Kúpa akcii

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
easton
Professional
Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Kúpa akcii

Príspevok od používateľa easton »

čaute, neviete mi poradiť kde by som mohol nakupiť akcie, zahraničných spoločností?
h.olub
King
King

Re: Kúpa akcii

Príspevok od používateľa h.olub »

No akcie vies nakupovat napr. aj cez banku, alebo cez obchodnika, zoznam slovenskych obchodnikov s cennymi papiermi je na stranke nbs-ky :

http://goo.gl/KhRz5t

Pripadne mozes skusit nejake zahranicne online platformy, poplatkovo su na tom asi najlepsie, napr. interactivebrokers, oanda, fxpro, trade.com. Je ich hrozne vela, vsak napis co by ta zaujimalo, poradim ak budem vediet :)
Son-Goku
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Son-Goku »

holub vyznas sa v tom?a ak chcem nakupit akcie konkretnej spolocnosti ktora sidli mimo SR?
h.olub
King
King

Obchodnik je proste len spolocnost kt. ti vie sprostredkovat nakup/predaj akcii akejkolvek spolocnosti kt. maju v ponuke, napr. pri platformach je vyber obmedzeny na tie najvacsie spolocnosti ako je apple, google a podobne. Ak chces nakupovat akcie menej znamej spolocnsti tak na platforme ju asi tazko najdes a vtedy treba zvolit obchodnika so zoznamu kt. som postol.

Takisto cez platformy sa da obchodovat forex a nejake zakladne komodity, a da sa obchodovat na paku, co je niekedy vyhoda a niekedy prave naopak. Samozrejme dolezita je aj pociatocna investicia. Vsak si skus vytvorit nejaky demo ucet aby si videl ako to funguje.
Son-Goku
Darca
Darca

nerozumiem tomu,takze preto sa pytam.spolocnost si berie nejake provizie ked to cez nu niekto kupuje a po urcitom obdobi preda?skor som mal na mysli kupu akcii a ponechanie si ich,ziadne zbytocne spekulacie ze vystrelia o 1% a uz predavat.
h.olub
King
King

Samozrejme ze si spolocnost uctuje poplatok za nakup a predaj, z toho ziju. Niektore si uctuju poplatok aj za to ak nejaku poziciu dlho drzis. Ale su obchodnici kt. si zoberu poplatok iba pri nakupe a predaji, a ako dlho tu akciu drzis je len na tebe. Mozes si kludne kupit akcie a drzat ich rok a viac, kvoli dividende napriklad.
Gulli
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Gulli »

ak chces kupit akciu na dlhdobe drzanie "buy and hold" tak by si si mal byt vedomy rizika ze premia, coupon (neviem ako to je po slovensky odborne ale proste ten poplatok za moznost ju kupit) za tu akciu moze prevysovat potencialnu dividendu
Son-Goku
Darca
Darca

dividendy sa vyplacaju len raz za vydanu akciu?lebo ak nie tak to nebude az take strasne.
h.olub
King
King

Kazda spolocnost to moze mat inac, ale v principe ak si to spocitas tak si vies zistit rocny vynos. Cize dostanes nejake percento z akcii 2 alebo 4 krat rocne, mozes ich drzat aj dlhodobo a zarabat iba na tomto. Ale necakaj ze to bude nejake velke percento. Nechce sa mi velmi googlit ale napr. apple mal minuly rok rocnu dividendu 1,7%.

Kód: Vybrať všetko

Dividendy sa vyplácajú v USA zvyčajne 4x za rok, niektoré spoločnosti vyplácajú dividendu 1 - 2 ročne. Na zistenie ročného výnosu v % musíme teda spočítať všetky dividendy vyplatené v danom roku.
print_name
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa print_name »

kde je najlepsie si spravit taky demo ucet na oboznamenie sa s tymto ? Kde by som si vyskusal ci by mi to islo, nieco kde sa to cim viac priblizuje aj realnemu uctu.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

rajce112
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa rajce112 »

Chcel by som vás len upozorniť kto má záujem obchodovať cez online platformu, tak nech si vyberá STP a ECN brokera v žiadnom prípade si nezvoľte brokera ktorý je Market Maker, lebo to je vlastne obchodovanie proti brokerovi a nie obchodovanie na burze.
viac tu http://www.fxstreet.cz/zakladni-typy-fx-brokeru.html
rr900
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa rr900 »

Všetci tu miešate hrušky s jablkami. Vôbec neviem prečo riešite brokerov, ak ani neviete, čo chcete.

Chcete kúpiť nejaké akcie a držať ich za účelom inkasovania dividendy ? To je celkom konzervatívne a dá sa to. Nemusíte byť nejako extra finančne zdatný. Kupujte akcie veľkých spoločností - too big, to fail. Napr. Exon mobile, MC Donald, Coca cola atď..

Alebo ešte a stokrát lepšie - kúpte akciové ETF, ktoré vypláca dividendy. Jednou ranou zabijete dve muchy - diverzifikácia a investičná náročnosť.
Napísať odpoveď