Slovensko vs zahraničie (výhody, nevýhody)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
DanielDevil
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Slovensko vs zahraničie (výhody, nevýhody)

Príspevok od používateľa DanielDevil »

Určite veľa z vás žije v zahraničí, prípadne tam strávila nejaký ten čas. Čo je podľa vás v konkrétnych krajinách lepšie ako tu, alebo nebodaj čo je lepšie tu ako v zahraničí, čo vám tam chýba? Nie že napíšete lepší príjem :D skôr nejaké produkty, služby a podobne.

Tak skúsim uviesť príklad (časom ma toho napadne hádam viac). Teta žije v UK a hovorila mi že tam policajtov skoro vôbec nestretáva, len keď sú nehody a podobne. Ja som tam bol cca 2 týždne a potvrdilo sa mi to. Takže:

Anglicko
:plus: policajti nerozmýšľajú ako a kde vás každý deň obrať o nejaké eurá
Slovensko
:minus: presne naopak :/
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Re: Slovensko vs zahraničie

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Mozem aj Cesko ? :?

:plus: viac priemyslu, pracovnych prilezitosti pre mnohe kvalifikacie
:plus: menej zle podnikatelske prostredie
:plus: vyspely zbrojny zakon, asi naj z EU
:plus: pridu mi viac sportovi a cyklisticki (ale aj tu su cyklisti povazovanych za loserov a socky a existuju tu nalady podnecujuce nenavist k cyklistom)
:plus: ateistickejsi
:plus: menej rozdrbane cesty
:plus: nemaju euro
:plus: marihuanovo liberalnejsie nez Holandsko IMHO (sam to nefajcim)

:plus: / :minus: roznorodejsie a kvalitnejsie pivo, hoci, 97% su stale len zbrndy a patoky
:plus: / :minus: Politici hajzli, ti ceski vsak kradnu viac tichsie s mensim prejavom arogancie navonok

:minus: Cesi strasne vela fajcia, narazit na nefajciarsky podnik je zda sa mi rarita, na kazdom kroku stanky Tabak a vzdy plne ludi
:minus: pri nutnej obrane/krajnej nudzi zakon chrani zlocinca, nie napadnuteho (strelna zbran)
:minus: Vacsia odmeranost a odstup v profesnych a skolskych vztahoch, mne osobne to vsak nevadi vzhladom na moju povahu
DanielDevil
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Re: Slovensko vs zahraničie

samozrejme aj Česko môže byť :) Inak cyklistika zažila posledné roky boom aj u nás najmä vďaka Saganovi, ten zbrojný zákon si ako myslel? ...btw ako si to písal tak ma napadlo:

Anglicko:
:plus: zákaz fajčiť takmer všade, aj v baroch (šenkoch - nazvite si to ako chcete)
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Re: Slovensko vs zahraničie (výhody, nevýhody)

Na Slovensku su pre kratke zbrane dve kategorie ZP a to A a B. B je pre drzanie, A je pre nosenie, o udeleni Acka rozhoduje len a len svojvola policajtov, co moze byt niekedy problem ak im nie si sympaticky.
V Cesku je len jedna kategoria pre kratke a jej udelenie sa podriaduje vyhradne zakonu a kazdy jeho drzitel ma pravo si nechat zapisat nosenie zbrane. Viac sa to preberalo v susedskej teme.
Taktiez na vlastnenie dlhej zbrane na SR treba byt clenom streleckeho klubu, v CR si mozem na osobnu ochranu regnut aj vz58. :D
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

UK

:plus: Spomínaný zákaz fajčenia na verejných priestranstvách a v budovách.
:plus: Ľudia na úradoch sú skôr nápomocní, ako nevrlí a namyslení, v porovnaní so Slovenskom.
:plus: Všeobecná absencia konzervativizmu - každý sa stará o seba a nikoho nezaujíma, ako vyzeráte.
:plus: Relatívne efektívna doprava (Londýn-Leeds = 320km = 2 hodiny a 12 minút).
:plus: Široký výber hocičoho, jedál, výrobkov, produktov, šatstva, elektroniky, áut, proste všetkého.
:plus: Národ viac zameraný na filmovú kultúru, dostatok kvalitných kín a aj návštevníkov.
:plus: Stavanie sa do radov - toto na Slovensku na zastávke nezažijete, aby sa ľudia postavili slušne do radu a pokojne v ňom čakali, napríklad pri čakaní na autobus - máte zaručené, že sa do jeho dverí nebude trieskať ten, kto k autobusu iba dobehol. Výnimky sa samozrejme udejú, ale na Slovensku sa to deje VŽDY a ide mi to strašne na nervy.
:plus: Dostatočný počet klubov a akcií pre doslova hocijaké žánre hudby. Do vkusu sa vedia trafiť absolútne každému.

:minus: Samozrejme počasie.
:minus: Ešte stále sa na nás priveľa ľudí pozerá ako na škodnú - hoci si to (vďaka asociálom zneužívajúcim UK systém) spôsobujeme sami.
:minus: Nemožnosť voľnej turistiky - okrem vyhradených parkov a území sa človek nemôže iba tak prechádzať, pretože riskuje trespass.
:minus: Toto nie je krajina na cyklistiku - ani na cestnú a ani na horskú, teda určite nie v mestských oblastiach, kde cyklistov vodiči doslova ignorujú.
:minus: Chýbajúce zástrčky na WC a v kúpeľniach - debilný štandard, ktorý je zavedený kvôli "bezpečnosti", aby niekoho neskopalo. V modernejších sú aspoň 12V diery na strojčeky.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Stavanie sa do radov - Čo mám ja skúsenosť, tak to funguje poväčšine pri rôznych medzimestských linkách - ako tak.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Ešte v živote sa mi nestalo, že by sa ľudia na zastávke v SNV, KE, PO a kdekoľvek som tu na východe bol a čakal na bus, postavili do radu a nastupovali by podľa toho, ako prišli. Vždy sa niekto rediká dopredu, tlačia sa, proste ako splašené kurence. A v UK na to nezapomínali dokonca ani chavs - obdoba buranov od nás...
sharky-no
King
King

Príspevok od používateľa sharky-no »

tie zastavky funguju u nas len na prvej zastavke (aspon v NR,BA) po ceste autobus ked stoji, tak tam uz byvaju seliak zoradeni ludia (hlavne na zastavkach popri ceste, na autobusovych staniciach take nieco naozaj nestretavam)
Cross
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Cross »

CZ(Brno) vs. SK(KE)

:plus: Tu šoféri bežne zastavia pred prechodom a pustia čo i len jedného chodca
:plus: cyklochodníky
:plus: Čistejšie ulice, všade samý kôš
:plus: Ovela lepšia doprava, neviem si predstaviť že by takto fungovala MHD v KE
:plus: Koruna.. Odkedy máme euro všetko nehorázne zdraželo
:minus: Mladí češi nerozumejú slovenčine, častokrát sa musím opakovať a niekedy radšej poviem český výraz
:minus: Fajčenie, ako už bolo spomenuté, v Čechách fajčí oveľa viac ľudí a už si začínam zvykať že chodím z podniku zasmradený.
:minus: Niektorí ľudia tak škaredo zazerajú keď počujú slovenčinu, obchodníci su niekedy odmeranejší, možno len náhoda...
DanielDevil
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

seth keď si spomínal ten široký výber, sú tam aj nejaké výrobky/služby ktoré u nás nie sú dostupné? Inak pri tých službách, teta vždy chodí kaderníčke a zubárovi tu na Slovensku, vraj je to tam dosť drahé...
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Zo služieb spomeniem iba Netflix, Amazon (vrátane tabletov), Tesco direct (u nás je to ešte len v testovacej prevádzke niekde v BA, či kde), čínske/japonské bufety (u nás možno v BA sú, ale tu na východe nie je nič, doslovne), sobotňajšie doručovanie kuriérmi a poštármi, CeX (predaj a nákup použitých hier, dvd, bluray, hier na konzoly, elektroniky a podobne), na viac si momentálne nespomeniem...
DanielDevil
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

vďaka :) to Tesco mi spomínala, a máš pravdu čítal som že u nás to ešte len skúšajú tuším NR a okolie, možno aj tá BA to už si nespomínam ale počítam že o taký rok to príde aj sem ak sa to osvedčí, čo som čítal tak ohlasy to má sľubné
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

seth82 - rozvin prosim ta s tou turistikou. Neviem si to dost dobre predstavit co si tym myslel.
Trespass = nedovoleny vstup na pozemok ?
Cross napísal:CZ(Brno) vs. SK(KE)
:plus: Čistejšie ulice, všade samý kôš
Mne sa obcas zda, ze tie ulice su tu viac obsrate psami a doslova je to niekedy slalom medzi psimi hovnami (Kr. Pole).
Pocas semestra byvaju samozrejme zastavky MHD posiate mapami zaschnutych grciek.

//nerobim si iluzie, tie hovna su mozno aj ludske, vcera som v MHD videl nejakeho blba ktory sa vycural priamo v tramvajovom vozidle, potom vystupil, zapalil cigaretu a prechadzal sa po zastavke bohemskym krokom.

Inak pochybujem o tom ze by Slovaci vitali Cechov s otvorenou narucou, na jednej strane su to nadavky ze samy cobol a ovcomrd, na strane druhej su to pepici a ferdovia-mravenci, takze si viacmenej mozme podat ruky. :roll:
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Proste v Anglicku si nemôžeš iba tak vykročiť do lesa alebo na cudzí pozemok, pretože to tam nefunguje tak ako u nás. Napríklad dnes som bol na huby a chodieval som krista-krážom po lesoch, to sa v UK nestane pokiaľ nie je daná oblasť vyhradená ako verejná (common land). Teda napríklad - v parku Yorkshire Dales je vrch Pen Y Ghent (na slovenské pomery pahorok), na ktorý je vyznačená trasa. Vedie naň chodník, až pod jeho úpätie a mimo toho chodníka sú už normálne ohradené pozemky (dedičstvo z histórie z čias division, kedy sa medzi sebou mlátili pastieri dobytka a poľovníci prepelíc a inej hávede), na ktoré by nik nemal vstupovať. Sú v súkromnom vlastníctve, tak ako drvivá väčšina Anglicka. Briti nemali právo na freedom of roam (v podstate vstup na pozemky http://en.wikipedia.org/wiki/Freedom_to ... _and_Wales) až do úvodu minulého storočia, kedy došlo k tomuto protestu http://en.wikipedia.org/wiki/Mass_tresp ... nder_Scout

Všetko je obmedzené aj dnes, ak prekročíš plot, je to brané ako trespass, teda priestupok v časti Tort law (neviem ako sa to u nás prekladá, právo deliktov), za ktorý môže mať hocikto slušné naťahovačky. Ono v UK je ohľadom tohto dosť divá história, zdrojov na nete je mnoho...
DEVZYO1G
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DEVZYO1G »

K tým zástavkám, tak v BA na autobusovej stanici sa skoro vždy ľudia postavia do radu .. To ale už neplatí pre mhd, tam je to chaos a tlačenica skoro vždy ..

A inak k tým plusom iných krajín .. možno taká blbosť, ale vo vačšine severských štátoch (Nórsko, Švédsko, ale určite to funguje aj inde .. ) som si všimol že vám na prechode pre chodcov zastavia hneď .. aj keď čo i len kráčate popri ceste a naznačíte že idete cez prechod, autá už stoja .. tu na slovensku mi príde smiešne že musím čakať na prechode kým môžem prejsť (samozrejme mám na mysli prechod bez svetelnej signalizácie) a často krát keď prechádzam cez prechod tak 'natesno' tak si zaslúžim aj zatrúbenie, čo mi fakt nedáva zmysel ..
BX
Addict
Addict

Príspevok od používateľa BX »

DEVZYO1G napísal:som si všimol že vám na prechode pre chodcov zastavia hneď .. aj keď čo i len kráčate popri ceste a naznačíte že idete cez prechod, autá už stoja
Presne toto. Rovnako je to aj v Prahe, radosť chodiť cez prechody. Celkom som si na to aj zvykol a doma na Slovensku mám potom problém - už ma aspoň 5 krát skoro zrazilo auto.
Tiež som bol dva mesiace v Dubne, v Rusku. Tam mi vraveli, že niekedy (5-10 rokov dozadu) chodili cez prechody extrémne opatrne, lebo vodiči boli hrozní. Teraz už sa to zlepšilo a pripadalo mi to tam podobné, ako v Prahe. Veru neviem, čo spôsobilo taký obrat, ale prial by som ho slovákom.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

No ja som na chodcov vcelku tolerantny lenze uz samotni chodci su posrati. Treba im 100x bliknut aby pochopili ze mozu ist. Inac vkroci do vozovky az ked stojim uplne.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

No lenze ako maju ti chodci vediet ci prave ty nie si jeden z tych ktory tuzi po tom ich zmasakrovat ?
Pre mna to bol tiez sok a dlho som si na to nevedel zvyknut a niekedy sa az zamyslam nadtym ci bolo naozaj nutne zastavovat mi na tom prechode. :D
Pascalwb
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Pascalwb »

seth82 napísal:UK
:plus: Stavanie sa do radov - toto na Slovensku na zastávke nezažijete, aby sa ľudia postavili slušne do radu a pokojne v ňom čakali, napríklad pri čakaní na autobus - máte zaručené, že sa do jeho dverí nebude trieskať ten, kto k autobusu iba dobehol. Výnimky sa samozrejme udejú, ale na Slovensku sa to deje VŽDY a ide mi to strašne na nervy.
.
Minule som cital na reddite temu, ze naco si dat pozor pri navsteve inej krajiny. A prave toto tam bolo, ze nepredbiehat sa v rade, lebo v UK su nato velmi citlivy.
U nas to v MHD nefunguje, ale V busoch je to vpohode. Ludia sa stavaju do rady na zastavke.

Z tych sluzieb mi tu dost chybaju zariadenia v play store.

Nie z vlastnej skusenositi ale co som cital, tak svedi si strasne vazia osobny priestor. V autobuse sedia po jednom, nerozpravaju sa s cudzimi ludmi.
DanielDevil
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

tak ja chodím v TT na autobusy 4x týždenne a do radu sa teda nestavajú nikde, skôr je to taký poloblúk od dverí, čiže do všetkých strán kde sa len dá :D
Napísať odpoveď