Začiatok

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
fraqer
Expert
Expert
Používateľov profilový obrázok

Re: Začiatok

Príspevok od používateľa fraqer »

Logol som sa tu len pre to aby som pochvalil tvoj pristup :) Kiez by taky malo viacej ludi. Go for it kid ! :)
ďakujem, takéto odpovede ma ešte viac motivujú aby som v tom niečo urobil :wink:
Osobne považujem Pascal za stratu času. Myslím si ,že je oveľa výhodnejšie začať s nejakým Javascriptom ,ktorý nieje vôbec náročný a je možne ho použiť ako pri vývoji webov (Strana klienta/Strana servera) tak aj pri vývoji mobilných aplikácii. Syntaxovo je podobný Cčku (Tz. aj Jave, PHP...) čiže v prípade ,že sa človek rozhodne "prejsť vyššie" mal by to mať o čosi ľahšie. Pascal mi príde ako kopa bordelu, žiadne zložené zátvorky, inkrementácia/dekrementácia štýlu inc(int) atp... S Pascalom som strávil povinne niekoľko rokov v škole, chcel som maturovať v Jave pretože Pascal som maximálne neznášal no nebolo mi to umožnené kvôli "norme"...
Veľa ľudí tu odporúča ten Pascal tak sa naučím sa v ňom. Predsa som ešte mladý, a to že budem vedieť niečo navyše mi neuškodí. Možno to nakoniec využijem niekde na škole :lol:. Ale vďaka za odpoveď. :wink:
peto277
Expert
Expert

Príspevok od používateľa peto277 »

Javascript. Úprimne, nad touto cestou som nepremýšľal :D Pýtal sa na prog. aplikácií a keďže sa tu začal rozoberať Pascal, tak som sa vyjadril k tomu. Ale JS tiež určite nie je zlá voľba. :) Aj keď, aby to využil, tak by sa musel trošku pozrieť aj do HTML&CSS.
Jednoducho.. aj keď začne tým "zastaralým" Pascalom, tak podľa mňa o nič nepríde.
Runes
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Runes »

A v principe ti to je jedno lebo aj tak budes skakat :D ja akurat silno uvazujem ze zacnem lamat Ccko. Momentalne mam neodhadnutelny level v LabView (v neceom expert v necom lama :D ) popri tom som potreboval VB / VBA a Perl a daku vnutornu potrebu pre C mam faktom ale ostava ze je uplne jedno v com zacnes nakolko sa naucis rozmyslat a potom neni problem prejst na iny jazyk ako nahle sa seknes hodis googela a hodi ti par typov ako danu vec v danom jazyku spravit. Ja som tak v VBA spravil celkom slusny soft co robi cenove ponuky a je tma nacitavanie z databaz z iniciek (ano viem zastarale) milion 5 kontrol na obsah boxov a format stringov v nich komunikuje to s datami co posiela intranet ... a v principe som stale lama v tom jazyku :D. Idelne je neucit sa jak puk podla knizky ale vymysli si co chces spravit proste daku viziu napr spravit si kalendar do ktoreho si napr napraces rozvrh hodin do skoly a budes to chcet dako filtrovat a hladat v tom podla dacoho .... :) a cele to napr bude fungovat tak ze mas program mas TXT subor program si otvori textak nacita data pracuje s nimi a pri odchode ich zapise do txt pricom tento txt si mozes shareovat horom dolom.

Zakladna rada SAVEUJ :D a idealne je si vzdy save po praci zozipovat a ulozit s datumom a casom koli tomu ze ked daco strasne dokazis nech sa vies vratit. Pripadne ja vidim svoj pokrok na kodoch kde najprv mam 50 riadkovu funkciu a postupnym rastom vedomosti ju odladim na 15 a to este nahradi 2 dalsie fcie :)
lowmanek
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa lowmanek »

Runes napísal:Idelne je neucit sa jak puk podla knizky...
S tymto nesuhlasim, ako inak sa da naucit jazyk?!

Teda, casom, ked clovek zisti, ze "ved toto je vlastne to iste, len sa to inak pise", tak by to mozno aj bolo mozne, ale aj tak by som si radsej precital manual.
Fikaps
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa Fikaps »

ja by som povedal že dobry je jazyk C
program Dev C++
S-player
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa S-player »

Runes napísal:...Pripadne ja vidim svoj pokrok na kodoch kde najprv mam 50 riadkovu funkciu a postupnym rastom vedomosti ju odladim na 15 a to este nahradi 2 dalsie fcie :)
Áno boli časy kedy aj ja som si myslel ,že čím kratšiu a jednoduchšiu funkciu zbúcham tak tým som väčší pán avšak potom som sa podujal na budovaní jedného toolu prostredníctvom githubu kde som postol svoju super trojriadkovú funkciu ,ktorá bola taká jasná a jednoduchá ,že nič jednoduchšie sa už asi ani nedalo vymyslieť... pár hodín nato došiel "vedúci" ,ktorý tam postol funkciu s asi 15 riadkami (Robila presne to isté ,ale jej zdroják bol o dosť komplikovanejší na prvé prečítanie-pochopenie) ,ale bola asi tak 50x rýchlejšia. Takže asi toľko k tomu...

Dĺžku zdrojáku by som vôbec neriešil treba riešiť jeho optimalizáciu (Rýchlosť, požiadavky na HW) a čistotu.

// S ukladaným do toho textového súboru si to taktiež vychytal...
Baseilos
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa Baseilos »

S-player napísal:
Áno boli časy kedy aj ja som si myslel ,že čím kratšiu a jednoduchšiu funkciu zbúcham tak tým som väčší pán avšak potom som sa podujal na budovaní jedného toolu prostredníctvom githubu kde som postol svoju super trojriadkovú funkciu ,ktorá bola taká jasná a jednoduchá ,že nič jednoduchšie sa už asi ani nedalo vymyslieť... pár hodín nato došiel "vedúci" ,ktorý tam postol funkciu s asi 15 riadkami (Robila presne to isté ,ale jej zdroják bol o dosť komplikovanejší na prvé prečítanie-pochopenie) ,ale bola asi tak 50x rýchlejšia. Takže asi toľko k tomu...

Dĺžku zdrojáku by som vôbec neriešil treba riešiť jeho optimalizáciu (Rýchlosť, požiadavky na HW) a čistotu.

// S ukladaným do toho textového súboru si to taktiež vychytal...
Len by som doplnil, ze optimalizacia by mala byt az posledny krok, tj az vtedy, ked vies ze existujuce riesenie uz nestaci. Inak by ako priorita pri pisani kodu mala byt prehladnost a jednoducha udrzovatelnost. Cim neprehladnejsi kod, tym viac potencionalnych chyb zanesenych pri jeho udrbe.
Runes
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Runes »

To som zle povedal jasne ze aj premna je priorita rychlost, ale napr vsetci pozname haluze ako pom1 pom2 pom3 :D napr tieto veci sa casom uplne s kodu vytratia lebo sa nauci ze netreba na kazdu kravinu pomocnu premenu velicinu, skor som hovoril o takychto veciach. A taktiez ked sa nauci poriadne pracovat zo stringami nebodaj RegExom. Najprv pracujes len s Lenghtom stringu a dakym splitom casom hladas vsetko mozne v 50char stringu a cucas s toho nenormalne veci. No a ked si zoberem ze ako zlozito som pracoval zo stringom ked som zacinal tak otom teraz hovorim vtedy funkcia ktora vytiahla hodnotu zo stringu na 15 riadkov teraz na 6.

A co sa tyka knihy tak sa naucis tak ako som povedal chcem daco spravit tak zistujem ako to urobit ja osobne som pri programovani precital 2 cvicenia s pascalu a tusim 1 s Ccka, inak vsetko internet. Napr Labview som poznal zo skoly v tom zmysle ze sme v tom daco lepili pricom to nepovazujem za ucenie kedze sme tma robili len prerastene kalkulacky, v tom prostredi som sa vedel akurat pohybovat v zmysle ze klik tu klik tu a hodi mi to toto. Do mojej prace im takyto clovek stacil ved si ho naucia sami nakolko sa tento jazyk moc nevyskytuje inde ako na VS. Dosiel som sem a dostal som ulohu" vies ako vyzera kalkulacka vo Windovse ?" tak som mal 4 dni nato aby som nakodil kalkulacku ako vo wine. Potom som riesil program ktory spracovaval 100mb txt kde bol log telefonov za pol roka, proste kazdych 15sekund bol riadok kde bol datum cas cislo telefonu status. Tam som sa naucil robit zo stringami hladat v nich strihat ich a hadzat do pola cize nasledne som sa naucil robit s 2rozmernym polom.
Potom dosiel sef ze fajn daco uz viem (cca 2 tyzdne) a dal mi spravit klienta na server, program ktory prideluje licencie tam som uz musel robit zo stringami presne pricom samotny program komunikoval zo serverom v style dostal mega string jsonu ten rozkodil nahadzal do 4 tabuliek na zaklade parametrov si hladal v tom ked si oznacil riadok vedel si ho editovat a nasledne si odoslal na server zmenu server ju ulozil poslal ti spat dake opravne data . No a potom uz dosla normalna velka zakazka ktoru som dostal na starost a uz tam par mesiacov fici a klop klop klop zatial nikto nevolal :)
Cize stade sa naucit proste si daco vymysliet a na tom pracovat na google sa najde vzdy daky zdrojacik abo funkcia na inspiraciu.

EDIT// teda urcite nic nepokazis ked si precitas o programovani ako celku v zmysle ako sa tvori program co je to cyklus ake druhy cyklov pozname .... toto ti urychli start a potom si kukni akurat zakladne veci ako sa definuje v danom jazyku lokalna ako globalna a ako sa zapisuje napr fcia
Jacobs322
Light Star
Light Star

C++ Gui

Príspevok od používateľa Jacobs322 »

Zdravim, nechcem zakladat novu temu tak to postujem sem.
Uz nejaku dobu programujem v c++ a chcem zacat robit nieco viac nez len konzolove programy tak som nieco pokukal po nejakych frameworkoch (nieco viem z Qt) a tak som nad tym premyslal ze ci sa to oplati ucit ked sa chcem neskor naucit SDL/OpenGL/ine alebo rovno ist na toto.
BX
Addict
Addict

Príspevok od používateľa BX »

A prečo sa to chceš naučiť? Prečo Qt a prečo OpenGL?
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Jacobs322 napísal:Zdravim, nechcem zakladat novu temu tak to postujem sem.
Uz nejaku dobu programujem v c++ a chcem zacat robit nieco viac nez len konzolove programy tak som nieco pokukal po nejakych frameworkoch (nieco viem z Qt) a tak som nad tym premyslal ze ci sa to oplati ucit ked sa chcem neskor naucit SDL/OpenGL/ine alebo rovno ist na toto.
Rozhodne chod do QT, OpenGL sa da pouzit aj v nom.
Jacobs322
Light Star
Light Star

BX napísal:A prečo sa to chceš naučiť? Prečo Qt a prečo OpenGL?
Qt pre Gui (preco ine asi) a OpenGL/SDL lebo by som chcel urobit nejaku jednoduchu gamesu a potom kto vie :P

Harrison314 - diky
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Qt sa hodi aj v zametnani aj v skole (ak pojdes studovat).
S hrami opatrne, kodit ich nie je az taka zabava ako ich hrat :D
Jacobs322
Light Star
Light Star

harrison314 napísal:Qt sa hodi aj v zametnani aj v skole (ak pojdes studovat).
S hrami opatrne, kodit ich nie je az taka zabava ako ich hrat :D
No prave premyslam ze pojdem aj studovat a tak sa nechcem ucit hovadiny, snad mi rozumies :D

A s tymi hrami som si toho plne vedomi :P
BX
Addict
Addict

Príspevok od používateľa BX »

Jacobs322 napísal:No prave premyslam ze pojdem aj studovat a tak sa nechcem ucit hovadiny
Ak pôjdeš študovať, nič čo sa pred tým naučíš nebude na škodu. Práve naopak, čím viac, tým lepšie ;)
Napísať odpoveď