ako sporiť alebo kam posielať peniaze?

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
kompi
Medium Professional
Medium Professional

ako sporiť alebo kam posielať peniaze?

Príspevok od používateľa kompi »

Zdravím,

Neviem či sa tu taká téma už nachádza a ak aj hej ajtak si myslím že som špecifický prípad. Ide oto že som už dosiahol dospelosť a čo chvíľa mi žačne chodiť inv. dôchodok (netuším zatial koľko...).
Nezáleží koľko ale rodičia po mne nepožadujú aby som prispieval ale samozrejme budem si platiť paušál plus ak sa pojde na dovolenku a také veci na vyše.

Mesačne si chcem na voľné minutie nechať 100e+40e na ten paušal čiže dokopy min. 140e sa každý mesiac z dôchodku ukrojí...
Zvyšné peniaze by som rád rozdelil na dve časti jednu polovicu každý mesiac posielal na nijaké sporenie terminák alebo niečo podobné na tieto peniaze by som nesiahal iba ak by sa stalo niečo nečakané....

Druhá polovica by mohla isť na hocjaký bankový učet z tohto účtom by som bral keby trebalo napr na tú dovolenku alebo darceky na vianoce oblečenie atd...

A teraz čo vlastne po vás chcem kam by mi bolo najlepšie posielať tu prvú polovicu penazí na ktorú nechcem siahať tak aby mi to zarobilo aspon niečo a stým žeby sa suma navyšovala každý mesiac?

P.S Suma by mala vzhľadom na moje postihnutie byť min 400e možno viac to však netusím neprišiel mi ešte výmer od SP.
P.S 2 Poprosím prípadných provokatérou aby sa zdržali primitívnych poznámok ako mňa čo nepracujem musí štát živiť moji rodičia makajú celí život a platia dosť vysoké odvody a dane čiže mne to vlastne štát iba vráti.
Nehovoriac že moje postihnutie zavinil lekár v štátnej nemocnici....

Tak či onak ďakujem vopred... :)
audiotrack
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: ako sporiť alebo kam posielať peniaze?

Príspevok od používateľa audiotrack »

400 euro, z toho dole tých 140 tak to máš nejaké necelé tri stovky. Na polovicu to je cca 130-150€. Môžeš si založiť sporiaci účet (ten pokrýva tvoje požiadavky, že si môžeš z tade peniaze zobrať keď treba takže nie je tam doba viazanosti a úroky idú mesačne) ale tam moc nezarobíš. V podstate je to iba šetrenie, a je to pre tých čo sa nevedia ovládať keby mali veľkú sumu na účte a hneď by to rozbili. Ja si šetrím na sporiacom 100€ mesačne, a keď vezmem mesačný úrok, odrátam z toho daň z príjmu, odrátam poplatok za vedenie účtu, tak som asi 30 centov v čistom zisku. Ak ti teda ide o šetrenie a zhodnocovanie peňazí, asi najlepšie by bolo stavebné sporenie. Tam dostávaš dotáciu od štátu, ktorá je až okolo 60€ ročne za splnenia istých podmienok (keby tam mesačne dávaš tých 150 tak ich splňaš, lebo podmienkou je ročný vklad aspoň 500€ plus mínus /tá suma sa určuje každý rok a mení, ale býva okolo 500/). Tam ale tie peniaze nemôžeš vybrať skôr ako našetríš stanovenú sumu, a úroky dostávaš na konci roka takže to zase nekorešponduje s tvojími požiadavkami.
kompi
Medium Professional
Medium Professional

diki audio za pomerne rýchlu reakciu...
tych 400e je len odhad moze to byt aj viac ide vsak oto ze si chcem odkladat hoc aj pomerne nízku sumu pretože či už z hľadiska môjho postihnutia ale vlastne celkovo mať ušetrené nijaké stovky nieje odveci....
a čo stavebného sporenia týka tam nemusíˇš dokladovať že si to použil na bývanie aby ti vyplatili aj úrok?

//autoeditácia príspevku (04 Jan 2014, 19:52)
kompi napísal:diki audio za pomerne rýchlu reakciu...
tych 400e je len odhad moze to byt aj viac ide vsak oto ze si chcem odkladat hoc aj pomerne nízku sumu pretože či už z hľadiska môjho postihnutia ale vlastne celkovo mať ušetrené nijaké stovky nieje odveci....
a čo stavebného sporenia týka tam nemusíš dokladovať že si to použil na bývanie aby ti vyplatili aj úrok?
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

nie, nemusíš nič dokladovať
vendo
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa vendo »

imo stavebne sporenie, ziadny iny ucet ti tak male peniaze "nezhodnoti" tak ako stavebko

co sa toho tyka, dokladovat musis ak by si chcel vyberat prvych 6 rokov, po tychto siestich rokoch nemusis nic dokladovat
urok je tam okolo 2% (standard) ja mam staru zmluvu este s 3% napr., kazdy rok mas narok na +cca 60 eur statnu dotaciu ked tam ako pisal audio vlozis nejaky minimalny vklad (byva 570e - rocne myslim) to by malo sediet s tvojimi poziadavkami davat tam do 100e mesacne

a inac len tak byt tebou necakal by som taky dochodok, neviem co ti je, ale vravis ze si dosiahol dospelost, teda si nikdy nepracoval, takze ten tvoj bude imo dost maly (pocitaj skor max 300e)
vladenko007
VIP
VIP

Príspevok od používateľa vladenko007 »

a inac len tak byt tebou necakal by som taky dochodok, neviem co ti je, ale vravis ze si dosiahol dospelost, teda si nikdy nepracoval, takze ten tvoj bude imo dost maly (pocitaj skor max 300e)
Niečo sa opýtam: Ak chalan nikde nikdy nepracoval nebude sa vypočítavať dôchodok z priemernej mzdy na slovensku?
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

A okrem stavebka ma niekto skusenosti s pioneer investments? Viem ze tam uz je aj faktor rizika.
vendo
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

vladenko007 napísal:
Niečo sa opýtam: Ak chalan nikde nikdy nepracoval nebude sa vypočítavať dôchodok z priemernej mzdy na slovensku?
to neviem
viem to akurat porovnat s dochodkom co dostava tatko, ma cca 800, pracoval cely zivot (55r) a jeho plat bol dost nadpriemer
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Invalidný sa počíta z aktuálnej dôchodkovej hodnoty (konštanta ktorú na daný rok určuje štát), z obdobia dôchodkového poistenia (ak nepracoval a neplatil si poistenie dobrovolne tak sa ho to netýka), obdobia od vzniku invalidity do dovršenia dôchodkového veku a priemerného osobného mzdového bodu. Ak nepracoval, tak sa počíta za priemerný osobný mzdový bod hodnota 0,67. Takže výsledný dôchodok (ak má 18 lebo píše že dovršil plnoletosť) by mal byť:

POMB = 0,67
ODP = 47 rokov do dôchodku
ADH = 10,0098€ (pre rok 2013, pre 2014 neviem)

ak nemá viac ako 70% postihnutie, tak sa súčin násobí ešte mierou invalidity. Takže pre 70% a viac postihnutie: 0,67*47*10,0098=315,2€ a ak menej ako 70% postihnutie tak sa to násobi percentom postihnutia. Napríklad pre 50% by mal polovicu tej sumy.

http://www.socpoist.sk/invalidny-dochodok/1288s

moja mama má cca 440€ a to má za sebou niekoľko operácii, chemoterapií, ožarovaní a podobných sračiek. Má plnú invaliditu (nad 70%) a odpracovaných nejakých 20-25 rokov. Takže 400 asi ťažko bude mať, ale môže mať menej ako čiastočný invalid (nenapísal koľko má percent ivaliditu) a popri tom pracovať v nejakej chránenej dielni na čiastočný úväzok. A to by mu teoreticky dokopy tých 400€ mohlo dať.
kompi
Medium Professional
Medium Professional

invalidita je umňa okolo 85%.....
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

všetko nad 70% sa ráta ako 70%, takže platí tá suma 315,20 plus mínus. Možno je tá hodnota pre rok 2014 iná, možno máš nárok na nejaké príplatky a podobne, ale nepredpokladám že sa to vyšplhá cez 330
kompi
Medium Professional
Medium Professional

tam ide aj oto sami zda ci to ma tnedeciu zlepsenia co umna nehrozi ajtak je to smiesne kto vyzije z 300e?
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

dal som ti zdroj kde je písané ako sa to vypočítava. To, či sa to zlepšuje alebo zhoršuje sa rieši na posudkovej komisii, na ktorú si ťa budú pravidelne volať. Aj tak sa mi ale zdá, že to je iba záležitosť čiastočného inv. dôchodku. Ak si raz na plnom, už by ti mal ostať a ani na komisiu asi nebudeš chodiť. Na výšku dôchodku to ale vplyv nemá, na výšku dôchodku má vplyv aktuálny stav, ale aj to v prípade že je pod 70%. Ak je nad 70% tak sa nezohľadňuje a priznáva s v plnej miere

a kto vyžije z 300? Veď neplatíš nájom, strava zadarmo, drogéria (pracie prachy, toaleťáky...) istotne zadarmo.. tak čo sa sťažuješ ako starý penzista? Zvolili sme si ficove socialne istoty, tak máš istotu že z toho vyžiješ ak neumreš :smt006
wladas
Redeemer
Redeemer

A nejake odskodne nebudes mat?
Gulli
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Gulli »

wladas napísal:A okrem stavebka ma niekto skusenosti s pioneer investments? Viem ze tam uz je aj faktor rizika.
Ja osobne mam z Pioneer velmi neprijemnu skusenost, napriek konzervativnemu fondu som stratil, a to nie ze nejak nahle albo nejakym sokom ale sustavne... neodporucam proste
vendo
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

s takou malou sumou penazi nejake tieto "investicie" sa neoplatia
zober stavebko, ak tam budes rocne davat len tych 500-600e tak len premia ti bude robit cca 10% "urok" ktory ti nikdy inde nikto neda

a co sa tyka 300e a malo, bohuzial, ked mozes pisat na pc asi niesi priputany na postel ze sa hybat nemozes, ak ti to nestaci nikto ti nebrani si zarobit popri tom :smt006
Old Dirty Bastard
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Old Dirty Bastard »

kompi napísal:tam ide aj oto sami zda ci to ma tnedeciu zlepsenia co umna nehrozi ajtak je to smiesne kto vyzije z 300e?
vitaj v realite na slovensku kde bezne dostavaju plny invalidny ludia po odpracovani x rokov do vysky 250€ (ak nie aj menej) a vyziju. takisto starobne dochodky po celom zivote prace a dostane podobnu sumu. neviem ako je to pri plnej invalidite, ale uz len ZŤP maju naroky na rozne prispevky.. prispevok na oblecenie (pri konstantnom pouzivani napr. barly sa znehodnocuje), prispevok na benzin a co ja viem este co, tak si to pozistuj presne pre tvoj pripad.. takisto ak si rodicia alebo niekto z rodiny vybavi opatrovanie, je na to od statu prispevok. pekne spocitat a da ti to peknu sumu k dochodku. chce to pri vybavovani na uradoch pevne nervy a x mesiacov cakania, ale da sa.. viem, lebo podobne veci vybavovala napr. moja stara mama pre stareho otca a dokopy im to k dochodkom prida mesacne nejakych 130€.
wladas
Redeemer
Redeemer

Ak niekto robi opatrovanie tak nemoze mat ine zamestnanie. Cize to je sprostost.
Old Dirty Bastard
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Old Dirty Bastard »

nevieš či robia.. prípadne nech pýta dôchodcu, stačí mať adresu trvalého bydliska na rovnakom mieste. možno s nimi starí rodičia aj žijú. nech vie, že taká možnosť je.
kompi
Medium Professional
Medium Professional

tak ja asistenta mam lebo ho potrebujem v skole a az take to zas nieje ako som spominal pokial zijem z nasimi ktorý zarabajú slušne niesom odkazaný žit z dôchodku....
ako mne to cele príde postavené na hlavu hlavne čo sa týka starých ľudí pracujú celý život a na starobu pomaly žobrú...
a istá skupina obyvatelstva sa živí tým že rodia deti a náš soc. dem. štát na čele z ficom to podporuje....
Napísať odpoveď