Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa strapaty »

gogo956 napísal:Ziadam o vysvetlenie, preco som zo strany tychto "nabozenskych" ludi osocovany a urazany len preto ze poukazujem na doložené historicke skutocnosti.
Stale cakam na odpoved ohladom predkožky, plus by ma tiez zaujimal ich nazor na skutocnost ze v roku 725 daroval papez kralovi Pipinovi Kratkemu Jezisove sandale. Tiez katedrala v Trevire obsahuje udajne rucho Kristovo,je ale dost zaujimave ze prve zmienky o tejto relikvii su az od roku 1512.
ospravedlnujem sa ti ze som tak vybuchol ... bolo to dost arogantne pisane a sa ma to dotklo ...
lebo su to pseudohistoricke fakty.... ja osobne som reagoval na klananie sa predkozke....
krestania sa klanaju len bohu .... nikomu ani nicomu inemu ... (neklaniame sa ani pannenke marii ani svatym ... ) co sa tyka relikvii v mojom zivote nemaju nejake osobitne miesto... ale v cirkvi stotoznuju toho cloveka ktoremu patria ... cize hodnoty ktore vytvoril... nie je mojim cielom skumat ci su prave alebo nie ... v podstate mi to je jedno ... ten clovek ktory to skuma ma za to zodpovednost nie ja ...
urcite mali v r 725 dostatocne vedecke metody aby spravne vedeli posudit ci je to jezisova predkozka alebo nie.... (nevedeli spravne posudit tvar zeme ... )
bohuzial cirkev musela davat odpovede na otazky ktore aj sama nepoznala .... aj ked v tej dobe bola vedecky asi na tom najlepsie ... ale to nie je hlavnou ulohou cirkvi... hlavnou ulohou nabozenstva je ako zit kristovo ucenie lasky a zit s bohom ... cize ako dosiahnut zivot vecny a oslaveny ...
tehla

Príspevok od používateľa tehla »

gogo956 napísal:Ziadam o vysvetlenie, preco som zo strany tychto "nabozenskych" ludi osocovany a urazany
mozno preto, ze robis to iste
Steju
King
King

Príspevok od používateľa Steju »

Aa vitaj tehla, prišiel si nás obohatiť o nejaké nove fakty o tom, že evolúcia neexistuje alebo ako velmi si ako kresťan prenasledovaný alebo si iba prišiel písať nepravdivé obvinenia?
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

tehla sem chodí v nárazových vlnách plných agresívnej propagandy mierumilovného náboženstva. Potom, čo nedokáže Ďalej diskutovať a odpovedať na otázky, sa opäť stiahne načerpať nové sily.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

steju alias Bruce Vsemohuci
jasne riaditel vesmitu zasa kope ... vsetci nabok

//autoeditácia príspevku (24 Mar 2014, 12:44)
http://kormidlo.sk/bude-nam-to-klapat-v ... zAZwah5MXc
Jozef Koval
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Jozef Koval »

gogo956 napísal:Inkvizicia:Inscenacia zaverecneho aktu inkvizicneho procesu sa volala autodafe-po portugalsky akt viery.
Po prvy raz ho pouzili v Parizi roku 1242 ako oznacenie specialnej svatej omse na ktorej sa vyhlasuje inkvizicny rozsudok. Vykonanie rozsudku nasledovalo ihned po skonceni omše.Tento postup sa zauzival s pribudajucim poctom odsudenych aby nebolo potrebne vyhlasovat rozsudky jednotlivo. Veriaci teda kazdu nedelu prichadzali do katedraly aby sa v ramci zbožného rozptýlenia i na vystrahu pozreli na zastup odsudenych kacirov v kajucnickych koseliach a spicatych ciapkach, chorych a vyhladovanych dlhorocnym vazanim. Kaciri vystupovali na javisko vybudovane osobitne na tento ucel a na znak zmareneho zivota drzali v rukach zhasnute sviece.Ucastou na slavnostnej svatej omsi v zboznom a kajucnom rozjimani mohli veriaci po smrti ziskat skratenie pobytu v pekelnom ohni o 40dni. Taketo bohosluzby trvali aj niekolko hodin,pretoze po kazni inkvizitora prisli na rad notari ktori obradne citali podorbne priznania odsudenych tu museli nasledne priznat sovje viny a mali poslednu moznost vzdat sa bludnej viery. Nasledovalo vyhlasenie rozsudku.Hoci byvalo nestastnikov niekedy aj vyse sto, kazdy prisiel na rad osobitne,najprv lahsie pripady naostatok najtazsie-vecsinou recidivisti ktorych bolo potrebne odovzdat do ruk svatskej moci. Rozsudky smrti sa nevyhlasovali v kostole aby nedoslo k znesvateniu Bozieho pribytku.Poprava na hranici sa uskutocnila az nasledujuci den aby sa zvrhlici mohli este kajat. Svetske majetky popravenych cirkev prijimala s radostou,pravdaze, vyhradne na zbozne ucely.
Cierna kniha katolickej cirvi, Michael Hebeis

Jozef Koval
vies nam prosim vysvetlit preco si reagoval tak ako si reagoval ked som sa Ta pytal na zalezitost ohladom Jezisovej predkozky? pretoze ide o historicky podlozeny fakt, tak naozaj nechapem Tvoju reakciu, cakam dychtivo na Tvoju odpoved.
A čo som ti mal iné napísať na takú sprostosť? Ja uznávam Ježiša a nie jeho predkožku.

//autoeditácia príspevku (24 Mar 2014, 15:13)
miki690 napísal:Preco sa k tomu nevyjadrujes ? Boli to normalne otazky na ktore ma zaujima tvoja odpoved. Priklad s tym, ze ta Boh vyda satanovi na pospas - tam som napriklad narazal na knuhu Jób, kde Boh toto presne spravil. A tiez ma zaujima ako mozes pri tvojej viere nezit v konstantnom strachu, lebo "nevies dna ani hodiny".
Prečo nežijem v strachu? Viera je o radosti a nie o smútku..

//autoeditácia príspevku (24 Mar 2014, 15:20)
Unkown napísal:
Nuž nerád ti zase robím dieru do rozprávok, ale večného utrpenia bez hormónov sa veľmi nebojím, keďže bez nich nebudem vnímať totálne a absolútne nič.

Btw ja už sa ani nesnažím vypisovať siahodlhé odpovede. Je jedno koľko toho napíšem, on aj tak odpíše blbosť a ja sa zasmejem. Veď preto som aj tu.
Ty si úplne mimo koľko máš rokov? Ja hovorim že po smrti už duša nebude zvádzaná a nebudeš túžiť po sexe vidím že sa ti musí všetko vysvetliť do detailov.
miki690
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa miki690 »

Jozef Koval napísal: Prečo nežijem v strachu? Viera je o radosti a nie o smútku..
Teda veris, se existuje peklo, vecne trapenie a moznost ze tam sam skoncis, ale mas aj tak radost ? Prosim o trochu lepsie vysvetlenie.

A viera obecne nieje o radosti. Tvoja osobna viera zrejme ano, ked to takto tvrdis, ale urcite nie obecne. Obecne je viera o tom, ze povazujes nieco za pravdu bez toho aby si mal o tom dokazy.

btw strach a smutok su podla mna celkom odlisne emocie.
vladenko007
VIP
VIP

Príspevok od používateľa vladenko007 »

Unkown
Musíš vziať do úvahy že veriaci za tie roky si život po smrti vyšperkovali do takých detailov že oni idú už na istotu. Tam oni majú presné pravidlá. :psssst:

:slap: :slap:
Jozef Koval
Medium Star
Medium Star

vladenko007 napísal:Unkown
Musíš vziať do úvahy že veriaci za tie roky si život po smrti vyšperkovali do takých detailov že oni idú už na istotu. Tam oni majú presné pravidlá. :psssst:

:slap: :slap:
Samozrejme všetko si šperkujeme sami.... :aasmile10:

//autoeditácia príspevku (24 Mar 2014, 16:16)
miki690 napísal:Teda veris, se existuje peklo, vecne trapenie a moznost ze tam sam skoncis, ale mas aj tak radost ? Prosim o trochu lepsie vysvetlenie.

A viera obecne nieje o radosti. Tvoja osobna viera zrejme ano, ked to takto tvrdis, ale urcite nie obecne. Obecne je viera o tom, ze povazujes nieco za pravdu bez toho aby si mal o tom dokazy.

btw strach a smutok su podla mna celkom odlisne emocie.
Mám radosť z toho že viem že Boh existuje a že ma miluje tak ako ostatných samozrejme sa aj bojím lebo každý môže skončiť v pekle ale viera je o radosti báť sa už musíme pre svoje skutky.
vladenko007
VIP
VIP

Príspevok od používateľa vladenko007 »

Samozrejme všetko si šperkujeme sami....
ale uvedomuješ si fakt že tam nikdy nikto nebol? Že sú to len vaše dohady.
Unkown
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Unkown »

Ty si úplne mimo koľko máš rokov? Ja hovorim že po smrti už duša nebude zvádzaná a nebudeš túžiť po sexe vidím že sa ti musí všetko vysvetliť do detailov.
Nie, môj zlatý, to ty si úplne mimo, lebo nevidíš ani náznaky súvislostí, ktoré vnímam ja a ktoré sa ti pokúšam vyhodiť na oči. Zjavne sa neviem vyjadriť dostatočne primitívne. Ale že si to ty, skúsim to.

Takže duša...Celé vedomie tvojej "duše" nieje ničím iným, než dôsledkom interakcie neurónov zapríčinenej hormónmi. Či už ide o pokušenie alebo o vieru. A ty mi teraz tvrdíš, že po smrti naša "duša" ostane, len bude bez pokušení? Pripomína mi to ďalšie z radu tisícov pokryteckých tvrdení, na ktoré ste experti. Po smrti mi ostane len to "dobré", "zlé" sa stratí aj napriek tomu, že obidva majú rovnakú príčinu? Snáď som sa vyjadril dostatočne jednoducho, primitívnejšie to už naozaj neviem.

//autoeditácia príspevku (24 Mar 2014, 16:34)
Mimochodom, načo je potom vôbec peklo? Veď po smrti bude každá duša čistá, čiže ju nebude mať čo pokúšať, čiže bude veriť.

//autoeditácia príspevku (24 Mar 2014, 17:01)
Unkown
Keby tak existoval spôsob ako sa im vysmiať, keď zomrú a zistia (resp. nezistia), že po smrti nieje nič... :-D
Jozef Koval
Medium Star
Medium Star

Unkown napísal:
Nie, môj zlatý, to ty si úplne mimo, lebo nevidíš ani náznaky súvislostí, ktoré vnímam ja a ktoré sa ti pokúšam vyhodiť na oči. Zjavne sa neviem vyjadriť dostatočne primitívne. Ale že si to ty, skúsim to.

Takže duša...Celé vedomie tvojej "duše" nieje ničím iným, než dôsledkom interakcie neurónov zapríčinenej hormónmi. Či už ide o pokušenie alebo o vieru. A ty mi teraz tvrdíš, že po smrti naša "duša" ostane, len bude bez pokušení? Pripomína mi to ďalšie z radu tisícov pokryteckých tvrdení, na ktoré ste experti. Po smrti mi ostane len to "dobré", "zlé" sa stratí aj napriek tomu, že obidva majú rovnakú príčinu? Snáď som sa vyjadril dostatočne jednoducho, primitívnejšie to už naozaj neviem.

//autoeditácia príspevku (24 Mar 2014, 16:34)
Mimochodom, načo je potom vôbec peklo? Veď po smrti bude každá duša čistá, čiže ju nebude mať čo pokúšať, čiže bude veriť.

//autoeditácia príspevku (24 Mar 2014, 17:01)

Keby tak existoval spôsob ako sa im vysmiať, keď zomrú a zistia (resp. nezistia), že po smrti nieje nič... :-D
Al choď už do riti s tými vedeckými kecami tie vedecké keci šíria takí fanatickí ateisti ako ty. Keby existoval spôsob ako sa nám vysmiať po smrti? Tebe sa budú smiať démoni ktorí ťa budú v pekle mučiť aký si bol na svete sprostý a slepý.
Unkown
Medium Star
Medium Star

Fúha, chlap(c)i, dohnal som kresťana až tak ďaleko, aby sa ani len nepokúšal (ne)logicky obhájiť svoju vieru, ale aby rovno začal nadávať. A to nie urážkami, ale argumentmi. Som na seba pyšný :oops:

Btw nemal by si ako správny kresťan akceptovať slobodnú vôľu iných a neodsudzovať ich za jej uplatnenie? Toto ti Boh pri poslednom súde istotne zráta. Vidíme sa teda v pekle :new01:
Steven666
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Steven666 »

Církvím se v poslední době celkem daří napravovat si reputaci, protože aktuální papež je docela sympaťák s názory, které nemají se středověkem překvapivě moc společného. Pak ale přijde idiot jako pastor a rozhlasová hvězda Kevin Swanson a zase je dobrá pověst v háji. Spolu se svým hostem Stevem Vaughnem se totiž pustili do Ledového království. Podle nich patří Disney mezi společnosti, které nejvíc podporují homosexuály (což je podle církve špatně a půjdete za to do pekla, jen pro připomenutí). Oba pánové se pak pustili do dalšího teoretizování, ze kterého vzešla geniální myšlenka, že Ledové království dělá z dětí gaye a k zamyšlení „co bych udělal, kdybych byl ďábel, chtěl se nabourat do společenského systému a udělat něco fakt fakt fakt zlého pěti až sedmiletým dětem v křesťanských rodinách Ameriky?“ Vedle toho obviňují film z toho, že z malých holčiček chce udělat lesby, což obyčejní rodiče nepochopí. Ti dva musí být prvotřídní kreténi a posměch nejen filmových fanoušků jim ze srdce přeji.
zdroj:http://www.moviezone.cz/clanek/26177-vi ... star-wars/
toto ani nie je vtipné..
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

miki690 píše:
Preco sa k tomu nevyjadrujes ? Boli to normalne otazky na ktore ma zaujima tvoja odpoved. Priklad s tym, ze ta Boh vyda satanovi na pospas - tam som napriklad narazal na knuhu Jób, kde Boh toto presne spravil. A tiez ma zaujima ako mozes pri tvojej viere nezit v konstantnom strachu, lebo "nevies dna ani hodiny".

nepochopil si ze to bolo o Jobovej vernostia viere ... ??? a ze ked vytrval tak ho boh odmenil 100 nasobne??? cize nech pridu akekolvek prekazky a ty vytrvas budes mnohonasobne odmenenny

//autoeditácia príspevku (24 Mar 2014, 18:07)
viera je radost ... kto uveri a bude ma nasledovat bude spaseny..... bozie milostrdenstvo je nekonecne...

//autoeditácia príspevku (24 Mar 2014, 18:13)
Unkown napísal:Fúha, chlap(c)i, dohnal som kresťana až tak ďaleko, aby sa ani len nepokúšal (ne)logicky obhájiť svoju vieru, ale aby rovno začal nadávať. A to nie urážkami, ale argumentmi. Som na seba pyšný :oops:

Btw nemal by si ako správny kresťan akceptovať slobodnú vôľu iných a neodsudzovať ich za jej uplatnenie? Toto ti Boh pri poslednom súde istotne zráta. Vidíme sa teda v pekle :new01:
tak odsudzovat by ta nemal ... ale mal by ta napomenut .... .... kazdy si moze za svoje stastie a nestastie ... to je slobodna vola ... kludne si daj ruku na horuci sporak ... ja to neurobim lebo kristus hovori ze si spalim ruku ... ty ked mu neveris tak si to over... ale ako to skutocne je uvidime az po smrti ... ja nemam co stratit ... ked mas pravdu ty nic sa nedeje ... horsie to bude ked mam pravdu ja ... aspon pre teba ... myslim ze toto je urcite prve logicke tvrdenie krestana na tomto fore :D
Unkown
Medium Star
Medium Star

Ty si z tých inteligentnejších. A to neberiem do úvahy len kresťanov. Preto ma udivuje, že veríš v rozprávky starej matere.

To, s čím mám problém je samotný koncept viery. "Ver vo mňa, inak budeš potrestaný". To ako vážne? Za účelom debaty pripustím, že Boh existuje. A čo takí domorodí obyvatelia Afriky? Nikdy o Bohu nepočuli, budu preto potrestaní, lebo neverili? Prečo by vesmír mala riadiť nejaká subjektívna, egocentrická autorita trestajúca neveriacich? Ak už dokážeme objektívne zadefinovať dobro a zlo (čo je tiež námet na veľmi dlhú debatu), stále neviem, prečo by som mal byť nakoniec súdený na základe viery. Kresťanstvo zo mňa automaticky nespraví dobrého človeka tak, ako ani ateizmus zlého. Veriaci porušujúci božie prikázania má väčšiu šancu dostať sa do neba, než ateista, ktorý bol počas svojho života lepším človekom? Smelo si dovolím tvrdiť, že zo všetkých zlých vecí dejúcich sa na planéte je nedôvera v nedokázané tvrdenia tým najmenším zlom. Tak prečo teda vyžaduje najtvrdší trest? Ak je to všetko tak ako vravíte, Boh teda musí byť poriadne narcistický hajzlík.
Steju
King
King

Príspevok od používateľa Steju »

nepochopil si ze to bolo o Jobovej vernostia viere ... ??? a ze ked vytrval tak ho boh odmenil 100 nasobne??? cize nech pridu akekolvek prekazky a ty vytrvas budes mnohonasobne odmenenny
Typický príklad toho, že kresťania sú kresťania (aj) preto, že sa mi páči myšlienka, že 'na konci' budú namiesto nudnej smrti neuveriteľne odmenení. Mne sa síce páči myšlienka, že by som sa po smrti znova narodil ako rocková hviezda, ale to neznamená, že tomu začnem veriť. Ale hold, slabší ľudia to zrejme potrebujú.
tak odsudzovat by ta nemal ... ale mal by ta napomenut .... .... kazdy si moze za svoje stastie a nestastie ... to je slobodna vola ... kludne si daj ruku na horuci sporak ... ja to neurobim lebo kristus hovori ze si spalim ruku ... ty ked mu neveris tak si to over... ale ako to skutocne je uvidime az po smrti ... ja nemam co stratit ... ked mas pravdu ty nic sa nedeje ... horsie to bude ked mam pravdu ja ... aspon pre teba ... myslim ze toto je urcite prve logicke tvrdenie krestana na tomto fore :D
Pokus o sebakritiku chválim, ale naneštastie, ani toto tvrdenie nie je logické. Už som to tu vysvetľoval (nie len ja) asi stokrát, a keď si to doteraz nepochopil nemá zmysel opakovať to po stoprvýkrát. Napíšem len, že Pascal's wager. (nie len tvoja) Neschopnosť pochopiť písaný text ma fakt udivuje...
Jozef Koval
Medium Star
Medium Star

Unkown napísal:Fúha, chlap(c)i, dohnal som kresťana až tak ďaleko, aby sa ani len nepokúšal (ne)logicky obhájiť svoju vieru, ale aby rovno začal nadávať. A to nie urážkami, ale argumentmi. Som na seba pyšný :oops:

Áno možno tam skončím ale ja si to aspoň priznám a píšem to po 100x ja nikoho neodsudzujem ale niektoré tvoje komentáre sú provokatívne a ďalšia vec ktorú píšem po 100x to že je niekto kresťan neznamená že nikdy nezahreší my sme takí ľudia ako aj vy ale my si svoje chyby priznáme a oľutujeme ich pred Bohom čiže na spovedi.

//autoeditácia príspevku (24 Mar 2014, 19:15)
strapaty napísal:miki690 píše:
Preco sa k tomu nevyjadrujes ? Boli to normalne otazky na ktore ma zaujima tvoja odpoved. Priklad s tym, ze ta Boh vyda satanovi na pospas - tam som napriklad narazal na knuhu Jób, kde Boh toto presne spravil. A tiez ma zaujima ako mozes pri tvojej viere nezit v konstantnom strachu, lebo "nevies dna ani hodiny".

//autoeditácia príspevku (24 Mar 2014, 18:07)
viera je radost ... kto uveri a bude ma nasledovat bude spaseny..... bozie milostrdenstvo je nekonecne...

//autoeditácia príspevku (24 Mar 2014, 18:13)

Aj ty si myslíš že ho odsudzujem? To že niekomu povieš nadávku neznamená že ho odsudzuješ.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

Unkown napísal:Ty si z tých inteligentnejších. A to neberiem do úvahy len kresťanov. Preto ma udivuje, že veríš v rozprávky starej matere.

To, s čím mám problém je samotný koncept viery. "Ver vo mňa, inak budeš potrestaný". To ako vážne? Za účelom debaty pripustím, že Boh existuje. A čo takí domorodí obyvatelia Afriky? Nikdy o Bohu nepočuli, budu preto potrestaní, lebo neverili? Prečo by vesmír mala riadiť nejaká subjektívna, egocentrická autorita trestajúca neveriacich? Ak už dokážeme objektívne zadefinovať dobro a zlo (čo je tiež námet na veľmi dlhú debatu), stále neviem, prečo by som mal byť nakoniec súdený na základe viery. Kresťanstvo zo mňa automaticky nespraví dobrého človeka tak, ako ani ateizmus zlého. Veriaci porušujúci božie prikázania má väčšiu šancu dostať sa do neba, než ateista, ktorý bol počas svojho života lepším človekom? Smelo si dovolím tvrdiť, že zo všetkých zlých vecí dejúcich sa na planéte je nedôvera v nedokázané tvrdenia tým najmenším zlom. Tak prečo teda vyžaduje najtvrdší trest? Ak je to všetko tak ako vravíte, Boh teda musí byť poriadne narcistický hajzlík.
hovoris mi s duse a pred par rokmi by som to sam napisal....
ale ono je to trochu inac ... my sa rodime "potrestany" viera oslobodzuje
v afrike ... ?? boh je spravodlivy sudca dobrych odmenuje a zlach tresce ... kristus zomrel za vsetkych ludi ..
boh nic neriadi ..on je podstata vesmiru ... on je podstata zivota ... on je zivot laska a nadej
co ak sudeny nebudes ... len budes citit vsetku nepravost do dosledkov ktoru si kedykolvek vykonal ... a to vecne ... jediny kto ti bude moct pomost bude boh .. on dokaze jediny zmierit nase poklesky ..
ano dobry clovek ani zly neexistuje ... su len dobre skutky a zle skutky .. kazdu sekundu sa rozhodujeme ci budeme robit dobro ci zlo ..je to ako s nozom ... jeden s nim odkroji chleba druhy bodne do chrbta
..
kto uveri vo mna a bude ma nasledovat bude spaseny ... no bozi zakon je uz od stvorenia vpisany do srdca cloveka ... "a stvoril cloveka na svoj obraz"... nabozenstvo je len cesta ako sa bohu viac priblizit.. ako mat s bohom intenzivnejsi vstah
boh je laska ... kde niet lasky tam je zlo a nenavist... kde je laska je nebo kde niet lasky je peklo ...
boh je nadej ... kde niet nadeje je beznadej ... kde je nadej je cesta kde niet cesty je peklo ...
boh je pravda ... kde niet pravdy je loz .... kde je pravda tam je poznanie ...kde niet pravdy tam je peklo
boh je zivot ... kde niet zivota je smrt ... kde je zivot tam je vskriesenie .... kde niet zivota tam je peklo
clovek vzisiel z boha a k bohu sa tuzi navratit... telo klame ako had ... ale jedneho dna bude zmenene v prach a ostane duch ktory bud uvidi tvar boha alebo bude bludit vo vecnej temnote .. lebo boh je jedine svetlo nasho zivota
Napísať odpoveď