Anarchia

Diskusie na politické témy...

Môže anarchia existovať?

áno
30
38%
nie
48
62%

Celkom hlasov: 78

Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Anarchia

Príspevok od používateľa Dreamer »

Presne tak - inak ja som polozil aj otazku ako dlho by trvalo kym by sa 7 miliard ludi roznych ras/nabozenstiev preorientovalo na anarchizmus, druha vec je prave to AKO?

Je tiez dolezita ta kontrola, alebo jej absencia, ak by skupina ludi zila oddelene, boli by uplne spokojni, to by tam chodili spioni, alebo by sa sledoval cely svet kamerami, odpocuvaniami, ci nahodov nerobia nieco zle? Ak nie, tak kto/co zabezpeci ze by tam nepokracovali v tom co zacal niekto iny, neuspesne v minulom storoci?
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Cela tato tema pada na tom, ze nie vysvetleny proces praktickeho preorientovania sa vacsiny na anarchisticke myslienky.
X-krát som sa tu k tomu vyjadroval. Ja nie som platený za to, aby som tu opakovane vyjadroval k témam, ktoré boli riešené (síce to aj tak robím).

Takisto som nikde netvrdil, že 7 miliárd ľudí sa musí stať anarchistami. Anarchizmus vôbec nie je o nejakej uniformite a rovnakosti.

Kód: Vybrať všetko

2.1 Dosahovanie momentálnych požiadaviek (Krátkodobé ciele)

Môže ísť o dosiahnutie požiadaviek týkajúcich sa pracoviska (napríklad vyššej mzdy, lepších pracovných podmienok, zvýšenej bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci), ale aj požiadaviek týkajúcich sa komunity. Ide o riešenie momentálnych problémov, ktoré nám najviac znepríjemňujú život tu a teraz. Dosiahnuté zlepšenia sú jediným hmatateľným dôkazom toho, že naša činnosť je zmysluplná. Keď konáme, učíme sa solidarite a vzájomnej pomoci a pripravujeme sa na lepšie presadzovanie širších požiadaviek a väčších zmien v budúcnosti.

Je nám jasné, že spoločnosť nie je iba o pracovisku. Problémy máme v práci, v bydlisku, v súkromnom živote. Mnohé pritom presahujú naše pracovisko či komunitu – ide o otázky ako životné prostredie, vojny, chudoba, rovnosť medzi pohlaviami atď. Nepodceňujeme vážnosť týchto a mnohých ďalších problémov a podporujeme konkrétne aktivity na ich riešenie, ak nie sú v rozpore s našimi princípmi. Dlhodobá zmena v týchto oblastiach však môže nastať len vďaka aktivitám organizovaného hnutia pracujúcich a premene ekonomických, politických a spoločenských vzťahov.

2.2 Rozvoj a rozširovanie organizácie (Strednodobé ciele)

Vo všeobecnosti sa usilujeme o to, aby bolo čoraz viac pracujúcich, ktorí presadzujú alebo majú záujem presadzovať svoje záujmy, vidia zmysel v organizovaní sa a sami vyvíjajú iniciatívu.

Každý spor, v ktorom sa pracujúci spoja, prináša nápady a poučenia s oveľa širšími dôsledkami. Je dôležité ich zužitkovať, aby sme pri ďalších aktivitách a sporoch nezačínali od nuly. Človek síce nemusí byť členom organizácie, aby niečo dosiahol, ale podľa nás je to do budúcnosti prospešnejšie. Kapitalisti, manažéri a politici sa tiež organizujú a po spore sa iba tak nerozplynú. Podľa toho, ako sa dokážu zorganizovať a poučiť, budú na nás v budúcnosti lepšie pripravení. To isté platí pre nás. Čím viac pracujúcich sa organizuje a aktívne podieľa na chode organizácie, tým účinnejšie a ľahšie presadíme vlastné požiadavky.

Podmienkou rozširovania organizácie je samozrejme nárast počtu členov a členiek, no podstatný je pre nás kvalitatívny, nie kvantitatívny rast. Od členov a členiek PA sa preto očakáva, že sú a budú aktívni, solidárni a vo svojej činnosti zodpovední.
Naším cieľom je budovať organizáciu zloženú z jednotlivcov a nezávislých skupín pôsobiacich v mieste bydliska (lokálne skupiny), v jednotlivých odvetviach (odvetvové skupiny) a v konkrétnych firmách (skupiny na pracovisku). Podrobnejšie sa im venujeme v bode č.5 týchto stanov (Štruktúra a fungovanie Priamej akcie).

Základné ciele týchto skupín sú:

1)      Praktické:

Presadzovať momentálne záujmy členov, riešiť ich problémy formou priamych akcií a pomáhať každému pracujúcemu, ktorý o to požiada.
    Vyjadrovať solidaritu pracujúcim v sporoch bez ohľadu na krajinu, zabezpečiť pre nich pomoc od čo najväčšieho počtu ľudí a prispievať k väčšej jednote medzi pracujúcimi.
    Neustále zlepšovať vlastné fungovanie a postupy s cieľom budovať akcieschopnejšiu a efektívnejšiu organizáciu.

2)      Vzdelávacie a kultúrne:

Pravidelne medzi sebou komunikovať aj po skončení jednotlivých sporov, zhodnocovať, zovšeobecňovať a rozvíjať skúsenosti a poučenia z nich. Deliť sa o ne s ďalšími pracujúcimi na vlastných aj iných pracoviskách či v lokalitách.
    Byť orientačným bodom a príkladom – svojou činnosťou ukázať, že sme organizácia, na ktorú sa môžu ľudia na pracovisku alebo v lokalite obrátiť pri riešení svojho problému.
    Propagovať a budovať kultúru solidarity, sebaorganizácie a vlastnej iniciatívy.

Keď sa pracujúci organizujú a usilujú dosiahnuť svoje požiadavky, vyjadrujú svoju silu, schopnosť vyvinúť na niekoho nátlak. Ak je to spor s úspešným koncom, môže byť výbornou inšpiráciou pre ostatných. Ak nie, aspoň zistíme, na čo si dať pozor a ako sa vyhnúť chybám v budúcnosti.

2.3 Spoločenská zmena - nekapitalistická samosprávna spoločnosť (Dlhodobé ciele)

Je skvelé vybojovať si lepšie pracovné alebo životné podmienky, ale vieme, že naše víťazstvá sú vždy dočasné. Skôr či neskôr pohltí vyššie mzdy inflácia alebo ich ohrozí nová stratégia vedenia firmy či inštitúcie a my budeme musieť brániť dosiahnuté výdobytky. Ide o systémový problém; ak sa má zastaviť kolotoč opakovaného útoku a obrany, musí nastať celospoločenská zmena, ktorá je vo svojej podstate vždy synonymom revolúcie.

Naším dlhodobým cieľom je taká organizácia spoločnosti, v ktorej sú spoločnosť a práca oslobodené od kapitálu a štátu. Medzi kapitálom (zamestnávateľmi) a prácou (námezdne pracujúcimi) existuje totiž protiklad, ktorý je živnou pôdou pre konflikty. Kapitál sa orientuje na tvorbu zisku, čo vyvoláva systematický tlak na čo najnižšie mzdy, rast pracovného zaťaženia a predlžovanie pracovného času. Úlohou štátu je garantovať fungovanie kapitalistických vzťahov a riadiť spoločnosť prostredníctvom zákonov, úradov, súdov a represívnych zložiek.

Z dlhodobého hľadiska sa teda usilujeme o to, aby sa spoločnosť organizovala bez kapitalizmu a štátu. Jej fungovanie by zabezpečovali rozhodovacie orgány (nazývame ich jednoducho rady) tvorené obyvateľmi v danej lokalite, ktoré by spravovali spoločenský život vrátane výroby a distribúcie produktov a poskytovania služieb. V prípade potreby by vytvárali federácie, ktoré by sa venovali záležitostiam presahujúcim jednu lokalitu.

Hovoríme o spoločnosti založenej na napĺňaní potrieb ľudí, nie na dosahovaní zisku. Môže sa označovať rozličnými slovami, my zvykneme používať pojem libertínsky komunizmus.

Na dosiahnutie spoločenskej zmeny potrebujeme stratégiu, princípy, ciele a metódy.
:arrow: Stanovy Priamej akcie.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

X-krát som sa tu k tomu vyjadroval. Ja nie som platený za to, aby som tu opakovane vyjadroval k témam, ktoré boli riešené (síce to aj tak robím).
Ved my teba o nic neziadame, to tebe sa to paci, podla teba je to tak skvele, tak je v tvojom zaujme nas presvedcit.

Ty to mas asi dobre nastudovane, tak preco sem davas tie dlhe dokumenty, ak tomu rozumies, vedel by si odpovedat na tie otazky par vetami.
Takisto som nikde netvrdil, že 7 miliárd ľudí sa musí stať anarchistami. Anarchizmus vôbec nie je o nejakej uniformite a rovnakosti.
Lenze takto to nepojde, predsa ked sa taka stvrtina Slovenska rozhodne pre anarchizmus - musia tu prestat platit Slovenske zakony, mozno aj mena a pod., myslis ze to zbytok ludi bude tolerovat? Dajme tomu ze sa vytvori maly stat, nebudu tam platit zakony, nebudu tam dane, mozno ziadna mena, mozno len nieco z toho - akurat moznost kde prat peniaze, obchodovat s drogami a pod. - a opat niektore tie skupiny, kontrolovane len vlastnymi clenmi mozu by akekolvek - a to je velmi nebezpecne.
-AA-
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa -AA- »

hughito napísal:X-krát som sa tu k tomu vyjadroval. Ja nie som platený za to, aby som tu opakovane vyjadroval k témam, ktoré boli riešené (síce to aj tak robím).
Ano, ide to stale dokola - asi preto, ze riesene neznamena vyriesene - a to ocividne nehovorim len o sebe .. ak by si bol za toto plateny neslo by o velmi produktivnu cinnost a zrejme by si mal vratit cokolvek co si dostal zaplatene.. ale mozno, ze aj to som uz pisal.. :roll: :lol:

Mimochodom aj na tu kvazi odpoved/vysvetlenie vo forme stanôv som uz reagoval, v teme Demokracia;

Citat:
  • hughito napísal:Ako aj to, čo píšem vyššie, aj toto som su x-krát opisoval a riešilo sa to. Ale tak na tento návod používam iba link, lebo tam je to pekne a zrozumiteľne opísané. Takže slovenskí anarchisti, Priama akcia - kukni ich stanovy a konkrétne sekcie 2) Ciele Priamej akcie a 3) Metódy Priamej akcie.
    Dlhodobá zmena v týchto oblastiach však môže nastať len vďaka aktivitám organizovaného hnutia pracujúcich a premene ekonomických, politických a spoločenských vzťahov.
    Prirodzene, to su ale ciele, nie cesta k ich dosiahnutiu.
    Ide o systémový problém; ak sa má zastaviť kolotoč opakovaného útoku a obrany, musí nastať celospoločenská zmena, ktorá je vo svojej podstate vždy synonymom revolúcie.
    Toto je uz blizsie, takze revolucia? Skutocna revolucia "z dola" potrebuje mat za sebou masy, verite ze sa napokon dobrovolne alebo prirodzene priklonia k anarchizmu alebo ide o ine "revolucne metody"?
    Chceme spoločnosť založenú na napĺňaní potrieb ľudí, nie na dosahovaní zisku. Niečo také sa však nedá dosiahnuť snívaním či čítaním kníh plných pekných myšlienok, ale vlastnou aktivitou a organizovaním sa. Potrebujeme stratégiu, princípy, ciele a metódy.
    Aka "nahoda":P Presne o tom hovorim a cakam na prezentovanie danej strategie.
    Podnetom k spoločenskej zmene môže byť mnoho vecí, ktoré sa v súčasnosti nedajú dokonale predvídať. V istom bode však musí nastať zastavenie tvorby zisku pre zamestnávateľov a prevzatie výroby do rúk pracujúcich a koordinačných orgánov, ktoré si vytvoria.
    Zas sme o krok spat. Cakanie na "isty bod" ktory prinesie revolucnu zmenu. Povedal by som ze dost pasivny postoj. Mozno sa caka kym sa kapitalisticky system zruti, ale mam dojem ze cast anarchistov ma aj aktivnejsi pristup k "prichodu revolucie", povedzme nasilnou formou? Samozrejme nasilne eliminovanie statu, este automaticky neznamena ludovu podporu. Mozno nasleduje, tiez nie zrovna dobrovolna, prevychova?
Takze to vyzera na dalsie kolo toho isteho.. :smt069
hughito
Redeemer
Redeemer

Dreamer:
Ved my teba o nic neziadame, to tebe sa to paci, podla teba je to tak skvele, tak je v tvojom zaujme nas presvedcit.
"Presviedča" sa cez prax, nie cez debatu na nejakom fóre. Mojím cieľom tu nie je nikoho presviedčať alebo agitovať. Celé toto fórum je voľnočasová oddychová aktivita a konkrétne v tejto téme chcem dosiahnuť aspoň to, že dostanem do povedomie ľudí fakt, že anarchizmus je politická teória, nie synonymum pre chaos, vraždenie a kradnutie - teda prístup, s ktorým si najprv vyrukoval ako ty, tak aj iní, ktorí prvýkrát nazreli do tejto témy. Toto sa darí a nič viac od tohto nečakám. :wink:
Lenze takto to nepojde, predsa ked sa taka stvrtina Slovenska rozhodne pre anarchizmus - musia tu prestat platit Slovenske zakony, mozno aj mena a pod., myslis ze to zbytok ludi bude tolerovat? Dajme tomu ze sa vytvori maly stat, nebudu tam platit zakony, nebudu tam dane, mozno ziadna mena, mozno len nieco z toho - akurat moznost kde prat peniaze, obchodovat s drogami a pod. - a opat niektore tie skupiny, kontrolovane len vlastnymi clenmi mozu by akekolvek - a to je velmi nebezpecne.
Opäť nesprávne uvažovanie. Dal som ti odkaz na stanovy, dal som ti odkaz na A-FAQ, čosi som načrtol - ak po tomto všetkom píšeš o akomsi odtŕhaní sa polky Slovenska, tak akosi prestávam vidieť perspektívu v našej debate.

Otázka na teba: vieš po anglicky? Odporučil by som ti túto knižku, ktorá je zasadená aj do historického kontextu a snaží sa vysporiadať aj so stratégiou pre súčasnosť:

Kód: Vybrať všetko

This excellent book by Solfed aims to recover some of the lost history of the workers' movement, in order to set out a revolutionary strategy for the present conditions.
Konkrétne túto kapitolu: Anarcho-syndicalism in the 21st-century

Ak nevieš po anglicky, v dohľadnom čase vyjde slovenský preklad.

AA:
Ano, ide to stale dokola - asi preto, ze riesene neznamena vyriesene - a to ocividne nehovorim len o sebe .. ak by si bol za toto plateny neslo by o velmi produktivnu cinnost a zrejme by si mal vratit cokolvek co si dostal zaplatene.. ale mozno, ze aj to som uz pisal..
Táto časť tvojho príspevku bola veľmi potrebná a je produktívna v zmysle vývoja debaty. Gratulujem ti.
Prirodzene, to su ale ciele, nie cesta k ich dosiahnutiu.
Sú tam aj ciele. Ak ich nevidíš, resp. ich nie si schopný/nevieš rozoznať, nie je to môj problém.
Toto je uz blizsie, takze revolucia? Skutocna revolucia "z dola" potrebuje mat za sebou masy, verite ze sa napokon dobrovolne alebo prirodzene priklonia k anarchizmu alebo ide o ine "revolucne metody"?
Samozrejme, že revolúcia. A revolúcia musí mať vždy podporu ľudí, to je jasné, viď. príklad sociálnej revolúcie v Španielsku, ktorý som tu niekoľkokrát spomínal - takisto ako ten vývoj, ako k tomu mohlo vôbec dospieť - opäť všetko ignorované (a potom, že "znova ďalšie kolo a smajlík čo hádže loptičku o múr, že?).
Aka "nahoda":P Presne o tom hovorim a cakam na prezentovanie danej strategie.
Zase - tá stratégia je jasne načrtnutá v cieľoch, metódach a princípoch.
Zas sme o krok spat. Cakanie na "isty bod" ktory prinesie revolucnu zmenu. Povedal by som ze dost pasivny postoj.
Opäť úplne nepochopenie. Celá tá stratégia smeruje k tomuto "bodu." Ten samotný "bod" sa však nedá určiť, predvídať. Takisto ako nikto nepredvídal júl 1936 v Španielsku. To proste prišlo a podmienkou zo strany anarchistickej teórie je to, že musí existovať silné a akcieschopné anarchistické hnutie.

Ono chápem, že pre neonacistu je ťažké pochopiť čosi takéto, keď jednoducho absentuje Vodca, ktorý určí dátum, kedy revolúcia začne. :wink:
-AA-
Hardcore addict
Hardcore addict

hughito napísal:Sú tam aj ciele. Ak ich nevidíš, resp. ich nie si schopný/nevieš rozoznať, nie je to môj problém.
Cielov som videl dost, o tie mi neslo, skus lepsie citat.
Samozrejme, že revolúcia. A revolúcia musí mať vždy podporu ľudí, to je jasné, viď. príklad sociálnej revolúcie v Španielsku, ktorý som tu niekoľkokrát spomínal - takisto ako ten vývoj, ako k tomu mohlo vôbec dospieť - opäť všetko ignorované
Nepamätam si, ze by som tu cital nieco blizsie o vyvoji nastolenia anarchizmu v Spanielsku .. kazdopadne vieme ako tato revolucia dopadla, obcianska vojna nepriatelskych frakcii komunistov, anarchistov, nacionalistov a nakoniec relativne rychly zanik - tieto aspekty zivotaschopnosti anarchizmu, o ktorych ti pise aj Dreamer sa nedaju ignorovat ako "nespravne uvazovanie". Jedine ak by sme akceptovali ako fakt, ze revolucna zmena smerom k anarchizmu bude logicky a nevyhnutelne sprevadzana obcianskymi vojnami - s nejasnou vidinou na vyhru..
Zase - tá stratégia je jasne načrtnutá v cieľoch, metódach a princípoch.
Jasne ako pre koho, to co tam ja vidim su zväcsa opisy toho co je zle a predstavy "ako by to malo byt".
Celá tá stratégia smeruje k tomuto "bodu." Ten samotný "bod" sa však nedá určiť, predvídať. Takisto ako nikto nepredvídal júl 1936 v Španielsku. To proste prišlo a podmienkou zo strany anarchistickej teórie je to, že musí existovať silné a akcieschopné anarchistické hnutie.
Ten "bod" bol vypuknutie obcianskej vojny v Spanielsku?

Z wikipedie:
  • Španielska občianska vojna zachvátila Španielsko v rokoch 1936–1939.

Stáli v nej proti sebe ľavicoví republikáni a pravicoví nacionalisti, neskôr nazývaní frankisti, podľa generála Francisca Franca. Obidve skupiny však boli zložené z viacerých, diferencovaných frakcií a hnutí.

Príčiny tejto vojny možno hľadať v dlhodobej spoločenskej a ekonomickej kríze na Pyrenejskom polostrove, ktorá postihla Španielsko po prvej svetovej vojne a ktorá viedla k radikalizácií spoločnosti. Víťazstvo ľavicovo orientovaného Ľudového frontu vo voľbách v roku 1936 viedlo k nepokojom a sprisahaniam. Povstalci sa pokúsili o prevrat a vypukla občianska vojna.
Vcelku paradox, ze za jedinym vacsim prikladom anarchistickeho zriadenia stoji predpoklad revolucneho obdobia vyvolaneho z velkej miery spanielskou obcianskou vojnou - odporom nacionalistov k lavicovej vlade. :wink:
hughito
Redeemer
Redeemer

Cielov som videl dost, o tie mi neslo, skus lepsie citat.
Sty, myslel som tu "cestu," resp. stratégiu na ich dosiahnutie.
Nepamätam si, ze by som tu cital nieco blizsie o vyvoji nastolenia anarchizmu v Spanielsku .. kazdopadne vieme ako tato revolucia dopadla, obcianska vojna nepriatelskych frakcii komunistov, anarchistov, nacionalistov a nakoniec relativne rychly zanik - tieto aspekty zivotaschopnosti anarchizmu, o ktorych ti pise aj Dreamer sa nedaju ignorovat ako "nespravne uvazovanie". Jedine ak by sme akceptovali ako fakt, ze revolucna zmena smerom k anarchizmu bude logicky a nevyhnutelne sprevadzana obcianskymi vojnami - s nejasnou vidinou na vyhru..
Tak ty si v tejto téme aktívny pomerne veľmi krátko a neviem či si prečítal tých x strán predtým, keď sa to tu veľmi často riešilo s kalim, javatarom, beardim či tommyhotom a inými.

Takisto sa riešilo veľmi podrobne to, čo si načrtol: prečo revolúcia zlyhala - či to bola tá biedna životaschopnosť anarchizmu, čo neustále zdôrazňoval (prirodzene) aj tvoj ideový súputník kali, alebo to boli iné, primárne vonkajšie faktory.
Jasne ako pre koho, to co tam ja vidim su zväcsa opisy toho co je zle a predstavy "ako by to malo byt".
Ja chápem stratégiu ako to, "čo robiť." Ono už len z zo základnej definíciu anarchosyndikalizmu je toto dosť zrejme, akým spôsobom by sa malo k revolúcii dospieť.
Vcelku paradox, ze za jedinym vacsim prikladom anarchistickeho zriadenia stoji predpoklad revolucneho obdobia vyvolaneho z velkej miery spanielskou obcianskou vojnou - odporom nacionalistov k lavicovej vlade.
Nazvi si to ako chceš, pravdou je to, že áno, bol to ten "bod," ktorý uviedol do pohybu anarchistickú, resp. sociálnu revolúciu. Preto som zdôrazňoval, že také niečo sa nedá naplánovať, nedá presne určiť, kedy "to" príde.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

hughito
chcem dosiahnuť aspoň to, že dostanem do povedomie ľudí fakt, že anarchizmus je politická teória, nie synonymum pre chaos, vraždenie a kradnutie - teda prístup, s ktorým si najprv vyrukoval ako ty, tak aj iní, ktorí prvýkrát nazreli do tejto témy. Toto sa darí a nič viac od tohto nečakám.
Lenze cast ludi to odignoruje a dalej si mysli ze je to chaos, takze ten nazov bude problem IMHO, dalsia cast ludi ako ja si stale mysli ze je to nerealne, takze neviem co konkretne sa ti podarilo a ci ma zmysel tu stracat cas kvoli takymto vysledkom.

K Slovensku, to bol len priklad. Opat nevies konkretne protiargumentovat, nechce sa mi teraz citat nejake vseobecne stanovy.
-AA-
Hardcore addict
Hardcore addict

hughito napísal:alebo to boli iné, primárne vonkajšie faktory.
Ak hovoris o ekonomickej otazke, je potencionalne mozne, ze anarchisticky system mohol fungovat, aj ked slo o velmi kratke obdobie na vyslovenie nejakych konecnych zaverov .. zivotaschopnost anarchistickych idei treba ale chapat aj v kontexte presadenia sa a prezitia v spolocnom priestore - akym bolo napr. Spanielsko - pri strete s politickymi oponentami. Napriek podpore, ktoru komunisti a nacionalisti dostavali zo zahranicia, islo o domaci odpor - obciansku vojnu, ktora mala za nasledok znicenie anarchistickeho systemu a anarchistov. Argument bol, ze podobnemu scenaru by akekolvek vyznamnejsie anarchisticke zriadenie v buducnosti, muselo taktiez celit.
Nazvi si to ako chceš, pravdou je to, že áno, bol to ten "bod," ktorý uviedol do pohybu anarchistickú, resp. sociálnu revolúciu. Preto som zdôrazňoval, že také niečo sa nedá naplánovať, nedá presne určiť, kedy "to" príde.
Mozno by mali anarchisti prehodnotit vzostup nacionalizmu ako negativum, status quo nepraje priblizeniu sa k revolucnym zmenam, naproti tomu ideologicky spor so silnou nacionalistickou stranou konfliktu, historicky, viedol nepriamo doposial k najvacsej realiziacii anarchistickych myslienok do praxe, aj ked len docasne. Len mensia uvaha.. )

Dalsou "anarchistickou otazkou", ktoru nepovazujem za vyriesenu je popieranie prirodzenosti a nutnosti hierarchickych vztahov v spolocnosti. Hierarchicke usporiadanie je ludstvu vlastne od jeho pociatku. Je pritom naivne a nespravne si mysliet, ze napr. rodove alebo kmenove zväzy nasich predkov s vodcom na cele fungovali na principe nejakeho pravekeho anarchizmu. Pritom ale ista forma hierarchie so svojimi specifikami musi fungovat aj v anarchizme, ide len o problem aplikovania hierarchickeho systemu z velkej casti späteho s ideovym zakladom spolenstva a po organizacnej stranke s jeho velkostou. Inymi slovami cim antagonistickejsie prostredie a cim vacsie spolocenstvo, tym zlozitejsie hierarchicke vztahy a odklon od idei anarchizmu. Cize, argument je, ze anarchizmom navrhovany (ne)hierarchicky system je na masovej urovni neuplatnitelny pri ideovo, moralne, hodnotovo, atd.. diverznom zlozeni obyvatelstva.
hughito
Redeemer
Redeemer

Ak hovoris o ekonomickej otazke, je potencionalne mozne, ze anarchisticky system mohol fungovat, aj ked slo o velmi kratke obdobie na vyslovenie nejakych konecnych zaverov .. zivotaschopnost anarchistickych idei treba ale chapat aj v kontexte presadenia sa a prezitia v spolocnom priestore - akym bolo napr. Spanielsko - pri strete s politickymi oponentami. Napriek podpore, ktoru komunisti a nacionalisti dostavali zo zahranicia, islo o domaci odpor - obciansku vojnu, ktora mala za nasledok znicenie anarchistickeho systemu a anarchistov. Argument bol, ze podobnemu scenaru by akekolvek vyznamnejsie anarchisticke zriadenie v buducnosti, muselo taktiez celit.
Jasné, ja som nikde netvrdil, že anarchistická revolúcia, resp. anarchia nemôže byť porazená - veď to sa aj stalo, napr. v tomto Španielsku. Tu sa ale riešilo skôr samotné anarchistické fungovanie na nejakom území - a to sa ukázalo ako životaschopné. Proste ten kolaps neprišiel zvnútra (síce môžeš namietať, ako si aj spravil, že išlo o pomerne krátky časový úsek, ktorý nemusí byť reprezentatívny), ale, to sa už opakujem, zvonku.
Mozno by mali anarchisti prehodnotit vzostup nacionalizmu ako negativum, status quo nepraje priblizeniu sa k revolucnym zmenam, naproti tomu ideologicky spor so silnou nacionalistickou stranou konfliktu, historicky, viedol nepriamo doposial k najvacsej realiziacii anarchistickych myslienok do praxe, aj ked len docasne. Len mensia uvaha.. )
Hehe, v podstate to takto bolo, ale to neznamená, že dnes budeme podporovať nacionalizmus v zmysle vidiny, že z tejto strany príde akýsi neuralgický bod dejín v prospech anarchistickej sociálnej revolúcie. :)

K tej hierarchii: proste také usporiadanie nie je nutné a ani prospešné v zmysle emancipácie človeka ako takého. Takisto na úrovni tých dávnych čias dokázateľne existovali (a v podstate aj existujú) spoločnosti, kde nefungujú takéto vzťahy. Proste nejde o nič "prirodzené" a "nemenné," je to len možnosť toho, ako môžu byť ľudské vzťahy usporiadané - a v koho prospech, to nech si každý zodpovie sám. :wink:
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

hughito napísal:Tu sa ale riešilo skôr samotné anarchistické fungovanie na nejakom území - a to sa ukázalo ako životaschopné.
ale len v kratkom obdobi
hughito
Redeemer
Redeemer

Však to som písal - žiaľ, viac nemáme. Ono je to ale pomerne dosť vzhľadom na tie pochybnosti a časté vyjadrenia typu "nemožné" a pod. vo vzťahu k téme anarchia. Samozrejme, tých čiastkových príkladov anarchistických myšlienok a spôsobu organizovanie v praxi a v rámci histórii je x. Odporúčam napr. túto časť A-FAQ.
beardie
Redeemer
Redeemer

lenze doba od 30's uz trochu pokrocila, takze porovnavat to so sucasnostou je trochu odveci
hughito
Redeemer
Redeemer

Podľa mňa, ak by sa technologický pokrok využil v záujme anarchie a ľudí, tak je to jedine plus. Ohromne by uľahčili organizáciu aj masového počtu ľudí.
beardie
Redeemer
Redeemer

heh, na tu temu som cital prednedavnom clanok: http://www.strikemag.org/bullshit-jobs/
hughito
Redeemer
Redeemer

Ten článok sa tu už dávno riešil, najmä s javatarom. A ono jasné, anarchistická vízia je určite vedená v zmysle: nech stroje robia čo najviac možnej roboty za účelom toho, že ľudia budú musieť pracovať menej a mať viac času na to, čo chcú.
beardie
Redeemer
Redeemer

to je casto uz aj bezne, ak nie je clovek privelmi narocny, tak uz teraz vie robit na polovicny uvazok a pritom sa mat celkom dobre, zavisi od priorit a moznosti
v zapadnych krajinach to nie je nic nezvycajne
Waagbistritz69
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Waagbistritz69 »

Aryan Angel napísal:ideologicky spor so silnou nacionalistickou stranou konfliktu, historicky, viedol nepriamo doposial k najvacsej realiziacii anarchistickych myslienok do praxe, aj ked len docasne. Len mensia uvaha..
tuná súhlas s Hugom, mňa len ku Francovi a frankizmu zas zaujalo toto:
Michael Richards, Unearthing Franco's Legacy, p129 napísal:For nearly twenty years after the war Francoist Spain presented the conflict as a crusade against Bolshevism in defense of Christian civilization. In Francoist narrative, authoritarianism had defeated anarchy and overseen the elimination of "agitators", those without God and the Judeo-Masonic conspiracy. Since Franco had relied on thousands of North African soldiers, anti-Islamic sentiment "was played down but the centuries old myth of the Moorish threat lay at the base of the construction of the 'Communist menace' as a modern-day Eastern plague."
hughito
Redeemer
Redeemer

Fajn video, ktoré reaguje na desať domnelo najlepších argumentov ZA kapitalizmus.

A ešte aj čosi praktické a aktuálne, kde je možno podporiť aktuálne boje pracujúcich v Poľsku v jednom prípade, a v druhom komunitný spor, pomocou jednoduchého odoslania mailu cez formulár:

Pracovníčky nemocnice v Belchatowe bojujú za svoje miesta – zapoj sa do chystaných solidárnych aktivít

Podpor Mosteckú solidárnu sieť v boji proti prípadu úradnej šikany dieťaťa
Waagbistritz69
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Waagbistritz69 »

Pozvali si anarchistu, ale zpochybňoval jim autority... Noam Chomsky v Olomouci mluvil o socializaci ztrát a privatizaci zisků nebo o uchvácení státu – nic z toho není pro publicisty hlavních médií takové téma jako poměřování disidentských pinďourů.
Chomsky: Byznys nestojí o volný trh, byznys stojí o moc
Napísať odpoveď