuly tiez nebudu.
Ja ano, po dlhsom pouzivani su subor a ich fragmenty v podstate na nahodnych miestach disku (preto obcas pomaha defragmentacia).
Som myslel, ze mas problem v prenose dat vzhladom na nedostatocnu kapacitu media, ktore pouzivas (usb kluc, disk, atd). Preto som navrhol, aby si pouzil kompresiu. Samozrejme, kompresiou urcite neodstranim prazdne miesto.harrison314 napísal: Ja ano, po dlhsom pouzivani su subor a ich fragmenty v podstate na nahodnych miestach disku (preto obcas pomaha defragmentacia).
pato83: aj v kompresii vidim problem, lebo subory sa nemazu fyzicky ale sa iba oznaci miesto na disku ako prazdne, takze tam nuly tiez nebudu.