Výmena jacku u slúchadiel

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
ChallengerQo
Expert
Expert
Používateľov profilový obrázok

Výmena jacku u slúchadiel

Príspevok od používateľa ChallengerQo »

Zdravím,

Mám doma 2x koss porta pro (ani jedny nemajú doživotnú záruku) a na oboch mám dole pri jacku zalomený kábel. Chcel by som si to vymeniť sám. Pred pár rokmi som to riešil tak, že som kúpil nový jack, odrezal poškodenú časť kábla a pripájkoval nový jack. Problém bol akurát v tom, že to nemalo dlhú životnosť, pretože to bolo krehkejšie, než továrenská výroba.
Tentoraz by som to chcel spraviť tak, že nebudem meniť jack, ale vymením celý kábel (až po slúchadlá). Dajú sa totižto rozobrať až do takého stavu, že by to šlo. Vyriešil by som tým nízku životnosť nového jacku a naviac mi to príde jednoduchšie.

Problém je, že neviem nikde na nete nájsť kábel, kde na jednej strane je jack 3.5 a na druhej sú kábliky označené L/R. Predáva sa vôbec niečo takéto, alebo si to musím nejako ručne vyrobiť z jack predlžovacieho káblu? Prípadne, idem na to úplne blbě a existuje nejaký lepší spôsob? Vychádzam z toho, že keď som dával opravovať kossy do servisu, tak mi skoro vždy prišli späť s iným jackom, ale kábel kratší nebol, takže to zrejme vymenili celé a to by som chcel teraz spraviť aj ja.

Ďakujem za rady a na záver ešte pre pobavenie:

The three most dangerous things in the world are a programmer with a soldering iron, a hardware engineer with a software patch, and a user with an idea. – The Wizardry Compiled by Rick Cook
(cítim sa ako to prvé.. :D)
Ryan Giggs
VIP
VIP

Re: Výmena jacku u slúchadiel

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

Neviem o tom žeby sa predaval kabel s jackom. Ani to nedava zmysel aby niečo take existovalo. Budeš to musieť aj tak poskladať z jacku a nejakeho kabla. Alebo odstrihnuť z nejakych starych sluchadiel.
Najjednoduchšie je prave kupiť novy jack (idealne nejaky kovovy) a napojiť naň, musi to byť ok. A niečim to obaliť. Navodov maš na nete kopu. Alebo, najdi niekoho kto zaruku ma a nech to da opraviť na tu svoju.
EmTeK
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa EmTeK »

už vela jackov som si prespájkoval, niektoré boli krehkejšie ako vravíš a teraz už ked to robím tak normálne naspájkujem a predtým ako tam nakrútim jack tak tam nagrciam lepidla z tavnej pištole a je to pevnejšie a ten jack už neotvoríš, aj sekundove lepidlo som tam občas dával

//momentálne sa zase chystám meniť jacky určite to budem robiť takto
vladenko007
VIP
VIP

Príspevok od používateľa vladenko007 »

ChallengerQo

Čo ti bráni v tom kúpiť tento kábel a prestrihnúť na polovičku. Prípadne aj iný kábel ktorý má na jednej strane jack 3.5M a na druhej čokolvek iné.

http://www.alza.sk/propojovaci-audio-2m-d508127.htm
ChallengerQo
Expert
Expert

Príspevok od používateľa ChallengerQo »

vladenko007 napísal:ChallengerQo

Čo ti bráni v tom kúpiť tento kábel a prestrihnúť na polovičku. Prípadne aj iný kábel ktorý má na jednej strane jack 3.5M a na druhej čokolvek iné.

http://www.alza.sk/propojovaci-audio-2m-d508127.htm
Nebráni mi nič, dokonca to spomínam aj v mojom poste. Chcel som len vedieť, ako to robia ostatní. Dík za rady vospolok!
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hrban »

preboha ako to pájkuješ ? si kúp kolofóniu pred každým zvarom namoč, ten zvar poriadne nahrej a nie je šanca, že by sa zvar odtrhol, skôr sa mi trhajú kábliky ale to je tak na dlho dlho, ale musíš kúpiť ten kovový jack ako hovorí ryan, a poriadne to nechaj zachladnúť a potom poriadne pritlač tie zúbky doseba, ja mám na to krimpovačky, tými to ide ľahšie, ale aj kliešťami sa to dá, hlavne to treba dobre scvaknúť doguľata a nie je šanca, že by to povolilo, ešte na plusové káble dávam takú plastovú gumičku čo sa teplom stiahne a vtedy je to ako z továrne, poprípade môžeš kúpiť predĺžovací kábel s 2x jack na koncoch, jeden odstrihnúť a ten dať do sluchátok, ale to bude asi nanič, ten kábel je dosť tvrdý, do koss porta bude nepohodlný.

hlavne keď budeš dávať kábel do sluchátok celý tak na konci nezabudny spraviť uzol tesne pred dierou v sluchátku a potom to zmontuj, aby si náhodou kábel nevytrhol.
kubaj
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa kubaj »

A oplatí sa tam dať takýto jack, zabráni to ďalšiemu zalomeniu kábla
Prílohy
jc-037.jpg
renault
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa renault »

Tu je celkom dobry navod
http://www.youtube.com/watch?v=f_OL9KoIFVM
Ak to spravis takto,nie je sanca aby sa ti to lahko odlomilo.

Aj ked neviem preco tie kable nahrieval zapalkou.
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

odstraňoval izoláciu, preto tá zápalka, ja aj keď som nemal na to kliešte, robil som to zubami :D
renault
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa renault »

Ale ved izolaciu odstranil kliestami?
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

slúchátka majú všetky tri drôty v jednej tej izolácií a predsa sa neskratujú medzi sebou, pretože sú farebné, sú proste namočené do špeci farby a preto sú v podstate i tie drôtiky ešte raz izolované, oheň tú farbu rozleptá.
ja to robím spájkou a hneď na to cín, ale tak dá sa aj zapaľovačom
pozri si to video 1:12, tam je detajl na ten kábel a plusové kontakty sú zeleno-modrý (tyrkisová) a červený, to je tá izolácia čo musí teplom dolu.
pablo64
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pablo64 »

Ja som to riesil kupu lacnych cca 2 e sluchtiek a odstrihol kabel pri sluchatkach a napajkoval na Kossy
Daniel9911
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Daniel9911 »

asi je to už neaktuálne aj si idem tiež vymieňať kábel na slúchadiel tak som pozeral toto :

http://www.rr-naradi.cz/kabel-audionf-- ... ektor-jack
Ďuri12
Expert
Expert

Príspevok od používateľa Ďuri12 »

Ak by sa niekto rozhodol meniť jack na drahších slúchadlách, jednoznačne odporúčam tento jack: http://www.tme.eu/sk/details/ks3pb-au/k ... /amphenol/
-hneď na to chytí cín
-vyzerá to oveľa lepšie ako nejaký lacný kovový jack, skoro ako originál
-rozhodne to nie je krehké, ale samozrejme to treba urobiť dobre
Napísať odpoveď