LPG

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

LPG

Príspevok od používateľa begbeee »

Jazdíte niekto na takom aute?

Veľmi by ma zaujímali najmä jazdné vlastnosti auta s takým palivom... Je to ako benzín alebo to skapína na ceste?
Je možné priamo za jazdy proste prepnúť palivo späť na benzín?
Čítal som, že je to síce náročnejšie na sviečky ale okrem toho je to voči motoru veľmi šetrné, pretože nevznikajú usadeniny, olej vydrží dlhšie a všetko...

Veľmi zvažujem nákup môjho skutočne vlastného auta na plyn a veľmi by mi pomohlo počuť nejaké reálne skúsenosti s takýmito autami.

Ďakujem. Feel free to discuss :)
Stigmar
Light Expert
Light Expert

Re: LPG

Príspevok od používateľa Stigmar »

Sviecky musis mat ine ... ja jazdim aj na aute s lpg , teda uz moc nie ale zato jazdim LPG ubera 4% z vykonu co si ani nevsimnes , ked ti to vadi nachipuj si to ... dalej jedina nevyhoda LPG je ze nemozes parkovat v podzemnych garazoch co ja riesim tak ze nacuvam uplne na mm k stene a nikto nic nevie =) , a ano da sa pocas jazdy prepnut na benzin ... lpg ma vacsiu spotrebu oproti benzinu cca o 1.5 litra na 100km ale zalezi od typu jazdy ja to mam na Eclipse 3.0 V6 pri mojom style spotreba plnyu na 100km 22 litrov co je 15 eur takze v poho pokial rozmyslas nad LPG bez vacsi objem motora tam sa ti nic neoddrbe a s lahkou nohou zajazdis daleko lepsie ( ber do uvahy ze ja nejazdim na spotrebu vytacam motor ako sa len da ) ako keby si mat turovat nejake 1.5 a podobne sraloviny . Voci motoru je to setrne ano neusadzuje sa karbon ale vysusuje motor takze min 1-2 krat prepni na benzin za tyzden . Nad akym autom rozmyslas v LPG ? a rv. ?
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Môj vysnený ideál je momentálne Peugot 207, nejaká 2006-7, ideálne okolo 50 000 km a do 6 000 €...
LPG je investícia navyše (veľa takých áut v bazári som nenašiel, čo by aspoň sčasti vyhovovali) a tak či sa to oplatí. Pozeral som na nete nejaké prepočty, že vraj sa to začne vyplacáť po nejakých 50 000 km...

Rozmýšľam, že by som zobral aj nejakú zánovnú feldu do 2000€ na LPG, len sa bojím, že potom by som pri tom aute zakvasil na dlho.
Stigmar
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa Stigmar »

nekupuj feldu kup nieco co ti bude viac vyhovovat LPG ti spravia vsetko spolu za 4 valec 1300 eur ale to mas vsetko aj si mozes vybrat aku nadrz + kde umiestnit veci atd ... a to ze pri kolkych km sa to vyplaca to je blbost =) rob jak myslis , alebo pocuvaj na ostatnych a rob proti svojej voli . =)
Frko
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Frko »

co sa tyka tych sviecok nemusis mat ine, ja pouzivam stale rovnake a auto to vobec neskodi, skor som mal pripad led som pouzival sviecky nato urcene a auto mi blbo,,, a co sa tyka aj spotreby je to individualne ja mam osobne feliciu 1.3 a urobim na plnu nadrz plynu tych 500 kilakov bez problemov,, stym ze idem cely cas 130,,, ale mam aj fabiu na lpg a ta ide tiez bez problemov, akurat ma vecsiu spotrebu plynu
m4jor
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa m4jor »

Ja som si dal dorobiť do auta LPG.
Začal by som asi tak že jednoznačne si daj sekvenčné vstrekovanie LPG. (iné asi asi už ani do moderných áut nedáva) Rozdiel v spotrebe benzínu a plynu nie je žiadny, teda ak jazdíš povedzme za 10L benzínu, budeš jazdiť aj za 10L LPG. Samozrejme ber to orientačne, jasné že štýl jazdy, trasa ovplyvní spotrebu. Ale neplatí žeby na LPG žralo auto povedzme o 10% viac ako benzínu, v prípade sekvenčného vstrekovania. (Pri starých LPG systémoch je pravda že sa spotreba zvýši ale to ťa zaujímať nemusí).
Rozdiel v jazdných vlastnostiach auta je pocitovo žiadny. Dokonca by som povedal že na LPG ide môj motor málinko lepšie. Ale je to individuálne, záleží od vyladenia LPG systému, samotného plynu, sviečok, vzduchového filtra....
Pozor, LPG je "suché" palivo, to znamená náročné na motorový olej. Že pri LPG olej vydrží dlhšie je blud, výmenný interval oleja sa odporúča skrátiť na 80% pôvodného. To znamená že ak meníš olej po 10.000 na pri LPG by si mal meniť pri 8.000. Síce olej vyzerá čisto, lebo LPG nevytvára usadeniny, resp. nie až tak ako benzín a tým menej špiní olej, ale chemicky, vlastnosťami sa olej opotrebúva rýchlejšie.
Sviečky meniť nie je vyslovene nutné, ale odporúčal by som dať o stupeň studenšie ako sú origo.
Taktiež odporúčam častejšie prečistiť vzduchový filter, ja idem dávať bavlnu GREEN alebo K&N.
Štartuješ klasicky na benzín, po ohratí vody v chaldiči cca na 30°C sa automaticky prepne na LPG. Samozrejme si môžeš prepínať za jazdy podľa potreby benzín/plyn. Prepnutie pri normálnej jazde a bezproblémovo fungujúcom LPG systéme nespozoruješ.

LPG má 4 nevýhody:
- počiatočná investícia
- nádrž v aute väčšinou zaberá miesto
- zákaz vjazdu do podzemných garáží.
- prvých 2 tisíc km

Novozastavaný plyn treba "zajazdiť" cca 2000 km (v mojom prípade). Tu je trošku problém, lebo auto ti bude dochnúť na križovatkách, pri rozbehu, skrátka keď nebude v motor otáčkach. Neviem, možno v prípade tvojho auta, ti to firma bude vedieť nastaviť rovno pri montáži, ale to ti už povedia oni...

Odporúčal by som povedzme po každých 100km na LPG prejsť tak 5-10 km na benzín. Aby nestál benzín v benzínových vstrekovačoch. Jasné, že počas štartovania sa používa benzín, toto je len naviac a pre istotu.

Ešte jedna poznámka k objemu nádrže. Pozor, nádrž by sa mala plniť len na 80% jej udávaného objemu, teda napr. do 50l nádrže by malo ísť len 40l LPG. Je to kvôli bezpečnosti. Ale v praxi sa táto 80% hranica plnenia dá nastaviť, sú maníci čo plnia takmer 100% objemu nádrže.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

dnes sa mi dostalo toto video, tak ho pridávam do tejto, aj keď starej témy lebo to s tým súvisí. Často sa diskutuje o bezpečnosti plynu, hlavne ak je robený bez certifikátu. Pozor aby to nedopadlo takto:
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Ano, je to supa. Ale staci si to porovnat s benzinom ktory hned zblkne. Myslim ze tam je mensia pravdepodovnost ze pasazier vyvazne bez ujmi.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

wladas napísal:Ano, je to supa. Ale staci si to porovnat s benzinom ktory hned zblkne. Myslim ze tam je mensia pravdepodovnost ze pasazier vyvazne bez ujmi.
to je ťažko takto posúdiť. Len nejaký plameň z nádrže (nevybuche ako z filmu) nemusí byť nič hrozné. Vystúpiš, a újdeš. Tomuto vyletela rezerva dobré 3 metre do výšky. Keby vyletela iný smerom, tak vodičovi odtrhne hlavu. Všetko je to o okolnostiach
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

ja som pocul take teorie ze pri takomto uvolneni LPG z nadrze dochadza prakticky k zmrazeniu celeho okolia a nehrozi poziar, na druhu stranu ano benzin je kapalina a vybuch benzinu(resp. pár) by bol asi dramatickejsi ako toto ale povazujem za pravdepodobnejsie ze drbne dorabany splynovac pod vysokym tlakom ako tovarenska nadrz na kvapalne phm.
Co viem z praxe je, ked kolegyna dosla skoro s placom na jej fabke ze cosi vybuchlo no a pod kapotou sa nasiel airbox jak pekna kytica :D asi nejak strelilo do sania a .... hups :D
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

S tych zmrazenim mas pravdu. Ked plyn straca tlak tak sa schladzuje - pozorovat sa to da jednoducho pri plneni zapalovaca. Opacne sa zohrieva.
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

Nejazdite na plyn.
A) Cim viac nas nanho bude jazdit, tym viac porastie jeho cena.
B) Moze to vybuchnut.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

C) ak bude veľa ľudí jazdiť na LPG, bude naň uvalená daň ako na benzín
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

LPG má dosť nevýhod na to, aby ho veľa ľudí jednoducho nechcelo. Takže nebojte :) Ale daň naň časom bude uvalená aj tak, lebo štát je nanásytný a kde sa dá, tam si nakradne.
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

Istu dobu bol plyn oslobodeny od spotrebnej dane. To sa jazdilo za 13 korun na liter :D Potom to zaviedli nazad, no stale lepsie jak benzin.
Matej18
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Matej18 »

ako vidím rozbehlo sa to tu auto na plyn mám aj ja mám síce len 1,25ku ale na jazdenie kde chcem to v pohode stačí nemusím sa predbiehať ale ked chcem tak to ide. Výkon je troška slabší ale prosim vás kto to videl alebo skúsil ? Ja som tomu vyťal a dopohody to išlo až nad 170km/h neviem kolko to malo spotrebu ale moje žere tak do 6,5 litra plynu pri normálnej jazde dialnica teda na jednu nadrž urobím cez 450km to je cca niečo cez 38 litrov možno viec alebo neviem lebo do tla som ešte nešiel. Plyn v aute mam od 2.1. tohoto roku mám cca 5000 km a som s tým strašne spokojny. Servis tohoto auta to je vymenenie filtra na plyn to je cca 5 euro a kontrola tesnosti to je asi tak 3 maximalne. Mám mazanie ventilov aj to tu bolo spomente pretože je to auto od šikmookích a teda reba domazávanie. ale za tých 5000 km to zožralo cca 400ml oleja V-lube teda nejakých 10 až 15 eur je to tak vela ? Ale viem o takých čo nemajú mazanie a majú auto od tých čo som menoval a jazdia akurat možno sa počase niečo stane s ventilmi ale nemalo by sa ak tak dávajú kvalitny olej. Nie ten čo je v označenie TESCO alebo niečo podobne. Sviečky ehm ani neviem v akom sú stave servisna historia skončila niekde v Nemecku pri 100000km teraz je tam 163000km. Sviečky budem teraz pri nasledujucej výmene oleja meniť. A auto chytá aj na plyn, ale treba dlhšie nehať točiť motor.(v navode sa píše že"núdzový štart") Na benzín stačí zohriať na cca 30 stupňov a ide to samo. (sú na to finty ku ktorým sa dá prísť po čase používania aby to preplo skorej a nemusí to byť ani zohriate teda myslím že ručička neukáže ešte nič) Ked plyn jedine poslednej generacie (sekvenčné prepínanie) a v kvalitnej firme nie niekomu doma na kolene alebo nejake fuš firme ako čo bolo v tej relacii na JOJ alebo Markíze.
Píšeš že zdvihnú cenu ano je to možne ale niekto vyrobí doma čerpaciu stanicu čo nie je až také videl som to niekde na webe a tankovať bude doma. Ak teda zvýšia len na pohoné látky. A nie na ten čo je v domácnostiach. Neznášam ked má niekto prerobené velko objemove auto na plyn jednak ked to stojí na čerpačke pred tebou je to cela večnosť kým to nafučí do toho. A potom je to že to žere a myslí si kolko ide na tom ušetriť.
K tomu videu neviem aký je to štát ale LPG podla tých videíí alebo čo aj čítaš po internete tak vyfučí a nie buchne. Je jasne že nádrž sa neplní to plna ale na 80% takže je tam rezerva pri nehode kam može plyn vopchať ak sa popučí nádrž. Ano sú hoviatka domaci kutilovia čo si ten ventil čo sa o to stara posunu na 95% a vyššie a chvasce sa že kolko km na to urobí a druhý nie.
Má to tie svoje nevýhody že neparkovať v podzemných garažach. Neviem ako to robíš ty čo tam parkuješ ale ak to tak robíš ako robíš že nacúvaš kedže nalepka je vzadu tak aj tak ked to odstavíš tak auto nevytlačí všetko spálený plyn von s výfuku až po čase to vyjde von to viem z vlastnej skúsenosti ked to odstavíš tak to ešte cítiť. Nie nemám netesný system. Čo ma najviac štve že je na tom taký biedny ukazovatel 4 diody ked je plna 3/4 a 1/2 a 1/4 potom je tam ešte rezerva červena. a keby som si neznuloval km tak moc s toho neviem kolko to ešte vydrží rezervu nemam ešte odskúšanu.
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

audio: ake ma plyn nevyhody? teda okrem nadrze v kufri / na mieste rezervy a zakazu parkovania v podzemnych garazach, co ale neplati pre CNG...
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

tie dve ti nestačia? :) Ale tak okrem nich:

- nevieš presne koľko máš v nádrži, v lepšom prípade ti to ukazujú tri diodky orientačne. Nemáš to ani prepojené na palubný, tak netušíš aktuálnu spotrebu, dojazd a podobne
- treba zahriať motor a až potom prepnúť na plyn (možno to tak nie je vždy, ale na aute čo som skúšal som bol upozornený že to tak treba robiť). Takže na krátke trasy (do obchodu a podobne) by som sa k plynu ani nedostal a aj tak jazdil na benzíne
- cena (aj výhoda, aj nevýhoda. podľa toho koľko a ako jazdíš. Každý to uvádza ako výhodu vzhľadom na jeho nízku cenu. Ale málo kto povie počiatočné náklady, a že sa zvýši spotreba o cca 10% tak v konečnom dôsledku začínaš šetriť až po veľa veľa kilometroch)
- zákaz vjazdu nie len do podzemných garáži, ale aj do niektorých tunelov. S autom na LPG sa nedostaneš do anglicka, lebo máš zákaz vjazdu aj do podzemného tunelu medzi francúzskom a anglickom, aj zákaz vjazdu na trajekt :) Ale toto asi väčšina ako nevýhodu neberie, no aj tak je dobre vedieť že aj takéto obmedzenia existujú. Možno narazíš na zákaz aj pri inom tunely (pod alpami? netuším) a čo potom? V polke výletu sa otočíš?
- nižší výkon motora (cca o 5%, asi zase záleží od systému). Namontovať do takej fábie 1.2, plne ju naložiť 5 ľuďmi a batožinou a hor sa do hôr :) Aj kamiony ťa budú predbiehať
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

Ja to vidim skor z toho motoristickeho hladiska...
benzinove motory svojou konstrukciou niesu stavane na plyn, to ze ho tam niekto dorobi, nezmeni pouzite materialy motora (naozaj pedantni konverteri upravuju hlavy valcov, co je ason kvapka no nie zachrana), kazdopadne, teplota horenia, "suchost", chudobnost zmesy davaju motoru neskutocne kakao, je vsak par vytipovanych motorov ktore to znasaju lepsie, su mraky motorov ktore to znasaju velmi zle, casto po 100 000km uzivania LPG je motor iba nadobka na dolievanie oleja.
Staci si pozriet adaptacnu tabulku po 5000 km uzivania plynu (najmä v lete) a potom moze niekto tvrdit ze plyn nema nevyhody. Chudobna zmes je najvacsi zabijak benzinoveho motora, nieje to dej ktory polozi motor na lopatky zo dna na den (ak teda rovno nepodpali piest, resp. ventil), vela "plynarov" si velmi pochvaluju svojich uspor, obvykle iba par rokov. Gumene tesnenia v motore zacnu byt spotrebnym materialom.
Takisto myslim musis chodit servisovat, pretesnovat, menit filter/e, STK castejsie(?), nadmerne zanasanie benzinovej sustavy, karbonovanie vstrekov, smrad(!ak parkujes LPG auto doma v garazi, zijes s paranojou Ti unika plyn 24/7/365).
Arkaz
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Arkaz »

Ja som dal cca pred mesiacom a daco plyn do Megana 1,4 a zatial som spokojny =) Vysiel ma na 1100€ komplet vratane papierov a kolkov atd. Jazdi s tym manzelka do prace kedze ma dlhsiu trasu ako ja a dali mi 56L nadrz kde natlacim tak 45-47L plynu a prejdem nato zhruba 600-630km takze umna velka spokojnost. Investicia sa mi vrati zhruba za rok, potom zacinam setrit. Ano je pravda ze obsah plynu v nadrzi ti indikuju len dake diodky a to nie vzdy presne ale tak nato mas aj benzin ako ,,rezervu" a LPG stanic je dnes uz vsade habadej =) Za mna jednoznacne +
Napísať odpoveď