Mas takmer kruhovu orbitu v 300 000m. Ja to robim takto a funguje to
Kerbal Space Program
Re: Kerbal Space Program
Ja to uz tocim pri 11km necham Ap vyrast aspon na 50 000m potom pridam manever na Apoapsise (nasmerujem sa podla manevru) zapnem motory objavi sa namiesto Ap Pe (Periapsis) apoapsis je na druhej strane dam si ho tak na 300 000m - ked sa dostanem na druhu stranu na Ap tak zapnem motory v smere letu a neham zapnute pokym sa Ap a Pe nevymenia.
potom pridam manever na Apoapsise (nasmerujem sa podla manevru) zapnem motory objavi sa namiesto Ap Pe (Periapsis) apoapsis je na druhej strane. Sorry ale toto je hardcore na mna zjednodušene sa to nedá?
//autoeditácia príspevku (06 Jan 2014, 15:52)
a este by ma zaujimalo ten cas vedla naball-u to manever mam zrobit ked ten cas uplnie alebo mam dovtedy cas zrobit ten manever
//autoeditácia príspevku (06 Jan 2014, 15:52)
a este by ma zaujimalo ten cas vedla naball-u to manever mam zrobit ked ten cas uplnie alebo mam dovtedy cas zrobit ten manever
Ja to tu tiež čítam s takým údivom, že o čom to točíte. Mi pripadáte ako z inej planéty, vôbec nerozumiem reči vášho kmeňa
Chvíľku som to tiež hral. Pamätám, že si vravím, čo môže byť na tom ťažké? Ja som dole, mesiac je smerom hore, tak v čom môže byť problém. Po pár neúspešných štartoch som to vzdal. Ale ako to tu čítam, tak ja by som na to nervy asi nemal.
Chvíľku som to tiež hral. Pamätám, že si vravím, čo môže byť na tom ťažké? Ja som dole, mesiac je smerom hore, tak v čom môže byť problém. Po pár neúspešných štartoch som to vzdal. Ale ako to tu čítam, tak ja by som na to nervy asi nemal.
No dobre tak skusim trosku jednoduchsie.
Cokolvek urobite vacsinou to ovplyvni presne opacnu stranu orbitu.
Ap - apoapsis najvyssi bod
Pe - periapsis najnizsi bod
Ak mas orbit napr Pe 35 000m a Ap 250 000m tak ked sa dostanes na Apoapsis a zapnes motory v smere letu tak to zvysi tvoju rychlost tym padom doletis dalej cize opacna strana sa zacne zvysovat a zvysovat a ak to presiahne tych 250 000m na ktorych si tak sa Ap a Pe prehodia pretoze najvyssi bod uz je na opacnej strane.
Nie je to nic tazke, zjednodusena realna fyzika
//autoeditácia príspevku (06 Jan 2014, 16:40)
A ten manever, das si M (mapu) a kliknes na svoju drahu/orbitu a das Add Maneuver - je to vlastne naplanovanie tvojho letu. Objavi sa ti tam 6 ikoniek skus sa trochu s nimi pohrat a zistis na co sluzia.
Ked si hotovy tak jednoducho vypni mapu a na globuse dolu sa nasmeruj na taku modru znacku to ti znaci kam sa mas nasmerovat aby si dosiahol co si si nastavil.
Napravo od globusu ti to ukazuje ze kedy mas zapnut motory a kolko maju byt zapnute aby si dosiahol pozadovany ciel
//autoeditácia príspevku (06 Jan 2014, 16:44)
Ked je tam Node in T + "nejaky cas" tak to je cas ktory uplnul od zaciatku manevru
Cokolvek urobite vacsinou to ovplyvni presne opacnu stranu orbitu.
Ap - apoapsis najvyssi bod
Pe - periapsis najnizsi bod
Ak mas orbit napr Pe 35 000m a Ap 250 000m tak ked sa dostanes na Apoapsis a zapnes motory v smere letu tak to zvysi tvoju rychlost tym padom doletis dalej cize opacna strana sa zacne zvysovat a zvysovat a ak to presiahne tych 250 000m na ktorych si tak sa Ap a Pe prehodia pretoze najvyssi bod uz je na opacnej strane.
Nie je to nic tazke, zjednodusena realna fyzika
//autoeditácia príspevku (06 Jan 2014, 16:40)
A ten manever, das si M (mapu) a kliknes na svoju drahu/orbitu a das Add Maneuver - je to vlastne naplanovanie tvojho letu. Objavi sa ti tam 6 ikoniek skus sa trochu s nimi pohrat a zistis na co sluzia.
Ked si hotovy tak jednoducho vypni mapu a na globuse dolu sa nasmeruj na taku modru znacku to ti znaci kam sa mas nasmerovat aby si dosiahol co si si nastavil.
Napravo od globusu ti to ukazuje ze kedy mas zapnut motory a kolko maju byt zapnute aby si dosiahol pozadovany ciel
//autoeditácia príspevku (06 Jan 2014, 16:44)
Ked je Node in T - 25s (napriklad) tak za 25s zacnes robit manever a nad tym mas Est. burn je ze kolko asi bude trvat zazeh.japaja napísal: a este by ma zaujimalo ten cas vedla naball-u to manever mam zrobit ked ten cas uplnie alebo mam dovtedy cas zrobit ten manever
Ked je tam Node in T + "nejaky cas" tak to je cas ktory uplnul od zaciatku manevru
-
94jakub
Guru wannabe
- Kontaktovať používateľa:
Pokiaľ ti nejde o veľkú presnosť(čo tebe určite nejde
), tak môžeš začať, keď tam bude 0 alebo keď čas bude polovičný z dĺžky zážihu.
Čiže ak potrebuješ 40s zážih, tak začni t -20s.
A pre tých, ktorý tomu rozumejú... Ťažko sa to určuje ale aby bolo výsledné delta-v v predpokladanom bode manévru mal by sa zážih začať cca t -2/3 dĺžky zážihu. Je to kvôli tomu, že počas zážihu sa míňa palivo a tým klesá hmotnosť lode a stúpa TWR(thrust-to-weight ratio), čo znamená, že motor má väčší ťah(On ho má rovnaký ale raketa je ľahšia, takže ju viac "potlačí"). Na začiatku zážihu má teda loď pomalšie zrýchlenie ako na konci a aby to bolo presne symetrické, tak to nemôže byť v polovici času. Existujú na to vzorce, na wikipedii sú ale to už je aj na mňa zložité to počítať.
Jacobs322: Hlavne na teba, kedže asi jediný sa tomu viac rozumieš. Na mesiac sa dá dostať tak, že naň "namieriš" a zapneš motor. Robilo sa to tak, pred tým, než bol do hry pridaný ten plánovač manévrov. Ak si na kruhovej(alebo aspoň jej podobnej) orbite okolo Kerbinu, namieriš raketu v smere letu a keď budeš mieriť na mesiac, zapneš motor. V 99% prípadov si sa dostal do SoI mesiaca. Ale dnes s tými manévrami je to už jednoduché.
Čiže ak potrebuješ 40s zážih, tak začni t -20s.
A pre tých, ktorý tomu rozumejú... Ťažko sa to určuje ale aby bolo výsledné delta-v v predpokladanom bode manévru mal by sa zážih začať cca t -2/3 dĺžky zážihu. Je to kvôli tomu, že počas zážihu sa míňa palivo a tým klesá hmotnosť lode a stúpa TWR(thrust-to-weight ratio), čo znamená, že motor má väčší ťah(On ho má rovnaký ale raketa je ľahšia, takže ju viac "potlačí"). Na začiatku zážihu má teda loď pomalšie zrýchlenie ako na konci a aby to bolo presne symetrické, tak to nemôže byť v polovici času. Existujú na to vzorce, na wikipedii sú ale to už je aj na mňa zložité to počítať.
Jacobs322: Hlavne na teba, kedže asi jediný sa tomu viac rozumieš. Na mesiac sa dá dostať tak, že naň "namieriš" a zapneš motor. Robilo sa to tak, pred tým, než bol do hry pridaný ten plánovač manévrov. Ak si na kruhovej(alebo aspoň jej podobnej) orbite okolo Kerbinu, namieriš raketu v smere letu a keď budeš mieriť na mesiac, zapneš motor. V 99% prípadov si sa dostal do SoI mesiaca. Ale dnes s tými manévrami je to už jednoduché.
Hej ale ked to priamo namieris na mesiac tak to je s palivom neefektivne, ci ?
//autoeditácia príspevku (06 Jan 2014, 17:34)
Pockat teda ak som to spraven pochopil tak namieris na mesiac v smere letu a tym padom ti vlastne vznikne priamka na mesiac nie ?
Lebo nie som si isty ci presne chapem ako ste to mysleli ze "priamo na mesiac"
//autoeditácia príspevku (06 Jan 2014, 17:34)
Pockat teda ak som to spraven pochopil tak namieris na mesiac v smere letu a tym padom ti vlastne vznikne priamka na mesiac nie ?
-
94jakub
Guru wannabe
Jasné, že nie priamo. Ale dostaneš eliptickú dráhu s Pe, tam kde si začal a Ap sa bude pretínať(alebo trochu nad) dráhou mesiaca. A kým sa ty z Pe cca 300km dostaneš do Ap, tak mesiac prejde tých 90 stupňov a dostaneš sa do jeho SoI.
Skús si to s jednoduchou loďou a bez použitia toho plánovača manévrov a malo by ti to vyjsť.
Skús si to s jednoduchou loďou a bez použitia toho plánovača manévrov a malo by ti to vyjsť.
no vdaka za rady idem to skusit s kerbal-X jacobs hovris ze to tocis pri 11km to tocis ako v smere planety o 90° ? alebo je jedno ktorym smerom tych 90° ?
Tocis doprava alebo dolava az kym tam vedla HDG nebudes mat 90°. Tvoja orbita tak bude naklonena takisto ako orbita Munu 
A 94jakub - uz chapem
//autoeditácia príspevku (06 Jan 2014, 19:46)
Japaja ale ak chces tak ja mozem natocit ze ako to robim, skusim to s tou Kerbal - x a hodim sem link
A 94jakub - uz chapem
//autoeditácia príspevku (06 Jan 2014, 19:46)
Japaja ale ak chces tak ja mozem natocit ze ako to robim, skusim to s tou Kerbal - x a hodim sem link
-
94jakub
Guru wannabe
Neviem, či to píše v mape ale inklináciu by si mal mať nulovú +- 1°
V princípe je jedno kedy začneš točiť. Rýchlosť naberieš tak či tak. Len nie moc neskoro lebo budeš potom moc rýchlo padať a nestihneš cirkularizovať. Taká "ideálna" stopa je začať točiť okolo 10-11km a držať sa takej logaritmickej krivky.
Screen z mechjebu.
V princípe je jedno kedy začneš točiť. Rýchlosť naberieš tak či tak. Len nie moc neskoro lebo budeš potom moc rýchlo padať a nestihneš cirkularizovať. Taká "ideálna" stopa je začať točiť okolo 10-11km a držať sa takej logaritmickej krivky.
Screen z mechjebu.
okey hotove
prve video pokus o ten orbit
druhe video pokus o havariu z druhou kabinou bolo to tesne 23km
treti pokus pdla orbity a paliva som mal byt 16KM nad zemou a kedze som pouzil kineticku enrgiu tak som odpojil kabinu a nakoniec uspesne pristal na zemi
nizka kvalita koli tomu ze toto co som nahral nahrvalo polhodinu co by bolo keby to bolo v HD
vsetko skusane s kerbal-X tie videa naseba navezuju
//autoeditácia príspevku (06 Jan 2014, 22:15)
94jakub nepouzivam ziadne pluginy a ani nechcem no mam problem poskladat nieco co doleti az na mesiac
prve video pokus o ten orbit
druhe video pokus o havariu z druhou kabinou bolo to tesne 23km
treti pokus pdla orbity a paliva som mal byt 16KM nad zemou a kedze som pouzil kineticku enrgiu tak som odpojil kabinu a nakoniec uspesne pristal na zemi
nizka kvalita koli tomu ze toto co som nahral nahrvalo polhodinu co by bolo keby to bolo v HD
vsetko skusane s kerbal-X tie videa naseba navezuju
//autoeditácia príspevku (06 Jan 2014, 22:15)
94jakub nepouzivam ziadne pluginy a ani nechcem no mam problem poskladat nieco co doleti az na mesiac
To ako v tom druhom videu si sa snazil o zrazku alebo co

-
harrison314
Hardcore addict
Takze, kedze som do KSP maniak, odporucim vam par modov.
Remote tech 2 - prida do hry plno anten pre satelitne spojenie, ak chcete ovladat lod bez posadky, musite k nej dostat signal z riadiceho strediska pomocou satelitov.
http://kerbalspaceport.com/?p=38721
MechJeb - autopilot, ma plno uzitocnych funkcii, od startu, cez pristavenie na presnom mieste az po planovanie stretnuti s telesami, ci dokovanie.
http://kerbalspaceport.com/mechjeb/
Hullcam - prida do hry telskopy, fotaky a kamery (teleskopom dovidite aj na ine planety).
http://kerbalspaceport.com/hullcam-vds/
ScanSat - mod, ktory umozni mapovat povrch, biomy a anomalie (zaujimave miesta na povrchu sprekvapenim).
http://forum.kerbalspaceprogram.com/thr ... in-mapping
kOS Scriptable Autopilot System - ak viete trochu programovat genialna vec.
http://kerbalspaceport.com/kos-autopilot/
Procedural Fairings - kryty na rakety.
http://kerbalspaceport.com/procedural-fairings/
Kethane pack - umoznuje hladat a tazit na planetach a mesiacoch plyn, s ktoreho ide vyrobit palivo.
http://forum.kerbalspaceprogram.com/thr ... ity-update
Remote tech 2 - prida do hry plno anten pre satelitne spojenie, ak chcete ovladat lod bez posadky, musite k nej dostat signal z riadiceho strediska pomocou satelitov.
http://kerbalspaceport.com/?p=38721
MechJeb - autopilot, ma plno uzitocnych funkcii, od startu, cez pristavenie na presnom mieste az po planovanie stretnuti s telesami, ci dokovanie.
http://kerbalspaceport.com/mechjeb/
Hullcam - prida do hry telskopy, fotaky a kamery (teleskopom dovidite aj na ine planety).
http://kerbalspaceport.com/hullcam-vds/
ScanSat - mod, ktory umozni mapovat povrch, biomy a anomalie (zaujimave miesta na povrchu sprekvapenim).
http://forum.kerbalspaceprogram.com/thr ... in-mapping
kOS Scriptable Autopilot System - ak viete trochu programovat genialna vec.
http://kerbalspaceport.com/kos-autopilot/
Procedural Fairings - kryty na rakety.
http://kerbalspaceport.com/procedural-fairings/
Kethane pack - umoznuje hladat a tazit na planetach a mesiacoch plyn, s ktoreho ide vyrobit palivo.
http://forum.kerbalspaceprogram.com/thr ... ity-update
Trosku to tu ozivim
Az dnes som si vsimol, ze KSP ma demo, tak som ho skusil a musim povedat, ze som velmi prijemne prekvapeny. Samotne demo ma vela moznosti a aj ked je vyber veci v sandbox mode obmedzeny, tak sa mi podarilo dostat k aspon k Mesiacu. Ale celkovo ma to ako technicky zalozeneho cloveka velmi bavi, hlavne prvotne pokusy/omyly 
Demo som hral 4 hodiny a stale mam pocit, ze tam este je co skusat, plna hra tak slubuje omnoho viac zabavy. Akurat 40 € je dost palka, takze si pockam na letnu akciu (ak bude).
Demo som hral 4 hodiny a stale mam pocit, ze tam este je co skusat, plna hra tak slubuje omnoho viac zabavy. Akurat 40 € je dost palka, takze si pockam na letnu akciu (ak bude).
To som tiez sledoval, ale uz pockam tych par dni na summer sale. V zime som takto kupil South park z g2a a o par dni bol na steame lacnejsi. Ale nevylucujem to, zatial ma este bavi demo, ak by som narazil na jeho limity, tak mozno to hned kupim z g2a 
//autoeditácia príspevku (09 Jún 2015, 6:12)
Samozrejme som to nevydrzal a kupil som to z g2a za cca 19 eur
Za tych par dni cena klesla o 2 dolare a kedze mam pocit, ze ma to chyta viac a viac, tak som to kupil. Zatial hram len science mode, pripada mi to ako dobry kompromis medzi normalnou karierou a sandboxom.
//autoeditácia príspevku (09 Jún 2015, 6:12)
Samozrejme som to nevydrzal a kupil som to z g2a za cca 19 eur
hraje to ešte niekto 
-
harrison314
Hardcore addict
ja to hravam
Ja tiez, ale momentalne nemam napady na dalsie misie, resp. netusim ako ich zrealizovat
Hram science sandbox, takze ide len o objavovanie. S kerbalskou posadkou som bol najdalej na Minmuse. Sondy som dostal aj na susedne planety a spat (Duna a Eve), ale dalej neviem. Teoreticky to samozrejme ovladam, ale mam problem vystacit s palivom
Aj z Munu som sa ledva vratil, pretoze po vzlete z povrchu som mal zlu drahu na orbite a bol problem sa spravne vratit. Chcel som totiz "vylozit" vedecke data na vesmirnej stanici na obeznej drahe Kerbinu, ale orbity boli uplne mimo.
-
harrison314
Hardcore addict
Ja som bol zo zivou posadkou na Gilly, Minuse, Moone, Duma, Ike a Dres. Kerbika som mal aj na Moho a Laythe, ale s tade sa mi nepodarilo vratit (a to som vedel dopredu).GothaR napísal:Ja tiez, ale momentalne nemam napady na dalsie misie, resp. netusim ako ich zrealizovatHram science sandbox, takze ide len o objavovanie. S kerbalskou posadkou som bol najdalej na Minmuse. Sondy som dostal aj na susedne planety a spat (Duna a Eve), ale dalej neviem. Teoreticky to samozrejme ovladam, ale mam problem vystacit s palivom
Aj z Munu som sa ledva vratil, pretoze po vzlete z povrchu som mal zlu drahu na orbite a bol problem sa spravne vratit. Chcel som totiz "vylozit" vedecke data na vesmirnej stanici na obeznej drahe Kerbinu, ale orbity boli uplne mimo.
Co sa tyka paliva, tak vetcinou vynsiem lod na orbit, a potom ju na niekolkokrat dotankujem, treba uprednostnovat mensie rakety a vyuzivat gravitacne praky a samozrejme MechJeb.
//autoeditácia príspevku (29 Okt 2015, 10:17)
GothaR napriklad dobra zabvka je lovit Easter Eggy.