Fotografia - novinky, technika, diskusia

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
martinez13
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Fotografia - novinky, technika, diskusia

Príspevok od používateľa martinez13 »

//fotky odovzdané, sú spokojný tak je všetko ako má byť :) dal som obyčajné len s úpravou jasu, kontrastu,... a potom aj upravené nech majú také umelecké

V piatok idem na jednu akciu fotiť jedného rapera, tanečnú skupinu, a celkovo celú disko. Máte nejaké rady načo si dávať pozor, alebo nejaké zaujímavé uhly, kompozície odkial fotiť? Fotil som už na 2 akciách no teraz je to 1. krát také oficialne tak sa pýtam na nejaké rady.

Jediné čo ma mrzí je ten objektív čo sa tu rozoberal, financie nedovolia si zaobstarať nový s lepšou svetelnosťou. Teraz mám klasicky seťak 18-105 ale dá sa s ním v pohode zatial fotiť. Nejaké fotky z akcie šupnem do druhej témy.
Steju
King
King

Príspevok od používateľa Steju »

Žlto-čierne orgie :smt057

P.S: ani ten Oly E-PL3 ktorým to bolo fotené vôbec nie je zlý
Prílohy
PB064553.JPG
Steju
King
King

Príspevok od používateľa Steju »

http://novefarby.sk/foto/objektivy/niko ... -af-s.html

dokáže mi niekto vysvetliť, prečo je rozdiel v cene skoro rovnakých objektívov 1200 eur? (a to tá 50tka dokonca v testoch vychádza lepšie). Akú maržu majú na tú 35ku? 600%?

...nie že by ma nikon ešte niečim vedel prekvapiť (doserú D600, tak vydajú D610 a podobne... :) )
piton
King
King

Príspevok od používateľa piton »

nepovedal by som, ze su skoro rovnake :)
DropDead
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DropDead »

vážení...keď som ja idiot teraz po príchode domov z takmer 3-hodinového fotenia (vraj 5 stupňov bolo, no pocitovo možno nula kvôli vetru) omylom pri vyberaní fotoaparátu z brašne ho zapol ? zarosilo sa mi všetko - čočky objektívu, snímač a aj hľadáčik...

potešte ma...stačí, keď pár hodín bude v teple alebo som si narobil na pekný zádrhel ?

P.S: viem, že pre fototechniku je kritické práve nezapnúť ich pri prechode zo zimy do tepla okamžite a nechať ju najlepšie na hodinu-dve otepliť
chlapec10
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa chlapec10 »

Steju napísal:http://novefarby.sk/foto/objektivy/niko ... -af-s.html

dokáže mi niekto vysvetliť, prečo je rozdiel v cene skoro rovnakých objektívov 1200 eur? (a to tá 50tka dokonca v testoch vychádza lepšie). Akú maržu majú na tú 35ku? 600%?

...nie že by ma nikon ešte niečim vedel prekvapiť (doserú D600, tak vydajú D610 a podobne... :) )
presne tak, tych 15mm je ten rozdiel :)

50mm ohnisko je vseobecne najlacnejsie, a odtial to potom rastie...

//autoeditácia príspevku (30 Dec 2013, 16:39)
DropDead napísal:vážení...keď som ja idiot teraz po príchode domov z takmer 3-hodinového fotenia (vraj 5 stupňov bolo, no pocitovo možno nula kvôli vetru) omylom pri vyberaní fotoaparátu z brašne ho zapol ? zarosilo sa mi všetko - čočky objektívu, snímač a aj hľadáčik...

potešte ma...stačí, keď pár hodín bude v teple alebo som si narobil na pekný zádrhel ?

P.S: viem, že pre fototechniku je kritické práve nezapnúť ich pri prechode zo zimy do tepla okamžite a nechať ju najlepšie na hodinu-dve otepliť
samotne zapnutie podla mna neni az take tragicke, ale pre istotu vyber baterku a pockaj
DropDead
Addict
Addict

objektív už je v poriadku, len snímač/hľadáčik sa mi nejako nepáči... pozrel som aj s objektívom a neviem, či len tým, že nezaostrené, ale tmavý bol podľa mňa dosť (obraz v hľadáčiku)
chlapec10
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

kedze to je opticky hladacik, tak mu nema byt co okrem toho ze je zaroseny ;)
DropDead
Addict
Addict

nakoniec som nasadil, zapol a je to v poriadku...chálabohu...ďakujem :wink:
martinez13
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

zdravím, mám jednu dilemu

odkedy som si kúpil tamron 17-50 2,8 tak vôbec nepoužívam seťák 18-105, v blízkej budúcnosti idem kúpiť 50mm 1,8 a tak rozmýšlam či nepredám ten seťák alebo či sa mi môže niekde zísť.. zatiaľ som moc veľké ohnisko nepotreboval a kedže fotím v tmavších podmienkach (akcie) tak clona 5,6 mi moc na 105mm moc nepolepší na mojom stroji..

čo radíte, mám sa ho zbaviť?
chlapec10
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

zbav sa ho
martinez13
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

objektív predaný..

Teraz otázka 50mm vs 85mm? Mám D5100 takže treba aj prepočet x1,5.. Primárny účel portréty (celá postava, nejaký ten detailný záber,..)
bude používaný len vonku, nie v ateliéry; nechcem fotiť len tvár tak bojím sa že tá 85 bude pridlhá..

Máte niekto skúsenosti s portrétami s týmito dvomi sklami na aps-c zrkadlovkách?
Unkown
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Unkown »

85mm je v tomto žánri čisto na portréty tváre. Neviem si predstaviť fotiť celú postavu na 85mm. Takto... Z 85ky ti polezú omnoho kvalitnejšie portréty, no na celú postavu zabudni. 50mm je kompromis, ktorý ti umožní fotiť celú postavu na úkor kvality portrétov.

A pokiaľ ide o cenový rozdiel medzi 35mm a 50mm, je to kvôli ohnisku. 50mm je "najprirodzenejšie" čo znamená, že nieje problém mu dať svetelnosť 1,4. U 35mm to ale problém je. Ako vidíš, u 50mm sa dajú so svetelnosťou robiť doslova zázraky. http://goo.gl/dh99iX
martinez13
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

vďaka.. tak podľa všetkého zoberiem tu 50mm a uvidím časom čo ďalej..

chcem sa spýtať, ak by som dal upgrade tela a zobral si D610 čo je FF a teraz mám D5100 kde mám tamron 17-50 ktorý je určený pre aps-c, dalo by sa s tým fotiť? Pretože keby som chcel prechod na ff tak si to žiada aj nový objektív a to neviem či by som už finančne zvládal
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

Dá ale budeš mať čierne okraje, takže to budeš musieť cropovať a dostaneš z toho aj tak 1.5x crop. Poprípade sa to dá rovno nastaviť v niektorých foťákoch aby používal len stred čipu pre APS-C objektívy.
martinez13
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

prečítal som pár info o tom, takže prechod z DX na FF bude veľká diskusia v hlave pfu..
chcem z D5100 prejsť na niečo lepšie, kde nevadí pridať viac ISO a nech má dobrý dynamický rozsah, kedže fotím v tmavších podmienkach

rozmýšlal som že prejdem na D7100 ale pozeral som testy a ISO majú skoro rovnaké, o trochu má lepšie testy D7100 a to sa mi tých pár stoviek € asi neoplatí.. a tak som začal rozmýšlať o investícii do budúcna a zároveň prechod na ff a to D610, lenže tam treba aj objektívy iné.. tak teraz neviem

nemá tu niekto D7100?
Unkown
Medium Star
Medium Star

Rovno zabudni na to, že na D610 budeš môcť nasadiť nejaký lacný objektív. Na vykritie tvojho Tamronu budeš potrebovať 24-70, čo nieje lacný špás. Okrem toho, u FF potrebuješ aj nejakú optickú kvalitu, čiže jedine Nikkor. To, že sa FF zrkadlovky dostali do cenovej hladiny dostupnej aj nadšeným amatérom ešte neznamená, že si to fakt môžu dovoliť, keďže tu je na rozdiel od APS-C investícia do objektívov spravidla niekoľkonásobne vyššia, než do samotného tela.
martinez13
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Moja úvaha znie:
1. kúpiť D610 zatiaľ mať na ňom DX objektív tamron 17-50 po prepočte (crope) by som mal mať ohnisko 25-70 cca
2. našporiť po pár mesiacoch na FX sklo.. podľa recenzií som si vybral tamron 24-70, viem nieje to nikkor ale má tiež dobré testy

čo vravíte?
podľa mňa lepšie ako stagnovať na tom istom mieste s kvalitou foto.. alebo zle uvažujem?
ďalšia možnosť, čakať dokým nenašporím na telo+objektív
Unkown
Medium Star
Medium Star

Počkaj. DX sklo ti nevykreslí FF snímač. Kresba v strede bude +- rovnaká, ale okraje budú katastrofa, čiže kvalitou pôjdeš skôr dole.

//autoeditácia príspevku (03 Apr 2014, 14:24)
Dalo by sa to zvládnuť, ak by si mal DX sklo úplne najvyššej triedy, keďže tam je optika fakt kvalitná. Ale Tamron zameraný na pomer cena/výkon to jednoducho nedokáže. To je ako kúpiť Ferrari a dať mu kolesá z Fabie. Rovno to pôjde, ale v zákrutách končíš :D
Napísať odpoveď