Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

audiotrack
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa audiotrack »

krásne :)
takže život vznikol s pravdepodobnosťou 1:10^123. To je sakra veľa. Ale aj nerozmýšlajúcemu kresťanovi musí byť jasné, že vo vesmíre je neskutočne, až nepredstaviteľné množstvo hviezd. A okolo každej obiehajú planéty. Takže stačí aby ich bolo aspoň 10^123 a zákonite aspoň na jednej z nich vznikne život. Len z "viditeľného" vesmíru odhadujeme okolo 100 miliárd planét podobných zemi (teda teoretická existencia vody a atmosféry). A to v podstate do vesmíru nevidíme vôbec. Nehovoriac o tom, že vesmírov zrejme existuje viacero, nie len náš
miki690
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa miki690 »

audiotrack napísal:krásne :)
takže život vznikol s pravdepodobnosťou 1:10^123. To je sakra veľa. Ale aj nerozmýšlajúcemu kresťanovi musí byť jasné, že vo vesmíre je neskutočne, až nepredstaviteľné množstvo hviezd. A okolo každej obiehajú planéty. Takže stačí aby ich bolo aspoň 10^123 a zákonite aspoň na jednej z nich vznikne život. Len z "viditeľného" vesmíru odhadujeme okolo 100 miliárd planét podobných zemi (teda teoretická existencia vody a atmosféry). A to v podstate do vesmíru nevidíme vôbec. Nehovoriac o tom, že vesmírov zrejme existuje viacero, nie len náš
Len aby som doplnil ... Nespomenul si miliardy rokov ktore existuje vesmir. Pravdepodobnost aj nejakeho javu nech je kokolvek mala, ak je vacsia ako nula, zarucuje ze dany jav v dostatocne dlhom case minimalne raz nastane. Ked hadzes kockou 10x po sebe pravdepodobnost ze 10x po sebe spadne 6-tka je mala, ale ked to budes opakovat dostatocne dlho tak tento jav nastane.

priklad:
zeky
Star
Star

Príspevok od používateľa zeky »

A to ešte neberieme do úvahy, že život inde nemusí byť založený na rovnakej báze ako u nás. Celkom mi to ale pripomenulo tento obrázok.
Prílohy
facebookgenius.jpeg
miki690
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa miki690 »

zeky napísal:A to ešte neberieme do úvahy, že život inde nemusí byť založený na rovnakej báze ako u nás.
Jasne my pozname len jednu vzorku zivota na uhlovodikovej baze. Ono obecne to dava najvacsi zmysel mat zivot na uhlovodikoch. Lebo Vodik je najcastejsi prvok vo vesmire. potom je helium kyslik a uhlik. Teda mame zivot z "najbeznejsich" materialov. Teoreticky moze existovat zivot na inej baze ako uhlovodikovej, ale jeho pravdepodobnost je mensia, ale ako som spominal pokial je nenulova, tak v dostatocne dllhom case nastane.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

tu sa naskytá otázka na nejakého silno veriaceho, teda strapatého a kovala:
myslíte, že existuje aj iný život vo vesmíre (nemusia to byť ufóni ako z amerických scifi, kľudne nejaká jendobunková forma života)?
1) ak áno, nie je to proti božej láske ktorý nás stvoril na svoj obraz a nadovšetko miloval a bla bla a zrazu zistíme si urobil viacero zvieratok o ktoré sa stará, a Zem je iba jedno z jeho akvárií?
2) ak nie, nie je to mrhanie priestorom? Načo toto všetko vytváral? Nestačila jedna planéta s mesiacom a slnko?
Steju
King
King

Príspevok od používateľa Steju »

audiotrack: a vážne na to od nich čakáš zmysluplnú odpoveď?

strapaty napíše niečo ako "božie cesty sú nevyspytateľné"
a koval niečo ako "zvyšok vesmíru stvoril diabol aby nás pokúšal"

koniec diskusie, šachovnica je osratá a môžu letieť ďalej :)
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa strapaty »

dobre cize ,,, audiotrack spomina nejakych 100 miliard 10na 11 hviezd miki miliardy rokov cize cca 13 cize 10 na 10 cize dokopy je to 10 na 21
cize 10 na 123 -10 na 21 je nejakych 10 na 102 ... cize mame kolko pokusov mame za rok aby sme s urcitostou vedeli povedat ze sa to raz stane ... samozrejme bolo by treba viziat do uvahy -3x10na9 rokov co uz je zivot na zemi

s tych miliard hviezd treba odpocitat miesta kde zivot nie je mozny ... a z tych miliard rokov treba odpocitat cas kedy este nebol mozny .....
dalsi postreh zakladne DNA (ak so dobre pamatam ) ma cca 24000 miest (prvkov, trojkombinacii neviem ako sa to spravne nazyva.... ) na kazde miesto je moznych 64 variacii .. cize (10 na 102) x (24000kombinacii64variacii) ... aby vzniklo jedno konkretne DNA ---
--- samozrejme ako pisal miki pri pokusoch a pravdepodobnosti >0 moze byt aj prvy pokus spravny...
ale aj tak ... zmysel akejkolvek existencie niecoho (vesmir, hviezdy, galaxie )bez vedomych bitosti ktore si ich uvedomuju aky by mali zmysel ..
preco by sa to vsetko dialo ...

PS: myslim ze toto su tie spravne sachy :DDD

//autoeditácia príspevku (21 Mar 2014, 14:33)
audiotrack
1.
ci v podobe ako na zemi to ti neviem povedat... ale nevivraciam ani tu moznost...
ale urcite iny zivot je ... napriklad vsetci anieli a duchovne bytosti aj vsetci ludia co zomreli ... ziju na celom svete ...
2.
urcite to nie je proti bozej laske ... ta je nekonecna ... a svet zas s pohladu boha nie je az tak velky ... (vsak ho stvoril za 7 dni :DDD )
Jozef Koval
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Jozef Koval »

strapaty napísal:dobre cize ,,, audiotrack spomina nejakych 100 miliard 10na 11 hviezd miki miliardy rokov cize cca 13 cize 10 na 10 cize dokopy je to 10 na 21
cize 10 na 123 -10 na 21 je nejakych 10 na 102 ... cize mame kolko pokusov mame za rok aby sme s urcitostou vedeli povedat ze sa to raz stane ... samozrejme bolo by treba viziat do uvahy -3x10na9 rokov co uz je zivot na zemi

s tych miliard hviezd treba odpocitat miesta kde zivot nie je mozny ... a z tych miliard rokov treba odpocitat cas kedy este nebol mozny .....
dalsi postreh zakladne DNA (ak so dobre pamatam ) ma cca 24000 miest (prvkov, trojkombinacii neviem ako sa to spravne nazyva.... ) na kazde miesto je moznych 64 variacii .. cize (10 na 102) x (24000kombinacii64variacii) ... aby vzniklo jedno konkretne DNA ---
--- samozrejme ako pisal miki pri pokusoch a pravdepodobnosti >0 moze byt aj prvy pokus spravny...
ale aj tak ... zmysel akejkolvek existencie niecoho (vesmir, hviezdy, galaxie )bez vedomych bitosti ktore si ich uvedomuju aky by mali zmysel ..
preco by sa to vsetko dialo ...

PS: myslim ze toto su tie spravne sachy :DDD

//autoeditácia príspevku (21 Mar 2014, 14:33)
audiotrack
1.
ci v podobe ako na zemi to ti neviem povedat... ale nevivraciam ani tu moznost...
ale urcite iny zivot je ... napriklad vsetci anieli a duchovne bytosti aj vsetci ludia co zomreli ... ziju na celom svete ...
2.
urcite to nie je proti bozej laske ... ta je nekonecna ... a svet zas s pohladu boha nie je az tak velky ... (vsak ho stvoril za 7 dni :DDD )
Zbytočne tu strácaš čas ako si napísal v citáte z biblie ja som to už pochopil.
zeky
Star
Star

Príspevok od používateľa zeky »

Toto už je podľa mňa čistý trolling. Najviac ma udivuje myšlienka veriacich, že existencii alebo vesmíru dávame zmysel my. Tak hypoteticky keby existoval život jedine na Zemi a tá by zanikla (scenár si vymyslí každý sám), myslíš, že vesmír by to zaujímalo? Že nejakú galaxiu, hviezdu, planétu vzdialenú xy svetelných rokov by to nejak zasiahlo? Prestali by existovať, lebo ľudská rasa vymrela? Krutá pravda je že "The Universe doesn´t give a flying f*ck about you".
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

Pekný príklad kresťanského egoizmu. Vesmír je tu kvôli človeku aby mal kde žiť.
Pritom je to presne naopak.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

strapaty: ty si mi vôbec neodpovedal. Ja som sa pýtal na život na inej planéte, nie či tu žijú všetci ľudia čo zomreli (zombíci?). A ak tu žijú všetci ľudia čo zomreli, tak to znamená že veríš na duchov a žijú tu s nami? Alebo to znamená že to nebo a peklo je na tejto zemi keď žijú tu? Tvoja "odpoveď" neodpovedala na to čo som sa pýtal, práve naopak ako vidíš, vynorila ďalšie otázky.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Obyčajný antropocentrizmus. Pre kresťanstvo, ale aj iné náboženstvá príznačný.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa strapaty »

audiotrack
toto nie je pre teba odpoved???

//autoeditácia príspevku (21 Mar 2014, 19:18)
Jozef Koval
uz som ti raz pisal ze tieto prispevky pisem kvoli sebe ... nie aby som niekoho presviedcal ... mna to nuti hladat odpovede v pisme.... ja sa tym vzdelavam v nabozenstve .... clovek si musi ale davat pozor aby uplne z toho nezblbol ... lebo sa hovori ze ak sa rozpravas s hlupakom viac ako 10 minut ...stava sa hlupak aj s teba ....

ak si si vsimol vsetci svorne odignorovali takmer nijaku pravdepodobnost ze mohol zivot vzniknut sam .... ale pre nich je akakolvek teoria lepsia pokial popiera boha ... aj keby si im dal vecny dokaz neuveria ti ... vsetko sa da vyvratit... cize snaha plhohodnotne komunikovat je tu marna ,,,, kazdy mame svoj slovnik a svoju pravdu ... a nik nechce pripustit ze by sa mylil... ale aj tak si myslim ze to nie je zbytocne .... vzajomna konfrontacia nam moze vsetkym pomoct chapat jeden druheho .... a to je dnes vo svete najvacsi problem ......ludia spolu uz nekomunikuju .... len prezentuju svoje tvrdenia ...
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

strapaty napísal: lebo sa hovori ze ak sa rozpravas s hlupakom viac ako 10 minut ...stava sa hlupak aj s teba ....
Tak aby sme sa teda pobrali odtiaľto, nech neohlúpneme z tých rozprávok. :)
strapaty napísal:ak si si vsimol vsetci svorne odignorovali takmer nijaku pravdepodobnost ze mohol zivot vzniknut sam .... ale pre nich je akakolvek teoria lepsia pokial popiera boha ... aj keby si im dal vecny dokaz neuveria ti ... vsetko sa da vyvratit... cize snaha plhohodnotne komunikovat je tu marna ,,,, kazdy mame svoj slovnik a svoju pravdu ... a nik nechce pripustit ze by sa mylil... ale aj tak si myslim ze to nie je zbytocne .... vzajomna konfrontacia nam moze vsetkym pomoct chapat jeden druheho .... a to je dnes vo svete najvacsi problem ......ludia spolu uz nekomunikuju .... len prezentuju svoje tvrdenia ...
To je len tvoj výmysel, nikto to tu nepovedal. Veda podporuje kritické myslenie. Keby si svoju teóriu dokázal podložiť dôkazmi a nedokázali by sme nájsť žiadny príklad, kde tvoja teória neplatí, nie je problém uveriť. Toto však žiadne náboženstvo nedokáže urobiť. A ani nechce, lebo keby sa do toho pustilo, ukázalo by nedokonalosť svojich tvrdení a nadprirodzene a všetkých tých nezmysloch.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

dokaz je to jedine po com tuzime, to vy nie ste schopni ziaden poskytnut...
Jozef Koval
Medium Star
Medium Star

94jakub napísal:Tak aby sme sa teda pobrali odtiaľto, nech neohlúpneme z tých rozprávok. :)
To je len tvoj výmysel, nikto to tu nepovedal. Veda podporuje kritické myslenie. Keby si svoju teóriu dokázal podložiť dôkazmi a nedokázali by sme nájsť žiadny príklad, kde tvoja teória neplatí, nie je problém uveriť. Toto však žiadne náboženstvo nedokáže urobiť. A ani nechce, lebo keby sa do toho pustilo, ukázalo by nedokonalosť svojich tvrdení a nadprirodzene a všetkých tých nezmysloch.
Vy ateisti ani neviete o koľko sme my veriaci pred vami napred. My máme objasnené ako to bolo od stvorenia človeka až po koniec sveta a posmrtný život. Zatiaľ čo vy veríte iba vede ktorá povie raz tak raz inak. Veda ešte netuší straaašne veľa vecí a ani nikdy všetko nepochopí lebo my sa s Božou múdrosťou nemôžeme porovnávať.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

stačí hodnoverná teoria, netreba dôkaz. Ale kniha ktorá si sama protirečí a argumenty veriacich založené iba na viere a neschopné zodpovedať základné otázky takúto teoriu rozhodne netvoria

//autoeditácia príspevku (21 Mar 2014, 19:44)
Jozef Koval napísal:
Vy ateisti ani neviete o koľko sme my veriaci pred vami napred. My máme objasnené ako to bolo od stvorenia človeka až po koniec sveta a posmrtný život. Zatiaľ čo vy veríte iba vede ktorá povie raz tak raz inak. Veda ešte netuší straaašne veľa vecí a ani nikdy všetko nepochopí lebo my sa s Božou múdrosťou nemôžeme porovnávať.
čo je lepšie, mať v peňaženke 20€ alebo veriť že tam mám stovku ale nemôžem sa do nej pozreť, nikto mi nepovie či tam je, a ak náhodou aj áno, nemôžem ju použiť?
Možno vieme toho ako ľudstvo málo, no to čo vieme, sú fakty. Vy ste si vymysleli toho omnoho viac, no ani jediný maličký detailk nemáte overený. A nedokážete vysvetliť ani jednoduché otázky
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

to ze jeden zivocisny druh dosiahol takeho stupna inteligencie ze dokaze vedome vykonavat rozne cinnosti,rozmyslat a pracovat je naozaj fascinujuce. Ale nie je na tom z principu nic nemozne,aj mnoheine zivocisne druhy maju pozoruhodny stupen inteligencie /primaty,delfiny a pod./
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Jozef Koval napísal:Vy ateisti ani neviete o koľko sme my veriaci pred vami napred. My máme objasnené ako to bolo od stvorenia človeka až po koniec sveta a posmrtný život. Zatiaľ čo vy veríte iba vede ktorá povie raz tak raz inak. Veda ešte netuší straaašne veľa vecí a ani nikdy všetko nepochopí lebo my sa s Božou múdrosťou nemôžeme porovnávať.
Nemáš objasnené nič. Len sprosto veríš tvrdeniam z jednej pochybnej knihy, ktorú napísal boh vie kto a bola dve tisíc rokov aby zapadala do propagandy cirkvi. Nič viac. Nevieš si priznať, že v Biblii nemusí byť napísaná pravda.

Ja verím vede, nie jej tvrdeniam. Nemusíš veriť tomu, že sme zložení s atómov ale všetky pozorovania a výpočty to dokazujú. Keby si objavil prípad, ktorý by nezapadal do tejto teórie, zmenil by si svet. Lenže tento princíp veriaci nikdy nepochopia.

Každý vedec a človek, ktorého veda zaujíma ti povie aby si ukázal, že vedecké teórie nie sú pravdivé. Oni ťa za to neupália, naopak, dajú ti za to Nobelovú cenu. Ja tiež chcem aby si vyvrátil fungujúce teórie o vzniku Vesmíru a budem ťa v tom plne podporovať, pretože to naše poznanie posunie ďalej. Lenže tohto nie je schopný nikto, kto sa oháňa Bibliou, kvôli jeho zaslepenosti.
Jozef Koval
Medium Star
Medium Star

audiotrack napísal:stačí hodnoverná teoria, netreba dôkaz. Ale kniha ktorá si sama protirečí a argumenty veriacich založené iba na viere a neschopné zodpovedať základné otázky takúto teoriu rozhodne netvoria

//autoeditácia príspevku (21 Mar 2014, 19:44)

čo je lepšie, mať v peňaženke 20€ alebo veriť že tam mám stovku ale nemôžem sa do nej pozreť, nikto mi nepovie či tam je, a ak náhodou aj áno, nemôžem ju použiť?
Možno vieme toho ako ľudstvo málo, no to čo vieme, sú fakty. Vy ste si vymysleli toho omnoho viac, no ani jediný maličký detailk nemáte overený. A nedokážete vysvetliť ani jednoduché otázky
My vieme vysvetliť skoro všetko len nie tak ako by ste vy chceli.

//autoeditácia príspevku (21 Mar 2014, 20:23)
94jakub napísal:Nemáš objasnené nič. Len sprosto veríš tvrdeniam z jednej pochybnej knihy, ktorú napísal boh vie kto a bola dve tisíc rokov aby zapadala do propagandy cirkvi. Nič viac. Nevieš si priznať, že v Biblii nemusí byť napísaná pravda.

Ja verím vede, nie jej tvrdeniam. Nemusíš veriť tomu, že sme zložení s atómov ale všetky pozorovania a výpočty to dokazujú. Keby si objavil prípad, ktorý by nezapadal do tejto teórie, zmenil by si svet. Lenže tento princíp veriaci nikdy nepochopia.

Každý vedec a človek, ktorého veda zaujíma ti povie aby si ukázal, že vedecké teórie nie sú pravdivé. Oni ťa za to neupália, naopak, dajú ti za to Nobelovú cenu. Ja tiež chcem aby si vyvrátil fungujúce teórie o vzniku Vesmíru a budem ťa v tom plne podporovať, pretože to naše poznanie posunie ďalej. Lenže tohto nie je schopný nikto, kto sa oháňa Bibliou, kvôli jeho zaslepenosti.
Pochybnej knihy pre nás pravdivá pre vás pochybná a to že je pochybná znamená že si nemôžete byť istí že nie je pravdivá.

Ja netvrdím že neverím že sme zložení z atómov naopak ja som prístupný vedeckým faktom ja a veriaci len tvrdíme že to stvoril Boh.

Ja nespochybňujem vedecké teórie rád sa dozviem niečo nové z dokonalého Božieho diela a čím viac sa o tom dozvedám tým viac žasnem nad Božou inteligenciou.
Napísať odpoveď