Lokalizacia polohy v budove na mobilnom zariadeni

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
thebat
Medium Expert
Medium Expert
Používateľov profilový obrázok

Lokalizacia polohy v budove na mobilnom zariadeni

Príspevok od používateľa thebat »

Caute, chcem sa opytat ludi ktory sa vyznaju do vsetkeho ohladom GPS.

Potreboval by som pocut nejaky navrh na riesenie problemu s GPS signalom vo vnutri budove.

Povedzme ze mam android/iOS a pripojim sa na wifi siet ktora nacita mapu budovy. Ako by som mohol co najpresnejsie vidiet svoju polohu na tej mape ?

Napriklad v obrovskom sklade pre pracovnikov aby videli kde co je.

Nejake navrhy ? :) Moc by som to ocenil.

P.S. Kludne aj ine lokalizacne metody okrem GPS ak by fungovali.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Re: Lokalizacia polohy v budove na mobilnom zariadeni

Príspevok od používateľa Gothar »

GPS v budove je blbost, pretoze tam nechytis signal. Druha moznost je vyuzit smerove anteny na pokrytie plochy signalom (pravdepodobne wifi, ked to chces cez telefon), ale to by bolo drahe. Potom by mohol existovat nejaky samostatny system fungujuci na 868 MHz, ale to by bolo asi tiez drahe.
Realne vidim ako najlepsie riesenie jednoduche rozdelenie skladu na sektory a ich viditelne a logicke oznacenie. Tym padom ked pracovnik ma ist hladat vec do casti A7, tak hned bude vediet ktorym smerom ist.
thebat
Medium Expert
Medium Expert

GothaR napísal:GPS v budove je blbost, pretoze tam nechytis signal. Druha moznost je vyuzit smerove anteny na pokrytie plochy signalom (pravdepodobne wifi, ked to chces cez telefon), ale to by bolo drahe. Potom by mohol existovat nejaky samostatny system fungujuci na 868 MHz, ale to by bolo asi tiez drahe.
Realne vidim ako najlepsie riesenie jednoduche rozdelenie skladu na sektory a ich viditelne a logicke oznacenie. Tym padom ked pracovnik ma ist hladat vec do casti A7, tak hned bude vediet ktorym smerom ist.
Dakujem za odpoved, ten sklad bol len priklad.
Ale zaujimaju ma tie dalsie moznosti, co priblizne znamena drahe ? 10,000E alebo viac ? Moc sa do frekvencii nevyznam, preco prave na 868MHz ?

Asi rozumiem co hovoris, keby cela budova by bola pokryta signalom zo smerovych anten tak hocikto kto by sa pripojil cez wifi by videl svoju polohu ?

//autoeditácia príspevku (09 Jan 2014, 15:23)
GothaR napísal:GPS v budove je blbost, pretoze tam nechytis signal. Druha moznost je vyuzit smerove anteny na pokrytie plochy signalom (pravdepodobne wifi, ked to chces cez telefon), ale to by bolo drahe. Potom by mohol existovat nejaky samostatny system fungujuci na 868 MHz, ale to by bolo asi tiez drahe.
http://www.anaren.com/air/products/868m ... 3godfmsAng tuto som nieco nasiel, myslim ze to je to o com hovorime ?
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

868 MHz preto, lebo je to schvalena frekvencia pre bezdrotove systemy v domacnostiach a firmach, pouziva sa tusim aj 400 MHz, ale to je starsi standard. Pouziva sa hlavne pre bezdrotove zabezpecovacie systemy.
Neviem ci existuje nejaky pozicny system, ktory by to vyuzival, mne to napadlo len ako alternativa k wifi, pretoze aj pouzitie by mohlo byt jednoduchsie. Skus hladat info o "indoor positioning system".
Wifi by byolo jednoduche v tom, ze keby si mal presne smerove anteny s malym vykonom (aby odrazy neboli silne), tak podla mena siete by si vedel urcit kde si. Avsak chcelo by to asi samostatnu aplikaciu, aby si vedela hned vybrat siet s najsilnejsim signalom a hlavne aby potom vedela cloveka dalej nasmerovat k cielu a priebezne si overovat polohu podla dalsich sieti. Je to len moja teoria a v praxi dost zlozita na nastavenie a prevadzkovanie.
Skor treba pohladat ci uz nieco take neexistuje, ale podla mna to bude cenovo v radoch tisicok eur pre 10-15 anten.
Na druhej strane, ak by vnutri budovy neboli prekazky, tak by stacili 3 anteny a bolo by to take GPS v malom, "stacilo" by pouzit triangulaciu polohy.
Prave kvoli tomu vsetkemu sa mi zda jednoduchsie pouzit logicke oznacnie vsetkych uliciek a miestnosti a k tomu mapu na kazdom rohu. Teda za predpokladu, ze to nepotrebujes na nejaku pracu do skoly, kde by to malo byt elektronicke.

//tu som nieco nasiel, mozes postudovat: http://www.iis.fraunhofer.de/en/bf/ln/r ... tabpanel-2
Vyuziva to technologiu ktora zachytava smer dopadu vln a podla toho urci polohu voci antenam. No zda sa mi, ze tam nie je nejak vela informacii, dolezite je ako tie vlny prechadzaju prekazkami. Cenu tam tiez nevidim.
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

mam o tom celu diplomovku... ked sa dostanem dnes vecer na notebook, tak ti napisem detaily, aka je situacia a ako sa to da riesit, ale necakaj riesenie za 5 minut a 5 dolarov, take lahke to nie je... (tymto ta chcem pripravit na to, ze sa k rieseniu nedopracujes)
aj ked teraz pozeram, ze Gothar to najdolezitejsie zhrnul
thebat
Medium Expert
Medium Expert

http://www.extremetech.com/computing/13 ... ing-pigeon

Presne som mal na mysli toto, este musim zistit ako by to fungovalo v praxi
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa strapaty »

... vsak na tej stranke mas vsetko ... staci poklikat tie odkazy a pozriet si videa... stranka je https://www.indooratlas.com/gettingstarted
thebat
Medium Expert
Medium Expert

strapaty napísal:... vsak na tej stranke mas vsetko ... staci poklikat tie odkazy a pozriet si videa... stranka je https://www.indooratlas.com/gettingstarted
Vcera som to skusal a naozaj to funguje, super vecicka... este dat niekomu vyrobit aplikaciu na android/ios. Skusal som to v dome a ta presnost su take 2 metre ale zalezi aj od rychlosti mobilneho pripojenia a od toho kolko checkpointov si zaznacis. Ked tu bude 4g tak by to malo byt presnejsie.
Napísať odpoveď