Nostalgia zo strednej

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
Thommas
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Nostalgia zo strednej

Príspevok od používateľa Thommas »

Musím sa priznať, v tento neskorý večer ma kopla múza. Skôr ale tresla po papuli baseballkou tak, že som vypľul zopár zubov. Aj keď teoreticky ešte som na strednej, staré dobré časy mi už teraz začínajú chýbať. Tento text pravdepodobne uverejním aj v našom školskom časopise. Dôvod, prečo vám ho sem dávam je jednoduchý: staršie ročníky si pospomínajú na zlaté časy stredoškolské, mladšie budú mať aspoň obrysy toho, čo môžu očakávať. A my, stredoškoláci, budeme vedieť, čo sa oplatí do budúcnosti zapamätať a čo nie. Text ešte nie je hotový, je tam mnoho chýb a ešte doň budem aj pripisovať. Berte to zatiaľ ako ochutnávku. Prajem príjemné čítanie.

(A, prosím, nezabite ma, že je to také dlhé. Bude to ešte aspoň 4x také dlhé. Kto na to nemá chuť/čas/náladu, neodporúčam sa do toho vôbec pustiť.)
Spoiler
Ďalší míľnik v mojom živote je takmer za mnou.

Končí sa stredná. S ľuďmi, s ktorými som sa videl denno-denne, sa budem stretávať zriedkavejšie, prípadne len náhodou. S ľuďmi, s ktorými som strávil posledné štyri roky, s ktorými budem mať navždy veľmi veľké množstvo spomienok. S tými ľuďmi, s ktorými som dokázal pretrpieť aj problémy a stresy každodenného študentského života. Pomaly ale isto to končí. Začína sa nová etapa v mojom živote. Nedá sa tomu predísť. Je to tak, a hotovo.

Pozrime sa ale na celkom prvé začiatky, kedy sme sa ešte ledva poznali, prípadne nepoznali. To obdobie, keď každý zahanbený čakal na ihrisku na slávnostné otvorenie školského roka. Ten jeden nemastný-neslaný deň, keď sme boli plní očakávania, strachu a túžbou za niečím novým, neprebádaným. Niektorí sme sa už poznali. Základné školy, kamarátstva, proste neodlúčiteľné hlúčiky ľudí čakajúcich na svojho budúceho mentora, pomocníka, ale hlavne človeka, ktorý nám bude držať štyri roky ruku, aby sme nespravili niečo nesprávne, ruku ktorá nás bude navádzať na ten správny smer, ruku ktorá nás bude upozorňovať, podporovať. Ale hlavne ruku, ktorá nám bude v tom najlepšom, ale aj najhoršom, blízko nás. Ruku, ktorá sa s nami nevybabre a nenechá nás v problémoch.

Prichádzali prvé týždne, mesiace. Ako aj každý iný, typický človek na tejto zemeguli, každý hodnotí na prvý pohľad neznámeho podľa výzoru. Po štyroch rokoch odvážne a tvrdohlavo môžem povedať, že takýto omyl už nikto z nás v živote znova nespraví. Či bol niekto vyšší, či nižší, krajší, škaredší, bledší alebo tmavší, už je nám to jedno. Už sme proste len jedna partia. Nie sme spolužiaci, sme kamaráti. Sme jedna skupina, ktorú len tak niekto nerozdelil. Samozrejme, neobľubuje každý každého ako vlastného brata alebo sestru. Nikdy nikde to tak nebude. Každý si našiel pre seba vhodného človeka, pravú ruku, kamaráta, ktorý bol po boku. Ktorý bol po boku, či išlo o zábavu, vtipkovanie alebo prežívanie trpkého a ťažkého študentského života. Hlúčiky sa spájali, prekrižovali, až nakoniec sme našli tú správnu harmóniu.

Počas prvých mesiacov sme sa nespoznávali len navzájom. Spoznávali sme profesorov, zamestnancov školy, bufetárky, okolie. Začiatky boli ťažké. Každý sa bál, aký bude prvý dojem, čo si dotyčný môže dovoliť voči učiteľovi. Či bol prísny, či sa s ním dalo zavtipkovať, či bol ochotný pomôcť, či nám náhodou tú ťažkú písomku, na ktorú sa takmer nikto nepripravoval, neprenechá na ďalšiu hodinu. Či učenie nebral len ako pracovnú povinnosť, z ktorej ako-tak vyžije, alebo učenie bral ako zodpovednosť voči mladým a tým im vydláždil cestu pre jasnejšiu a lepšiu budúcnosť. Našli sa samozrejme aj z jednej aj z druhej skupiny, ale my sme to brali športovo.

Postupom času sme si aj uvedomili, kto je na koľko vytrvalý, prípadne lenivý v štúdiu. Snažili sme sa navzájom pomáhať. Či to boli vypracované úlohy na test, či to boli elaboráty na merania, či to boli úlohy. Vždy sa našiel niekto, kto tú danú úlohu, otázky alebo elaborát mal a nebol nepriateľský nepodať to ďalej, pomôcť svojim spolubojovníkom proti krutému školskému systému. Niektorým sa darilo lepšie, niektorým horšie, ale nikdy sme nikoho nenechali pozadu. Kolektív si predsa pomáha navzájom!
Prešiel prvý rok. Vedeli sme, ako stojíme na vlastných nohách, čo môžeme do budúcna očakávať, na čo máme pritlačiť, naopak čomu sa vyvarovať. Prišiel aj nás prvý triedny výlet. Plný očakávania, kto sa ako bude správať mimo školských lavíc. S určitosťou môžem povedať, sklamanie sa nekonalo. Akonáhle sme dorazili do Terchovej po dlhej ceste nepohodlným vlakom, každý unavený sme sa pobrali do izieb. O pár minút na to každý vyletel z izieb, plný energie, chuti po zábave a spoločnosti. Zábava sa mohla začať! Držali sme sa až príliš dlho do noci. Odkiaľ to viem? Na veľa vecí sa nepamätám, ale to viem, že susedia vedľa chaty nás zopárkrát upozornili, aby sme boli tichšie. Nerobili sme hluk, nevrieskali sme po sebe, mali sme len dobrú náladu. Ako keď ide partia oslavovať v teplý jarný sobotňajší večer. Po ťažkom ráne hor sa do hôr, turistika, krásny čistý horský vzduch, príroda okolo nás. Večer a ďalší deň sa opakoval. Len obsahovo, nie dejovo. Samozrejme, zas sme sa zabávali. Cítili sme sa spokojní, že sme prežili prvý, zrejme najťažší rok nášho stredoškolského trápenia. Cítili sme sa hlavne slobodní od každodenných školských povinností. Tá úľava sa nedá slovami opísať.

Prišli dlho očakávané prázdniny. Najviac spriatelení spolubojovníci držali medzi sebou kontakt aj počas tohto krátkeho obdobia mimo školu. Dokonca padol aj komentár, že sa niekto nevie dočkať návratu do školy. V tú chvíľu dom si myslel, že spolubojovníkovi preskočilo. Dnes ale viem, že by som napísal to isté. Na začiatku ďalšieho ročníka sme sa zas dostavili na uvítací ceremoniál, ale už v menšom počte. Niektorí vzdali boj proti ťažkému štúdiu a prešli na inú školu. V ten magický deň sme mali aj deja vú - prváci. Bojazliví, plní očakávania, ktorí nevedeli čo môžu očakávať od budúcnosti. Videli sme sa v nich my, už druháci. Ako obraz v zrkadle.

Druhý ročník už samozrejme prebiehal bez väčšieho stresu. Vedeli sme, čo už môžeme očakávať.

... to be continued
kvasko
Light Expert
Light Expert

Re: Nostalgia zo strednej

Príspevok od používateľa kvasko »

Hah, prijemne a trefne citanie takto na vecer, aspon som si trochu zaspominal aj ja :). Clovek si prve 3 roky stale opakoval ako bude rad, ked odtial uz konecne vyjde a posledny rok zase ako by sa velmi rad vratil na zaciatok. Zvlastne. Mam prijemne spomienky na moj gympel a aj 2 roky po nom stale tvrdim, ze by som sa tam aspon na nejaku chvilku chcel vratit. Tie akcie, vylety, chaty a neviem, co vsetko malo proste svoje caro. :)
Thommas
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Som rád :). V takýto neskorý večer som text vedel poslať len jednému spolužiakovi, ten bol priam nadšený :) Dnes podvečer sa do toho pustím znova. Dúfam, že múza ma zas tresne po papuli. Zíde sa :)
Unkown
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Unkown »

Troška konštruktívnej kritiky ti snáď pomôže. Štylistika mi veľmi nesedí, ale to je skôr subjektívny názor. Nebudem to zbytočne rozoberať, v tomto má každý svoj štýl. Na čom by si ale mohol zapracovať je trocha osobnejší pohľad. Toto mi príde ako pohľad pozorovateľa, ktorý v tej triede síce bol, niečo tam zažil, ľudia mu budú chýbať. Lenže tam chýbaš "ty". Je to tvoja trieda, tvoje 4 roky, tvoje zážitky a hlavne tvoja práca, pod ktorú sa chceš podpísať v školskom časopise. Bola by chyba, ak by si z toho seba vynechal. Aby si zhruba vedel na čo myslím, vybral som náhodný úryvok a skúsim ho preštylizovať podľa svojho (zhodou okolností tiež končím, takže to bude autentické :D ) Môže sa ti to páčiť, nemusí... Dúfam však, že bude a že ti to pomôže dokončiť tvoju prácu.
Počas prvých mesiacov sme sa nespoznávali len navzájom. Spoznávali sme profesorov, zamestnancov školy, bufetárky, okolie. Začiatky boli ťažké. Každý sa bál, aký bude prvý dojem, čo si dotyčný môže dovoliť voči učiteľovi. Či bol prísny, či sa s ním dalo zavtipkovať, či bol ochotný pomôcť, či nám náhodou tú ťažkú písomku, na ktorú sa takmer nikto nepripravoval, neprenechá na ďalšiu hodinu.
Počas prvých mesiacov sme sa museli zoznámiť ako navzájom, tak aj s našim okolím. Keďže nikto z nás nezdieľal predstavu učiteľov o tichej, pokojnej triede, museli sme zistiť ich toleranciu voči našej snahe prerobiť školu podľa nášho gusta. Časom sa nám síce podarilo prísť na to, koľko sarkastických poznámok ktorý učiteľ znesie a koľko našej spolupráce počas písomiek dokáže prehliadať, stálo nás to však desiatky zápisov, niekoľko pokarhaní a rozzúrených rodičov doma. Tiež sme prišli na to, že usmievavá pani v bufete nám nie vždy predá tú najchutnejšiu desiatu, a tak sme sa naučili privstať si, aby sme si ráno pripravili vlastnú.
Thommas
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Unkown: naschvál to nechcem písať z môjho pohľadu. S týmto článkom mám aj jeden celkom iný plán, ktorý neviem, či zrealizujem. Jedno ale viem, že to budem písať neosobne.
japaja
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa japaja »

je to pekne napisane :) ale niesi ty z gymnazia? lebo hovoriš že držite pokope travite čas ako skupina no skus isť na priemyslovku a uvidiš tam opice skakajuce po laviciach :D
Thommas
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Som z priemyslovky, nie z gymnázia.
japaja
Guru wannabe
Guru wannabe

a koľko rokov maš? lebo ja mam 17 a tie opice v triede su fakt je*nute...
Thommas
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Teraz maturujem.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

japaja: Neviem, kam chodíš na školu, ale popisuješ základnú. :) Zaujímalo by ma, ktorý 18 ročný človek má potrebu skákať po laviciach ako opica.

Som za každú srandu, prakticky celý 2-3 ročník na strednej to boli samé akcie, chaty, žúrky, často primitívna sranda, ale opice fakt nie. Pozdrav spolužiakov. :lol:
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Hensym napísal:Zaujímalo by ma, ktorý 18 ročný človek má potrebu skákať po laviciach ako opica.
by si sa cudoval, co s clovekom robia hormony a ako chalanom je*e z testosteronu :D a skakanie po lavici je este fakt minimum :D

u nas sa chalani nahulili v satni v telocvicni...a potom sme hrali vsetko mozne, len nie volejbal :D :D a telocvikarka len dokola opakovala, ze co sme to dnes mali na obed...

____

ked som si pri futbale vyklbil koleno...fakt ze na totalku...ako zo serialu pohotovost...jablcko uplne na druhej strane...nechutne...tak telocvikarka, ktora nas na brannom cviceni uci prvu pomoc ku mne pribehla a povedala: "nevies si to napravit sam?" :D :D
japaja
Guru wannabe
Guru wannabe

ach joo... obrazne pomenovanie proste demencia na premyslovkach mandarinky lietaju po triede kriedy atď a to človek ide študovať koli odboru a ho to bavi a ma takych debilov v triede
LukasqoO
King
King

Príspevok od používateľa LukasqoO »

Ty si asi jeden z tych, ktory sa nevedia uvolnit. Keby sme furt nerobili haluze v skole, tak by sme tam umreli do jedneho.
japaja
Guru wannabe
Guru wannabe

lukasqo v triede mame jedneho z ktoreho si stale zjebuju robia srandu deň čo deň ako by si to bral ty :wink: ale maš aj pravdu..

//autoeditácia príspevku (04 Máj 2014, 16:51)
na jednej strane to vyzera pekne že je sranda v triede ale vciť sa do človeka na ktorom si tu srandu robia možno to hraniči so šikanou to už neviem ako je...
LukasqoO
King
King

Najvacsia obrana je utok. Takze ak si niekto robi strandu zo mna, robim si aj ja srandu z neho.
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Frco »

stredna bola fajn, ale vysoka skola je o niekolko tried lepsia. Ak by som si mal vybrat co si zopakovat, jednoznacne vyska :) Tolko volneho casu, ze ani nevies co s nim. Samozrejme nie kazda vyska, ale toto plati tak na 70% z nich urcite. Plus piatok volno. Jaj, tri dni v kuse nic nerobit :D kam sa na toto hrabe stredna.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Lukáško: Ja sa uvoľniť viem. Ale čo už, u nás na škole sme asi srandu zo základnej školy za vtipnú nepovažovali. Ak vás baví skákanie po laviciach, tak whatever, bavte sa. Podľa tvojej logiky sú všetci ľudia od ~17 rokov vyššie nudní a nevedia sa uvoľniť, lebo sa "nezabávajú" ako deviataci? Nechcem sa hrať na starého, ale už viac krát som použil túto vetu "raz to pochopíš". Znova píšem, som za každú srandu a mám rád primitívny humor. Ale toto je proste na zamyslenie, čau. :)
LukasqoO
King
King

Ja som reagoval na japaja :) A uz nejaky ten rocik nechodim na zakladnu ;) A po laviciach neskacem, nemam za potreby. A nikde som nenapisal ze vsetci starsi ako 17 su nudni. Ten vek som uz prekrocil a haluzime sa furt. Serus
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Frco - ostatny, ktorych fotrovci nedotovali az do skoncenia VS to take ruzeve urcite nemali. Nie kazdemu padne vsetko do ust samo.
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Frco »

Ja som prve tri roky takmer nic nerobil, penazi som mal dost a pracoval som na brigadach minimalne :) a magisterske som uz robil externe + praca.
Tie prve tri roky bakalarskeho stupna by som si hocikedy zopakoval :D
Napísať odpoveď