Odstránenie DPF filtra

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
D4vid
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Odstránenie DPF filtra

Príspevok od používateľa D4vid »

Zdravím vás všetkých

Potreboval by som radu. Máme auto VW Crafter 2,5TDI 100kw ročník 2007 a 151 tisíc km. Kupované ako nové. Momentálne vyhadzuje chybu filtra pevných častíc. Podľa všetkého ho nevie zregenerovať kvôli vadnému snímaču tlaku na filtri. Bolo nám povedané, že je tu možnosť buď vymeniť snímač a vyskúšať či prebehne regenerácia alebo rovno odstrániť celý filter s tým, že sa upraví SW na riadiacej jednotke.
Ako je to s legislatívou v EU čo sa týka tých filtrov. Zachytil som nejaké šumy v TV že sa to bude prísnejšie kontrolvať, ale viac o tom neviem.
Popravde auto by sme chceli predať, kedže sa už využíva minimálne. No potrebujeme ho ešte koncom tohto mesiaca.

Takže rád by som vedel či v prípade že necháme odstrániť ten DPF filter nebude mať budúci majiteľ nejaké problémy a následne možno aj my.
A okrem iného auto má vysokú dymivosť (biely dym) chladiaca kvapalina nejak neubúda a keby to spaľovalo olej bol by to zrejme čierny dym, je tak? Takže by ma zaujímali ešte nejaké vaše tipy čím by to mohlo byť. Či to nemá nejaký súvis s postupne odchádzajúcim snímačom tlaku prípadne so samotným DPF filtrom.

Okrem toho sme s autom nemali vážnejšiu závadu okrem nejakého unikajúceho tlaku turba kde sa to riešilo výmenou tesnenia ak si dobre pamätám. V tej dobe ešte originál VW servis.

Za vaše príspevky vopred ďakujem :)
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Re: Odstránenie DPF filtra

Príspevok od používateľa STomko »

Poviem ti len co som si zistoval ja. Odstranenie DPF na mojej Octavii by ma vyslo orientacne na 500e (mechanicke odstranenie + uprava sw). Na Slovensku to sice ZATIAL problem nie je, STK prejdes kedze emisie (dymivost) su stale v limite, avsak:
1) nikto nevie ci sa to o mesiac nezmeni
2) v Nemecku a Rakusku ta pri prehliadke policajti zastavia a vedia ti rovno zistit, ci si nemal DPF vybraty

Z toho pre mna vyplyva tolko ze sa urcite nechystam DPF vyberat, a to co je v Rakusku a Nemecku moze byt casom aj u nas.

Tolko moj nazor.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Niekde som pred mozno dvomi ci tromi rokmi cital o DPF/FAP filtroch a pri STK a EK nebol ziadny problem, ze hodnoty pri dymyvosti boli totozne. Neviem akym sposobom dokazu odstranenie zistit, kedze napr. FAP filtre su v autach umiestnene nad lavym zadnym kolesom a pod sedackou auta, takze pre pristup je potrebne auto zdvihnut, zhodit koleso, dat dole podblanik... Pokial sa DPF nachadza v strede auta priamo na vyfukovom potrubi, tak staci dvihnut auto a pozriet sa na stred vyfuku. Zaujimalo by ma teda ako to robia v Rakusku a Nemecku, akou metodou to zistuju.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Najjedonuchsi (najmenej pracny) sposob je napijit sa na RJ. A technik ktory s tym robi hned zisti ze bol upravovany SW (lambda) kvoli DPF.
Dalej koncovka vyfuku by nemala byt uplne cierna jak uhol, resp by sa tam nemali nachadzat sadze (ako z komina).

Inac na tom na tom aute je uz dost dlho prekrocena teoreticka zivotnost DPF. Takze dost prevdepodobne bude v haji. Hadze ta RJ do nudzoveho rezimu?

Uz sa to tu ale preberalo http://www.hojko.com/post2030199.html#p2030199
D4vid
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Tak nakoniec som sa rozhodol pre postupné odstraňovanie a snáď to bude dobré. Vymeníme ten snímač tlaku.
Teraz som si ešte spomenul že mi tam vyhadzovalo aj chybu vahy vzduchu. Možno aj to je dôvod prečo to auto už dlhšie dymí do biela. A asi bude vadný aj jeden žhavič. No postupne.

Mne bolo povedané že to DPFko vyberú rozrežú, vyberú vnútro a znova zvaria tam kde bolo zvárane aj predtým. Vraj to nie je vidno. Tiež mi hovorili že v nemecku s tým už problém môže byť.

Motor nehádže do núdzového režimu. Prekročená životnosť DPFka? Pri 150tisíc? To sa mi zdá málo. Nie?
wladas
Redeemer
Redeemer

zivitnost je 80k ;)
D4vid
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

bol som diagnostike. momentálne je zaprataný na 57% uvidíme čo to spraví po regenerácii.
tacosi
Moderátor
Moderátor
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa tacosi »

wladas to uvadzaju iba firmy,ktore si robia biznis.
V skutocnosti je to cca do 200k a aj viac,pomocou regeneracie.
Cez diag.sa da regeneracia preventivne spustit.
Najviac zavisi od stylu jazdy a ci sa beha stale len mesto,vidiek,alebo kombinovane.
Samozrejme na kratke trasy sa zivotnost znizuje najviac,kedze sa motor ledva zohreje a uz sa vypina.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Dolezite je obcas auto poriadne prevetrat do otacok, aby sa zvysila teplota plynov a vsetko spalilo a prefuklo von. Ak niekto najzdi s lahkou nohou na spotrebu a boji sa dobre ze nie ist cez 2000 otazok, tak sa ani nedivim.
D4vid
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Tak vzhľadom k sprevodovaniu daného auta ktoré ide na 3000 otáčok pri 90kmh neni problém ísť po diaľnici na 4000 tisíc.
wladas
Redeemer
Redeemer

Nejake cudne sprevodovanie.
D4vid
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Jedine že by zle ukazovala ručička :D lebo ručička rýchlosti ukazuje nad 50kmh nezmysly. Ukazuje menej (doteraz nevieme prečo) nevie niekto čím by to mohlo byť? No je tam digitálny tachometer na displeji, a ten ukazuje správne. Neviem či aj ručička otáčok ukazuje zle. Ale som si takmer istý že to ukazuje presne. :)
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Otazne je, ze ci je to ten spravny tah k regeneracii filtra. Pretoze ked sa pozriem na regeneraciu DPFka u VW ci Audi, tak sa robi takto:
Vehicle Speed between 30-60 km/h (18-37 MPH)
Engine Speed between 1500-2500 RPM (4th or 5th Gear, Automatic Transmission in Tiptronic)
Duration approx. 15-20 Minutes
Exhaust Gas Temperature before Turbo Charger above 700 °C

Cize pri tejto rychlosti a danom prevodom stupni dosahuje teplota plynov az 700 stupnov.
D4vid
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Tak vraj po výmene snímača sa im podarilo spustiť regeneráciu a je momentálne je zanesený na 10%. Takže si myslím že to bude ok :) Komplet to vyšlo na nejakých 190€ s daňou.
Vtedy to hlásilo aj vadnú váhu vzduchu a žhavič. Momentálne chyby vymazali. Budúci týždeň auto čaká zrejme 2x Košice - Bratislava. Tak uvidíme či to vyhodí nejakú chybu
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Vaha vzduchu by s tym suvis nemala mat, kedze ta je pri nasavani vzduchu a DPF je vlastne az na konci pri vyfuku. Zhavic by s tym tiez nemal mat ziadny suvis. Ale ved uvidis.
Napísať odpoveď