Zákon o cestnej premávke
Re: Zákon o cestnej premávke
Ako ktory, zalezi od vyrobcu. Vzdy je dobre overit si to podla GPS a podla toho jazdit. Moja skusenost: Mazda 626 - pri 60 km/h ukazuje takmer presne, Skoda Fabia - ukazuje 60 a realne idem tak 53-54 km/h.
Prečo to ešte nejak nekorigujú s GPS? Samozrejme, že to bude ukazovať viac, pretože ak by ukazoval menej, vzniesli by sa na výrobcov žaloby kvôli pokutám za rýchlosť.. ale bol som v tom, že novšie autá merajú presnejšie.. no asi bude každé auto individuálne..
Teraz narýchlo google: http://www.auto-car.sk/poradca/da-sa-verit-tachometru
Teraz narýchlo google: http://www.auto-car.sk/poradca/da-sa-verit-tachometru
-
Grim
Darca
- Kontaktovať používateľa:
...ja by som povedal, že je to na dohode vodičov...keďže všetci húkajú, tak asi nie je veľa času na dohadovanie, tak by som ich zoradil podľa dôležitosti ich predpokladaných poslaní - sanitka, hasiči, polícia, zásahové vozidlo...
-
Traktorista
Guru
v nasom state to pojde podla dolezitosti, vladne auto -> policia -> a ti dvaja obycajni nech sa dohodnu
Nie je o čom, hasiči majú väčšie a silnejšie auto..Traktorista napísal:a ti dvaja obycajni nech sa dohodnu
Najskor sanitka, kedze ide zachranit zivot, potom hned hasici. Ako tretie by som dal policajne a to cierne pohrebne ci vladne auto ako posledne.
-
hrban
Addict
ak policajné auto sú nitranskí alebo levickí policajti, tak tí skončia buďto s autom na streche alebo ho rozmlátia v takej situácií.

a druhá vec, nie je dôležité kto pôjde prvý, ale, že sanitka je už na mieste nehody
a druhá vec, nie je dôležité kto pôjde prvý, ale, že sanitka je už na mieste nehody
-
Fabo
Hardcore addict
Ono to s tym ukazovanim nie je take jednoduche, ked ma auto povolenych viac rozmerov pneumatik... jak to nastavis?
Na cyklokomputeroch si nastavuješ rozmer kolesa.. na autách by to tiež mohli spraviť.. 
Vo vacsine pripadov ludia zvyknut pouzivat 1, resp. 2 rozmery - zimne a letne. Je dobre si odsledovat nejake zakladne rychlosti podla GPS napr. 50 70 90 110 130, porovnat ich s tacho udajom a podla toho sa riadit. 
-
Fabo
Hardcore addict
Keby tam bola moznost aby si to kazdy nastavoval sam, tak tam zas vznika potencial na to "Ale mne to fakt ukazuje 45, sak podte skusit sami a sa zmerajte! Ja za to nemozem!"...
V skutočnosti si to na budikoch môže každý upraviť. Ja keď som si menil farby podsvietenia budikov, nastavil som si aj budiky podľa GPS. Ukazovali mi o 8km/h menej.
Lenže pán policajt by potom pozrel, aké má gumy a ako má nastavený ten priemer a hneď by mu povedal.. "Pán vodič, máte nastavený zlý priemer kolesa na svojom tachometri, zabavujem Váš techničák!"Fabo napísal:Keby tam bola moznost aby si to kazdy nastavoval sam, tak tam zas vznika potencial na to "Ale mne to fakt ukazuje 45, sak podte skusit sami a sa zmerajte! Ja za to nemozem!"...
-
RATZINGER666
Darca
pri viacerych rozmeroch ma auto pri rovnakej tachometrovej rychlosti skutocnu rychlost roznu? na to ste ako prisli?
Na akom princípe teda fungujú tachometre v autách?
Nejde o to ako funguju tachometre, to je dane podla otacok kolesa. Podstatne je to, ze ked su rozmery od vyrobcu, tak vsetky by mali mat rovnaky obvod kolesa. Teda mozes mat napriklad 14ky s vysokym profilom alebo 16ky nizkoprofilove. A ked mas rovnaky profil, tak sa moze lisit iba sirka. Ked si niekto da zapisat 17ky s 20kou profilom a rovnako 16ky s 20kou a prejde mu to, tak potom mu moze tachometer ukazovat bludy.
V prilohe je priklad pre fabiu, kde to je vidiet.
V prilohe je priklad pre fabiu, kde to je vidiet.
- Prílohy
-
- 373218Clipboard01.jpg (17.31 KiB) 823 zobrazení
-
RATZINGER666
Darca
to ale nie je standardne... obcas sa moze lisit vyska profilu pri rovnakej sirke, ale iba o 5%...
-
hrban
Addict
detto, tiež mám rôzne obvody letných a zimných na octavke a pri letných je rozdiel až do -10km/h a zimáky idú presne.
samozrejme rozmery sú v TP pekne zapísané
samozrejme rozmery sú v TP pekne zapísané
Samozrejme. Pozri sa na bicykel, kupis si tachometer. Koleso sa toci rovnako rychlo, to znamena, ze 100 otacok za minutu. Tachomrter funguje rovnako ako snimac otacok kolesa na aute. Ale su to len otazky. Dolezity je obvod kolesa, teda kolko milimetrov ma koleso. Ak na jednu otocku koleso s obvodom 200cm spravim za minutu 100 otacok, tak prejdem 200x100=200 metrov. Ak mam obvod 150cm a za minutu spravim rovnakych 100 otacok, tak logicky prejdem len 150 metrov.RATZINGER666 napísal:pri viacerych rozmeroch ma auto pri rovnakej tachometrovej rychlosti skutocnu rychlost roznu? na to ste ako prisli?
Zial, toto je fyzika a matematika druheho stupna zakladnej skoly, nic viac a nic menej. A rovnako funguje aj auto, ma nastaveny urcity obvod kolesa na zakade rozmerov pneu, ktora sa tam dava, pripadne priemer hodnot obvodov alternativnych pneu, pocita pocet otacok a na zaklade toho urcuje rychlost, prejdenu vzdialenost a v pripade spoluprace potenciometra palivovej nadrze + riadiacej jednotky aj dojazd nadrze.