otazka pre skusenych grafikov

Grafika, webdesign, spracovanie videa a zvuku...
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

otazka pre skusenych grafikov

Príspevok od používateľa gogo956 »

ahojte, mam otazku pre grafikov ktori sa tymto zivia uz dlhsie a maju uz nejake tie skusenosti za sebou, ze co by poradili cloveku ktory by sa ich spytal na takuto vec:

1/ma zmysel zacat sa ucit grafiku cloveku ktory cely doterajsi zivot robil nieco ine? /aj ked s pc/
2/ kolko zarobi taky zacinajuci grafik s 1-2rocnou praxou-najlepsie ako freelancer? da to aspon 1,5nasobok priemernej mzdy v cistom?
3/predpokladam ze je potrebne pracovat s nejakymi platenymi verziami programov-aka investicia cca je potrebna do softu? niektore byvaju verzie byvaju riadne drahe..
4/da sa naucit za 12mesiacov grafiku tak ze clovek sa moze zavcat uchadzat o nejake jednoduchsie projekty?
dakujem :plus:
weroro
Flash coder
Flash coder
Kontaktovať používateľa:

Re: otazka pre skusenych grafikov

Príspevok od používateľa weroro »

Zabudol si na piaty bod.
5. Je potrebné aby mal grafik talent?
Vytváranie grafiky je dosť podobné programovaniu. Grafika VS Programovanie

a.) Musíš ovládať vývojové prostredie VS Musíš ovládať vývojové prostredie
b.) Musíš poznať použitie dostupných grafických nástrojov v tomto prostredí VS Musíš poznať jazyk a syntax
c.) Musíš mať vrodenú schopnosť kreatívne myslieť a svoje predstavy vedieť vyjadriť pomocou grafiky. VS Musíš vedieť tvoj vymyslený postup prepísať do daného jazyka
d.) Rovnako je potrebný logický prístup pri riešení problémov (problém: potrebujem vytvoriť farebný prechod. Riešenie/algoritmus: vezmen ten a ten nástroj a v tomto poradí ich použijem aby som dosiahol požadovaný efekt) VS to isté
Rethon
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa Rethon »

1. Má to zmysel hlavne keď ťa to baví.
2. Na túto otázku odpovedať neviem, pretože som s tým zatiaľ nezarobil ani cent. Ale už by aj bolo na čase.
3. To predpokladáš zle, free programy už dávno dobehli tie platené.
4. Dá sa naučiť, ak si šikovný a chceš.

Ak je teda reč o priestorovej grafike, bolo by dobré to trocha upresniť...
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

V prvom rade ťa to musí baviť. Naučiť sa to dá, ale iba technicky, ako píše weroro, treba "talent" (nazvi to ako chceš). Ďalej slová ako zmysel pre cit a podobne tiež nie sú len tak. A či sa to dá naučiť za 12 mesiacov? To sa naozaj nedá povedať. Myslím si, že aby si za ten rok bol schopný samostatnejších projektov, musel by si makať a musel by si mať tie vyššie spomínané "prednosti". Zase sa vraciam k prvej vete, musí ťa to baviť.

Čo sa týka peňazí, počas roka som popri strednej škole venoval grafike (vyslovene zákazkam) možno dve hodinky, priemerne - dokopy to činilo možno 10-15 hodín mesačne, čo je úplne smiešne, a dali sa zarobiť nejaké tie "stovky". Samozrejme bolo obdobie kedy sa zákazky nedostavili, prípadne som ja nemal čas/náladu, a príjem bol nulový. Išlo samozrejme o bezpapierové spolupráce, čiže žiadna živnosť, dane, či dokonca legálny softvér.

Momentálne som "nefrílencoval" asi už 4 mesiace, som na VŠ, zmena prostredia, a tak, no rád by som sa popri škole zamestnal v tomto odbore a získal skúsenosti. Ak by niekto o niečom vedel, hoďte po mne správu, pretože sa mi nedarí hľadať. :lol: :)
gogo956
Redeemer
Redeemer

takze ako citam, ono to potom moze byt trochu aj o tom, ze clovek moze mat "hluche" obdobia a nemusi byt robota.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

1. ak ťa to baví, má to zmysel
2. :-D 1 a pol násobok...no snívaj, alebo len keď pozháňaš dosť klientov, čo je dnes ťažké
3. môžeš investovať a nemusíš, koľko musíš investovať by si si mal vedieť zistiť aj sám na internete...závisí od toho čo chceš kúpiť
4. áno, ak ťa to baví tak určite
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Nie som skúsený grafik.. ale z vlastnej skúsenosti, keď som z nudy popri VŠ skúšal photoshop, corel, flash, fireworks, dreamweaver atď.. nemal som problém naučiť sa niečo urobiť, postupy som zvládal v pohode.. horšie bolo, že som nevedel, ČO vlastne mám urobiť!

Čiže ak vieš, ČO by si robil, určite nebude problém sa naučiť aj to, AKO to urobiť.. (teda ak nie si počítačový antitalent, čo asi nie si)
gogo956
Redeemer
Redeemer

Grim
neviem,ja ako laik som si vzdy myslel ze grafici zarabaju velmi dobre,tak z toho som vychadzal.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

...grafikov je 10 na km²...musel by si byť naozaj profesionál, aby si sa dokázal presadiť natoľko aby si dokázal dobre zarobiť...dnes grafiku ovládajú už študenti stredných škôl (samozrejme nie všetci, len pár ale aj tak)...alebo ti stačí nájsť dobrých zákazníkov, ktorí ti budú pravidelne dávať väčšie zakázky...dnes už ale každý niekoho má a diera na trhu sa len ťažko hľadá...
gogo956
Redeemer
Redeemer

ked ja by som tak velmi chcel prist na nieco s cim sa da aspon trochu slusne uzivit a moze to clovek robit z domu,od pocitaca.Jedine co este poznam je ciste programovanie-ale z toho mam iba zaklady , viem ze to je uz na mna prilis zlozite a trva dlho dokym sa clovek dopracuje k nejakym tym skilsom.. :?
to kazdodenne vstavanie a cestovanie do prace,vecny stereotyp..
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

...vidíš len tie pozitíva, ale taká práca má aj veľa negatív...ešte sa môžeš naučiť programovať web stránky, nie je to také ťažké ako programovanie aplikácií, ale aj tak aby si mal akú takú šancu, musíš ovládať veľa jazykov a samozrejme aj grafiku, lebo treba spraviť design, takže zase nejaká tá tvorivosť by ti nemala chýbať...
Napísať odpoveď