vadil by vám nový film v čiernobielom formáte??

Čo beží v kine, rádiu, tv...?

vadilo by vám ak by boli nové filmy čiernobiele?

áno
26
49%
nie
27
51%

Celkom hlasov: 53

audiotrack
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: vadil by vám nový film v čiernobielom formáte??

Príspevok od používateľa audiotrack »

Pascalwb napísal:... to bolo ciernobiele koli tomu, ze to bolo natocene za 12 dni...
silný argument :D A čo taký film krysař?
Film se natáčel od 31.12.2002 10:00 do 1.1.2003 9:45. Natáčení tedy trvalo necelých 24 hodin a jde o nejrychleji natočený film na světě, zapsaný v Guinnesově knize rekordů.
Dokonca aj pred 11 rokmi to stihli zaostalí češi za 24 hodín farebne :psssst:
Zelowoc1
Novice
Novice
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Zelowoc1 »

Ja si myslím, že čb filmy majú svoje čaro. Ak by som vedel, že sa jedná o nový film, tak by ma to určite zaujalo. Ale k čomu by to bolo ak by príbeh stál za prd...
likju
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa likju »

Mne by to nevadilo ale muselo by to k tomu filmu pasovať. Filmy ako Avatar, Transformers, Hobbit atď. určite nie. Taký Stalker (Andrej Tarkovskij), to už je iné.
zelovoc
Darca
Darca
Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zelovoc »

kerefáček napísal:begbeee: osobne 3D neznášam- som za 2D :wink: - ja som to spomenul iba pre príklad, že prečo keĎ je niečo kvázi nové (3D) a moderné, tak prečo používať niečo staré a zastarané (čiernobiely obraz) :)
3D tu tusim uz bolo niekedy v 20tych rokoch 20 storocia, ale moc sa to neujalo a dufam ze sa to ani neujme.

CB filmy - hmm, no keby pred 100 rokmi bolo mozne tocit filmy farebne, tak by sa CB netocili. simple as that. pri niektorych zanroch si to viem predstavit, ale podla mna to je obmedzujuce, radsej natocit film napr. s vyblednutymi farbami. co mi chyba su noir detektivky. tam by sa mi to mozno aj hodilo.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

zelovoc napísal: 3D tu tusim uz bolo niekedy v 20tych rokoch 20 storocia, ale moc sa to neujalo a dufam ze sa to ani neujme.
.
Dúfaš, že sa to neujme? Už sa to ujalo. Áno, pofidérne 3D bolo už v prvej polovici 20. storočia, taktiež niekedy na prelome tisícročí, to Red/Cyan 3D, no bol to nepozerateľný experiment. Trend udal až Avatar pomaly 5 rokov dozadu, a odvtedy popularita neupadla. Ja som fanúšikom 3D, no 5 prstov by bolo priveľa, ak by som mal spočítať filmy, kde to 3D bolo skutočným zážitkom. Je pravda, že ho pchajú aj tam, kam netreba. Taktiež by som zapracoval na komforte okuliarov.

K téme. Nie, ČB formát by mi nevadil, pokiaľ ide o kvalitný film. No točiť film čiernobielo a hrať sa na originálneho umelca je ešte horšie.
Na druhej strane, film je audiovizuálne umenie, a práve vizuál je jedna z jeho hlavných častí, a zastávam názor, že farebné je krajšie ako čiernobiele, a teda odobranie farieb je oberanie sa o zážitok. Samozrejme sú filmy, kde by to atmosfericky pomohlo, ale to sú vzácne výnimky.

Za čiernobiely film považujem aj Sin City, a to je majstrovské dielo čo sa originálneho vizuálu týka. Presne toto je dôvod, ako odobrať farby, a zároveň obohatiť vizuál. Tvrdenia, že staré čiernobiele filmy by boli vo farbe horšie sa mi zdajú absolútne hlúpe - je to len o vašom zvyku.
Unkown
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Unkown »

farebné je krajšie ako čiernobiele, a teda odobranie farieb je oberanie sa o zážitok.
Nesúhlasím. Často sa stáva, že krásne farby sú to, čo ťa na diele zaujime, ale keď sa zapozeráš detailnejšie, zistíš, že okrem nich tam nič nieje. V BW niesu rozptyľujúce farby, takže ide čisto o obsah. Samozrejme nieje dobré pchať BW všade. Podľa mňa to ale znamená "inak" nie "menej". Neviem nájsť video na ktorom by som ti to ukázal, ale fotky snáď stačiť budú.

Tu máš pár odomňa. Myslíš, že vo farbách by vyzerali lepšie? Podľa mňa by ich to totálne zabilo.
http://www.hojko.com/fotografia-vase-fo ... -2000.html

Ďalej tu máme jedného zo slovenských fotografov, ktorí tiež preferujú BW. Popisovať to nebudem, všetko dôležité napísal za mňa :) Tiež si nemyslím, že tieto fotky by vyzerali lepšie vo farbách. Jednoducho fotí tak, aby tomu BW prevedenie pristálo viac. A to isté sa dá spraviť aj s filmom.
http://www.matejmichalik.com/
Hensym
VIP
VIP

Porovnávať fotku s filmom je absolútne mimo misu. :)

To, že farby sú postačujúce na to, aby ťa film zaujal - nesúhlasím. Vizuál celkový zaujať dokáže. No na oko ma skôr zaujme čiernobiely film, pretože je nezvyčajný, a nie tuctový (farebný). Navyše, zatiaľ dokážem triezvo rozoznať obsah filmu nehľadiac na jeho vizuál. A teda áno, odobranie farieb z filmu je oberanie seba o akýsi zážitok, rovnako ako keby si z rockovej pesničky odstránil basovú gitaru. Stále to znie dobre, ale nie je to ono.

Opäť existujú príklady pesničiek a filmov, kde tá basa/farba byť nemusí, a výsledok je lepší. No je ich málo.
Unkown
Medium Star
Medium Star

Prečo by to bolo "mimo misu"? Ak riešime farby, riešime čisto vizuálnu stránku. A v tom prípade nezáleží na tom, či je snímok jeden, alebo 24 za sekundu. Zbytočne sa však budem hádať o vkuse. Mám rozrobené jedno ČB video, keď bude hotové, tak ti ho pošlem a posúdiš, či mu farby chýbajú.
Hensym
VIP
VIP

Určite pošli, rád si pozriem, ale ak si to myslel sarkasticky, tak si ma nepochopil, pretože som jasne napísal, že v niektorých prípadoch môže ČB spraviť dokonca lepší výsledok. No je ich málo.

Prečo nechcem porovnávať fotografiu s filmom?
Pretože kým na vzorke 100 filmov sa čiernobiela ukáže ako plus pri možno dvoch, troch, tak pri kvalitných fotografiách to môže byť aj polovica. Štatisticky je čiernobiela fotografia podstatne rozšírenejšia ako film, náhoda to určite nebude.
Unkown
Medium Star
Medium Star

Sarkazmus si šetrím pre výnimočných (ahoj qwerty) :D

Máš pravdu, ale treba sa zamyslieť aj nad tým prečo to tak je. Cvaknúť fajn BW foto sa skôr či neskôr podarí každému, kto sa aspoň trocha snaží. Natočiť dobré BW video je problém bez ohľadu na čokoľvek. Je to dokonca až taký problém, že to väčšine nestojí za námahu, resp. to odfláknu. Už len práca z hĺbkou ostrosti je nevyhnutná, keďže bez nej a bez farieb sa to všetko "zlieva" do čudesného, šedého celku. Je to náročné ako na techniku, tak na prípravu scény. O skúsenostiach kameramana nehovoriac. Preto ti táto štatistika vychádza. Ale ak sa bavíme o dojme z diela ako takom, tak si nemyslím, že sa treba sústrediť na pomer kvalitných a nekvalitných prác. Treba vzať to najlepšie ako z BW, tak aj z farebnej tvorby a porovnávať to prostredníctvom nich.
Napísať odpoveď