Je to podobne ako s windows. Lokalizaciu si nastavis aku chces, len rozlozenie klavesnice bude ceske, budes tam ma ř a oodobne pismena. Preto by som radsej bral z nejakeho slovenskeho apple apr. Ak si student fostanes este zlavu, pripadne studenta zozen

Zmenu systemu mozes spravit, ale ver to u ze toho systemu sa nebudes chciet zbavit

Skor budes hladat riesenie aby si tam mal oba systemy. Su dve moznosti, prva je bootcamp, to znamena, ze pri spusteni budes moct bootnut do osx alebo do windows. Toto by som uvazoval, ak chces hlavne hrat na windows hry, pretoze vtedy potrebujes vykon, ak to chces na soft, ktory nepozaduje plny vykon tak by som siel do (pre mna sympatickejsieho riesenia) parallels. Je to vlastne virtualizacia windows v osx. Windows si vlastne otvris ako aplikaciu v osx, dobre riesenie napriklad na microsoft office a podobne. Na nete najdes mnozstvo porovnani a jednotlive pozitiva a negativa kazdeho riesenia.
Usbcka budu pracovat, ale apple pouziva ine formaty, ale sa mi zda ze exfat alebo niektory z nich podporuju oba systemy. Mys ti zoberie aj inu, ale na macbookoch mys ani netreba, touchpad je rychlejsi ako mys, ale to zistis az pouzivanim

Final cut tam zrejme nebude, ten si budes musiet kupit

Ps: ja maca nemam, ma ho mnozstvo ludi v mojom okoli a v rodine. Moj dalsi notebook bude tiez macbook, nesiel som do neho pretoze som pouzival prilis velke mnozstvo statistickych a microsoft software, ale teraz uz by som siel zrcute do macbooku. Ak chces slovensku klavesnicu, tak ber zo slovenska, bud sk alebo ang klavesnicu, cesku by som teda nechcel.