nízkoenergetický dom
nízkoenergetický dom
Zdravim. Zhanam informacie ohladom nizkoenergetickeho domu, pytal som sa uz aj na inom fore, ake mate skusenosti vy s nim? Ci je lepsi murovani alebo montovani popripade coho by som sa mal vyvarovat? Aby som si vedel vytvorit nejaky nestranny postoj, kedze aj tak kazdy preferuje nieco ine a chváli si to svoje.
Re: nízkoenergetický dom
Rozdiel je v cene, mobtovane su lacnejsie. Murovsne su pevnejsie a stabilnejsie, aj ked uz nontovane tiez dokazu postavit s poschodim.
montovane su v dnesnej dobe uz na velmi vysokej urovni aj ohladom uspor energie a pritom su lacnejsie ako dom z klasickych materialov
Ak sa prida k tomu rekuperacia tepla, par slnecnych kolektorov, popripade tepelne cerpadlo, tak sa naklady na byvanie za mesiac dokazu zmestit do 50 eur.
Uf, tak neviem či po týchto dňoch ako fúkalo, by som si dal montovaný. Mám z nich taký divný pocit, že sa rozpadne. Asi by som volil istotu murovaného aj keď viem čo to obnáša.
Maros a vies ako sa robi montovany dom, ako to vyzera a ako sa sklada?
neviem ci to sem mozem dat aby to nevyzeralo ako reklama ale zaujimalo to aj mna kedze je to teraz trend a mozno budem taky stavat tiez som troch pozeral zistoval a toto sa mi zdalo celkom dobre napisane s popisom a dokonca aj ako sa to stava http://www.vasdom.eu/co-je-nizkoenerget ... vany-dom-/ to je sice montovany ale aj murovane sa daju postavit ale neviem ci by si to zvaldol sam popravde ja by som dal firme
-
Waagbistritz69
King
- Kontaktovať používateľa:
Portrét amerického architekta Michaela Reynoldse, který se proslavil stavbami z odpadů, zaznamenával přední britský dokumentarista Oliver Hodge po tři roky. Vítězný snímek Ekofilmu 2009. Američan Michael Reynolds staví přes tři desítky let s úspěchem velmi levné domy, které disponují vlastním zdrojem energie, vody i tepla. Využívá staré pneumatiky, plechovky od piva a skleněné láhve. Tato překvapivě skvěle fungující alternativa bydlení z dílny vystudovaného architekta a zastánce trvale udržitelného rozvoje z Nového Mexika přesto, anebo spíš právě proto, v USA neustále naráží na nejrůznější byrokratické překážky. Celé tři roky zaznamenával režisér Oliver Hodge práci Michaela Reynoldse a jeho boj s americkými úředníky. Vypravil se s ním a s jeho partou podobně nadšených spolupracovníků i na tsunami zcela zničené Andamanské ostrovy, kde se jejich levné a účelné domky setkaly s velkým nadšením. Z celkových 350 hodin natočeného materiálu se tvůrcům nakonec podařilo sestříhat nesmírně živý a zajímavý portrét výjimečného muže a jeho splněného životního snu. (čsfd)
Ono je to v podstate jedno, dnes drevostavbu nerozoznas od murovanej. Cena sa odvija hlavne od pouzitej technologie a objemu izolacie. Hlavna vyhoda je rychlost vystavby a mensia hrubka stien pri rovnakom tepelnom odpore. Do montovanej stavby by som urcite nesiel kvoli nizsej cene, pretoze kvalitne spravena lacnejsia nebude.
ozaj to je pravda nieje to vidno rozoznat od tej murovanej akurat neviem ci sa v tych montovanych mozu tahat poschodia ale kdesi bolo napisane ze uz to robia ...musim tiez kuknut zblizka nato v susedstve to teraz stavaju
-
nejakymarko
Addict
Ak sa nemýlim, tak na Slovensku sa môžu stavať drevostavby ktoré majú maximálne 2 poschodia.
Drevostavba a montovany dom napriklad z drevocementu, montovanych tabuli a pod. je rozdiel (aspon si myslim).
12maros34 napísal:Uf, tak neviem či po týchto dňoch ako fúkalo, by som si dal montovaný. Mám z nich taký divný pocit, že sa rozpadne. Asi by som volil istotu murovaného aj keď viem čo to obnáša.
zdroj: http://dom-nakluc.sk/vyhody.htmlStatická pevnosť
Tuhosť a zároveň nízka hmotnosť konštrukcie dodávajú obrovskú statickú výhodu pri nestabilnom podloží a prípadných posuvoch pôdy. Tento fakt je na Slovensku známy z posledných rokov, keď len malý pohyb pôdy spôsobil prasknutie murovaných domov až tak, že sa museli zbúrať.
Náš spôsob výstavby je odolný aj proti tornádu. Všetko záleží od na dimenzovanie konštrukcie a použitých materiálov. Práve slabé a lacné drevostavby najme z Ameriky robia týmto domov zlú povesť. Nami ponúkané stavby majú neporonateľne silnejšiu konštrukcie zodpovedajúcu európským normám.
Aké sú alternatívy kúrenia v NED? Čo je také najideálnejšie a cenovo primerané.
Náklady 50€? Tak poraď nejaké nápady, ktoré by takto vedeli znížiť náklady.
Náklady 50€? Tak poraď nejaké nápady, ktoré by takto vedeli znížiť náklady.
Ja neviem, sak trochu googli...moznosti je milion, rekuperacia/vzduchotechnika, tepelne cerpadla, drevostavba ma ine izolacne vlastnosti ako tehla ci ytong, zalezi na tvojom rozpocte, a od tvojich poziadaviek....pripadne podlahove kurenie atd atd.
V NED, kde je dobra vzduchotechnika s odoberanim tepla zo spotrebicov (vlastne aj nutnost) ako je susicka, chladnicka popripadne velka plazma (to si ale moc predstavit neviem), staci aj 2kW mali kotolcek na plyn napr.
najlepšie je fakt poradiť sa s odborníkmi, ktorí sa v stavbárine naozaj vyznajú... ja mám veľmi dobré skúsenosti s f. hedostav z košíc http://www.hedostav.sk/sk/ako-staviame/ ... vojpomocne a kamoš z prešova pre zmenu využil f. lechstav, neviem, či majú aj web, ale našiel som ich na facebooku https://www.facebook.com/pages/Online-s ... 03?fref=ts
díkes, radil som sa, už máme všetko premyslené prešpekulované, firma zajednaná, všetko sa stava. Vybrali sme si hedostav, mal dobré referencie a našiel som iné diskusie, že s nimi boli ľudia veľmi spokojní, takže sme sa do toho pustili.
-
host5
Light Star
- Kontaktovať používateľa:
Zdravím,
rád by som obnovil túto tému keďže veľmi silno rozmýšľam nad montovaným domom v Šamoríne keďže to približne vyjde cenovo rovnako ako 3-4 izbák v Bratislave.
Ak teda niekto už máte takýto dom postavený vedeli by ste zhodnotiť celkový dojem a plusy, mínusy? Na internete nájde veľa plusov ale predsa osobitná skúsenosť od niekoho je lepšia.
Dikes.
rád by som obnovil túto tému keďže veľmi silno rozmýšľam nad montovaným domom v Šamoríne keďže to približne vyjde cenovo rovnako ako 3-4 izbák v Bratislave.
Ak teda niekto už máte takýto dom postavený vedeli by ste zhodnotiť celkový dojem a plusy, mínusy? Na internete nájde veľa plusov ale predsa osobitná skúsenosť od niekoho je lepšia.
Dikes.