nedávno som si pýtal radu ohľadom celozrnného chleba,odporučili ste mi ten slatinský,začal som ho kupovať a je v pohode ale teraz po nete dosť čítam názory že celozrnné pečivo nejak negatívne vplýva na tráviaci trakt a podobne.Takže prakticky je biele pečivo zdravšie(vhodnejšie?) čomu sa dá veriť?
zdravá, vyvážená strava
Re: zdravá, vyvážená strava
Dik,sice nič nové si mi nepovedal ale aj tak 
nedávno som si pýtal radu ohľadom celozrnného chleba,odporučili ste mi ten slatinský,začal som ho kupovať a je v pohode ale teraz po nete dosť čítam názory že celozrnné pečivo nejak negatívne vplýva na tráviaci trakt a podobne.Takže prakticky je biele pečivo zdravšie(vhodnejšie?) čomu sa dá veriť?
A co cakas, ze ti tu povime kolko kusov orechov si mas dat?K!K0 napísal:Dik,sice nič nové si mi nepovedal ale aj tak
Co sa tyka chleba, peciva ci uz celozrnneho alebo bieleho je podla mna nevhodne pre ludsky organizmus.
Lebo, ked uz mam ist do uplneho extremu, pravda je taka ze clovek, ako isty vyvojovy stupen z radu primatov, tak, rovnako ako vsetky primaty, je plodozravec. Ziaden masozravec, ani vsezravec. Na konzumovanie masa nema ustrojeny traviaci trakt a zaludocne kyseliny (masozravci maju ovlea kratsie creva, takze hnilobne preocesy su kratsie) a obzvlast chrup ma vyrazne odlisny od tvorov ktore konzumuju maso (Macky,Psy, Levy atd atd).
Co to znamena plodozravec. Znamena to, ze by mal konzumovat vsetky plody, ovocie, zeleninu, orechy, semena, a do tejto kategorie nepatria obilniny a vyrobky z nich (to sa skor radi k bylinozravcom a to clovek nie je). Co je ale obzlvast dolezite, tieto plody by mal konzumovat surove, ziadna tepelna uprava.
Myslim si ze ked chce byt niekto obzvlast zdravy, tak by mal prejist k vitarianskej strave. Ja osobne nie som vitarian, ale uvedomujem si fakt ze pre cloveka to je najvhodnejsie mozne stravovanie ktorym dosiahne maximalne zdravie.
A ako druhe najvhodnejsie stravovanie mozme oznacit tzv paleo dietu, ktora tiez vychadza z istych evolucnych predpokladov a z podobnych poznatkov a je v zasade rovnaka len s tym rozdielom ze sa tu konzumuje aj maso, viac tu:
http://www.ironfactor.cz/viewtopic.php? ... 29d61203f6
http://slovenskysilovyinstitut.sk/sk/cl ... -v-jaskyni
nie kusy ale gramáž,možno to niekto vieA co cakas, ze ti tu povime kolko kusov orechov si mas dat?
zasa viem niečo nové,dík
-
vendo
Guru
- Kontaktovať používateľa:
jasne ze vieme, kedze ta dokonale pozname, tvoj metabolizmus, vahu, atd atd
takze pockaj, po nalesteni mojej krystalovej gule mi to vychadza 268 gramov denne, nie viac, nie menej
mas 16 rokov, spamataj sa uz konecne, riesis tu taketo ko*ot dookola namiesto toho aby si naozaj so sebou nieco robil, zer si co chces kedy chces, pravidelne cvic, a budes 100x viac fit ako vacsina rovesnikov
takze pockaj, po nalesteni mojej krystalovej gule mi to vychadza 268 gramov denne, nie viac, nie menej
mas 16 rokov, spamataj sa uz konecne, riesis tu taketo ko*ot dookola namiesto toho aby si naozaj so sebou nieco robil, zer si co chces kedy chces, pravidelne cvic, a budes 100x viac fit ako vacsina rovesnikov
prepač že som si chcel nechať poradiť a niečo sa priučiť
keď si myslíš že so sebou nič nerobím tak si na omyle...
keď si myslíš že so sebou nič nerobím tak si na omyle...
viete mi niekto poradit ?
uz asi rok jem skoro kazde ranajky (tak cca5z7 dni) zapekane musli s roznymi prichutami + mlieko.... az teraz som si uvedomil ze mi to robi zle, a ze vraj zdrave ranajky, som to aj striedal nech nejem to iste ale obsah balenia je skoro vzdy podobny....
otazka je ta, ze ako sa co najskor zbavit toho co som pozral a naladit sa normalne? co mam jest rano po takomto stravovani ?
uz asi rok jem skoro kazde ranajky (tak cca5z7 dni) zapekane musli s roznymi prichutami + mlieko.... az teraz som si uvedomil ze mi to robi zle, a ze vraj zdrave ranajky, som to aj striedal nech nejem to iste ale obsah balenia je skoro vzdy podobny....
otazka je ta, ze ako sa co najskor zbavit toho co som pozral a naladit sa normalne? co mam jest rano po takomto stravovani ?
Nahrad to ovsenymi vlockami, do nich ovocie (cerstve, susene), ked to chces mat sladsie tak med/domaci dzem, dalej si tam mozes dat oriesky atd.
1000x zdravsie ako to co si jedol doteraz. A aj ovela lacnejsie.
1000x zdravsie ako to co si jedol doteraz. A aj ovela lacnejsie.
dik, myslis ze to mozem jest dookola to iste ?
Skôr sa pokús aj o nejakú pestrosť - teda nie furt to isté.
-
t0m4s3
Admin
Ja jem skoro kazde rano to iste - vecer namocim ovsene vlocky, do toho hrozienka. Rano ohrejem. Idealne ranajky pre mna, este sa mi to ani po 4 mesiacoch nezhnusilo.
Ovsene vlocky su uplna blbost, totalne predcenovana strava, obzvlast na rano.
Kazdopadne skor nez sa zacneme nieco pytat by nezaskodilo aj trochu citat temu, aspon minimalne tuto stranu, ze Forsaken.
Kazdopadne skor nez sa zacneme nieco pytat by nezaskodilo aj trochu citat temu, aspon minimalne tuto stranu, ze Forsaken.
-
t0m4s3
Admin
Uz som sa zlakol, ze sa tu nenajde clovek co bude mat uplne opacny nazor. Na kazdu teoriu existuje teoria, ktora ju vyvracia. Takze si svoje "ovsene vlocky su uplna blbost" strc laskavo do riti.
edit: vo svojom okoli mam znameho, ktory sa stal fruitarianom (a neviem ci prave z toho), ale uplne mu preplo - neje obilniny, lebo maju v sebe zlu energiu z toho ako niekto tie klasy mlatil
(to na margo tvojho postu o clovekovi ako plodozravcovi)
edit: vo svojom okoli mam znameho, ktory sa stal fruitarianom (a neviem ci prave z toho), ale uplne mu preplo - neje obilniny, lebo maju v sebe zlu energiu z toho ako niekto tie klasy mlatil
Ovsene vlocky su kyselinotvorne. Prekylseny organizmus neni zrovna najidealnejsi stav pre telo a to ti povie kazdy trochu studovany v tomto odbore. Hold toto ziadna teoria nevyvracia.
Tolko na margo toho tvojho vylevu.
Tolko na margo toho tvojho vylevu.
-
vendo
Guru
tak si do nich das nejake ovocie z druheho konca a mas to vyriesene (zasadotvorne, napriklad moje oblubene zavarane cucoriedky)
demonizovat nejake veci preto ze su "kyselinotvorne" a "pred 100 mil. rokmi ich ludia nezrali" mi pride trosku hlupe
demonizovat nejake veci preto ze su "kyselinotvorne" a "pred 100 mil. rokmi ich ludia nezrali" mi pride trosku hlupe
Istotne je to lepsia varianta jak jest samostatne vlocky s mliekom, ale nijak sa tym nezbavis kyslosti vlociek.vendo napísal:tak si do nich das nejake ovocie z druheho konca a mas to vyriesene (zasadotvorne, napriklad moje oblubene zavarane cucoriedky)
To demonizovanie kyselinotvornych potravin sa ti moze zdat hlupe, ale jednoducho veda hovori to ze prekysleny organizmus neni vhodny stav ludskeho tela co sa tyka zdravia. Ano, tiez nedodrziavam tento sposob stravovania vzhladom nato ze konzumujem maso, ale moje dovody konzumacie masa su sportoveho charakteru a o potrebe do seba dostat nejake mnozstvo proteinov. Vlocky v tomto pripade u mna nemaju ziadne opodstatnenie, kvalitne sacharidy a vlakninu ktora tu hraju najdolezitejsiu rolu najdes v ovoci a v zelenine. Dalsai vec je aj to ze mnozstvo sacharidov ktore sa za den prijmu je velmi nadhodnotena, odporucam precitat toto http://slovenskysilovyinstitut.sk/sk/cl ... acharidoch obzvlast tu cas o hodnote GI a GL.
Nehovoriac o tom ze aj taky borci ako je Poliquin a najnovsie je na tom zalozene aj cela leangains dieta a ine formy prerusovaneho hladovania, povazuju celkovo sacharidove ranajky z uplne nevhodne (suvisi to aj s inzulinovo odozvou, ma to vplyv na vykonnnost a unavu cloveka, samozrejme je to velice individualna zalezitost)
Takze vazne nevidim dovod preco vlocky konzumovat.
Arašídové maslo - čo vy na to ? Samá bielkovina, chuť síce "suchá" a slaná ale zvykol som si na to, je to celkom bašta 
-
t0m4s3
Admin
Pretoze zit suprezdravo a jeste iba tie najzdravsie a najlepsie veci nie kazdy zvladne. Nepotrebujem byt otrokom svojho jedalnicku. V porovnani s tym co bezne ludia jedia su vlocky superzdrave. Ty si kludne tlac ovocie a zeleninu. Ja odkedy jem kazde rano vlocky mam ovela lepsie zazivanie, obcasne zaludocne problemy co som kedysi mal su minulostou. Navyse je to idealna strava pred cyklistikou, mozem sa sice "natlacit" ovocia, ale za hodinu mam hlad, to by som daleko nezasiel.
Arašidové maslo je super, hlavne také, ktoré je 100%. Zásobárňa zdravých tukov, vcelku dosť bielkovín.energy00 napísal:Arašídové maslo - čo vy na to ? Samá bielkovina, chuť síce "suchá" a slaná ale zvykol som si na to, je to celkom bašta
Daj si na to džem. Tak sa to je v USA, potom uvidíš čo je bašta. Ale pozor, pribera sa z toho ako sviňa.energy00 napísal:Arašídové maslo - čo vy na to ? Samá bielkovina, chuť síce "suchá" a slaná ale zvykol som si na to, je to celkom bašta
Platí taký jednoduchý vzorec: ak prijmem veľa tukov, musím prijať málo sacharidov a opačne. Ak prijímam obe naraz vo veľkom množstve, tak sa môžem dočkať pekného priberania (toho nechceného).
Preto napr. pri prerušovanom hladovaní sa tiež tento vzorec uplatňuje. Napr. v netréningové dni, kde podaktorí držia sacharidy na nule a podaktorí proste len na menšej spotrebe, je zas vhodné navýšiť príjem tukov (zdravých). A na toto je super napr. to arašidové maslo, alebo si dať za lyžicu kvalitného olivového oleje, konzumovať orechové zmesi a pod.
Preto napr. pri prerušovanom hladovaní sa tiež tento vzorec uplatňuje. Napr. v netréningové dni, kde podaktorí držia sacharidy na nule a podaktorí proste len na menšej spotrebe, je zas vhodné navýšiť príjem tukov (zdravých). A na toto je super napr. to arašidové maslo, alebo si dať za lyžicu kvalitného olivového oleje, konzumovať orechové zmesi a pod.