Keďže sa v tejto téme riešili platby cez nfc, dám to sem, aj keď novinka google pay by si možno zaslúžila vlastnú tému...
Tak čo využívate platby cez nfc, google pay?
Bezkontaktne platím už dlhšie cez kartu z mbank. Je to pohodlné, drobnosti do 20€ idú bez PINu, pre vyššie platby treba pin zadať vždy.
Do mobilu som si dal aplikáciu skôr zo zvedavosti a skôr na občasné použitie pre prípady, že nemám so sebou peňaženku.
No celkom ma to chytilo a budem platiť asi iba mobilom, je to oveľa rýchlejšie ako platba kartou.
Pri platbe do 20€ nie je rozdiel, stačí na mobile zapnúť displej (nie je nutné mobil odomknúť), priložiť ho k terminálu a platba prebehne bez potreby zadať pin.
Pri platbe nad 20€ je rýchlosť výraznejšia oproti karte, kde zdržuje zadanie pinu. Pri platbe mobilom je nutné telefón odblokovať, čo je vďaka čítačke odtlačkov prstov blesková záležitosť a už len priložiť k terminálu. Platba prebehne hneď, bez potreby zadať pin, pin nahrádza bezpečnostný prvok v mobile, čítačka odtlačkov prstov (pre mobily bez nej je potrebné nastaviť vzor alebo heslo).
Čo sa týka bezpečnosti, príde mi google pay o chlp bezpečnejší ako klasická bezkontaktná karta.
Karta je pre platby pripravená stále, keď krádežou údajov rôznymi skenermi je ju treba chrániť peňaženkou s RFID ochranou (mám overenú). V prípade krádeže/straty treba kartu zablokovať a žiadať o novú kartu.
Mobil je vo vypnutom stave pre platby neaktívny, skener kariet má smolu. Nízke platby sa dajú robiť iba pri zapnutom displeji, väčšie platby na odomknutom displeji.
Pri krádeži mobilu netreba blokovať kartu, stačí v nastavení IB zrušiť prístup pre konkrétny mobil a v obchode môžete platiť pôvodnou kartou, alebo iným mobilom s nfc.
Ešte jedna drobnosť, aktuálne google pay priniesli 4 banky, pre zadanie kariet do mobilu si je treba nainštalovať aplikáciu google pay, tú už potom nie je treba otvárať, platby prebiehajú bez jej otvorenia. Avšak aplikácia má možnosť okrem platobných kariet pridať aj rôzne zákaznícke karty - od tesco karty, cez lekárne až po metro kartu.
Klienti mbank majú jednu výnimku. Nemusia inštalovať aplikáciu google pay, ale môžu použiť svoju mbank aplikáciu v aktuálnej verzii, tam je totiž novinka integrácia google pay priamo do mbank aplikácie.
Keďže na zákaznícke karty využívam už dlhšie aplikáciu stocard, toto riešenie mi plne vyhovuje.
Tak platbám zdar

.