zelovoc napísal:
3D tu tusim uz bolo niekedy v 20tych rokoch 20 storocia, ale moc sa to neujalo a dufam ze sa to ani neujme.
.
Dúfaš, že sa to neujme? Už sa to ujalo. Áno, pofidérne 3D bolo už v prvej polovici 20. storočia, taktiež niekedy na prelome tisícročí, to Red/Cyan 3D, no bol to nepozerateľný experiment. Trend udal až Avatar pomaly
5 rokov dozadu, a odvtedy popularita neupadla. Ja som fanúšikom 3D, no 5 prstov by bolo priveľa, ak by som mal spočítať filmy, kde to 3D bolo skutočným zážitkom. Je pravda, že ho pchajú aj tam, kam netreba. Taktiež by som zapracoval na komforte okuliarov.
K téme. Nie, ČB formát by mi nevadil, pokiaľ ide o kvalitný film. No točiť film čiernobielo a hrať sa na originálneho umelca je ešte horšie.
Na druhej strane, film je audiovizuálne umenie, a práve vizuál je jedna z jeho hlavných častí, a zastávam názor, že farebné je krajšie ako čiernobiele, a teda odobranie farieb je oberanie sa o zážitok. Samozrejme sú filmy, kde by to atmosfericky pomohlo, ale to sú vzácne výnimky.
Za čiernobiely film považujem aj Sin City, a to je majstrovské dielo čo sa originálneho vizuálu týka. Presne toto je dôvod, ako odobrať farby, a zároveň obohatiť vizuál. Tvrdenia, že staré čiernobiele filmy by boli vo farbe horšie sa mi zdajú absolútne hlúpe - je to len o vašom zvyku.