868 MHz preto, lebo je to schvalena frekvencia pre bezdrotove systemy v domacnostiach a firmach, pouziva sa tusim aj 400 MHz, ale to je starsi standard. Pouziva sa hlavne pre bezdrotove zabezpecovacie systemy.
Neviem ci existuje nejaky pozicny system, ktory by to vyuzival, mne to napadlo len ako alternativa k wifi, pretoze aj pouzitie by mohlo byt jednoduchsie. Skus hladat info o "indoor positioning system".
Wifi by byolo jednoduche v tom, ze keby si mal presne smerove anteny s malym vykonom (aby odrazy neboli silne), tak podla mena siete by si vedel urcit kde si. Avsak chcelo by to asi samostatnu aplikaciu, aby si vedela hned vybrat siet s najsilnejsim signalom a hlavne aby potom vedela cloveka dalej nasmerovat k cielu a priebezne si overovat polohu podla dalsich sieti. Je to len moja teoria a v praxi dost zlozita na nastavenie a prevadzkovanie.
Skor treba pohladat ci uz nieco take neexistuje, ale podla mna to bude cenovo v radoch tisicok eur pre 10-15 anten.
Na druhej strane, ak by vnutri budovy neboli prekazky, tak by stacili 3 anteny a bolo by to take GPS v malom, "stacilo" by pouzit triangulaciu polohy.
Prave kvoli tomu vsetkemu sa mi zda jednoduchsie pouzit logicke oznacnie vsetkych uliciek a miestnosti a k tomu mapu na kazdom rohu. Teda za predpokladu, ze to nepotrebujes na nejaku pracu do skoly, kde by to malo byt elektronicke.
//tu som nieco nasiel, mozes postudovat:
http://www.iis.fraunhofer.de/en/bf/ln/r ... tabpanel-2
Vyuziva to technologiu ktora zachytava smer dopadu vln a podla toho urci polohu voci antenam. No zda sa mi, ze tam nie je nejak vela informacii, dolezite je ako tie vlny prechadzaju prekazkami. Cenu tam tiez nevidim.