Fotografia - novinky, technika, diskusia

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Polo-X
Professional
Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Fotografia - novinky, technika, diskusia

Príspevok od používateľa Polo-X »

ak to bolo nieco sladke, je to mozne, ja mam toto s mojim obj. koli foteniu v jemnom prachu a piesku, ako vycvikovy vojensky priestor pri senici a odvtedy skripe ked priblizujem alebo s nim pracujem...

neviem ci ti uznaju reklamaciu nato ze si si ho oblial alebo nechal obliat, imho irelevantne a imho neuznaju... cistenie objektivu je dost draha zalezitost a velmi citliva, ja som sa s tym nejako zmieril a nejako s nim uz dofotim, aj ked neni stary no vela moznosti mi neponuka a kedze to nebol top ale bezny tamron, mavol som rukou
martinez13
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa martinez13 »

vďaka za reakciu, tento týždeň to beriem k pánovi Matunákovi, je trochu známejší v oprave no snáď po diagnostike mi nepovie cenu že padnem zo stoličky
mám problém aj s bleskom pri zapínaní, tlačidlo ide ťažšie zapnúť.. mám pocit že sa mi na foťák niečo vylialo alebo naozaj ja neviem ako sa to mohlo stať.
qwerty-xyz

Príspevok od používateľa qwerty-xyz »

takze, ...

ako dosiahnut zmenu EV bez pouzitia EV vejara ? zacina ma to celkom srat. pretoze klasickou zmenou EV, sa menia aj hodnoty (clona a rychlost uzavierky) co mi dost serie moznost s spravit seriu fotiek ktore by som potom spracoval do HDR.
na kompakte samsung, sa tieto EV hodnoty (aspon sa to takto javilo) menili bez toho aby to ovplyvnovalo ine hodnoty. Jednoducho ked bola clona dajme tomu 4.0 a rychlost zavierky 1/250 tak pri zmenach EV od -2 do +2 mi tieto hodnoty ostavali bezo zmeny(ako pisem, aspon sa to takto javilo) jednoducho obraz bol bud tmavsi alebo svetlejsi, a hdr sa dalo robit kombinaciu snimkov ovela lepsie. pri FZ 200 sa meni s manualnym nastavenim EV aj rychlost uzavierky co mi dost lezie krkom, takze da sa vobec dosiahnut zmena EV bez zmeny ostatnych hodnot ?
Alebo samostatne EV je zmenou tychlo hodnot (lebo potom nechapem ako to riesi kompakt ked ten hodnoty zachovava rovnake, .... )
Unkown
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Unkown »

Expozíciu ti udávajú len tri hodnoty (ISO, čas, clona). Týmto si celkom istý niesom, čiže ma niekto opravte ak sa mýlim, ale zmenou EV vo foťáku zmeníš pri rovnakom nastavení expozičného trojuholníku len svetlosť JPG-u, ktorý foťák vyexportuje. Keď fotíš do RAW-u, tak táto starosť odpadá.
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Syfon »

qwerty-xyz napísal:Jednoducho ked bola clona dajme tomu 4.0 a rychlost zavierky 1/250 tak pri zmenach EV od -2 do +2 mi tieto hodnoty ostavali bezo zmeny(ako pisem, aspon sa to takto javilo)
mohlo sa este menit iso, ale nemyslim si, inak to nedava zmysel, napriklad svetlejsiu fotku dosiahnes a) mensim clonovym cislom b) dlhsim expozicnym casom c) vacsou citlivostou, neexistuje teda aby tieto tri parametre ostali konstantne a ty budes pri rovnakej scene dosahovat raz tmavy a raz svetly zaber
KoCi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa KoCi »

Fot na rezime Aperture - tam si zvolis clonu a citlivost a prepocitava sa ti iba rychlost uzavierky - to na fotenie pre ucely HDR paskvilu nema ziadny vplyv.

Clona, ISO a cas tvoria expozicny trojuholnik. Je nemozne v trojuholniku zmenit jeden uhol a vyzadovat, aby ostatne dva ostali rovnake.
Steju
King
King

Príspevok od používateľa Steju »

qwerty : c) je správe, menením nejakého EV akurát prinútiš foták v nejakom poloautomatickom alebo automatickom režime zmeniť parametre (clonu, čas, iso) tak, aby bola výsledná fotka svetlejšia alebo tmavšia. V manuálnom režime si môžeš meniť EV koľko chceš, na fotke to nič nezmení, lebo clonu, čas a iso si určuješ manuálne ty.Takže keď si na tom Samsungu menil EV menili sa aj tieto údaje, akurát si si to nevšimol alebo ti to neukazovalo...
qwerty-xyz

//// ---- okej ludia, dikes, uz to mam. a dakujem :oops: bojoval som s navodom poobede, a trochu som v tom uz mal zmatok, lebo som si popri tom skusal X dalsich veci, .... na automatike sa to robi stlacenim kolecka dovnutra a potom to len stmavujem a zosvetlujem (ale az po tejto zmene mi znazorni dole ze je to vlastne zmena EV tak som to overil na hodnotach ja by som mal mat 19 hodnot ... ) a za ten mod Aperture dakujem, to si pouzijem.

Mimo toho HDR nie je paskvil, :arrow: ked nemas co robit, tak sa da nieco fajneho sfotit len je aspon u mna velky problem nieco co by za to stalo vobec najst, .... aby to malo nejaky vysledny efekt, ja ani vlastne neviem ci to co spravim ja je HDR, mam na to jeden programcek, tam nahodim fotky ono mi z toho spravi jednu a potom sa s tym hram tak aby sa to pacilo mne, potom to ulozim, odsumim v dalsom programe a to je vsetko.
Steju
King
King

To je divnô, že by foťák naozaj fungoval takto neobvykle som ešte nevidel. Ale možné to je, pre istotu by som pozrel user manual a to, čo oni tvrdia, že to má robiť. Pretože jediné čo ma napadá je, že to má fungovať podobne ako pri blesku, kde nejakým "EV" ladením iba zmeníš silu blesku, ale ostatné hodnoty ti to zmení tiež tak, aby výsledná fotka vyzerala rovnako...
Unkown
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Unkown »

No, je to čudné. Každý foťák, ktorý som doteraz držal v ruke, sa správal tak, ako chceš ty. Skús rôzne režimy (hlavne P, S, A, M), že čo to spraví. Ale nemyslím si, že je to až taký zásadný problém. Ako som vravel, RAW to rieši takmer úplne. Ak ho nepoužívaš/nevieš spracovať/..., tak stále nieje problém zabiť 30 sekúnd prácou s JPG-om s krivkami v hocijakom aspoň polodobrom editore. Keď tú fotku chceš na niečo použiť, tak ju tak či tak treba editovať a keď bude len stáť na disku, tak je jedno aká expozícia tam je :D
qwerty-xyz

ono fungovanie niektorych funkcii nechapem ani ja, a stale sa nieco naucim (rsp zabudnem a pripomeniem si to neskor zase) a fungovanie kmpaktov a bridge fotakov je niekedy aj na poloautomatike a manuale stale take divne, ...

ale ako pisem, uz to mam. (len to stmavovanie a zosvetlovanie pomocou EV, v A mode to este odskusam, niekedy stvrtok) a som rad ze mi v tomto poradite bez toho aby ma niekto zje*al ako psa. Fotky fotim hlavne pre seba, zvlast po tom co je kazdemu v mojom okoli u prdele ci fotku fotim mobilom, fotakom, seriem sa s HDR alebo nocnym zaberom, kazdy to ma tazko u prdele. . . . zaujem je o to co je na fotke. si v hoteli, clovek je zvedavy ako vyzera hotel, ako vyzera pozadie, take, informacne fotky...
M4rek
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa M4rek »

Ahojte. Niekde som cital, ze ak posle clovek do Nikonu manual, ktory dostal k fotaku a napise im, ze chce navod v inom jazyku, tak mu zdarma poslu navod v pozadovanom jazyku. Nemate s tym niekto skusenosti, pripadne neviete ci to este funguje takto ? A ci mozem poslat manual aj ked som fotak kupil dajme tomu pred pol rokom ?
KoCi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa KoCi »

Nepocul som o tom, ale elektronicka verzia manualu by ti nestacila?
Inak sa mi to zda trochu zvratene co pises, kedze nikon sa snazi predavat cez autorizovanych partnerov, kde dodava lokalizovane verzie manualov - aby tak zabranil sedemu dovozu.
M4rek
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa M4rek »

Tu o tom píšu: https://nikoneurope-cz.custhelp.com/app ... obsluze%3F

Najskôr som si myslel, či to nie je len nejaká fake stránka Nikon, ale vyzerá, že to je ich oficiálna stránka lokalizovaná do CZE.

Ten manuál má dosť veľa strán a chcel som si ho počas dlhých letných večerov čítať .. a radšej čítam z papiera ako z obrazovky. No a manuál mám len v nemčine, kedže mám kúpenú verziu pre nemecký trh. Keby som mal ten manuál aspoň po anglicky, ale po nemecky moc neviem.
qwerty-xyz

Ked ma namiesto vytvarania klasickych HDR (v podstate sfotit nesfotitelnu scenu pomocou bracketingu, .... ) bavi robit z toho omalovanku a vytiahnut si tonemap do sialenych hodnot aby to svietili je to zle ked sa mi to paci? :| Klasicke HDR mi dava len moznost sfotit to co by som mal v miestach bud moc tmave alebo moc svetle, ale hranim sa do stavu ze to vyzera totalne neralne sa mi to proste paci, .... robim to pre seba a len preto lebo sa to mne tak paci, aj ked mam niekedy potrebu s tym otravovat okolie, .... pretoze aj zdanlivo nevyrazna obycajna fotogravia nejakeho stareho domu alebo budovy sa zmeni na na svietiacu :shock:

Aj ked na niektore svoje omalovanky nedam dopustit. Hold asi by som si mal uz kupit aspon 5-6 knih o foteni, som totizto taky samouk, rad si sadnem kdesi SAM a skusam co sa stane ked stlacim to a to, a nastavim hento a tamto.
Traktorista
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Traktorista »

M4rek napísal:Ahojte. Niekde som cital, ze ak posle clovek do Nikonu manual, ktory dostal k fotaku a napise im, ze chce navod v inom jazyku, tak mu zdarma poslu navod v pozadovanom jazyku. Nemate s tym niekto skusenosti, pripadne neviete ci to este funguje takto ? A ci mozem poslat manual aj ked som fotak kupil dajme tomu pred pol rokom ?
Nazdar, ja som to tak spravil, ku fotaku som mal madarsky to mi vymenili za slovensky, a ku blesku som mal daky holandsky a to mi vymenili za anglicky, lebo slovensky nemali. Ale adresu si uz nepamatam, proste som postupoval podla pokynov na ich stranke
qwerty-xyz

:) ma niekto napad, ako fotit male flasky? myslim tie velmi male v ktorych je 0,5 dcl alkoholu. myslim skor ake pozadie tomu navolit, ci bielu stenu, alebo to nejako inde umestnovat, bude to asi na makro fotene, lebo ide len o foto flasticky.
Steju
King
King

Stenu určite nie, skôr by som skúsil nejaké takého homemade zákutie (ak to chceš mať sterilné), ak nie, postačí nejaký fotogenický stôl, drevo... ťažko povedať takto na diaľku, v tom je to umenie fotografa, mať v oku to, čo bude na fotke vyzerať dobre :)
Prílohy
url.jpg
white box 1.jpg
qwerty-xyz

ved prave, ide len o zaber flasticky. co najlepsi detail na nu, ....
ktozesomja
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa ktozesomja »

Skusal som panning na rally. Teda chcel som mat rozmazane pozadie a ostre auto. Ale pri vacsine fotiek nemam ostre cele auto, v com by mohol byt problem ?
Napísať odpoveď