Strapaty:Asi fakt niesom schopny sformulovat otazku dostatocne jasne, aby si mi na nu odpovedal a nepisal nieco co sa mojej otazky netyka. Skusim to este raz.
strapaty napísal:
... ako mozes vediet ze bude zit v bolestiach ...
Popisujem moedelovu situaciu, predpokladaj ze to vies s uplne rovnakou istotou ako vies, ze existuje nebo a peklo.
strapaty napísal:
a od fyzickej bolesti sa da vzdy pomoct..
Ano da sa vzdy pomoct od fyzickej bolesti. Niekedy je to smrt. Priklad : Niekto ta viac nasobne bodne dykov. Nema ti kto pomoct. Krvacas v bolestiach. Jedine co ti od bolesti pomoze je smrt po vykrvacani.
strapaty napísal:
ak boh da cloveku aby sa mu narodilo take dieta ma to svoj vyznam... nie je to len nahony kolaps genov... ak clovek odmietne takyto dar od boha odmieta aj jeho pomoc...
Teda ma to mat vyznam pre rtodica, niekam ho posunut, teda prijat toto Bozie rozhodnutie je sebecke z pohladu rodica.
strapaty napísal: ale ucenie tvrdi ze bolest v zatrateni je tak strasna ze keby ludia mali toto poznanie tak by sa radsej nechali varit cely zivot v kotli z horucou smolou...
To zas poukazuje len na sebeckost rozhodnutia nechat sa trapit dieta. Ide ti o to aby si zachranil svoju vlastnu dusu a je ti jedno ze tvoje dieta bude trpiet.
strapaty napísal:
1. clovek nema pravo zabit druheho cloveka ...
Toto nebudem rozoberat dalej, moja modelova situacia ktoru pouzivam naraba prave s tymto predpokladom.
strapaty napísal:
, zabit moze jedine v obrane vlastneho zivota alebo v obrane zivota svojich blizkych (cize vsetkych ) ...
Toto samotne tvrdenie by stalo na uplne inu diskusiu s nazvom "Desatoro a povolene vynimky - Kapitola 1 - Nezabijes". Zaroven je zaujimave, ze mozes zabit ked chranis zivot ... to je ako sulozit za panenstvo. Ale je to fakt absolutne nepodstatny pre moju modelovu situaciu, kedze v modelovej situacii sa nejedna o ohrozenie zivota.
strapaty napísal:
2. zbavenie blizkeho utrpenia smrtou nie je akt milosrdenstva ale akt sebectva...
Pisal som to 2x ale napisem to este raz. Vzdas sa svojej duse, budes vo vecnej agonii, koli tomu, aby tvoje dieta netrpelo ani sekundu. Co je na tom sebecke ? Poprosim ta skus reagovat na tu situaciu ktoru popisujem. Nie opakovat veci naucene z katechizmu.