Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

audiotrack
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa audiotrack »

strapaty: ty si ten obrázok trošku nesprávne pochopil. Tam sa nepíše o vierovyznaní národov, ale o náboženstvach. Ktoré kde a kedy vzniklo, a ktoré ďalšie boli pri vzniku ktorými ovplyvňované. To že tam nie je šípka alebo vetva z kresťanstva do europy neznamená že nebolo alebo nie je v europe kresťanstvo. Znamená to, že v europe nevzniklo žiadne nové náboženstvo ktoré by bolo výrazne ovplyvnené kresťanstvom, alebo z neho priamo vychádzalo

A to že je každé náboženstvo viac menej lokálna záležitosť je celkom logické. Otvor bibliu a nájdi tam nejaký príbeh z naších končín. Alebo z ameriky, ázie... Niekde som videl krásnu mapku, kde bolo okruh ktorý zachytáva biblia. Bol to blízky východ, a trošku sever afriky. Všetky príbehy, či zo starého zákona alebo nového, všetky prorotstva.. všetko sa odohráva tam. Zvyšok sveta neexistuje. Vlastne je to logické,v tej dobe o žiadnej amerike ani len netušili. Ale zrejme o nej netušil ani boh

//Steju: dík, to je ono :)
Steju
King
King

Príspevok od používateľa Steju »

strapaty napísal:ja viem presne co je pravda ..
Zaujímavé, netvrdil si náhodou celý čas že nemáš žiadny dôkaz a teda len slepo veríš tomu, že je to pravda? Myslím, že áno.
strapaty napísal: a preto ze nik z nas o pravde nema zaiden dokaz nemozno hovorit o objektivnej pravde...
Toto je taká blbosť, že ma to bolí vôbec čítať
strapaty napísal: viera nie je len pomocka pre slabych .... pomaha aj silnym ... je to fakt... konstatovanie ... neviem preco sa nad tym pozastavujes... ked chces aj motor mozes opravovat cez vyfuk ... ja to radsej spravim cez kapotu
Netuším čo si tou metaforou o motore chcel povedať, ale nedá sa než súhlasiť s 94jakubom, psychicky silný a vyrovnaný človek žiadnu vieru v neznáme nadprirodzenie (či prirodzenie?) nepotrebuje
strapaty napísal: nebit krestanstva este by sme sa tu nahanali s ostepmi... 99 percent vyspelych civilizacii bolo postavenych na nabozenstve a pevnych moralnych hodnotach ... z toho 90 percent na krestanskych
Toto je taká blbosť, že pri čítaní trpím viac ako ježiško na kríži

audio:
Prílohy
on131vVBh_o.jpg
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

strapaty napísal:az na to ze je tam vyse 2000 krestanskych cirkvi ktore si vsetko vykladaju ako im vyhovuje...
no a? su krestanske ci nie?
strapaty napísal:to ze si ty nezazil krestansku vychovu
zazil
strapaty napísal: (popripade ti to nic nedalo z moralky ) neznamena ze to nedava inym ... preto to nie je klamstvo ak klamem tak to dokaz ... mne to moralne zaklady dalo a ziem podla nich ... cize uz tu mas jasny dokaz ze sa mylis
nieco ako moralka je vyrazne starsie ako cele krestanstvo, islam ci zidovska viera, staci ti to ako "dokaz"?
strapaty napísal:nebit krestanstva este by sme sa tu nahanali s ostepmi
pekne ta prosim, neklam
krestanstvo ma nejakych 2000 rokov, rimska risa, pripadne stari Egyptania su ovela starsie spolocenstva a boli na vyrazne vyssej urovni
strapaty napísal:99 percent vyspelych civilizacii bolo postavenych na nabozenstve a pevnych moralnych hodnotach... z toho 90 percent na krestanskych ...
skus niekedy otvorit atlas a pozret sa, kde vsade je svet
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

strapaty napísal: viera nie je len pomocka pre slabych .... pomaha aj silnym ... je to fakt... konstatovanie ... neviem preco sa nad tym pozastavujes... ked chces aj motor mozes opravovat cez vyfuk ... ja to radsej spravim cez kapotu
WUT? Aký fakt? Psychicky vyrovnaný a silný človek nepotrebuje vieru. Nebavíme sa samozrejme o nejakých životných postojoch a myšlienkach vzniku vesmíru. Taký človek sa nepotrebuje utiekať k Bohu zakaždým, keď vidí problém ale snaží sa mu čeliť.
Ty to spraviš cez kapotu mysliac si, že ostatní to robia cez výfuk a potľapkáš sa po pleci ako poznáš "pravdu". Ja radšej vezmem rozum do vlastných rúk a miesto pomodlenia pred opravou radšej tú kapotu otvorím aby som na ten motor aj videl. :wink:
strapaty napísal: 99 percent vyspelych civilizacii bolo postavenych na nabozenstve a pevnych moralnych hodnotach .
Vieš čo znamená byť postavený na náboženstve? Očividne nie. Nebodaj aj Slovenská republika je postavená na náboženstve? (nerátaj prvú)
strapaty napísal:z toho 90 percent na krestanskych ...
Doneba(aj keď to by som asi nemal hovoriť podobne ako "bodaj by" :roll: )volajúca chobotina. 90 percent civilizácií je kresťanských možno tak dnes po dlhých storočiach agresívnej politiky cirkvi a po mnohých genocídach iných náboženstiev. Znova, propagovať takúto inštitúciu je ako podporovať vojnovú politiku NSDAP alebo totalitu Sovietskeho zväzu.
strapaty napísal:pitim fajcenim a hulenim si asi musi prejst kazdy...
Nemusí. Aspoň vidieť tvoje "morálne hodnoty." Ako to, že tvoje kresťansky vychované deti sa na niečo také dajú?
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

strapaty
pitim fajcenim a hulenim si asi musi prejst kazdy... nemam iluzie ze moje deti to minie...
oooo zrazu koľká benevolentnosť voči nemorálnym veciam...nemusí si tým prejsť každý, opäť poznám kopec ľudí vo svojom veku, či mladších, ktorí si tým neprešli...a ak si tým musí prejsť každý, tak o čo sú tvoje deti vychované na kresťanstve lepšie oproti deťom vychovaným bez kresťanstva? O čo je tá výchova lepšia, ak ich neuchráni pred nemorálnymi vecami?

urcite by som mal ine priority... - minimálne jedna by bola lepšia oproti terajšej a to tá, že by si nenútil svoje deti niečomu, čo ani nevieš, či v budúcnosti využijú, či budú potrebovať, tzn, by si ich ochárnil pred indoktrináciou, a názor by si mohli spraviť sami

som ten vyznam zamerne zamenil... samostatnost vedie velakrat k samote... nebude ani samostatny ale ani sam... - zámerne si ho zamenil? prečo? aby sedel do tvojej skladačky? do tvojej argumentácie? aby si sa vykrutil z toho? ....aj ja si začnem meniť zámerne význam tvojich slov tak, aby to sedelo mne a ver, že v jednom príspevku ti rozoberiem vieru na skrutky, podložky a matice. To je čo za argumentáciu si zámerne zmeniť význam slova, keď protistrana to tak nemyslela a úmyselne tým pádom odbočiť od témy a zahrať to do outu?

bez ohladu na to ci je nebo alebo nie nema clovek pravo zobrat zivot inemu cloveku ... pokial tym nechrani vysiu hodnotu... co uchranenie od bolesti nie je ... - na základe akej definície, zákona, práva nie je urchánenie od bolesti, trápenia vyššou hodnotou? U mňa to je vyššou hodnotou. U mňa je to prejav ľudskosti, že nenechám človeka trpieť.

lebo je a az vtedy dostane zmysel .. ked si clovek uvedomi ze choroba nieje len nieco co cloveku berie ale co aj cloveku dava - toto čo je za argument "lebo je"? Mám začať ja používať argument "lebo je/nie je"? Tak z tých skrutiek, podložiek a matíc tvojej viery spravím ešte aj roztavený kov týmto argumentom "lebo je/nie je". Na to aby si človek uvedomil, že choroba mu niečo dáva nepotrebuje vieru v boha a náboženstvo, ak áno, tak je to opäť len psychický slabý človek, ktorý by bez boha ani neprežil do ďalšej večere.

samozrejme ale z vierou je to lahsie - čiže si slabý na to aby si to dokázal bez viery, tak radšej hľadáš ľahšiu cestu, uveríš báchorkám, všetko zhodíš na boha, božie plány a božie dary a svet je zrazu gombička. Psychická slabosť veriaceho.

je absolutne jedno ci je to pravda alebo nie fakt je ze sa tak zije lahsie - ako už povedali useri predo mnou, týmto tvrdením si vieru a náboženstvo absolútne odroval z pozície hľadania pravdy, podstatné je že psychicky slabým ľudom to pomáha prežiť svoj život.

A pýtal som sa ťa na niečo. Aby si menoval v čom je ten užastný rozdiel medzi cirkevnou a štátnou školou.
vladenko007
VIP
VIP

Príspevok od používateľa vladenko007 »

pitim fajcenim a hulenim si asi musi prejst kazdy... nemam iluzie ze moje deti to minie...
No vidíš napríklad ja som si neprešiel ani hulením ani pitím iba fajčením a aj z tým som sekol. O čom to svedčí? Myslíš že mi pomohol boh? Figu borovú. Som neveriaci. Ako tu už niekto povedal iba slabí potrebujú na prežitie boha. Ty si slabý jedinec a potrebuješ sa oprieť o vieru o boha aby si bol schopný normálneho života.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

v živote som neskúšal drogy ani som nemal cigaretku v ústach, a to som zažil aj ten bujarí život na vysokoškolskom priváte aj intráku. S bohom to nemá nič spoločné, ale s výchovou. Ak tvoje deti skúsia cigaretku, tak si zlý otec čo im nevie v detstve dostatočne vysvetliť aké je to zlé. A ak to nevieš prijať, tak sa obracaj na boha, budeš to svoje zlyhanie a zlyhanie svojich detí ľahšie znášať.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa strapaty »

audiotrack napísal:v živote som neskúšal drogy ani som nemal cigaretku v ústach, a to som zažil aj ten bujarí život na vysokoškolskom priváte aj intráku. S bohom to nemá nič spoločné, ale s výchovou. Ak tvoje deti skúsia cigaretku, tak si zlý otec čo im nevie v detstve dostatočne vysvetliť aké je to zlé. A ak to nevieš prijať, tak sa obracaj na boha, budeš to svoje zlyhanie a zlyhanie svojich detí ľahšie znášať.
ja ako rodic nemozem zlyhat...
obdobie vzdoru si prejde kazdy... u vas to este trva... nedokazete sa posunut dalej ... ste zamilovany do svojej pravdy... tvrdite z absolutonou istou veci ktore nik z vas nevie dokazat ... cim si protirecite samy vo svojich hodnotach ... ja si aspon priznam ze je to u mna hlboke presvedcenie ... a netvrdim ze je to vseobecna pravda ... kde beriete tu istotu ze boh neexistuje ... ludi bez viery boli vzdy len minimum... jasne ... vsetci sa nechali oklamat... ludia si 50 000 rokov niekoho vymyslaju ... a ak pomaha viera slabim je na tom nieco zle?? samozrejme opacne to neplati ... nie kazdy kto veri je slabi .. (chcel by som vas vidiet argumentovat na krestanskom fore :D ) po samom... ste slepi nevidite ten obrovsky dar lasky ktora je vo viere a v uceni krista.... raz zistite ake prazne zivoty zijete ... ale nebudete mat dost odvahy siahnut po bohu ... a zapriet sameho seba ... nikdy ani sa nepokusite vyskusat ci skutocne mate pravdu ...

clovek nezije vo viere a v bohu zo slabosti ale z lasky ... je mi lluto ze vase predstavi o viere a cirkvi skoncili v 9 rokoch a zijete z toho az dodnes.... v oblasti nabozenstva ste stale 9 rocne deti ... a asi nikdy sa nepohnete ... lebo vasa pycha vam v tom brani.. nech vas boh zehna ... a nasleduje vase kroky ....
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Môj dedko sa dožil 82 rokov a do smrti bol hlboko presvedčený ateista, chceš povedať že sa zasekol v 9 rokoch ?
Trepeš sračky zas a znova.
Boh je debil, náboženstvo je žumpa a viera je rakovina.

Argumentácia na kresťanskom fóre by nemala byť problém, dokiaľ by ma nezabanovali za neprípustné názory.
vladenko007
VIP
VIP

strapatý no načo mi je toľko lásky? Mne stačí toľko čo rozdám svojím blízkym. Viac nepotrebujem ty áno ty ešte potrebuješ ešte lásku k bohu. Začni žiť v realite.

A ešte raz sa pýtam lebo si mi ešte neodpovedal. Ako môže posvätený kríž ktorý bol vyrobený pre pápeža ktorý bol vyhlásený za svätého (teda J. Pavla II) spadnúť a zabiť mladého kresťana? Toto my vysvetli.

A nechcem počuť žvásty typu satan lebo k posvätenej veci nemá satan prístup (podľa veriacich). Ak áno tak všetky tie aktivity ako napríklad posvätenie bytu, veci, jedla za ktoré berú farári pekné peniaze sú len odrby na veriacich ako z nich vytiahnuť peniaze.
Stavím sa že aj ty máš posvätený byt. Ktovie na čo.
Som zvedavý ako mi odpovieš.
Steju
King
King

Príspevok od používateľa Steju »

strapaty napísal: ja ako rodic nemozem zlyhat...
To znie dosť naivne a arogantne pán kresťan, nehovoriac o tom, že je to nezmysel.
strapaty napísal:tvrdite z absolutonou istou veci ktore nik z vas nevie dokazat ...
Môžeš mi ukázať, kde niečo také tvrdíme? Alebo si si to akurát vymyslel po vzore "topiaci sa aj slamky chytá" ?
strapaty napísal: a ak pomaha viera slabim je na tom nieco zle?? samozrejme opacne to neplati...
Že by bola zrazu milosrdná lož/falošná nádej lepšia ako pravda? Nás totiž, ako som už písal, zaujíma to, čo je pravda. Keby som si teraz vymyslel nové náboženstvo ktoré by tvrdilo, že každý jeden človek sa po smrti dostane do môjho neba , kde bude nekonečne štasný, a ľudia by tomu uverili, boli by síce štastí a tešili by sa, no nebola by to pravda. Ty si proste typ človeka, ktorý by si v prvom Matrixe vybral modrú pilulku. Falošnú nádej namiesto krutej pravdy. My radšej tú pravdu, akokoľvek sa nám nepáči.
strapaty napísal:nie kazdy kto veri je slabi .. .
Slabý, nevyrovaný alebo neinformovaný. Minimálne jedno z toho určite.
strapaty napísal: po samom... ste slepi nevidite ten obrovsky dar lasky ktora je vo viere a v uceni krista.... raz zistite ake prazne zivoty zijete ... ale nebudete mat dost odvahy siahnut po bohu ... a zapriet sameho seba ... nikdy ani sa nepokusite vyskusat ci skutocne mate pravdu ...
clovek nezije vo viere a v bohu zo slabosti ale z lasky ... je mi lluto ze vase predstavi o viere a cirkvi skoncili v 9 rokoch a zijete z toho az dodnes.... v oblasti nabozenstva ste stale 9 rocne deti ... a asi nikdy sa nepohnete....
Tvoj problém je, že pre teba je svet tvoja dedina s kostolom. Ale svet je oveľa väčší... Na svete je 4200 náboženstiev, a to jediné správne je zhodou okolností to, v ktorom si bol vychovaný... to je ale náhodička... a koľko ročné dieťa si ty v oblasti budhizmu? Alebo šintoizmu? Alebo hociktorého iného náboženstva? Svet nie je len kresťanstvo a pár ateistov na internete, nemáme dôvod sa niekam pohýnať v tejto oblasti, keby sme mali, tak to spravíme, ale nikto nám ho nedal.
strapaty napísal:(chcel by som vas vidiet argumentovat na krestanskom fore :D )
Videl by si to isté, čo tu. Keď je raz niečo pravda, tak to platí na každom fóre. Alebo si snáď naivne myslíš, že by sme tam podávali v diskusii taký mizerný výkon, ako ty tu? Asi nie...
Unkown
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Unkown »

obdobie vzdoru si prejde kazdy... u vas to este trva... nedokazete sa posunut dalej ... ste zamilovany do svojej pravdy... tvrdite z absolutonou istou veci ktore nik z vas nevie dokazat ... cim si protirecite samy vo svojich hodnotach ...
This...

Som jediný, kto si nieje istý, či hovoril o kresťanoch alebo ateistoch? :D
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

strapaty: znova, už neviem koľkýkrát. Ateisti sú ľudia bez viery, nie s vierou v neexistenciu boha. Ateisti netvrdia že boh neexistuje, ateistom je to proste jedno. Hovoríš že existuje? Daj dôkaz. Povie tu niekto že neexistuje? Nech dá dôkaz. Ak padne nevyvrátitelný dôkaz, až potom začnem jeho existenciu alebo neexistenciu akceptovať. Dovtedy mi je to šumafuk či existuje alebo nie. My sme otvorení názorom, len nedokážeme akceptovať niečo, čo je veľmi málo pravdepodobné a vo veľa prípadoch proti logike alebo empirickým dôkazom. Napríklad také turínske plátno čo bolo niekoľkokrát vyvrátená jeho pravosť, ale väčšina kresťanov proste veria v jeho pravosť aj tak, lebo je to pre nich niečo sväté.
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

audiotrack: Treba rozlišovať ateizmus a agnosticizmus. To, čo opisuješ platí skôr pre agnostika.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

strapaty
ja ako rodic nemozem zlyhat...
Aké odvážne tvrdenie, nevyčítal si náhodou nám ateistom, že nám chýba pokora? A kde je tvoja pokora teraz?

Ďalší tvoj emočný výbuch. Došli argumenty, tak aspoň hodíš príspevok ad hominem. A pýtal som sa ťa niečo, teda že:
1. O čo je kresťanská výchova lepšia ako nekresťanská, ak nedokáže deti uchrániť pred nemorálnymi vecami?
2. A aký je ten úžasný rozdiel medzi cirkevnou a štátnou školou?
vladenko007
VIP
VIP

A aký je ten úžasný rozdiel medzi cirkevnou a štátnou školou?
Ja ti to poviem. Strapatý by najradšej tlačil svojim deťom boha do hlavy 24/7 ale to proste nejde lebo on chodí do práce a deti do školy. Tak je presvedčený že aspoň čas ktorý strávia v škole ho zastúpi akási cirkevná škola lebo už len to že má v názve cirkevná jemu zneje v ušiach lepšie.

Takíto ľudia nerozlišujú dobrá a zlá, ale cirkevná a iná. Všetko kde je nálepka cirkevné je proste lepšie (v jeho hlave).
miki690
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa miki690 »

94jakub napísal:audiotrack: Treba rozlišovať ateizmus a agnosticizmus. To, čo opisuješ platí skôr pre agnostika.
K tomuto sa mi velmi paci tento obrazok : http://www.stanleycolors.com/2013/07/at ... l-you-are/
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa strapaty »

vladenko007
mam namysli presnu jednu konkretnu skolu ..

LuksKE
co je to zlyhanie rodica ...existuje nieco take?? jedine zlyhanie rodica je ked svoje deti nemiluje ...ked uprednostni seba pred nimi (pokial sa nevedia samy o seba postarat)

audiotrack
ateista je clovek ktory veri ze boh neexistuje .... vychadz to z jeho nazvu predpona A chrakteristicka pre zapor a TEIZMUS nauka o existencii boha ako rozumnej bitosti s volov ...
agnosticizmus je zas nauka ktora veri len v to co sa da metodicky dokazat... (najlepsi priklad je steju :D ...) je im v podstate jedno ci boh existuje alebo nie ... bez problemov v neho uveria ak im das relevantny metodicky dokaz..... (ale v podstate by to bol len dalsi fakt v ich zivote a nijak by sa ich zivot nezmenil )

clovek ktoremu je jedno ci boh existuje alebo nie sa vola salamista -egoista ale taky by toto forum otvoril len omylom....

Steju
mna napriklad pravda zaujima ... a preto verim boha... lebo verim ze je to pravda...
to ze je niekto slabi a viera mu pomaha neznamena ze ho niekto klame...

nikam sa neposuvas..... vsak to je ten tvoj problem ... riesis nabozenstvo len povrchne ... neskusal si najst osobnu skusenost ... umoznit bohu v sebe posobit ... mozno sa bojis ze by si tam nieco nasiel a musel si vybrat tu cervenu a nie modru ...

vladenko007

tak zjavne ho osadzali nejaky babraci ..... fyzikalne zakony platia aj na sakralne veci ... .... neviem ... a mozno sa modlil k bohu za stastlivu smrt a chcel byt cim skor s nim .. :D

vies co znamena vobec posvatenie ... rozlisujes vobec medzi pozehnat posvatit konsekrovat

tu mas nieco malo mozno to pochopis http://www.farnost-strecno.sk/index.php ... -predmetov

Andi_Cibula myslim ze tie bany dostavas za nadavky a nie za argumentaciu ....

//autoeditácia príspevku (21 Máj 2014, 12:57)
miki690
nie som si isty ci je to tak .. ale je to nadhera ... ale asi nejak tak to bude ....

//autoeditácia príspevku (21 Máj 2014, 13:04)
urcite definicia gnostic atheist je nespravna...

//autoeditácia príspevku (21 Máj 2014, 13:08)
gnosticky ateisti su budhisti dzinhisti konfucionisti sionisti taoisti
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

tak ja som taký agnostik či čo to vlastne som, že mi je až jedno čo som :D Nech sa to nadáva ako chce, aj tak široká verejnosť nikdy o ničom takom nepočula. Nech sú ateisti aj tí čo veria v neexistenciu, aj tí čo im je to jedno. Aspoň nás bude viac, a skôr dokážeme odlúčiť cirkev od štátu :) Vy si tiež zarátavate do kresťaňov takých, čo neveria ale majú to na papieri že kresťanmi sú.

zlyhanie rodiča je keď dieťaťu nedokáže dať takú výchovu ako si predstavuje (ten rodič, nie to dieťa). Je to subjektívne. Ak ty ale nechceš aby tvoje deti fajčili a behali poza školu, a oni to robiť budú, tak si niekde spravil chybu a ako rodič si zlyhal v tejto konkrétnej oblasti výchovy. Rovnako tak ak tvoja dcéra otehotnie v 16, tak si ako rodič zlyhal lebo si jej to dostatočne nevysvetlil. A plno iných príkladov sa dá nájsť. Úloha rodiča je vychovávať svoje deti. Ak majú rodičia predstavu o výchove, ale nedokážu ju uskutočniť, tak je to ich zlyhanie. Myslím že definícia zlyhania je celkom zrejmá, nech ide o pracovné, študijné alebo hocijaké iné. Je to nenaplnenie cielov ktoré si stanovíš v určitej oblasti.
avijja
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa avijja »

...
Napísať odpoveď