Aka vysoka skola ?

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
bax
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Aka vysoka skola ?

Príspevok od používateľa bax »

Áno BX, v tomto s tebou plne súhlasím. Projekty, ale hlavne to ako sa do nich ako študent môžem zapojiť je pre mňa ako študenta dôležité kritérium. Skôr narážam proste na to, že pre mňa ako študenta sú dôležité iné kritériá, často veľmi subjektívne, ako pre nejakú hodnotiacu komisiu, ktorá musí tieto subjektívne činitele transformovať na objektívne merateľné veličiny a to sa nie vždy darí.

Osobne ma inak zaujíma napr. prečo sa nehodnotí uplatniteľnosť študentov v obore a aj ich prínos a vedecké výsledky v súkromnej sfére (čo je imho dnes častokrát dôležitejšie ako vedecká činnosť na školách, ktorá je hlavne v SR biedna a katastroficky financovaná).

Keď to poviem inak, čo mi je z toho ak na nejakej fakulte vedie robotika ak by som sa osobne chcel angažovať v inom type projektu, ktorý nejaký rebríček napr. môže považovať za menej dôležitý :p

Zase sa vraciam k tomu, že názor na kvalitu je vysoko subjektívny a tak som ho aj vyjadril :)
BX
Addict
Addict

Príspevok od používateľa BX »

A aj na to sú tie "objektívne" rebríčky, aby si ich mohol zahrnúť do svojho subjektívneho výberu. A veruže by si mal.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

bax napísal:Áno BX, v tomto s tebou plne súhlasím. Projekty, ale hlavne to ako sa do nich ako študent môžem zapojiť je pre mňa ako študenta dôležité kritérium. Skôr narážam proste na to, že pre mňa ako študenta sú dôležité iné kritériá, často veľmi subjektívne, ako pre nejakú hodnotiacu komisiu, ktorá musí tieto subjektívne činitele transformovať na objektívne merateľné veličiny a to sa nie vždy darí.

Osobne ma inak zaujíma napr. prečo sa nehodnotí uplatniteľnosť študentov v obore a aj ich prínos a vedecké výsledky v súkromnej sfére (čo je imho dnes častokrát dôležitejšie ako vedecká činnosť na školách, ktorá je hlavne v SR biedna a katastroficky financovaná).

Keď to poviem inak, čo mi je z toho ak na nejakej fakulte vedie robotika ak by som sa osobne chcel angažovať v inom type projektu, ktorý nejaký rebríček napr. môže považovať za menej dôležitý :p

Zase sa vraciam k tomu, že názor na kvalitu je vysoko subjektívny a tak som ho aj vyjadril :)
s tebou nemá zmysel diskutovať. Jasne som ti napísal, že sa hodnotí aj uplatnenie absolventov a ty sa teraz spýtaš prečo sa to nehodnotí. Pritom čo a ako sa hodnotí je verejne dostupné a dočítal by si sa to tam. Svoje subjektívne názory si nechaj, a kľudne si vďaka nim maj na prvom mieste UNIZU. Keď si myslíš, že tvoje hodnotenie je lepšie ako niekoľko rokov formované rebríčky ktoré zostavuje vedecká svetová elita (a predstav si, aj oni študovali na vysokých školách)
bax
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Neviem audiotrack... Ale tak skús si prečítať názor zainteresovaného človeka (z jednej z top univerzít podľa spomínaných rebríčkov):
http://www.theguardian.com/education/20 ... d-rankings

Tiež veľmi zaujímavý pohľad na problematiku:
https://theconversation.com/dont-fall-i ... sity-17124

Netvrdím, že rebríčky nie sú dôležité alebo zbytočné. Ale určite ich nehodnotím ako niečo sväté (ako na mňa pôsobia tvoje príspevky audiotrack). Všetko treba brať s rezervou. A áno určite aj rebríčky majú nejaký vplyv na formovanie subjektívneho názoru, v tom súhlasím s tebou BX.

Je možné, že sa proste len nechápeme :p
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

ja neberem rebríčky ako sväté písmo. Tiež som sa nimi neriadil pri výbere. Asi to bude tým, že sa nechápeme :)
Len ty si začal diskusiu o tom, že UNIZA je najlepšia v informatike. Aby si mohol hodnotiť najlepší, najhorší, lepší ako, horší ako, musíš mať nejaké meradlo. A musíš ich mať nejako usporiadané. Jediné platné, a svetovo uznávané kritéria hodnotenia a usporiadania sú práve tie rebríčky. Takže nie, nie je najlepšia. Máme tu lepšie informatiky. Ak sa s tým nestotožňuješ, tvoj problém. Potom ale nemáš právo hodnotiť že je najlepšia, keď jediné tvoje meradlo sa ukázalo ako subjektívny pocit
Prajem ti, aby si sa po škole presadil rovnako dobre, ak nie lepšie, ako študenti z STU. Ale k tomu ti určite nepomôže to, že sa ti profesor venoval. Kdežto to, že si bol na erazme už áno. A práve takýchto príležitosti, ako aj príležitosti podielať sa na výskume, pričuchnúť technologiam ktoré v žiline neuvidíš a podobne majú viac na školách, ktoré sú v tých rebríčkoch (aj vďaka tomu) vyššie.
bax
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Ok, myslím že v určitých veciach s tebou môžem súhlasiť :) takto to myslím môžme uzavrieť :p
melonSVK
King
King

Príspevok od používateľa melonSVK »

12Marnel napísal:Zdravim,
Chcem sa opytat či sa oplati viacej na Fakulte Informatiky na Masarykovej univerzite v Brne vybrat si obor aplikovana informatika alebo informatika. Viem, že je to tam dost volne a sam si skladam vacsinu studia ako chcem ale aj tak, ta aplikovana informatika mi prisla taka skor vseobecnejsia.
Zaujal ma obor paralelni a distribuovane systemy ale moc sa do toho nerozumiem, takze ak vie niekto poradit , budem rad.

Rad by som ziskal zo skoly aj nejake vedomosti a poskytlo mi to zaklad sa nejak zacat v tejto oblasti vzdelavat, nie len titul a zbytocnosti.

A dalsie fakulty na Slovensku sa ake oplati dat? Zatial premyslam nad FIIT STUBA a FEI TUKE.

Dik moc ak niekto odpovie
Ja osobne som fanúšik Aplikovanej Informatiky. Keď si zvolíš BcAP, tak nikto ti nezakazuje robiť predmety z iného oboru. Spätne je väčší problém, nebol to jeden ani dvaja z mojich známych, ktorí v druhom (treťom) ročníku menili obor na aplikovanú kvôli tomu, že jednoducho nezvládli nejaký(-é) predmet(-y) svojho oboru. A ver že niektoré špecializované predmety ľahké ani zďaleka nie sú. :wink:
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

ľahké ani na aplikovanej nie sú, hlavne na štátniciach sme mali aj automaty, kým informačné systémy ich v štátnicových okruhoch nemajú. Preto v poslednom ročníku veľa od nás aplikovaných menilo na informačné systémy. Ale tiež si myslím že je to vcelku jedno. Predmety si vyberáš podľa seba aké ťa bavia, kľudne si môžeš aj z inej fakulty dať (telesná, nejaké psychologie.. čo len chceš). To jadro (povinné a bloky povinne voliteľných) budú mierne rozdielne, ale nemyslím že tam budú veľké rozdiely.
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

ak chces po skole programovat, chod na aplikovanu informatiku, ak chces po skole robit vedu, chod na informatiku
likju
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa likju »

Aký je rozdiel medzi Aplikovanou informatikou a Informatikou?
valdo1
Novice
Novice

Príspevok od používateľa valdo1 »

Hľadám školu na programovanie, čo tu pozerám tak rozmýšľam nad FIIT alebo FEI v BA. Pozeral som si viac FIIT ale netuším čo si vybrať POČÍTAČOVÉ A KOMUNIKAČNÉ SYSTÉMY A SIETE alebo iba INFORMATIKU. Na FEI som zatiaľ nepozeral. Chcem hlavne viac praktickej časti ako sa bifliť, radšej nech mi povedia sprav xxx a ja si to budem googlit a spravím to ako keby som sa mal učiť xxx strán. Čo som tu vyčítal tak si tam nahádžem predmety aké chcem ale niektoré sú povinné tak preto sa pýtam. A školu chcem skončiť takže nechcem niečo brutálne ťažké. Programovanie, mat, fyz niesu ťažké, keď sa dajú logicky pochopiť ale bifliť sa to je ťažké. Hlavne sa chcem zamerať na JAVU nejaké tipy ?
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

likju napísal:Aký je rozdiel medzi Aplikovanou informatikou a Informatikou?
nad tebou som to napisal.
mirak2 napísal:ak chces po skole programovat, chod na aplikovanu informatiku, ak chces po skole robit vedu, chod na informatiku
na aplikovanej informatike su veci viac pre prax, na cistej informatike viac teoreticke predmety, ako zaklad pre buduci vedecky vyskum
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Valdo: Ak chceš programovať, tak logicky nechoď na Siete, ale na Informatiku. Java tam bude, len neviem, či nie iba 1-2 semestre (neviem ti zatiaľ povedať).

Ja mám za sebou prvý semester na FIIT-ke, a škola ma nenaučila nič (z toho, čo kopa IT-čkarov chce vedieť). HTML, CSS, PHP som sa musel učiť po večeroch doma, prednášky mi nepomohli - zlaté W3 Schools, a za celé C-čko vďačím Heroutovej knihe.

Naozaj sa všetko naučíš doma, a rýchlejšie, tu ide len o to, že ťa to škola prinúti naučiť sa. Samozrejme, ak na to máš hlavu a chuť, choď do toho, titul v tomto obore nebude na škodu.
Pascalwb
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Pascalwb »

valdo1: Skola ta programovat nenauci ako Hensym povedal. V druhom semestri je tusim java a potom dalsie semestre mozes robit zadania v com len chces. Predmety si moc nenavyberas, kedze prve dva roky su vsetko povinne a v 3. rocniku mas asi tak 2-3 na vyber. Info sa viac zamerava na to ako prebieha vyvoj softveru, analyza, navrh a vsetky tie blbosti. siete, maju zas nieco s mikropocitacmi, siete atd. Prednasky k programovaniu a veciam k tomu su strata casu. Zaujimave prednasky, co som mal za 2,5 roka zatial boli so sietami, matalyza v 1. rocniku a este nieco co uz si nepamatam.

Ale mnozstvo programovania je na oboch odboroch viac menej rovnake. A tie hlavne predmety, kde sa najviac vyhadzuje su tiez spolocne. Ked ta bavi programovat, tak sa tam asi nestratis, toho biflovania tam je mimimum, tiez to nemam rad a programovanie je nutne zlo.
piraten
Novice
Novice

Príspevok od používateľa piraten »

Ja taktiež tento rok končím gymnázium a maturujem z informatiky a matematiky. Rád by som sa tomu venoval aj v budúcnosti. Zatiaľ som rozmýšľal nad FIITkou (STU) a v poslednej dobe aj nad matfyzom na UK (odbor informatika alebo aplikovaná informatika). Ďalšia možnosť je ešte FEI a aj nad Žilinskou univerzitou som rozmýšľal. Smer mám jasný, len sa teraz rozhodnúť.
V matike som povedzme celkom dobrý, na vysvedčení som mal dvojku len raz (druhý ročník - učiteľka bola neznesiteľná). Programovanie tiež nie je najhoršie, aj keď tam sa nemám veľmi s kým porovnávať. Na škole sme mali len Pascal, ale ako samouk som prenikol do tajov HTML a teraz skúšam C, keďže to je povinné na FIITke v 1. semestri.

Primárne chcem ísť do BA, keďže tam plánuje ísť aj frajerka. Taktiež by som prípadnú VŠ aj rád dokončil :D.
Takže nejaké rady alebo tipy?
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

s jednotkami z gympla by som nad slovenskom neuvažoval, a rovno do Prahy alebo Brna. ČVUT, Masarykova univerzita, VUT. Tieto tri si vsuň ešte pred tú Bratislavu. Ale ak si rozhodnutý ísť do tej bratislavy, tak FIIT. Na FEI-ke je elektrotechnika ktorá by ti asi robila problémy keďže si gymplák
MFa
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa MFa »

Lol, to je priam nevidany myslienkovy pochod. Mas jednotky, tak chod do ceska! :-D
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

:D no, keď to takto napíšeš, znie to smiešne. Ale to je chyba nášho školstva, že mozgy utekajú :) A jeho by tu bola škoda. Teda samozrejme záleží aj od prístupu k učeniu a čo od života po škole očakáva. Ale s jednotkami z gympla má na viac ako mu dokáže naše školstvo ponúknuť
Radioactive_Mouse
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Radioactive_Mouse »

Ale tiez nieje gympel ako gympel :P
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

aj keby to bola priemyslovka. Jednotkár z matiky nie je bežný jav. To som ani ja nemával :D Hovorí to dosť o tom, že má aké-také analytické myslenie a dokáže uvažovať logicky. Samozrejme voľba je na ňom, ale ak si trúfa na STU a UK, tak dokáže spraviť aj VUT či MUNI ktoré nie sú náročnosťou o moc vyššie, no majú lepšie meno vo svete a viac možností počas štúdia. Takže za rovnakú námahu môže mať viac ako mu dokáže slovenské školstvo ponúknuť.
Napísať odpoveď