Prepitne - tipsy
Prepitne - tipsy
Nechavate prepitne (tipsy) v bare, krcme, restauracii? Riadite sa tym co na zapade, ze 10 az 20 percent zo sumy uctu? Kolko bolo vase maximalne prepitne (prosim realne cisla, nie vysmysel pre zaujatie)?
Ja nechavam bezne v bare ci krcme 50 centov az euro, bez ohladu na to, ci je ucet 4 eura alebo 17 eur. Ak bola oslava, bolo nas viac a ucet bolo napriklad 60 eur, tak tam necham aj 2 ci 3 eura. Stale je to vsak malo v porovnani so zapadom alebo USA. Pri jedle nechavam trochu viac. Stale si myslim, ze som na tom este dobre, pretoze poznam ludi co nenechaju skoro nic alebo len par centov ci maximalne 30 centov. Maximalne som nechal 7 eur pri ucte okolo 70 eur v Nemecku.
Ja nechavam bezne v bare ci krcme 50 centov az euro, bez ohladu na to, ci je ucet 4 eura alebo 17 eur. Ak bola oslava, bolo nas viac a ucet bolo napriklad 60 eur, tak tam necham aj 2 ci 3 eura. Stale je to vsak malo v porovnani so zapadom alebo USA. Pri jedle nechavam trochu viac. Stale si myslim, ze som na tom este dobre, pretoze poznam ludi co nenechaju skoro nic alebo len par centov ci maximalne 30 centov. Maximalne som nechal 7 eur pri ucte okolo 70 eur v Nemecku.
-
Grim
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Re: Prepitne - tipsy
...sprepitné nechávam vždy, závisí od toho, ako vyjde účet, za seba spravidla 50 centov, alebo ak to vyjde, tak aj menej...jednoducho to zaokrúhlim na celé € nahor...koľko som nechal najviac si veľmi nepamätám, tuším 70 centov...to som tiež zaokrúhlil na celé nahor...
Cize ked ucet 8,85, tak povies ako moj kamarat, ze 9? Mne to pride trapne nechat 15 centov, preto poviem 9,50, 10 alebo 9 a ak mam dake drobne, tak ich pridam.
Tiez podobne. Okolo 50 centov bez ohladu na cenu.
-
blackieees
Medium Expert
Samozrejme, zalezi od obsluhy, ked natrafim na oduty personal, nemam problem si nechat vydat presne. Ale priemerne sa to pohybuje okolo tych 10 %.
Ked sa pije, tak prepitne rastie priamoumerne mnozstvu promile v krvi
Ked sa pije, tak prepitne rastie priamoumerne mnozstvu promile v krvi
-
Grim
Darca
heker - áno, nemám problém to spraviť, ale to záleží od mnohých faktorov...
-
yoggy
Raz sa mi stalo že som nechal prepitné niečo cez 5€, boli sme s kamarátom sa najesť... Platili sme niečo okolo 14€, platil som dvadsiatkou, pred platením sme sa handrkovali, že kto bude platiť, nechcel aby som platil, tak som mu povedal, že dnes platím ja a nabudúce on... Medzitým prišla čašníčka s účtom, povedala súčet, dal som jej dvadsiatku a kamarát vtedy zamrmlal "tak, dobre" (že súhlasí s tým že dnes platím ja a nabudúce on) a čašníčka vtedy si asi zmyslela že je to v poriadku(že nechceme výdavok), tak mi vôbec nevydala, dokonca ani neodniesla taniere ani poháre zo stola aj keď celý čas nás obsluhovala ona, ale poslala inú čašníčku... Ani sa jej nečudujem, toľko zarobí za 2,5hodiny... A kedže sme mali naponáhlo(autobus), nejak som to neriešil...
Teraz sa na tom len smejem
Teraz sa na tom len smejem
Zaokruhlim to. V USA to maju ale postavene na hlavu. Unas je to taky prejav spokojnosti. U nich je to skor povinnost. Aspon co som cital na zahranicnych forach. Maju dane neviem kolko percent. A davaju ho tusim vsade. Je to dost blbe, takto plati casnikov zakaznik namiesto toho aby ich platil zamestnavatel a prepitne bolo len bonus.
-
Andi_Cibula
Addict
Aha a čo sa stane ked v US nedám ? Zákaz vstupu, či zníženie kvality obsluhy ?
V Taliansku sa prepitné prirátava k objednávke (podľa podniku, bežne okolo 12%) a máš to normálne na účte.
Ja osobne nemám zas peňazí na rozhadzovanie, ale sumu vždy nejak rozumne zaokrúhlim (bežne 10-15kč).
Ja osobne nemám zas peňazí na rozhadzovanie, ale sumu vždy nejak rozumne zaokrúhlim (bežne 10-15kč).
-
Andi_Cibula
Addict
Rofl a to je nejak právne podložené ? Či čo je to za inštitút ?
-
Thommas
Addict
Ak sa idem najesť do reštiky alebo fastfoodu vždy nechám, od 30 centov po 2 eurá (ak sme viacerí v reštike, tak samozrejme viac, záleží od obsluhy). Ak idem na kofolu/večer sa zabávam, väčšinou pri každom platení nechávam dáke centy (po celom večeri to občas vychádza aj na 5€). V jednom podniku nenechávam ani halier. Jeden čašník si rád nechával drobné (3 deci kofoly 45 centov, stabilne si účtoval 50 centov) a aj po mojej otázke o cene to pokračovalo (druhý čašník to nerobil) tak teraz tam konštantne platím 1-10 centovkami ak mám, a presnú sumu, prepitné mu nenechávam. Raz sa mi ale stalo, že som mal dosť, išiel som sa opiť (a to doslova, nepamätám sa dodnes ako som sa dostal domov ani čo som v podniku robil, pamätám si asi 30 minút z 4 hodín) a nechal som prepitné 17€ (platil som 53€, nechal som 70€). Čašníčka bola prekvapená, teraz občas dostanem aj niečo zadarmo, prípadne plus servis, čo poteší.
-
Grim
Darca
...asi etický kódex...tak isto si ani tu na Slovensku v reštaurácii negrgneš, aj keď to nie je právne zakázané...
-
hojko
Site Admin
Andi_Cibula: Urcite to bude nieco v zakone, ze si mozu uctovat prepitne rovno k uctu. Pamatam si na spravy v TV pred mozno rokom ci dvomi, tusim v Nitre tak zacali automaticky uctovat prepitne k uctu a ako rychlo zacali, tak s tym aj skoncili.
Inak tu je aktualny clanok o pokutach v Cesku a ako vidiet, prave automaticke uctovanie prepitneho malo za nasledok mastne pokuty: ČOI rozdala pražským restauracím obří pokuty. Nejvíc se šidí U Vejvodů
Inak tu je aktualny clanok o pokutach v Cesku a ako vidiet, prave automaticke uctovanie prepitneho malo za nasledok mastne pokuty: ČOI rozdala pražským restauracím obří pokuty. Nejvíc se šidí U Vejvodů
-
Andi_Cibula
Addict
Takže tam kde sa to účtuje, tipujem, že je položka "prepitné" uvedená aj v jedálnom lístku spolu so sadzbou (+ DPH/VAT). 
Väčšinou to máš na účte ako "servizio" alebo niečo také. Čo som sa pýtal miestnych, tak vraj za prestretie stolu apod. Ten systém sa mi celkovo nepáči, veď predsa keď je človek spokojný, tak prepitné nechá automaticky a nemusí si ho nikto vynucovať. Ale v Taliansku to tak funguje bežne, celkovo dosť čudná krajina 
Divne, u nas opacne. Nedavno spekulovali ci zaviest povinnost davat prepitne do uctenky. Stat chcel dalsiu vec zdanit 
Ked som spokojny s obluhou tak davam priblizne cca 10%. A ked spokojny nie som, necham si vydat na cent presne
-
Fabo
Hardcore addict
V taliansku to zavadzali nejak +- plosne ked kriza zacala. Vraj aby nezvysovali ceny. A ze je to spravodlivejsie lebo je jedno jaku drahu vec si kupis, casnika a stol zaberas rovnako ako dakto co len kavu pije. No neviem.
V amerike je to tak, ze nemusis platit teoreticky nic, ale prakticky sa s nejakymi tipmi pocita aj oficialne, tzn. ze sa casnikom z predpokladaneho sprepitneho odpocitava dan, zapocitava sa im do minimalnej mzdy a tak (inak povedane, ak minimalna mzda je napr. 10 dolarov na hod., casnik dostane plat len 8 a je to OK, lebo sa 'vypocita' ze ma dalsie 3 z tips. A este mu z tych 3 vyrubia dan.)
V amerike je to tak, ze nemusis platit teoreticky nic, ale prakticky sa s nejakymi tipmi pocita aj oficialne, tzn. ze sa casnikom z predpokladaneho sprepitneho odpocitava dan, zapocitava sa im do minimalnej mzdy a tak (inak povedane, ak minimalna mzda je napr. 10 dolarov na hod., casnik dostane plat len 8 a je to OK, lebo sa 'vypocita' ze ma dalsie 3 z tips. A este mu z tych 3 vyrubia dan.)
ked som spokojny, tak cca 10%.... ale robim to len kvoli tomu, ze je tak nastavena "spolocenska norma". Celkovo so sprepitnym nesuhlasim. Predavacke v obchode tiez nikto nedava 10% z uctu, ked ho rychlo nablokuje. Tak preco casnikovi??