Automotive education
Re: Automotive education
V podstate áno. Je kopec ľudí, ktorý by takéto niečo ani neriešili a po pol roku by auto štartli a jazdili ďalej. Pol roka nie je nejak extra dlhá doba. Ja by som vybral tú baterku nielen, že ju tým trocha ušetríš, ale aj ako prevenciu voči krádeži. Ošetri si nejak ten spomínaný benzín a je to v suchu. Ono najviac by som sa asi bál, že sa mi rozšíria plesne v klíme 
Pekne zvladnuta dopravna situacia
(5:15)
(5:15)
-
hrban
Addict
- Kontaktovať používateľa:
smiem jednu otázku, idem meniť čapy, má niekto skúsenosti čím pomazať nové kusy aby krásne vošli dnu ? nejaké grify alebo tak, psoledne mi kamarát hovoril o nejakom spreji na neviem akej báze a že s ním to ide dobre, má niekto podobné skúsenosti ?
-
hojko
Site Admin
hrban: Molybdenova vazelina (ak som to dobre napisal).
Jj, hladaj vazelinu na baze MoS2, pripadne grafitka, ten sprej predpokladam medeny
Vcera som siel na sluzobnom aute (audi) nutne som sa potreboval rychlo niekam dostat tak som siel v ramci moznosti rychlo po dialnici a na hranici som zbehol pre dialnicnu znamku a jak som zastavil si hovorim ze necham bezat auto nech nepukne turbo a zastavim a drb. instantne vypaty motor az ma zabolelo
to je normalne preboha?
Veď tie štart-stop systémy sú priam nadizajnované na zapečené turbo, ak nie je chladené vodou 
keď sme pri tom - oplatí sa napr pri čakaní na priecestí vypnúť motor oproti zapnutému motoru v neutrále? ja osobne pri každom trochu dlhšom čakaní vypínam, keď už nie kvôli palivu tak kvôli krásnemu tichu
...hádam, že za tých pár desiatok sekúnd alebo niekoľko minút (áno aj také priecestia tu máme) to ani v tom neutráli veľa paliva nezožerie...
Ja osobne to robím striedavo, ako sa mi zachce
Niekto tu spomínal ešte dávnejšie, že na neutráli auto papá 1 liter (neviem či nafty alebo benzínu) za hodinu, takže až tak veľa neušetríš.
Voľnobeh zvyčajne spáli pol litra až liter paliva za hodinu v závislosti od veľkosti motora a ďaľších faktorov. Vychádza to 10ml (0,015€) až 16ml (0,025€) za minútu. Ja osobne motor vypínam iba ak viem, že budem čakať dlhšie. Podľa ekoteroristov sa to oplatí už ak stojíš 30 sekúnd a viac. Ja som skeptickejší, lebo oni do toho nerátajú opotrebenie pri častých štartoch a to, že nie každý má nové auto...
jak si to vypocital? 
16ml za 25 centov?
/aha:D
16ml za 25 centov?
/aha:D
Máš pravdu, sekol som sa
Opravené, je to 2,5 centu za minútu.
-
RATZINGER666
Darca
zalezi od auta... niekedy je lepsie pockat 10min a nechat motor pracovat a nechat vychladnut komponenty... a niekedy motor vypnut a nechat ho odpocinut, pripadne usetrit...
Pochybujem, že si to niekto práši plyn-brzda a potom vypne motor, aby ušetril 20 mililitrov, toto riešia skôr ľudia, čo jazdia na spotrebu, resp. kľudne... Navyše pri 10 minútovom státí sa ti začne motor viac hriať kvôli tomu, že ti neprúdi pod kapotou vzduch, lepšie je nevypínať alebo zvoľniť tempo, až potom zastaviť a (max. po pár min) vypnúť.
-
RATZINGER666
Darca
ved preto pisem, ze su rozlicne situacie... ked lietam, necham motor bezat aj spomenutych 10-15min, ci uz pri parkovani, ale to sa vacsinou stihne schladit na ceste domov, alebo ked je prestavka, tam bezi v podstate nonstop...
prudenie vzduchu pod kapotou sa riesi jednoduchym zodvihnutim kapoty
osobne to neriesim, mam na kapote kaplicku na chladenie intercooleru, takze ventilator to ma kade vyfukavat von 
prudenie vzduchu pod kapotou sa riesi jednoduchym zodvihnutim kapoty
Ja sa snazim vzdy vopred planovat zastavku, samozrejme su situacie kedy to nejde ale vtedy nehavam motor bezat, avsak vzdy pred dojazdenim dam posledne minuty ubersetrny rezim, nizke ot, vela jazda na neutral a plynule rozjazdy.
-
RATZINGER666
Darca
presne tak... tak by to malo byt vzdy po tom, ako sa clovek nahana... je jedno, o ake auto sa jedna...
-
Shark NX
Addict
Co sa tyka Start-Stopu niektore auta sa chovaju fakt zvlastne.
Otcova Jetta po jazde 180 po nemeckej dialnici na benzinke sama motor nevypne ... az po minute.
Zase cez vikend som mal pozicanu 308 eHDi a sokovalo ma, ze vonku bolo rano asi 5C, pohol som sa od brany po krizovatku na konci rodinnej zastavby (Asi 100m) a na krizovatke uz vypol motor. Motor nemal najmensiu sancu sa zohriat. Pri tempomatovej 130 na dialnici ho tiez na benzinke zhasol, ale podla diagnostiky je v tej rychlosti zatazenie motora okolo 35%. Nechcel som letiet viac, auto malo najazdenych 900km.
Otcova Jetta po jazde 180 po nemeckej dialnici na benzinke sama motor nevypne ... az po minute.
Zase cez vikend som mal pozicanu 308 eHDi a sokovalo ma, ze vonku bolo rano asi 5C, pohol som sa od brany po krizovatku na konci rodinnej zastavby (Asi 100m) a na krizovatke uz vypol motor. Motor nemal najmensiu sancu sa zohriat. Pri tempomatovej 130 na dialnici ho tiez na benzinke zhasol, ale podla diagnostiky je v tej rychlosti zatazenie motora okolo 35%. Nechcel som letiet viac, auto malo najazdenych 900km.
Akurát som bol v meste pre mamu a cestou späť (parkoval som a zatiahol som ručnú) som nechal zatiahnutú ručnú brzdu
(všimol som si až v ulici). Mohol som prejsť tak 2-4 kilometre, možno aj menej. Keď som vysadol z auta tak sa dal cítiť ten smrad z ručnej, no nie až tak intenzívny, keďže som mal len jemne zatiahnutú ručnú a nespomaľovalo ma to nijak extrémne, preto som si to nevšimol. Viem, že je to dosť veľká chyba, aspoň budem dávať ešte väčší pozor za volantom. Mohlo sa stať niečo autu? Teda okrem toho pachu od ručnej