Steju
Priklanam sa k tomu, co napisal javatar: Ludia posuvaju krestanstvo na svojich potomkov, lebo veria, ze z toho budu mat prospech (usporiadany zivot, bude sa im darit, budu mat jasne usporiadane hodnoty a raz si tiez zalozia rodinu), proste, aby ich potomkovia boli tiez stastni. Cisto kvoli "udrziavaniu nabozenstva" to (dufam) nerobi nik, aspon ja som sa s tym nestretla (s takym magorom). Teda, ak sa siri krestanstvo dalje, je to z presvedcenia krestanov o tom, ze krestanstvo je pre ich zivot prospesne. A pokial nikto nedokaze opak, nevidim dovod, preco oznacovat ich presvedcenie ako "diagnozu" a pod..
No to mi moc zmysel nedava. Ak si rodicia povedia "podme pokrstit dieta aby sa zachovala viera". Skor mi dava zmysel ak si povedia "podme pokrstit svoje dieta aby malo pozenhanie ake sme mali my" alebo este pochopitelnejsie "podme pokrstit dieta aby sa po smrti nedostalo do pekla". S motivaciou akou spominas (len aby sa to zachovalo) som sa este nestretol. A jedno to nie je. Motivacia je dolezita.
Asi som sa trochu zle vyjadril, samozrejme som to nemyslel z pohľadu "podme pokrstit dieta aby sa zachovala viera", táto indoktrinácia od malička a z toho vyplývajúce šírenie je skôr neuvedomelá činnosť, ktorá drží kresťanstvo pri živote. Nerobia to naschvál kvôli zachovaniu kresťanstva, ale zároveň je to pre existenciu kresťanstva potrebné. (opäť si nemôžem pomôcť ale pripomína mi to šírenie vírusu)
PS: Kazdy rodic predava svojim detom hodnoty, ktore povazuje za spravne a pre dieta prospesne. Sposob vychovy sa mozu diametralne lisit - su rodicia, ktori ucia svoje deti klamat a kradnut a su rodicia, ktori ucia deti dodrziavat vsetky pravidla, vzdy hovorit pravdu atd.. Ak rodicovi pomaha nabozenske prostredie/system na to, aby svojmu dietatu sprostredkoval hodnoty, ktore povazuje za spravne.. je len logicke, ze ho vychovava zaroven k viere/ nabozenstvu.. Je to pravo rodicov a vzdy to tak bude..
Áno, je to jeho "právo", naneštastie, presne ako píšeš, môže rodič vychovávať svoje dieťa k zvráteným hodnotám rovnako, ako k tým dobrým. Ak dieťa od malička učia, že kradnúť a klamať je v poriadku, môže byť tažké prevychovať ho. Ak ho ale naučia na náboženstvo, je to ešte ťažšie, lebo to je spoločensky akceptované (neexistuje sociálny nátlak <nehovorím, že by mal existovať> na potlačenie týchto hodnôt, na rozdiel od kradnutia a klamania).
Wamber : Súhlasim prakticky so všetkým. To najlepšie, čo teraz ježiško dokáže, je zjavovať sa na toastoch

dnes náboženstvá nevznikajú, lebo si väčšinu prírodných javov vieme vysvetliť. Kedysi to ľudia nevedeli, tak za tým hľadali niečo nadprirozdené. To, že to poniektorí robia aj teraz je prejavom ich ignorancie. (oo pozrite, akú krásnu dúhu nám zoslal boh!)
Opisuje sa to trosku tazsie ale pokusim sa. Najlepsia cesta ako to vysvetlit (z toho co mi prave napada) je cez dosledky. Ludia si proste klamu. 60% ludi si mysli, ze ma nadpriemerne IQ (co pri Gaussovej krivke distribucie proste nie je mozne) - o tomto bol vyskum takze cislo mam podlozene (googli si sam), zvysok su fenomeny ktore mozes pozorovat sam a cisla k nim nemam. Ludia maju pocit, ze vedia vsetko najlepsie. Zastancovia jednotlivych politickych alebo ekonomickych systemov jednoducho zanedbavaju negativa toho co propaguju (aj ked o nich vedia). Ludia si sposobuju hnev a depresie a obvinuju z toho inych. Ludia tvrdia, ze maju prava na veci na ktore prava nemaju. Ludia sudia a maju predsudky. Myslia si, ze su ini ako ostatni. Myslia si, ze zmenou perspektivy zmenia realitu. A podobne veci - snad si pochopil o co mi ide. Nik nema vsetko zo spomenuteho ale kazdy ma nieco. Niekto viac a niekto menej.V skratke - ludia nie su k sebe uprimni a radsej si budu o sebe nahovarat nieco ine nez by o sebe tvrdili keby sa na seba pozerali zvonka (co tiez nie je presny pohlad). A zakonite sa podla tejto iluzie o sebe aj spravaju a nutia svoje okolie aby sa tejto iluzii prisposobovalo. Vo vnimani inych ludi je to obdobne. Vacsina ludi nevnima cloveka ale svoj obraz o nom. A potom sa podla toho sprava. A nie je to ani rozumne a ani to nerobi ludi emocionalne stastnymi.
V podstate s tebou súhlasím, ale cieľom každého človeka by malo byť žiť v čo najmenej klamoch, ako sa len dá. Načo k tomu pridávať taký silný klam ako je náboženstvo? Tie ostatné, ktoré si vymenoval, sú oproti tomu veľmi neškodné a menej život ovplyvňujúce - väčšina z nich skôr vyplýva z povahy daného človeka, a ak má takéto ilúzie je to jeho chyba a mal by sa ich zbaviť - v žiadom prípade to neobhajuje teizmus a nevidím, čo to s tým má spoločné.
Dovolim si tvrdit, ze kym na statistiky by to vplyv malo tak prakticky vplyv by bol minimalny. Tzn. aktivnych krestanov by bolo zhruba rovnako ako teraz. Ubudlo by len papierovych veriacich. Priklad rodicov ma totiz velmi velku vahu a pokial rodicia dieta nutia pricom sami svojou vierou neziju tak sa dieta nasledne bud vzoprie z principu alebo v tom vyznam neuvidi ani tak. Takze pocet dospelych ludi v kostoloch by sa IMHO statisticky vyrazne nezmenil.
Ak by to naozaj fungovalo, a deti by neboli kresťania len preto, že sú aj ich rodičia, dospelí veriaci by za pár desiatok rokov vymreli a ostala by prevaha nekresťanských detí.