Káva - pijete kávu?

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Koľko šálok denne vypijete?

Žiadnu, nepijem kávu
8
19%
Len občas
6
14%
Jednu
5
12%
Dve až tri
20
48%
Štyri až päť
1
2%
Šesť a viac
2
5%

Celkom hlasov: 42

jorg22
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Káva - pijete kávu?

Príspevok od používateľa jorg22 »

Po precitani tejto temy ste ma navnadili na kupu kotoga. Tak som si jedno hlinikove kupil za 11 Eur v specializovanom obchode na kavu.
Ale mal som hned dva problemy pri jeho pouziti. Ciarovy kod bol nalepeny na spodku kotoga a lepidlo z neho tam je asi doteraz a neviem sa ho zbavit, uz som skusal vsetko(ani ohen na sporaku ho nevypalil :D).

Ale horsie je ze v nadobke na vodu je akoby vazelina. Tu vazelinu asi chceli dat do zavitov ale nejak sa im ju podarilo dat aj do vnutra nadobky na vodu. Uz som to niekolkokrat prevaril a vzdy po otvoreni citit smrad z tej nadobky. Nastastie to pomaly vyprchava.

V potravinach som si hned isiel kupit kavu ale nemali moju oblubenu Popradsku Romanc-u . Tak ze skusim Julius Meinl. Neviem ci to je tym kotogom ale tu kavu by som zaradil k najhorsim kavam.

Aku kavu by ste mi odporucili, co sa da bezne zohnat a nieje predrazena? Popradska Romanca mi vyhovuje hlavne koli vyraznej arome. Cim silnejsia vona tym lepsie.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

A prevaril si pár káv cez koťogo kým si si spravil prvú na konzumáciu?
Mohol si ju prepáliť, v zásade, čím pomalšie hreješ tým lepšia káva by mala byť. A na záver, ak máš akékoľvek pachute v prístroji tak sa musíš zbaviť ich. Už len jarovú vodu resp. jej chuť dostávaš z neho dlho...preto umývať len v čistej vode vlažnej.
twardykamen
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa twardykamen »

Kup si Lavazzu.je sice trosku drahsia ako popradska, ale je dobra.Dokonca v Lidli zvyknu mat 1kg za nejakych 11e.
Inak co sa tyka kavy tak ja tie vyberove kadejake fajnovky neviem ocenit.Objednaval som kadejaku zmes za pomerne slusnu cenu a neprislo mi to nijak vynimocne a vratil som sa ajtak k Lavazze kde je pomer cena/chut pre mna najlepsia.
Inak taka takticka otazka ako ldho trva priprava kavy v kotogu?
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Da sa na Slovensku kupit balkanska/turecka? Rozmyslam nad darcekom pre mamku, ktora si vraj mojou privezenou pripomenula mladost a dovolenky ROH v YUG...

Inak chcem odskusat "Death Wish" ale na tu asi dzezva stacit nebude...
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Ináč mohol by si napísať skúsenosti s džezvou, čo to je, ako to funguje..
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

džezva je kovovy "hrncek" s dlhou ruckou urceny na varenie kavy v horucom piesku, alebo u barbarov rovno na plyne ci elektorike. v Sarajeve ci Mostare su sikovni kovoobrabaci, ktory turistovi prekuju minometnu nabojnicu na krasnu mosadznu dzezvu. alebo si moze kupit rovno cele prestieranie s cukrenkou a tackou ako na obrazku.
doma som siel podla kucharskej knihy pre kuchar-casnik a aroma aj chut boli "sarajevske" a to som varil vo vysokom smaltovanom hrnci... v malinkej smaltovanej dzezve to tu jednoducho neide. dve mocca lyzicky kavoveho prasku a doliat vodou a potom nechat trikrat zovriet, nespalit si prsty a bielu penu rozmiesat a podovat do presso salky.
ako som hladat dobru fotku, tak som nasiel elektoricku, asi si ju zadovazim ked sa prestahujem...

najprv som vyskusal "pravu" taliansku kavu priamo na mieste kde sa dovaza a prazi pre Europu, ale bolo to ako.... lizat med cez pohar :)

a recept v cestine
Na přípravu této kávy potřebujeme džezvu (konvička kónického tvaru), 7 g velmi jemně namleté kávy a 100 ml vody. Do džezvy nalijeme studenou vodu, přidáme kávu a přivedeme k varu. Káva zpění a naplní konvičku až po okraj.V této chvíli kávu odstavíme a necháme pěnu spadnout. Zpěnění opakujeme ještě 2krát. Potom necháme usadit kávovou sedlinu a kávu naléváme z výšky 8 - 10 cm do šálků. Kávu můžeme připravovat i s lžičkou cukru, přidanou do džezvy ještě před zpěněním. Tím se překryje nahořklá chuť kávy, způsobená únikem těkavých aromatických látek při opakovaném varu.
/strasna ypsilonka bola :oops:
Prílohy
Sarajevo style
Sarajevo style
moja_v_akcii.jpg
moja_v_akcii.jpg (12.11 KiB) 2353 zobrazení
elektricka.jpg
Pnr
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Pnr »

Ked je tu tolko kavickarov, mozno by sme mohli spravit zvlast temy pre druhy kavy/kavovary/cajovne, nech je v tom nejaky prehlad.
Kotogo co mam doma nema ziadnu vazelinu. Mal by si ho proste poriadne vycistit. Cistenie prebieha asi tak, ze jednotlive casti oplachnem v studenej vode.
jorg22
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jorg22 »

Uz som to niekolkokrat cistil stale to citim v chuti kavy. Zatial sa mi len raz podarilo spravit kavu tak aby to vobec nebublalo/neprskalo, pekne to natekalo do nadobky. Ale teraz akokolvek pomaly to zohrievam stale to prska. V com moze byt problem? Mam davat vodu po zaciatok ventilu alebo po vrch ventilu? Moze to sposobit to ze tu kavu neutlacam?
Pnr
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Pnr »

Vodu lejem cca po ventil. Ked das viac tak to by chut nemalo ovplyvnit. Mnozstvo kavy sa dava tiez rozne. Niekto dava kopcovito, niekto zarovno. Nestretol som sa este s tym, ze by sa kava utlacala.
"Prska" znamena co? U mna tiez pocut taky prskanie/sycanie uplne na konci varenia.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

zalezi od kavovaru...ja mam jeden nerezovy, kde mozem dat maximalne 2 lyzicky kavy a nesmiem ich ani utlacit, inak sa voda cez to ani nedostane, kava sa uskvari a vsetko zostane v spodnej nadobe...

do druheho mozem dat do plna a este to aj utlacit (raz som si dal do plna a utlacil to a cely den som sa z tej kavy klepal ako nejaky fetak)...a aj tak to bez problemov prejde...utlacanim sa ti tam zmesti viac kavy a chut je intenzivnejsia...tiez ked si to utlacis, tak je kava vacsinou jednoliata, pri neutlacani sa mi stava, ze na dne je hustejsia a je tam aj usadenina a zase na vrchu je to cista voda...takze to utlacanie ma zmysel...

ak to robim na najmensom plameni, tak to pomaly plynule zacne vytekat asi po 10-15minutach, ked uz zacne bublat a vyflusovat (voda sa minula), tak davam prec z plamena...

ten nerezovy shitny stal 8 euro, je to nejaka napodobenina...hlinikovy je original a stal okolo 30...ono sa to moze zdat, ze je to jednoduchy kovovy vyrobok a nemaju co na nom posrat...no ako vidite aj v takom jednoduchom vyrobku su dost velke rozdiely medzi lacnou napodobeninou z chiny a talianskym originalom...

buduci tyzden si asi pojdem kupit ten s inym druhom piesta, ktory by to mal vediet aj trochu napenit...
http://www.bialetti.sk/bialetti-sk/esho ... ikka-4-new

//autoeditácia príspevku (18 Mar 2014, 23:37)
tuto kavu
http://www.pressicko.sk/compagnia-dell- ... razu-250g/

som si cez vikend kupil v kauflande za 3,49 Euro za 250gramov,
mali aj Brazilia, India rovnakej znacky...

pressicko.sk maju giganticku obchodnu marzu
nejakymarko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa nejakymarko »

btw aj vam lezie na nervy, ked pridete do kaviarna a casnicka zacne zdrobneninou ako pressko, mliečko, pikolko...no mňa ide rozhodiť :D
btw mohli by ste davaj aj nejake typy na fajn kaviarne vo vasom meste (pomer cena/vykon)
Mne sa v BA pozdava Caffé Trieste blízko školy, fajn obsluha, je to tak celkom rušné, to mam na kaviarni rád, príjemná atmosféra káva fajn a ceny "jakbysmet"
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Ako hovoril môj bývalý kolega, veľký kávičkár, ktorý aj dlhé roky robil v kaviarňach: nikto ti neurobí takú dobrú kávu, ako keď si ju urobíš sám.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

http://www.bialetti.sk/bialetti-sk/esho ... ikka-2-new

Dnes som si kupil Brikka 2, skusal som to len teraz vecer. Prva kava mi polovica vykypela von a rozprskla sa vsade po sporaku. Druha kava zase nemala vobec ziadnu penu. Sakra, nieco robim zle. Nema niekto tento druh kavovaru? Poradite ako dosiahnut taku super penu ako na niektorych videach na youtube?

zajtra skusim dat sporak naplno a dat vodu tesne pod risku, uvidime co to spravi...

____
zistil som, ze treba dat zohrievanie na maximalny vykon...na rozdiel od moka express, kde sa dava zohrievanie na minimum
____
zalezi aj od kavy
____
prelustroval som snad cely internet ohladom Brikky...a zistil som, ze tych faktorov, ktore ovplivnuju tvorbu peny je strasne vela...najvacsi problem asi bude zohnat zmes kavy, kde je arabica a robusta v spravnom pomere...a tiez kavu namlet na "medium"...
Arkaz
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Arkaz »

Ja sice moc kavovy niesom no mame teraz doma tu cibetkovu kopi luwak alebo ako sa to pise tak som vcelku zvedavy ci je to taka extra kavicka ako sa hovori
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Arkaz napísal:Ja sice moc kavovy niesom no mame teraz doma tu cibetkovu kopi luwak alebo ako sa to pise tak som vcelku zvedavy ci je to taka extra kavicka ako sa hovori
nepodporuj tyranie zvierat a tu kavu uz nekupuj, je to nechutny odpad, keby teba cely zivot drzali v malej klietke, kde by si neustale zil vo vlastnych vykaloch a moči, pricom by ti nasilu do hrdla cele dni pchali kavove zrna...tiez by sa ti to moc nepacilo.

v podstate sa jedna uz o priemyslenu vyrobu cibetkovej kavy, uz davno to nie je tak, ze by nejaki indiani s bambusovymi listami miesto spodneho pradla behali po prasele a zbierali hovna cibetiek...cena tej kavy je neprimerana a umelo udrziava na vysokej urovni.
Arkaz
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Arkaz »

No my sme ju kupovali priamo na farme v malajzii ako suvenir. Ako som pisal osobne kavu vobec nepijem ked tak velmi zriedkavo. No o tejto som vela pocul ako o lahodnej kave s nenahraditelnou chutou tak som veru zvedavy. A na tej farme neboli.tie cibetky tyrane alebo co mali vcelku.volnost a bolo one pekne starane. No nemusi to tak byt vsade
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Myslim, ze sa mi uz podarilo odhalit postup, ako vytvorit stabilnu cremu s Bialetti Brikka.

1/ Voda - dat jej menej, naplnit asi na 3/4 pod ciaru. Ak date vodu presne na ciaru, ako udava vyrobca. Horuci vzduch unikajuci z piestu tesne po extrakcii kavy vam "rozfuka" a znici vytvorenu penu.
2/ Káva - lievik naplnit takmer cely, neutlacat, len nasypat. Moze byt aj 100% Arabika, nie je potrebne pouzit zmes s robustou. Najlepsie zomliet najemno tesne pred pripravou.
3/ Teplo - maximalny vykon, ale tak, aby vam plamene neopalovali kanvicu z bokov.
4/ Plyn odstavit ihned ako kava zacne vytekat (cely proces trva 1-2 sekundy), takze treba byt pripraveny. Tesne predtym ako kava zacne vytekat cez piest, tak sa v nadobe objavi male mnozstvo tmavo ciernej kavy bez peny. Podla toho spoznate, ze by ste sa uz mali nachystat, lebo za chvilu to pride.
5/ Priklopit vieko kanvice a ihned nalievat do salok. Najlepsie opatrne po stene salky.
6 - 0/ Kanvicu umyvat iba studenou vodou. Naklonit ju dole hlavou a vytrepat zbytok vody v pieste. Piest treba mat uplne utiahnuty, inak vam kava "vystrieka" vsade inde, len nie do kanvice.

Pouzita kava Julius Meinl - Prince Grande Espresso - Vienna Roast, ground coffee.

//autoeditácia príspevku (18 Jún 2014, 13:47)
V telke som videl tento taliansky dezert, len som si nezapamatal meno :D

Budeme potrebovat:
- vanilkovu zmrzlinu
- 2 amareto susienky
- kávu (najlepsie moka)
- domácu slahacku

Do pohara dame kopcek zmrzliny, zalejeme horucou prave pripravenou kavou z moka konvice. Zasypeme rozdrvenou amareto susienkou, pridáme par lyzic slahacky a znova zasypeme dalsou rozdrvenou amareto susienkou. Kto chce si moze na vrch pridat aj kusok amareta.

Jednoduche a fajnove.

//autoeditácia príspevku (18 Jún 2014, 13:55)
Affogato sa to vola...
https://www.google.sk/search?q=affogato ... 80&bih=699
Prílohy
2014-04-03 11.51.32.jpg
2014-04-03 11.51.19.jpg
2014-06-18 13.20.31.jpg
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Neviete nejakú fintu ako používať origo hliníkové koťogó na indukčnej platni? :cry:
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

mensi hrniec, do neho trochu vody (staci do tretiny vysky casti na vodu), kotogo do toho

az taky kavickar nie som ale kavu to spravilo...
DropDead
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DropDead »

musím povedať, že ja som ako malý vždy pozeral ako dospelí piju kávu a chcel som tiež, tak mi mama kúpila nescu bez kofeínu a ja som si dal za lyžičku od hrnčeka, zalial do polovice a zabil to mliekom až po kraj :roll: potom som dlho nepil kávu a neskôr po príchode na výšku sa oddal trendu ísť do univerzitnej knižnice a dať si latté alebo inú mliečnu žbrndu za veľké peniaze do malých plastových pohárikov s tým vrchnáčikom - zaujímavé, neviem čím to bolo ale do troch mesiacov som sa už na to nemohol ani pozrieť a začal som piť čiernu kávu s troškou trstinového cukru, bez mlieka a so štípkou ale len štípkou vanilkového cukru kvôli vôni...takže išlo o to, že mlieko preč, pretože to rozriedi a zničí chuť kávy, dokonca aj omnoho menej cukru - jednoducho nemám rád horkú chuť (rovnako aj pri pive), no ak je úplne v pozadí jemná sladkastá chuť, tak je to už o inom; môj problém je, že som doteraz neochutnal nič, než tie instantné kávy, t.j. jacobs, nescu, možno tchibo ale neriešil som to - ani som nemal nejako možnosť skúsiť niečo iné a ani ma to neťahalo (priznám sa, že som mal obavy, že keby som ochutnal pravú kvalitnú kávu, tak by som zistil, že sú tam rôzne arómy a chute, ktoré pri instatnej nie sú a tak mi to je lepšie)

no dnes som náhodou narazil na peklo na talíři a to Vám poviem...nikdy som takú chuť vyhádzať 90% niečoho, čo nie je čerstvé alebo uvarené z čerstvých a kvalitných surovin ako vtedy, no to je na inú diskusiu; pozrel som aj diel o káve a zarazilo ma to, že instantná je na tom až tak zle - taktiež nekomentujem predmletú kávu a tú zrnkovú, ktorú vídame v obchodoch už 20 rokov, ktorú sme mohli neraz vidieť ako ju ľudia hneď za pokladňami melú v tých pripomienkach komunizmu a.k.a. mlinčekoch na kávu (u nás v KE také boli napríklad vo Vamexe na miery) a tie srajdy, čo v tej káve sú...príjemné prekvapenia a potešenie prišlo, keď nasypali z tých balíčkov z "lokálních pražáren", kde tie zrná vyzerali veľmi veľmi eroticky :lol: a tak sa pýtam, určite to je treba skúsiť..síce nemám mlinček ani nič, no to už by sa nejako vyriešilo, no otázka pre ľudí v KE alebo aj celkovo - kde v KE je možné zohnať také poctivé kávové zrná ? mňa snáď napadá v videnia tchibo v optime, no naozaj netuším ako je na tom kvalita...potom k príprave chýba mlinček a napríklad ten šaman kotoga...prinajhoršom tip na poriadnu kaviarničku, nech si takto za šunt otestujem chuť poriadnej kávy - hlavne ako som spomenul - mňa najviac zaujíma čierna káva bez akéhokoľvek mlieka - ak to nie je ovšem nejako naschvál špeciálna káva tak robená :)
Napísať odpoveď