zdravá, vyvážená strava

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
ColdRain
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: zdravá, vyvážená strava

Príspevok od používateľa ColdRain »

Veru, paleo je fakt super, len strasne tazko sa na neho prechadza, hlavne ked ste lenivi ako ja a nemate cas si nachystat dopredu veci casto skoncite pri pecive aj ked nechcete...holt tazky to zivot pracujuceho studenta :D
etc.
Professional
Professional

Príspevok od používateľa etc. »

galbavymartin Ako to riešiš v robote/škole?

ColdRain Tiež som pracujúci študent a veru.. nie je to ľahké.
galbavymartin
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa galbavymartin »

Robím v reštike :) ale myslím ze sa to da aj v škole atd len treba si vsetko chystať, aj ked zasa časovo náročné.

Inak ak by ste niekto chceli mam jednu knihu o Paleo doma 2x.
energy00
King
King

Príspevok od používateľa energy00 »

Výživu podobnú paleu - ale len v tom, že obmedzujem sacharidy- propaguje na svojom blogu Vlado Zlatoš. V podstate idem len na tukoch a bielkovinách. Fungujem na tom už cca 2 týždeň a cítim sa celkom dobre. A bola to pre mňa fuška vzdať sa sacharidov, keďže som na sladkostiach bol už pomaly závislý a potreboval som ich stále viac ;) Teraz po troch dňoch absťákov zisťujem, že mi sladké vôbec netreba (mimo cvičenia, ale aj na tom sa vraj dá zapracovať) "Zdravo" sa stravujem už dobré 2 roky, ale stále som priberal na bruchu tuk. Na mne to bolo celkom vidieť, lebo som postavou 183cm/75 kg celkom štíhly. Uvidím, ako vydržím cez vianoce, ale odpoúčam preštudovať si jeho stránky. Podrobnejšie sa daná problematika už hádam rozpísať ani nedá.
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

Uz som cital asi kazdu moznu kombinaciu stravy (vypustam toto, vypustam hento, vyputam tamto), a kazda ma argumenty preco zrovna tato metoda je spravna. Tak bude je spravna kazda z nich, alebo ziadna. Tak ako to je? Imho vypustat sacharidy uplne je blbost.
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Syfon »

Som toho nazoru, ze jest treba vsetko, kludne aj to co sa povazuje za nezdrave, myslim, ze zakladom je mnozstvo a pomer v akom tieto potraviny prijimame, teda ked mam chut na nieco nezdrave, ok, dam si, ale v rozumnom mnozstve a potom to vykompenzujem niecim zdravsim a podobne. Ja sa snazim takto fungovat, neodopieram si, len sa snazim jest v rozumnych mnozstvach a pestro.
galbavymartin
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa galbavymartin »

t0m4s3
Sacharidy mas v ovocí, mäse, zelenine tak načo sa kŕmiť ešte sladkosťami a potravou kde je veľa cukru.

Inak súhlasím, že každý nech konzumuje čo mu vyhovuje. Mne vyhovuje paleo a preto sa tak stravujem.
energy00
King
King

t0m4s3 napísal:Uz som cital asi kazdu moznu kombinaciu stravy (vypustam toto, vypustam hento, vyputam tamto), a kazda ma argumenty preco zrovna tato metoda je spravna. Tak bude je spravna kazda z nich, alebo ziadna. Tak ako to je? Imho vypustat sacharidy uplne je blbost.
Veď každý nech sa stravuje tak, ako mu je to najlepšie. Ak sedím v kancli, tak sa nebudem na obed ládovať hranolkami a koláčmi ku káve keď viem, že to nespálim. Keď makám v hore, na stavbe alebo mám proste dosť pohybu, tak sa môžem stravovať ako chcem. Mám kolegu, čistý ektomorf, poobede sedíme oproti sebe ja nad šalátom a on nad koláčom a k tomu liter coly a chlap 5 rokov stále vyzerá rovnako. Ja som si teraz vypustil sacharidy, lebo som bezsacharidovo ešte "nežil" a zisťujem, že sa cítim lepšie. Možno placebo a možno sa o mesiac vrátim k zaužívaným zvyklostiam. Čiže odpoveď na tvoju otázku je: keď neskúšaš kombinácie, ťažko zistíš, aký typ stravovania ti vyhovuje ;)
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

na to co jete sa treba pozerat aj z dlhodobeho hladiska, vy len riesite to, ci kalorie ktore cez den prijmete aj spalite...samozrejme, ze ked niekto ma fyzicky narocnu pracu, tak moze (musi) prijat viac kalorii, ale z dlhodobeho hladiska ide o to, ako kvalitne potraviny prijima...ak niekto pracuje v bani a stravuje sa sposobom, ze ma denne 1-2giganticke jedla, kedy pomaly nevstane od stola, na obed dobre presmazeny rezen a hranolky, na veceru klobasky, tak je dost mozne, ze okolo 50ky dostane infarkt a zomrie...najviac Slovakov zomiera na nasledok nevhodneho stravovania a ziv. stylu = srdcovo-cievne ochorenia
energy00
King
King

Posledné 3 príspevky sú z časti o kalóriách, inak je to tu celé o tom, ako v 50tke infarktu predísť :)
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

energy00 napísal: Veď každý nech sa stravuje tak, ako mu je to najlepšie. Ak sedím v kancli, tak sa nebudem na obed ládovať hranolkami a koláčmi ku káve keď viem, že to nespálim. Keď makám v hore, na stavbe alebo mám proste dosť pohybu, tak sa môžem stravovať ako chcem. Mám kolegu, čistý ektomorf, poobede sedíme oproti sebe ja nad šalátom a on nad koláčom a k tomu liter coly a chlap 5 rokov stále vyzerá rovnako. Ja som si teraz vypustil sacharidy, lebo som bezsacharidovo ešte "nežil" a zisťujem, že sa cítim lepšie. Možno placebo a možno sa o mesiac vrátim k zaužívaným zvyklostiam. Čiže odpoveď na tvoju otázku je: keď neskúšaš kombinácie, ťažko zistíš, aký typ stravovania ti vyhovuje ;)
cize vsetky tieto teorie, nazory, blogy apod. su pre bezneho cloveka velmi zavadzajuce, kedze neberu v uvahu to co clovek robi. Preto mi nesedi, ze vacsina z nich je pisana stylom, ze prave tato cesta je ta jedina spravna.
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

t0m4s3 napísal:Uz som cital asi kazdu moznu kombinaciu stravy (vypustam toto, vypustam hento, vyputam tamto), a kazda ma argumenty preco zrovna tato metoda je spravna. Tak bude je spravna kazda z nich, alebo ziadna. Tak ako to je? Imho vypustat sacharidy uplne je blbost.
Cisto logicky pri pohlade na evoluciu by sme sa mohli dopracovat k odpovedi ze urcite je nevyhovujuca potrava ktora je nejakym sposobom priemyselne spracovana. V podstate tu ani nejde o mnozstvo kalorii, nutricnu hodnotu, rozlozenia mnozstva makrozivin atd atd ako skor o to ci ta potrava je v takej podobe ako nam ju nadelila priroda alebo ci presla nejakou upravou kde sa nieco z nej ziskalo, nieco zase odstranilo, alebo sa tam pouzili ine chemicke a fyziklane procesy ktore tu potravu spracovali to pozadovanej podoby.

V podstate ziaden tvor na tejto planete sa nestravuje takym sposobom ako clovek (vinimku tvoria zvierata zdomestikovane clovekom, pricom pre nich to tiez neni prorodzena strava).

Z toho mi vychadza ze najlepsie mozne stravovanie bude bud paleostrava, alebo vitarianstvo. Osobne sa viac priklanam k vitarianstvu kedze clovek ako vyvojovy druh opice by mal zrejme jest to co zeru opice.
bashnator
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bashnator »

energy00
King
King

Musli som prestal jest už dávno, inšpirovalo ma k tomu aj toto video :
http://www.stream.cz/peklonataliri/791631-musli

Čo sa týka toho neraňajkovania, prečítaj si viac článkov na jeho blogu, dá ti to ucelenejší pohľad na túto teóriu.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Pravda, raňajky sú blbosť, každý IF-kár to má overené v praxi. :)
bashnator
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bashnator »

Vlada sledujem uz nejaky ten rok, jeho clanky mam precitane hadam vsetky, paci sa mi jeho inovativny pohlad na veci v otazke vyzivy a celkovo na svet.

Osobne som roky vobec neranajkoval to bolo este davnejsie na strednej, hlavny dovod bol ten, ze mi proste rano "nechutilo" sa na jedlo ani pozriet. Neskor som zacal s vajickami + zelenina a striedal som to s ovsenymi vlockami+ ovocie + jogurt, orechy atd. Vzdy to bolo, ale az po cca 2 hodinach od zobudenia, nikdy nie hned, ked som rano nemal cas tak som nejedol nic, max pohar vody. Myslim teda, ze je to individualne, kazdemu vyhovuje nieco ine, nebral by som to urcite ako jedinu svatu pravdu.
hughito
Redeemer
Redeemer

Ono to ale má svoje opodstatnenie:

Kód: Vybrať všetko

Po nočnom hladovaní je tvoje telo prevažne vo fáze spaľovania tuku z niekoľkých dôvodov. Je to aj nízkou hladinou inzulínu. Keď je inzulín nízko, spaľuješ tuk veľmi efektívne. Takže posledná vec, ktorú by si chcel urobiť je sadnúť si pred misku s cereáliami, či vločkami. Kortizol je ďalší dôležitý hormón s ktorým sa manipuluje pri preskakovaní raňajok. U priemerného človeka je hladina kortizolu vysoká medzi 7-9 hodinou ráno. Ako prvú vec, na ktorú má kortizol efekt ráno je spaľovanie tuku, zvyšovaním uvoľňovania mastných kyselín, ktoré sú spaľované ako energia. Hladina rastového hormónu sa takisto zvyšuje v ranných hodinách, ale len v prípade, ak hladina inzulínu bude na nízkej hodnote – preskakovaním raňajok. Rastový hormón má vplyv na spaľovanie tuku a budovaniu svalovej hmoty. Na základe týchto a ďalších skutočností, jedením raňajok oberáš samého seba o tento mód tvojho tela, pri ktorom, ako už bolo spomenuté, spaľuješ tuk.
A toto je fakt overený na ľuďoch. Dokonca mám kamoša, ktorému som naordinoval IF-ko a on ani necvičí, nešportuje, nič. Proste sa nažerie od 12-00 a potom o 18/19-00 jak prasa a je. Nič viac. Za mesiac a aj nejaký týždeň schudol do 6 kg. :wink:
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

co znamena to IF? ked som chudol, tak som cital o vselijakych dietach, ale o tomto som teda nepocul.
Yogi19
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Yogi19 »

Intermittent fasting.
hughito
Redeemer
Redeemer

Áno, prerušované stravovanie.