MacBook Pro 15" Retina CZ

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
kerefáček
Expert
Expert

MacBook Pro 15" Retina CZ

Príspevok od používateľa kerefáček »

som viac menej rozhodnutý (nepriaznivci APPLU nech ma prosím neodhovárajú :) ) ale chcem sa niečo spýtať. Keď si ho kúpim napr. v alze- bude mať aj slovenskú lokalizáciu? a možnosť nastaviť si slovenskú klávesnicu?
ak sa rozhodnem pre zmenu systému (asi iba kvôli tomu, že verzie programov pre mac sa mi ťažšie zháňajú, ale možno ani nie, bude v tom nejaký problém??
externý HDD a USBčká budú pracovať rovnako ako pri windowse??
bude mi naň pasovať aj iná myš okrem MAGICMOUSE??
ďakujem :)

//autoeditácia príspevku (14 Nov 2013, 21:23)
a asi ešte trocha scifi :D, ale bude obsahovať aj FINAL CUT PRO??
laforez
Light Professional
Light Professional

Re: MacBook Pro 15" Retina CZ

Príspevok od používateľa laforez »

Je to podobne ako s windows. Lokalizaciu si nastavis aku chces, len rozlozenie klavesnice bude ceske, budes tam ma ř a oodobne pismena. Preto by som radsej bral z nejakeho slovenskeho apple apr. Ak si student fostanes este zlavu, pripadne studenta zozen :)
Zmenu systemu mozes spravit, ale ver to u ze toho systemu sa nebudes chciet zbavit :) Skor budes hladat riesenie aby si tam mal oba systemy. Su dve moznosti, prva je bootcamp, to znamena, ze pri spusteni budes moct bootnut do osx alebo do windows. Toto by som uvazoval, ak chces hlavne hrat na windows hry, pretoze vtedy potrebujes vykon, ak to chces na soft, ktory nepozaduje plny vykon tak by som siel do (pre mna sympatickejsieho riesenia) parallels. Je to vlastne virtualizacia windows v osx. Windows si vlastne otvris ako aplikaciu v osx, dobre riesenie napriklad na microsoft office a podobne. Na nete najdes mnozstvo porovnani a jednotlive pozitiva a negativa kazdeho riesenia.
Usbcka budu pracovat, ale apple pouziva ine formaty, ale sa mi zda ze exfat alebo niektory z nich podporuju oba systemy. Mys ti zoberie aj inu, ale na macbookoch mys ani netreba, touchpad je rychlejsi ako mys, ale to zistis az pouzivanim :)
Final cut tam zrejme nebude, ten si budes musiet kupit :)
Ps: ja maca nemam, ma ho mnozstvo ludi v mojom okoli a v rodine. Moj dalsi notebook bude tiez macbook, nesiel som do neho pretoze som pouzival prilis velke mnozstvo statistickych a microsoft software, ale teraz uz by som siel zrcute do macbooku. Ak chces slovensku klavesnicu, tak ber zo slovenska, bud sk alebo ang klavesnicu, cesku by som teda nechcel.
kochones
Medium Expert
Medium Expert
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa kochones »

z alzy to neber, bud traco, swp alebo mzone. ostatne ti vsetko pojde ako pises windows cez bootcamp. final cut nebues mat.
kerefáček
Expert
Expert

Príspevok od používateľa kerefáček »

ďakujem za odpovede :)
ono systém mi je sympatický, jediný dôvod uvažovania o zmene je iba kvôli programom- photoshop, sonyvegas, 3d studio max- zohnať verzie na mac nebude asi taký problém... potom čo sa týka hier- chcel som to skôr ako kvalitný študentský pc, s tým že nie pre študneta čo si píše poznámky, ale robí aj s týmito softami čo som vypísal... na hranie mám stolný pc, ale ak by mi to utiahlo občas mafiu 2, arkham city alebo podobne, nehneval by som sa- vysoké detaily pri hraní nevyžadujem- avšak, v tomto prípade mi nebudú fungovať hry "for windows" na macu, že?? takže kvôli tomu by som zvolil jedno z tých dvoch riešení, čo ste mi napísali- čo sa dá, na os x, čo nie, ma windowse...

potom na hry a CD disky mi bude stačiť pripojiť iba niečo takéto??- http://www.alza.sk/samsung-se-506bb-cer ... 395866.htm

a nakoniec otázka- sú ak sa nemýli, 2 verzie 256GB & 512GB- čo je lepšie- podla mojich laických vedomostí- čím plnší disk, tým všetko pomalšie- tak je potom lepšie kúpiť lacnejšiu verziu 256GB a potom externý HDD alebo??

ďakujem :)

//autoeditácia príspevku (16 Nov 2013, 16:36)
+ ak pôjdem do "parallels"- stačí mi samotný systém parallels+ druhý systém windows 7/8?? a nebude vôbec vadiť, ak všetky programy budú vo windows verzii?? len si ich pustím cez windows oko a hotovo?? ďakujem :)
Napísať odpoveď