Fotografia - vaše fotky
Re: Fotografia - vaše fotky
To slnko na mňa pôsobí ako nejaká chyba na filme.. 
Ak odhliadnem od nestastneho fotenia v protisvetle (aj v protisvetle sa daju robit uzasne fotografie, ale toto zdaleka nie je ten pripad), nepekneho prepaleneho slnka a pomerne nudneho obsahu.. nepristala by fotografii predsalen takato klasicka kompozicia viacej? Zialbohu, slnko sa mi odtial nepodarilo vyrezat.
Na to, aby si obloha v kompozicii zasluzila vyrazny, az dominantny priestor, musi niecim zaujat - pre ilustraciu prikladam jeden zo svojich dovolenkovych gycov.
Tu si zachytil len prazdnu modru, kde nie je o co opriet pohlad, preto sa kazdy aj tak bude pozerat na spodnu cast fotografie. U krajiniek je skor udomacneny format na sirku - niezeby sa na vysku nesmelo fotit, ale opat to chce vhodny motiv.
Na to, aby si obloha v kompozicii zasluzila vyrazny, az dominantny priestor, musi niecim zaujat - pre ilustraciu prikladam jeden zo svojich dovolenkovych gycov.
Tu si zachytil len prazdnu modru, kde nie je o co opriet pohlad, preto sa kazdy aj tak bude pozerat na spodnu cast fotografie. U krajiniek je skor udomacneny format na sirku - niezeby sa na vysku nesmelo fotit, ale opat to chce vhodny motiv.
Na ľavej strane je toho priveľa, ba čo horšie, hlavný objekt-strom- ti do toho zasahuje. Toto by sa dalo komponovať trocha inak a myslím, že výsledok by bol vynikajúci. V prvom rade si to mal fotiť zdola, čo by jednak odstránilo kontakt stromu s rušivým pozadím a okrem toho by strom pôsobil omnoho viac dominantne. Tiež si sa mohol posunúť trocha doľava. Pokiaľ ide o slnko, mal si pricloniť... Silno pricloniť, aspoň f/11. A ak by to celé vyzeralo tak, ako si predstavujem, pasoval by tomu prechod do čiernobielej. Potom už len zarámovať a zavesiť v obývačke.
Vďaka, nabudúce to hádam odfotím lepšie.
yogi ked najdes nieco co ta zaujalo, skus to nafotit z roznych uhlov, viac zaberov, a viac modov, klasicky ako ked sa ucis fotit alebo cokolvek ine, cvicenie robi majstra...
len malo ludi ma fotograficke oko ze ked zbada objekt vie presne aka kompozicia mu sedi a na prvy krat to cvakne na jednotku... ale aj cvik robi majstra
nahod viac verzii do pc, ak mas chut a vies sprav nejaky postproces a uvidis ze sa to zlepsi...
//autoeditácia príspevku (03 Apr 2014, 15:49)
[quote="Polo-X"][/quote]
ale aby som len nekecal, tak opat reenactment, kedze ine nefotim, ale par zaberov z poslednych akcii
len malo ludi ma fotograficke oko ze ked zbada objekt vie presne aka kompozicia mu sedi a na prvy krat to cvakne na jednotku... ale aj cvik robi majstra
nahod viac verzii do pc, ak mas chut a vies sprav nejaky postproces a uvidis ze sa to zlepsi...
//autoeditácia príspevku (03 Apr 2014, 15:49)
[quote="Polo-X"][/quote]
ale aby som len nekecal, tak opat reenactment, kedze ine nefotim, ale par zaberov z poslednych akcii
Jedna z prechádzky. Neviem, či len mne sa páči ten starý look, tak ma keď tak zdrbte 
(na zmenšenej fotke je zrnenie výraznejšie)
(na zmenšenej fotke je zrnenie výraznejšie)
Kompozicne mi tam neladia ozaj iba drobnosti, ktore by sa dali lahko riesit jemnym orezom.
Trochu skoda, ze dnes pomaly kazdy SW na upravu fotografii obsahuje sadu filtrov pod nazvom "Do*eb fotku". Ak chces tomu dat old look, tak sa skus pohrat s BW prevedenim, pridanim sumu ako z lacneho telefonu (tak lacneho, ze aj fotak nema, tak foti mikrofonom).. vela dobroty nespravi
Trochu skoda, ze dnes pomaly kazdy SW na upravu fotografii obsahuje sadu filtrov pod nazvom "Do*eb fotku". Ak chces tomu dat old look, tak sa skus pohrat s BW prevedenim, pridanim sumu ako z lacneho telefonu (tak lacneho, ze aj fotak nema, tak foti mikrofonom).. vela dobroty nespravi
Vsetko co je robene na auto upravu je primarne do.ebane
Tieto auto veci su robene pre tupych americanov a uzivatelov istagramu ktorych vrcholo fotoumenia je cvak z mobilu...
Ja upravujem vsetko manualne, kazda fotka je Ina, ine svetlo atd atd
Tieto auto veci su robene pre tupych americanov a uzivatelov istagramu ktorych vrcholo fotoumenia je cvak z mobilu...
Ja upravujem vsetko manualne, kazda fotka je Ina, ine svetlo atd atd
Upravované je to manuálne, žiadne hlúpe auto. BW mi tam nijakraz nesedelo, viac sa mi to páčilo takto 
Na mňa tie farby pôsobia ako nie príliš podarené HDR. V strede fotky majú budovy auru, naľavo je zase vrch strechy podexponovaný. A ku kompozícii- možno trocha širšie ohnisko...
Druhá fotka.. Neviem, niečo jej chýba. Možno trocha viac photoshopu, možno iná kompozícia, neviem na to prísť
Prvá by bola pecka, keby si mal širšie sklo. Chýba mi vrch a ešte trocha priestoru aspoň na jednej strane. Kde to bolo fotené?
Btw Polo-X, čím fotíš?
Btw Polo-X, čím fotíš?
mozno to chcelo dat blesk proti slnku aby vlna bola osvietena, hodilo by to taky pekny efekt ako ked fotis babu pri zapadajucom slnku...
a kompo v tomto pripade, konecne niekdo kdo nedava deliacu ciaru cez polovicku na co som dost alergicky, ale tu by som stvrtku nechal dole a 3/4 dal prave oblohu a ten vysplech
unknow canon 5D mark I
a kompo v tomto pripade, konecne niekdo kdo nedava deliacu ciaru cez polovicku na co som dost alergicky, ale tu by som stvrtku nechal dole a 3/4 dal prave oblohu a ten vysplech
unknow canon 5D mark I
Nemyslim si, ze by mu blesk nieco pomohol - svetlo z neho by tam ani nedoputovalo. Zo zvyskom komentaru suhlasim.
V pripade druhej fotografie - je prilis tmava. Svoj podiel na tom ma aj vyrazna vinetacia. Na fotografii vidno stopy po snahe softverovo zachranit expoziciu, no mohol si sa posnazit z nej odstranit aj skrvny po zaprasenom snimaci. V tomto pripade si umiestnil horizont takmer do stredu fotografie. Dala by sa pouzit aj takato kompozicia, pokial je horna aj dolna polovica vyvazena. Kdezto tu je dole vsetko a hore prazdno. Myslienka u oboch fotografii dobra, no technicke nedostatky im nedovolia vyniknut.
V pripade druhej fotografie - je prilis tmava. Svoj podiel na tom ma aj vyrazna vinetacia. Na fotografii vidno stopy po snahe softverovo zachranit expoziciu, no mohol si sa posnazit z nej odstranit aj skrvny po zaprasenom snimaci. V tomto pripade si umiestnil horizont takmer do stredu fotografie. Dala by sa pouzit aj takato kompozicia, pokial je horna aj dolna polovica vyvazena. Kdezto tu je dole vsetko a hore prazdno. Myslienka u oboch fotografii dobra, no technicke nedostatky im nedovolia vyniknut.
ked som videl to more... tak si necham poradit co nerobit/nefotit ked sa k nemu dostanem najblzisie.
z toho mnozstva balastu vyber tych, o ktorych si myslim, ze su dobre a tych ku ktorym chcem vediet nazor
z toho mnozstva balastu vyber tych, o ktorych si myslim, ze su dobre a tych ku ktorym chcem vediet nazor
Zhrniem to. Všetko fotíš postojačky, čo je chyba. Niektoré fotky ma jednoducho nezaujali a keďže som nevidel miesto, nemôžem ti povedať čo by sa dalo spraviť inak. Ale veža pod oblúkom tej brány má potenciál. Fotka pod tým a posledná fotka detto. Čo by som robil na týchto miestach ja? Panoráma zložená zo 6 snímkov. Dva rady po troch na výšku orientovaných fotkách. A samozrejme, fotiť tak z 50-70cm nad zemou. Spodný rad by na prvej fotke zachytával pomníky zospodu, čo by pôsobilo dosť dramaticky. Vrchný rad by zachytil zbytok. Ťažko to opísať, tento človek http://www.ephoto.sk/uzivatel/devotee/ to robí v praxi. Používa 12-24 sklo na APS-C čipe a niektoré fotky (prevažne tie bagre) skladá až z 24 snímkov. Chce to prax a fotografické oko, ale stojí to zato. Veď si len skús predstaviť ako by tie miesta vyzerali, ak by si ich nafotil tou metódou.
//autoeditácia príspevku (18 Apr 2014, 18:09)
Lepší link http://petermajkut.com/
//autoeditácia príspevku (18 Apr 2014, 18:09)
Lepší link http://petermajkut.com/
dakujem. viem kam sa vrati, viem ze potrebujem stativ lebo na 2x3 fotky to v ruke neudrzim a tusim ako fotit nieco zaujimave.
este niekto nieco viac?
este niekto nieco viac?
To je mnozstvo
preto len velmi strucne ku kazdej z nich:
strom_cl.jpg - farebne mdla + osekat na format 3:2
strom_bw.jpg - prilis sede, tmave a bez kontrastu - rovnako potrebna uprava ako v pripade farebnej verzie. Tiez osekat na 3:2
sa1.jpg - vysoky objekt, vsetko okolo neho nizke/nezaujimave/nepotrebne.. fotit na vysku. Dotyk veze s okrajom + z dovodu zbiehajucich sa linii dojem, ze veza je naklonena - bud vyrovnat os objektivu do horizontu, odstupit od objektu a pouzit teleobjektiv, alebo pri fotografii na vysku nechat linie zbiehat rovnomerne. Farebne ok.
sa2.jpg - vhodne oramovanie foteneho objektu, spomedzi pridanych fotografii kompozicne najlepsia. Paci sa my vysoky kontrast a prekreslenie zamracenej oblohy (rovnako ako aj v predoslom pripade), avsak pyta sa mi zosvetlit tmave casti fotografie - hlavny objekt je utopeny v tme
enf1.jpg - opat farebne mdla, no uvazujem, ze aj prudkym orezanim na 3:2 a sirokouhlejsi format z toho nevytiahnes nieco pouzitelnejsie (aj kvoli umiestneniu vzdialeneho ostrova do prostriedku)
enf2.jpg - horizont takmer uprostred, presaturovana horna polovica, no mrtva a tmava spodna polovica bez zaujimaveho objektu. Tiez sprosto vysnievajuci stlpik v lavej spodnej casti.
enf3.jpg+enf4.jpg - opat s horizontom uprostred, neprirodzene saturovanou oblohou, avsak s peknym nasvietenim fotenych objektov. Opat sa pytaju osekat na 3:2, ci sirokouhlejsi format - ktorym zaroven vytiahnes potencial fotografie - obloha zaujimava, predna cast spodku menej, tak horizont umiestnit do spodnej tretiny.
enf5.jpg - lubivy farebny kontrast, no posobi na mna neostro. Plus mi cosi chyba v kompozicii - bud viac priestoru okolo objektu a pred nim, alebo aj ten mesiac umiestnit mimo stredu
enf6.jpg - hlavny objekt zaujmu prilis maly - pouzit telezoom, alebo sa viacej priblizit. Opat format, horizont a saturacia...
strom_cl.jpg - farebne mdla + osekat na format 3:2
strom_bw.jpg - prilis sede, tmave a bez kontrastu - rovnako potrebna uprava ako v pripade farebnej verzie. Tiez osekat na 3:2
sa1.jpg - vysoky objekt, vsetko okolo neho nizke/nezaujimave/nepotrebne.. fotit na vysku. Dotyk veze s okrajom + z dovodu zbiehajucich sa linii dojem, ze veza je naklonena - bud vyrovnat os objektivu do horizontu, odstupit od objektu a pouzit teleobjektiv, alebo pri fotografii na vysku nechat linie zbiehat rovnomerne. Farebne ok.
sa2.jpg - vhodne oramovanie foteneho objektu, spomedzi pridanych fotografii kompozicne najlepsia. Paci sa my vysoky kontrast a prekreslenie zamracenej oblohy (rovnako ako aj v predoslom pripade), avsak pyta sa mi zosvetlit tmave casti fotografie - hlavny objekt je utopeny v tme
enf1.jpg - opat farebne mdla, no uvazujem, ze aj prudkym orezanim na 3:2 a sirokouhlejsi format z toho nevytiahnes nieco pouzitelnejsie (aj kvoli umiestneniu vzdialeneho ostrova do prostriedku)
enf2.jpg - horizont takmer uprostred, presaturovana horna polovica, no mrtva a tmava spodna polovica bez zaujimaveho objektu. Tiez sprosto vysnievajuci stlpik v lavej spodnej casti.
enf3.jpg+enf4.jpg - opat s horizontom uprostred, neprirodzene saturovanou oblohou, avsak s peknym nasvietenim fotenych objektov. Opat sa pytaju osekat na 3:2, ci sirokouhlejsi format - ktorym zaroven vytiahnes potencial fotografie - obloha zaujimava, predna cast spodku menej, tak horizont umiestnit do spodnej tretiny.
enf5.jpg - lubivy farebny kontrast, no posobi na mna neostro. Plus mi cosi chyba v kompozicii - bud viac priestoru okolo objektu a pred nim, alebo aj ten mesiac umiestnit mimo stredu
enf6.jpg - hlavny objekt zaujmu prilis maly - pouzit telezoom, alebo sa viacej priblizit. Opat format, horizont a saturacia...
blesk by mu urcite pomohol, musel by to vsak byt blesk a nie tie vysuvacie hovienka na nizsich radach fotakov... pripadne by sa hodil aj nejaky zaujimavy filter aby slnko dalo krajsi objekt...
este by som sa vyjadril k tym bagrom od unknowa co postol link, ono hlavne okrem ci uz dlhej expozicie alebo skladania fotiek, je dany clovek velmi znaly prace vo photoshope, ako priklad je to krasne a urcite hodne nasledovania, ale daval by som sem na zaciatok viac fotografov, ktory foti tzv cistu fotografiu, bez pp alebo len minimalneho...
este by som sa vyjadril k tym bagrom od unknowa co postol link, ono hlavne okrem ci uz dlhej expozicie alebo skladania fotiek, je dany clovek velmi znaly prace vo photoshope, ako priklad je to krasne a urcite hodne nasledovania, ale daval by som sem na zaciatok viac fotografov, ktory foti tzv cistu fotografiu, bez pp alebo len minimalneho...
vdaka za rady. Snad sa z nich poucim a budem mat cas fotit castejsie. Fotene to bolo na Curl Curl beach - Sydney