Angličtina - naučenie sa pokročilej výslovnosti

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
Hensym
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Angličtina - naučenie sa pokročilej výslovnosti

Príspevok od používateľa Hensym »

Čaute. Rozmýšľal som, kam toto zaradiť, či sem, alebo do voľnej diskusie - ak je to zle, presuňte to, ale myslím, že to sem môže zapadať. S angličtinou nemám problém prakticky vôbec, zdokonalujem sa prakticky každý deň, kľúčové pre mňa boli posledná 2 roky na jazykovom gympli, vďaka fakt dobrej učiteľke (6 rokov pred tým bolo na zahodenie) a fakt, že sa angličtine venujem už nejaký ten piatok aj mimo školy.

Chcel by som sa konečne odhodlať na niečo, čím dosiahnem naozaj kvalitnú výslovnosť. Moja výslovnosť nie je nijak extra zlá, ale stále je tam cítiť ten "slovenglish" nádych. Chcel by som dosiahnuť typický, čistý britský akcent - respektíve, viem, že ich je hodne, ide mi o ten južný, počuteľný napr. na BBC. Myslím, že my, Slováci, máme dosť dobré predispozície naučiť sa to naozaj na vysokej úrovni - naproti napríklad Rusom či Číňanom, ktorý majú svoj rodný akcent oveľa silnejší.

Moja otázka teda znie, či mi vie niekto, kto má skúsenosti poradiť nejaké postupy, kurzy, možno videá či e-lekcie. Zopár amatérskych som pozrel na YouTube, ale našiel som fakt iba absolútne stručné základy, ktoré mi moc nepomôžu. Treba zohľadniť aj fakt, že nepoznám nikoho, kto má výslovnosť na takej úrovni, aby som sa s ním mohol baviť a teda "učiť" sa s ním, teda si musím pomôcť sám... Rovnako nemám možnosť v najbližšej dobe vycestovať za hranice (viem, že toto je najideálnejší postup).

Ak teda máte nejaké konkrétne typy, prípadne aj na nejaké naozaj kvalitné platené kurzy (ideálne online), rád si nechám poradiť, akýmkoľvek spôsobom. Vďaka. :)
DEVZYO1G
Addict
Addict

Re: Angličtina - naučenie sa pokročilej výslovnosti

Príspevok od používateľa DEVZYO1G »

Máme v škole učiteľku (bil. gymnazium) ktorá má podla mna dokonalú výslovnosť. Niekoľko rokov študovala v US a v UK. Keď sme sa jej v škole pýtali ako sa naučila tak dobre po anglicky (nie len po gramatickej stránke) tak povedala že to chce len cvik, čítať si doma nahlas a počúvať sa.

Zober si knihu a čítaj nahlas jak prváčik, kludne aj pred zrkadlom ..
Hensym
VIP
VIP

Samozrejme, presne to mám v pláne. :)
Ide mi ale o to, že nemám odkiaľ vedieť, ako vysloviť dané slová, dané frázy, dané slovné spojenie, aké pravidlá tam sú, a tak podobne. Na toto často pozerať britský film nestačí, lebo tam to až tak nevnímam. :)
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Zrozumiteľne vyslovovať sa naučíš jedine pobytom v danej oblasti a každodenným používaním. Čítať nahlas knižku...nie je to zlé, je to na hovno.

Pusti si to svoje BBC a opakuj po redaktorovi vety.
Hensym
VIP
VIP

Ľudia, ktorí ma dokopali k tomu, aby som sa to naučil aj ja, lebo zneli fakt neskutočne, nikdy v zahraničí nežili.

Opakovať vety je blbosť, ideálne je mať textovú podobu spolu s nahrávkami + pravidlami výslovnosti. Problém je, že nič také sa mi nepodarilo zohnať.
DEVZYO1G
Addict
Addict

Maximálne nájdeš také tie klasické ako sú v slovníkoch čo sú tie hakybaky v hranatých zátvorkach ...

my máme v učebnici tomu venovanú celkom veľkú časť ale je to podla mna oničom, ak chceš môžem ti to odfotiť alebo niečo ..
Hensym
VIP
VIP

Tým klikihákom rozumiem, viac menej. To sme mali v učebniciach aj my.
Skôr mi ide o niečo také, že aké pravidlo pri určitom type slov, ako sa to líši od americkej angličtiny, a podobne. V učebniciach sme to mali v slovníkoch ku každému slovu, čo je podľa mňa zbytočnosť, lebo ak majú slová rovnakú kostru, čítajú sa rovnako.
DEVZYO1G
Addict
Addict

Niečo taketo?
Prílohy
image.jpg
Hensym
VIP
VIP

Heh, vďaka za fotku, ale toto sú absolútne základy.
Určite mi dáš za pravdu, že slová, ktoré majú v slovníkoch popísané nejaké papierové výslovnosti, vyslovujú američania a briti (Londýn, BBC, a okolie), úplne inak, a tie rozdiely sa často ani zapísať nedajú.

Viď. napríklad slová ako "duty", "water", "organisation", a stovky ďalších slov a fráz. Ja by som chcel práve niečo takéto, ideálne aj s nahovoreným hlasom, či vzorovými vetami.
ziegel
Star
Star

Príspevok od používateľa ziegel »

Na helpforenglish.cz si mozes vsetky slova vypocut aj v britskej aj anglickej anglictine (neviem ci naozaj vsetky, ale este som nenarazil na take co by tam nebolo nahrate).
To vsak ale asi poznas, tak neviem ci som pomohol. http://www.helpforenglish.cz/search/?q=duty
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

aky ma toto zmysel okrem dobre pocitu? skor ked niekam prides a budes mat naucenu bbc english tak budes zdeseny z toho cim sa to tam hovori (true story). bude ti to dobre akurat tak pred kdejakymi slovenskymi personalistami, ktori ti vedia z dvoch viet v telefone povedat, ci vies alebo nevies anglicky.

po tom ako budes zit na dakom mieste tak preberies jeho prizvuk. se stim smir
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

Súhlasím s jackb - ja viem, že sa niektorým ľuďom britská angličtina páči a páči sa aj mne, ale je ti to v podstate na nič. iba v UK ťa niekto môže pochváliť, že si chytil ich prízvuk (môj prípad, používam Yorkshire accent a to nie je v niektorých situáciách príjemné, pričom si to ani sám nevšímam) a to je tak všetko.
Hensym
VIP
VIP

Jednak pre svoj dobrý pocit, taktiež preto, že už neraz som musel niečo po anglicky (zatiaľ iba) cez skype dohadovať (rôzne zákazky, a tak), a mať normálny prízvuk nikdy nie je na škodu, a celkovo si myslím, že tým v budúcnosti určite nestratím, môžem jedine získať.
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Soviet »

"cez skype dohadovať" - Ak ti nerozumeju to nebude prizvukom, ale lamanou anglictinou, alebo neplynulou. Pripadne miesung slovicok, ktore nedavaju zmysel. To pozorujem v robote, ked nieco riesim s indianmi a ti sa zacnu hrat na velkych anglicanov a pritom ich vety nedavaju zmysel, lamane to rozpravaju a je im aj tak hovno rozumiet. Takze nasilu daco taketo sa snazit, je podla mna zbytocnost.
Hensym
VIP
VIP

Kde som napísal, že mi nerozumejú? Napísal som, že s angličtinou nemám problém. Rovnako ľudia nemajú problém mi rozumieť. Aj preto sa ku mne mnohí vracajú naspäť, keď niečo potrebujú, a uprednostnia mňa, aj keď som niekoľko stoviek/tisíc km od nich. Tu problém proste nie je. Naozaj ide len o to, že aj keď nemám výslovnosť vôbec zlú, chválili ma aj v škole, na mature, a aj teraz na VŠ, tak proste je cítiť, že som slovák. Toto by som chcel čo najviac potlačiť a vypilovať to, to je všetko.
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Podla mna by si musel zit medzi ludmi kde sa len tak rozprava, aby si k takemu prizvuku prisiel uplne. To mas ako keby sa anglican chcel naucit slovensky a rozpravat tak, ako slovak a pritom by bol vzdy len v anglicku..Riesis zbytocnosti. Radsej sa uc dalsi jazyk, to ti zvysi viac "cenu" na trhu.
Hensym
VIP
VIP

Myslím, že si nedal dobré porovnanie, lebo lektori z USA, ktorých som osobne poznal, čo už dlhé roky sú (z nejakého dôvodu na SR) nevedia zopakovať ani jedno slovenské dlhšie slovo bez toho, aby to neznelo "anglicky". Rovnako ako niektorí ani len nedokážu povedať "ch" alebo s ním spojené slová. Naopak, slovák väčšinou nemá problém zopakovať niečo po anglicky, aby to znelo autenticky - ja chcem dosiahnuť to, aby to tak znelo už podvedome, a nie len pri zvukovom opakovaní.

Ďalší jazyk nemám v pláne, viem dosť dobre Angličtinu, pokročilejšie Ruštinu a základy Španielčiny, jazykov mám až po krk za tých 8 rokov. Nemčina by bolo obrovské plus, ale predstava učenia sa jazyka od základov mi nesedí. Nehovoriac o tom, že mi je nemčina absolútne nesympatická... :)
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

Slovanom sa učí angličtina ľahšie ako anglicky hovoriacim ľuďom slovenčina, pretože máme viac zvukov ako oni. To platí aj pre japončinu - anglicky hovoriaci ľudia sa musia všetko drviť ako najatí, pričom my máme obrovskú výhodu v rovnakom spodobovaní, znelých a neznelých spoluhláskach a ich následnom ohýbaní. Súhlasím so Sovietom - pokiaľ nebudeš bývať, žiť a komunikovať v prostredí s tým "pravým" prízvukom, tak sa ho nenaučíš ani z filmov, ani z BBC...Možno sa nájdu nejaké výnimky ľudí, ktorí tomu venovali obrovské množstvo času doma, no život v krajine je proste neoceniteľný - okolie ťa dokope k prízvuku samé. Samozrejme, iba vtedy, ak nebudeš žiť ako poniektorí Slováci a Poliaci - teda v uzavretých komunitách, v ktorých hovoria svojím jazykom a ten cudzí si nezlepšujú...

A závisí aj od toho, aký prízvuk sa ti páči. Mne osobne "queen's English" vôbec nepasuje, najviac milujem severné akcenty, hlavne tento (ja osobne si už neviem predstaviť, aby som vyslovil slovíčko "fuck" ako "fak"...)
Hensym
VIP
VIP

Určite máte pravdu, to je jasná vec. Celkovo ma život v zahraničí láka, možno sa k tomu raz aj dokopem, kto vie. :) Dovtedy mi asi iné možnosti nezostávajú.

Tento film samozrejme poznám :D , tento prízvuk nie je vôbec zlý, no možno až moc výrazný. Queen's English je možno až moc "spievavá" a prešperkovaná, ideálne by bolo niečo ako jej slabší - hovorovejší odvar. Ja som celkovo počul, že queen's enlish sa dosť líši podľa toho, či ňou rozprávajú dôchodci, alebo mladí ľudia.
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Vsak staci sa pozriet len na Slovakov a hned vidis ako meni prostredie cloveka a prizvuk :)
Zapad, Stred, Vychod ..A to len tym, ze tam clovek byva a vyrasta..
Ked som zacinal v BA, tak tiez som velmi rychlo pochytil ten ich tvrdy jazyk a cumeli namna doma, ze wtf a to len tym, ze som bol stale s takymi ludmi. Nastastie som sa z toho "vyliecil" :P
Napísať odpoveď